icon

Čo na ovčie kiahne?

hrustik1
25. máj 2012

Mamičky, poprosila by som Vás o nejaké rady ohľadom liečby ovčích kiahní .... Moja Karolinka má už 3. deň ovčie kiahne. Kúpeme sa v hypermangáne a natierame Fenistil gelom a Tantum Verde kloktadlom. Myslím si, že jej to veľmi pomáha ale i napriek tomu máme niekoľko veľmi škaredých mokvajúcich pupáčikov. Chcela by som od Vás nejaké osvedčené rady ako ošetrovať takéto pupáčiky, aby z nich neskôr potom nevznikli jazvičky. Ďakujem 😀

lucinkaa5
24. júl 2013

@fifi284 prosím ta kolko tej sody do vody na kúpanie?

fifi284
24. júl 2013

@lucinkaa5 neviem,nedostala som odpoveď... Maly kiahne nakoniec nedostal,tak som to aj zabudla doriest...

fifi284
24. júl 2013

@dendy1 ahoj. Zistila si prosím koľko tej soli ide do koľko vody? Ďakujem 🙂

matozazzo
24. júl 2013

@v.elen Zo skusenosti zo skolky sa kiahne vyhadzuju od 7- 21 dni, potom uz nie, aspon som sa s tym nestretla. Ale, virus moze mat v tele, bojuje s nim a ked trosku nachladne, moze prepuknut :( Takze istota nie je nikdy...

matozazzo
24. júl 2013

@assses podla toho, aky ma priebeh, vacsinou sa prve 3-4 dni vyhadzuju, potom sa zacnu robit chrasticky,.ked su uz chrasticky, je to uz OK, treba doliecit, nevystavovat priamemu slnku. Takze ak dostal kiahne 20.7, pokial sa nic neskomplikuje, normalne mozte letiet. Mozno budu po nom pozerat, ze ma chrasticky, ale vtedy uz nenakazi ine dieta. Mojhe obe dcery boli po 9 dnoch uz v skolke, sem-tam nejaka chrasticka. Doporucuje sa nechat dlhsie doma kvoli oslabenej imunite - pretoze je to virusove ochorenie, ale davala som im probiotika, B a C-vitamin pocas celej liecby, cca 2 tyzdne od zaciatku a boli v pohode a ani potom v skolke neochoreli 🙂

najmama
24. júl 2013

ja som ich mala pred 4 rokmi nič okrem vlažnej sprchy mi nepomohlo, tekutý púder som strelila do koša, brala som aj ditiaden, alebo niečo také od svrbenia, ale zdalo sa mi, že to vôbec nepôsobí...

imita
24. júl 2013

@assses nám dostal synček kiahne 4 dni pred dovolenkou. Šli sme síce autom do Chorvátska, takže neviem, ako je to s lietadlom, ale myslím, že už by sa mu nemali ďalšie vyhadzovať a tak do lietadla by Vás mali pustiť, keďže len vtedy je infekčný, kým sa vyhadzujú nové. Nášmu malému more veľmi pomohlo, prestal sa vyhadzovať a pekne sa mu to liečilo, rýchlo sa to sušilo a chrastičky opadávali, takže z dovolenky sme prišli akokeby ani žiadne kiahne nemal, teda len zopár známok mu ešte zostalo. Teraz presne 14 dní po synčkovi, nám chytila kiahne aj dcérka, len s troška horším výsevom a aj teploty má, tak chvalabohu, že sa to nestalo na dovolenke...

andirokor
24. okt 2013

U nás ovčie kiahne prebiehaju super 😵 😢 😎 😝 ma ich dva dni pekne da sype 🙂 😉 😀

kamill7871
11. nov 2013

aj u nás sa včera objavili, dnes sme boli pri doktorke, dala nám tekutý púder a ditiaden, ale ako tu čítam zajtra pôjdem kúpiť hypermangán, aj keď nám doktorka zakázala sa kúpať, risknem to a v hypermangáne to vyskúšam, snáď to urýchli hojenie 😉 😉 😉

cinnamon111
11. nov 2013

@kamill7871 Všimla som si, že si tehotná a tvoje staršie dieťa má kiahne....nepredstavuje to pre plod nejaký problém?

