Očkovanie proti čiernemu kašľu v tehotenstve – áno či nie?
Ahojte, absolvovali ste niektorá očkovanie proti čiernemu kašľu počas tehotenstva?
Som aktuálne tehotná a lekár mi ho odporúča.Úprimne sa ale trochu bojím, aj keď mám všetky povinné očkovania.
Na jednej strane nechcem nič zanedbať, na druhej strane mám rešpekt z akéhokoľvek očkovania počas tehotenstva.
Absolvovali ste ho niektorá? Mali ste po ňom nejaké reakcie?
a zijes v oblasti kde je vyssi vyskyt cierneho kasla? dochadzas s nim do kontaktu?? ak nie neriskovala by som a pockala
a zijes v oblasti kde je vyssi vyskyt cierneho kasla? dochadzas s nim do kontaktu?? ak nie neriskovala by som a pockala
@kacena4 Nie, nežijem. Ale lekár na mňa tlačí, doslova som mala pocit, že som "zlá matka", ak by som ho neabsolvovala. Ja mám obavu, preto sa pýtam, či sú tu iné tehulky, ktoré riešili prodobnú dilemu.
ja som zila v krajine s vyssim vyskytom a dala som sa pocas tehotenstva ockovat. urobila by som to aj na slovensku
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/952184-cierny...
Nenechaj sa zatlačiť. Ty ho poznáš, vieš či mu treba sladké omáčky alebo rázne slovo. Buď mu povieš, že v rodine máte negatívnu skúsenosť a nechceš zachádzať do detailov alebo mu povieš rozhodla som sa a bodka. Je to Tvoje telo, Tvoja budúcnosť, Tvoje riziko, Ty sa rozhoduješ. On nebude znášať následky.
Inak sa človek pozerá na reálne riziko, ale v tomto prípade nevidím dôvod takýchto tlakov. Možno Ti len vesmír dáva prvú lekciu, že počas pôrodu a aj po ňom budeš stretávať mnoho ľudí s názormi a Ty sa musíš rozhodnúť sama, lebo Ty budeš s následkami toho rozhodnutia žiť.
@kacena4 😳😳😳 kto má napísané na čele, že má čierny kašeľ?
Môj obvodný lekár mi povedal, že prípadov čierneho kašľa mal minulý aj tento rok toľko, koľko kedysi nazbieral za celé desaťročie.
Ale tu nejde o teba ale o babatko!
Ockovanie prejde na babatko a bude ho prve mesiace chranit, kym samo nedostane ockovanie. Odporucam ti hodit do googla nasledky cierneho kasla u novorodenca alebo par mesacneho baba a rozhodni sa. Biomatky ockovat nedavaju a kolektivna imunita klesa preto sa bezne vyskytuje.
ja som sa dala zaokcovat, reakcia ziadna. Myslis ze tehotenej, ktorej sa zakazuje este aj ibalgin by lekar posielal na ockovanie ak by nebolo preskumane, ze je bezpecne?
Radsej ako ochranit dieta a verit lekarom sa rad s odbornickami na MK
Inak odpprucam aj ockovanie na RSV virus v tehotnestve-novorodeniatko so zapalom pluc z RSVcka si asi na plucnej ventialacii tiez este nevidela. Verim, ze to nikdy nezazijes
Bola som očkovana počas tehotenstva a všetko v poriadku. To bolo u mojej gynekologičky. Išla som potom na EKG k mojej obvodnej a ona sa ma pytala, či som zaočkovana, že za predošly rok bolo niekolko umrti. Nie je pravda, že tehotnej lekari nedaju ani antibiotika. Keď je to potrebne, tak tehotnej predpíšu aj lieky.
@anonym_autor moja švagriná sa počas tehotenstva nedala, nakoľko čierny kašeľ v tom čase "nebol". Keď porodila, čierny kašeľ bol snáď všade, nebolo jej to jedno. Ako na potvoru jej dcéra zrazu ochorela. Našťastie to nebol čierny kašeľ
Ockovanim chranis v prvych mesiacoch aj babatko, ja kebyze som tehotna teraz, tak sa zaockovat dam. Kamosky lekarky sa dali pocas tehotenstva ockovat. Je to overena vakcina rokmi.
očkovať. chrániš dieťa, ktoré sa narodí a asi ho nebudeš držať v bubline, kým nebude mať protilátky( napr. z očkovania).
tiez som sa dala, aj dalsie dve moje kamosky.
jedna znama dostala cierny kasel v 7 mesiaci a kasle doteraz a maly ma mesiac.
tak za mna je jednozacne co je lepsie
Ja som na konci 7. mesiaca a na najbližšej poradni sa dam očkovat proti čiernemu kašľu keďže mam doma škôlkarku. Kamoska sa tiež dala ockovat, bábätko už bude mať rok a je všetko OK. 100 ľudí, 100 názorov.
