Čo je to vrodený šedý zákal u detičiek?

tajik
23. nov 2012

vie mi niekto poradit co to je vrodeny sedy zakal?z coho vznikol a tak?ma ho moja 2 roc.dcera na oboch ockach,zatial sa jej to nezhorsuje /klop,klop/.sme sledovani,ale bojim sa do buducna,aj ked moje zlaticko vidi vsetky male smietky na zemi.okuliarky zatial nenosi.

jaruska8
24. nov 2012

Zaujala ma táto téma, lebo ja som dosť silne krátkozraká, ale keďže ti nevem pomôcť, tak aspoň takto: https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/vrodeny-sedy-zakal-cataracta-pyramidalis/

Verím, že tvoja dcérka bude krásne vidieť stále a nebude jej to robiť problémy. 😉

nika82
24. nov 2012

@jaruska8 tiez som natom podobne, velmi silne dioptrie plus mam sedy zakal ktori umna je riziko operovat

danielitka26
24. nov 2012

Všeobecné informácie

Každá forma zakalenia očnej šošovky sa všeobecne nazýva kataraktou. Príčiny katarakty sú mimoriadne hojné. Zďaleka však prevažuje starecká katarakta, ktorá sa môže počas života objavovať bez zvláštnej príčiny. Existujú však rôzne formy získanej katarakty, ktoré súvisia s určitými príčinami. Ku vzniku ochorenia tak môžu viesť predchádzajúce poranenia oka, ožiarenie, napr. röntgénovým žiarením, infračerveným žiarením alebo UV-žiarením, dlhodobo užívané lieky ako kortizón, chronický zápal cievovky alebo systémové choroby ako diabetes mellitus. Katarakta však nemusí vždy vzniknúť až v starobe človeka, môže byť i vrodená. V tomto prípade možno často – nie vždy - nájsť príčiny: Obzvlášť obávanou je intrauterinná, čiže vnútromaternicová infekcia (napr. rubeola); katarakta však môže byť aj dedične podmienená.

Častosť

Katarakta predstavuje najčastejšiu príčinu oslepnutia na svete. To sa týka hlavne rozvojových krajín, lebo operatívne zákroky tu kvôli zlej medicínskej infraštruktúre nie sú takmer vôbec možné; prinajmenšom nie pre chudobnejšie vrstvy obyvateľstva. Najčastejšou formou katarakty je s viac než 90 percentami starecká katarakta. V Nemecku je na šedý zákal ročne operovaných asi 150 000 ľudí, v Berlíne je to okolo 9 000.

Symptómy

Pretože sa pri katarakte jedná o pomaly postupujúci proces, cíti sa pacient „poškodený“ často až v neskorom štádiu. Okolie sa mu javí neostro a matne, zahmlene a skreslene. Kontrasty strácajú na ostrosti, farby na žiarivosti. Niekedy máva človek pocit, že pozoruje všetko ako cez mliečne sklo. Niektorí pacienti sa najprv sťažujú na silne príznaky oslepenia, keď svieti slnko alebo pri protiosvetlení, ako pri reflektoroch protiidúceho auta. Niektorí s radosťou zisťujú, že si zrazu vystačia bez svojich okuliarí na čítanie. To je spôsobené zmenou vlastnosti šošovky lámať svetlo, ktorá je zapríčinená zahmlením šošovky; postihnutý sa stáva krátkozrakejším, čím sa najprv kompenzuje jeho starecká ďalekozrakosť. Niekedy sa môžu objavovať aj zdvojené obrazy.

Diagnóza

Diagnóza katarakty je pre očného lekára jednoduchá a vyžaduje si spravidla len vyšetrenie štrbinovou lampou, prípadne po medikamentóznom (kvapkami) rozšírení zreničky. Štrbinová lampa umožňuje mikroskopické vyšetrenie vonkajšieho oka a špeciálnym nasmerovaním svetla umožní aj optický rez okom, takže môžu byť dobre posúdené zmeny rôznych štruktúr týkajúcich sa lokalizácie a hĺbkového rozsahu. Pri rozvinutej katarakte sa pupila môže javiť ako biela. To je viditeľné už aj voľným okom. V takomto pokročilom štádiu katarakty môže dochádzať napučaniu alebo skvapalneniu šošovky s vystúpením častí šošovky do prednej komory, čím môže byť spôsobený glaukóm. Preto by sa človek mal rozhodnúť pre liečbu skôr a nečakať až do takéhoto stavu.