evickapooh
11. nov 2013

nam dr dala dithiaden.tekuty puder vyslovne neodporucala... ale namiesto toho tento vyrobok, http://www.magister.sk/produkt/detail/podla-zna... je velmi dobry mozem len odporucat... sice pri intenzivnom svrbeni najlepsie nam zabral mentolovy tek. zasyp....

kamill7871
12. nov 2013

no dúfam, že na plod to nebude mať nijaký vpliv, keďže ja som už kiahne mala 😒

eliska07
13. nov 2013

@kamill7871 Vidím, že sme na tom rovnako 🙂 Aj ja budem mať vo februári bábätko a náš starší synček má kiahne...
Volala som s gynekológom, a ten povedal, že keď som prekonala kiahne ja, nemal by to byť žiadny problém. Lekárnička v lekárni mi ale kázala, aby som s ním nebola aspoň prvých 24 hodín - čo sa samozrejme nedalo.

Snažím sa dávať si pozor, aby sa na mňa príliš nevešal, aj keď aj to je ťažké, keďže chce teraz spávať len so mnou.

V lekárni som si kúpila b-komplex - ako mi odporučili a dávam si jednu tabletku denne - ja a dávam aj malému, vraj je to dobre. Okrem toho malý od polovice októbra berie Imunaktiv - na podporu imunity, tak mu ďalej dávam aj to.

Drž sa a nech vám kiahne rýchlo prejdú 🙂

kamill7871
13. nov 2013

ďakujem, malá ich našťastie nemá veľa zopár na chrbáte, trochu na rúčkach a brušku a mám pocit, že ten hypermangán dobre zaberá a na šťastie spáva sama vo svojej izbe, ale nad ránom príde ku mne a keď sa chce postískať, tak ju samozréjme neodmietam, to sa nedá ten b- komplex si idem kúpiť aj ja a dám aj malej snáď na bud. týždeň bude fit a tvoj malý tiež držím palčeky 😉 😉

branislav001
27. nov 2013

Nechapem, ze sa nikde na slovenskych strankach nespomina liecba ovcych kiahni aciklovirom. Hlavne u dospelych, kedy su ovcie kiahne nebezpecnejsie.

lucinenka001
27. nov 2013

Ahojte,

nemate skusenost prosim Vas, moze ist dieta s kiahnami, predychat sa na 15 minut na vzduch teraz cez obed? Ci radsej doma? Kiahni mame malo, uz aj s chrastami niektore a prva vyrazka sa objavila minulu stredu. Dakujem za vas nazor 🙂

22beba
27. nov 2013

ahojky nam sa osvedčil na take hnisajuce ten obyčajný tekutý puder na kiahne krasne ich vysušil a malý si ich nerozškraboval 🙂
@lucinenka001 ahojček mne doky hovorila že na kiahne je najhorší chlad že lepšie je ich udržovať v teple ... no nie udržovať ale že teplo je lepšie ako zima ... ☹ ja by som asi nešla von aj ked je krasne a viem že detičky to laka radšej počkaj par dni ešte 🙂

eliska07
27. nov 2013

@lucinenka001 Ja by som nešla. Je síce vonku slniečkavo, ale predpokladám, že zima je všade rovnaká. Dieťa má byť v teple. Na začiatku je to síce najdôležitejšie, ale aj teraz by som dieťa ešte nedávala. Náš malý bol počas doby 14 dní, ako mal nakázané byť doma vonku len raz a to bolo naozaj teplo. Teraz mi ten chlad príde príliš silný.

lucinenka001
27. nov 2013

@22beba

Ahoj,

ved to, aj mne pediatricka povedala, ze maju byt kiahne v teple. Len som ho chcela aj seba predychat kusok. Dakujem za nazor, no este pockame par dni . V pondelok ideme na kontrolu, tak uz to tlacim rychlo len nech je pondelok 😉
Fuuu, ale bude to este drina, udrzat dieta tolko doma. 🙂

lucinenka001
27. nov 2013

@eliska07

dobre kočky, presvedcili ste ma, nebudem riskovat. Ano, aj u nas je zima V Kosiciach poriadna, este aj fuka chladny vietor. Dobre, tak teda radsej nikam nejdeme 😉.
Radsej to vydrzime, ako si nieco zle privodit 😉.

lubikan
27. nov 2013

aj ja som sa chcela ist dat s detmi kamoske nakazit,ale mama ma odhovorila,ze si mam v lete niekoho na to najst.......