Keby robim s ludmi( Open Office) urcite ockovat, keby mam doma skolkara tiez zaockovat. Lebo to je riziko. Ale ked si tak ci tak doma napr na rizikovom, tak to mas male sance na to, ze nieco chytis. Ale musis vediet ci pojdes niekde na dovcu atd
Rodila som davnejsie v Taliansku, kde v tej dobe bolo ockovanie tehotnej proti ciernemu kaslu uplna rutina. U nas nic take vtedy neexistovalo. Ja som si to nevedela predstavit. Bolo mi vysvetlene, ze je to pre dobro dietata, ale aj tak som sa na to vnutorne necitila. Pozerali na mna ako na puk, ze to odmietam. Velmi dlho som to zvazovala, bolo to jedno z najstresujucejsich obdobi, pretoze ten tlak bol naozaj velky. Ja som im proste zopakovala, ze sa na to vnutorne necitim. Viem, ze ked som si o tom citala, niekde som nasla, ze nie je 100% iste, ze protilatky prejdu aj na babatko. To pri rozhodovani velmi zavazilo. Okrem toho som nebola v prostredi s vyskytom cierneho kasla. Dieta sme dali zaockovat standardne v 2 mesiacoch. Avsak viem, ze na SK je teraz situacia s ciernym kaslom ina. Kazdy sa musi rozhodnut podla seba.
Ahoj, dala som sa očkovať a urobila by som tak hocikedy znova. V podstate som ani nevedela, že mi niečo pichli. Nemala som ani teplotu, na druhý deň ma nebolelo už ani miesto vpichu. Odporúčam tiež chrípku a RSV 🙂
Kedy si bola preočkovaná proti tetanu? V tej vakcíne je aj čierny kašeľ a záškrt. Vieš si dať zistiť, aké a či vôbec máš protilátky.
Ja len toľko, že v 2018 by ma gynekológ ani obvodná v žiadnom prípade nezaočkovali, ničím.
Teraz je móda očkovať krížom-krážom do aleluja. Kedysi ledva paralen ti dali, horko-ťažko atb.
Ano, dala som sa za očkovat ked som bola tehotná - v oboch tehotenstvách!! Chrániš seba a hlavne aj dieta po narodení! Načo zbytočne riskovať ked je možnosť chrániť sa?!
Kedy si bola preočkovaná proti tetanu? V tej vakcíne je aj čierny kašeľ a záškrt. Vieš si dať zistiť, aké a či vôbec máš protilátky.
Ja len toľko, že v 2018 by ma gynekológ ani obvodná v žiadnom prípade nezaočkovali, ničím.
Teraz je móda očkovať krížom-krážom do aleluja. Kedysi ledva paralen ti dali, horko-ťažko atb.
@elz1920 ja som bola zaočkovaná v 2018
@elz1920 presne ..na mňa gynekológ pred 20 - timi rokmi kričal, že som si vzala paralen , teraz sa tehotné ženy očkujú jedna radosť
@anonym_autor ano dala som sa ockovat, bolo to uplne bez komplikacii a nebolo mi vobec nic, pediatricka aj gynekologicka mi to vyslovene odporucali nakolko chranis babatko kym ho mozu zaockovat, prekryjes mu to obdobie, ze nieje nic lepsie ako ho takto ochranit. Moja mama si doniesla cierny kasel z rehabilitacii ani ju nenapadlo, ze sa nakazi niecim takym uplne bezne, proste tam jeden pan kaslal 🫣🫤
Ja som sa preočkovala v januári a vo februári som otehotnela. Neviem, tiež mám taký strach si čokoľvek v tehotenstve dať. Neočkovala by som sa. A mám doma čerstvého školáka. Prvé dieťaťa vieš chrániť. Takto to bude náročnejšie. Ešte aj v zime 🫣
@anonym_autor áno, očkovala, teraz už by som dala aj RSV. Odporúčali mi yo gynekológ, obvodný a aj imunológ. Oveľa viac by som sa bála čierneho kašľa u seba alebo bábätka. Keďže na kolektívnu imunitu sa tu už pomaly nebude dať vďaka antivax spoľahnúť.
@anonym_autor áno dala proti čiernemu kašlu a dokonca aj RSV obe vakcíny úplne v poriadku a dieťa je zdravé onedlho bude mať rok. Antibiotiká som brala bežne v tehotenstve takže nechápem niektorým komentárom, nežijeme v stredoveku, kopec liekov je bezpečných a veľké množstvo sa neodporúča hlavne kvôli tomu, že neboli testované ( keďže žiadna tehotná žena by nešla dobrovoľne na testovanie liekov) to neznamená, že sú nebezpečné. Oveľa nebezpečnejšie je napríklad nepreliečená infekcia, zápal …
@elz1920 dosť blbý výkrik do tmy. Na Slovensku sa očkuju tehotné ženy asi od roku 2015. Teraz je to o to dôležitejšie,že je čierneho kašľu stále viac a viac. Hlavne covid bol pred 6timi rokmi,dokedy budete mať tie blbé komenty?

Je to len preočkovanie, ktoré sa odporúča približne každých 10 rokov (a určite je tam ešte rezerva, kým tá deklarovaná účinnosť začne klesať). Podľa mňa je zbytočný risk dávať to preočkovanie počas tehotenstva. Veď v lekárni Ti nepredajú pomaly ani vitamíny a lekár Ti tiež nechce nič predpísať a zrazu Ti odporúča očkovanie? Nejako mi to nepríde logické, keď majú problém pri bakteriálnej infekcii predpísať antibiotiká, ale preventívne by Ťa zaočkoval.