Pri vrodenej katarakte je mimoriadne dôležité to, aby sa diagnóza stanovila veľmi skoro po pôrode, aby bola prognóza podľa možností dobrá a nedošlo k takzvanej slabozrakosti postihnutého oka.

Terapia

Spoľahlivá medikamentózna terapia na odstránenie katarakty neexistuje. Na dosiahnutie zlepšenia zrakovej schopnosti sa musí previesť operácia. Operácia katarakty je dnes jedným z najistejších operačných postupov vôbec. Medzi všetkými operáciami, či už vo všeobecnej chirurgii alebo v iných operatívnych disciplínach, je s odstupom absolútnou špičkou na celom svete. Princípom operácie katarakty je znovuobnovenie pôvodnej zrakovej ostrosti, a to odstránením zakalenej šošovky. Riziká operácie šedého zákalu sú dnes tak malé, že sa už nemusí čakať na to, kým je na odstránenie šošovky poskytnutá čisto lekárska indikácia. Doba operácie by sa mala stanoviť podľa želania pacienta a jeho postihu v každodennom živote. Výnimku predstavuje vrodená katarakta, pri ktorej sa čas operácie musí podľa možnosti zvoliť čo najskôr po stanovení diagnózy. Operácia šedého zákalu sa spravidla robí pri lokálnom umŕtvení. U skúseného operatéra často netrvá dlhšie než 15 až 20 minút. V princípe existujú dve rôzne možnosti odstránenia šošovky: intrakapsulárna a extrakapsulárna operačná technika.

Intrakapsulárne

Pri intrakapsulárnej metóde sa šošovka z oka odstráni kompletne spolu s jej puzdrom. Táto technika sa používa už len zriedkavo, pretože možné komplikácie sú tu častejšie než pri extrakapsulárnom odstránení šošovky. Táto metóda sa v prvom rade používa vtedy, keď kontraindikácie hovoria proti extrakapsulárnej metóde.

Extrakapsulárne

Pri extrakapsulárnej operácii sa otvorí predné puzdro šošovky, aby sa vzápätí odstránilo vnútro šošovky, pričom chirurg necháva zachovanú zadnú stenu puzdra. Tak oku ostane prirodzená bariéra medzi zadnou a prednou časťou oka. Najmodernejšou formou extrakapsulárnej operačnej techniky je takzvaná fakoemulzifikácia. Pri nej sa šošovkovité jadro ultrazvukom zmenší a vzápätí sa odsaje.

@tajik

miskalevica
24. nov 2012

mam tiez vrodeny sedy zakal zisteny az pred 2 rokmi u ocnej specialistky, bezna ociarka ma uz v 6.r. oznacila za kratkozraku a dalej neskumala. Povodne som mala ist na operaciu, ale kedze sa mi to za tie 2 roky vobec nezmenilo a priznam, ze sa bojim operacie oka ako cert kriza, tak som specialistku ukecala a nedala som sa operovat. Dioptrie nemam nejako silne len 1 az 1,5 na tom sedozakalovom oku, takze pohodka 🙂

patulienkakukulienka
11. dec 2023

Dobrý deň, znova otváram túto tému, máme doma 4 mesačné bábätko po operácii oboch očiek, teraz má kontaktné šošovky 28 a 29 dioptrie. Mňa by zaujímalo, ako sa situácia vyvíja ďalej po operácii, zatiaľ drobec rozlišuje svetlo/tma, sleduje žiarovky. Moja otázka znie, kedy sa tento stav zlepší, kedy nás uvidí? Aspoň orientačne, aké máte skúsenosti? Lekári sú stručný, nepoznáme nikoho v okolí s podobným prípadom. Som z toho zúfalá, potrebujem vidieť svetlo na konci tunela, či ma raz moje bábätko uvidí a usmeje sa. Ďakujem