eliska07
27. nov 2013

@lucinenka001 Náš bol doma 18 dní a keby mohol, tak by bol aj dlhšie. Na kontrole povedali, že do škôlky aj kolektívu už ísť môže. Tak som ho dala, ale aj tak mám strach, pretože nebol vonku tých 18 dní a včera, keď prišiel do škôlky, tak doobeda išli hneď von na dvor. Tak pevne verím, že mi hneď neochorie. Tá imunita je vraj oslabená po kiahniach ešte aj ďalší mesiac. Odporúčajú dodávať telu vitamíny - nášmu malému dávam b-komplex - 1 tabletku denne a sirup na imunitu - Multiimun - ale ten už bral aj pred kiahňami, tak v ňom len normálne stále pokračujem.

Ináč lekárnička povedala mojej mamine, že ona by ho bola doma nechala aspoň celé tri týždne - najmä kvôli tej imunite.

22beba
27. nov 2013

@lucinenka001 matuško ich mal v lete to mal rok a tiež to bola hroza ked sme týžden boli doma všade teplo detičky sa v bazenoch kupali a on nemohol ☹ tak či tak je to bieda či v zime či v teple ... držim palce nech to mate rýchlo za sebou 🙂

lucinenka001
27. nov 2013

@eliska07

Tak dlho ste museli byt doma? Cize ako citam vy ste presne po kiahnach? Nas maly ma 3,5 roka a tiez doniesol kiahne zo skolky, ale nie je velmi bodkovany 🙂, a nemal ani teploty, co sa kazdy cuduje, ale chvalabohu. Ja som kupila probiotika, tak neviem ci este nieco dokupit. B-komplex pozriem na nete, dakujem za radu. Ano o tej imunite som pocula a tiez neviem ci ho dam do skolky este alebo az potom po novom roku. Uvidime podla stavu 😉

lucinenka001
27. nov 2013

@22beba

Vas Matusko mal skoro kiahne. Kde ich mohol chytit? Mne povedala, pediatricka ze to mame lepsie ze to mame v zime, ale ja si nemyslim, lebo tak ako pisete, deticky musia byt doma tak ci tak, takze je to jedno, len nech maju lahky priebeh kiahni, a nech su skoro fit, to je dolezite.

eliska07
27. nov 2013

@lucinenka001 Náš tiež nebol veľmi bodkovaný 🙂 a teplotu mal len prvé tri dni a aj to len večer, tak 38. Ja som mu prvý týždeň dávala večer kvapky Fenistil - aby ho to nesvrbelo, aj keď sa nesťažoval, ale aby bol aj ospalejší. Tým, že bol len vnútri, tak si nemal kde vybiť energiu a potom v noci horšie spal.

A vyrážky som mu natierala takým krémom - mliekom na kiahne - Tanno hermal. A kúpať som ho začala až tak po cca.10-12 dňoch, bála som sa, aby som mu tie vyrážky nepostrhávala. Ale teraz posledné dni som ho už kúpala každý deň, pretože som mala pocit, že vyrážky by už aj odpadli, ale ten krém ich drží prilepené na koži 🙂 Tak som ho vždy osprchovala, aby krém pomaly schádzal dole a tým sa tie vyrážky uvoľnili 🙂

Ľahší priebeh kiahní je fajn, len dúfam, že tým ich prekonal aj tak úplne, že sa už nemusím báť, že ich dostane znovu. Oproti iným vysypaným detičkám mi prišiel len taký ozaj mini bodkovaný.

22beba
27. nov 2013

@lucinenka001 no to ti ja neviem povedat .. na ulici mame plno malých deti do tých 3 rokov a nikto ich nemal iba matuš ... mamy davali detičky ku mojmu matušovi aby ich nemali v škole a nič tak neviem

joannas
27. nov 2013

@22beba
@lucinenka001 synovec mal kiahne ked mal 7 mesiacov

lucinenka001
27. nov 2013

@joannas

tiez si musel taky maly drobec vytrpiet ale verim, ze vsetko prebehlo v poriadku a uz to ma za sebou . 😉

lucinenka001
27. nov 2013

@22beba

to aj u nas tak na okoli kamaratky, ked niekto mal kiahne, prisli sa hrat vsetky deti k nemu a ziadne dieta kiahne nedostalo 😀 . takze asi ked to ma prist tak pride 🙂