Čo robiť, aby dieťa nechytilo sopeľ od iného dieťaťa?
Prosím vás,potrebujem poradiť.Dcerka 2,5 roka, dnes strávila celkom dlhý čas v prítomnosti dieťaťa, ktoré malo sopel - priesvitný,stekajuci. Bolo to vonku a snažila som sa,aby neboli pri sebe,ale aj tak... Dcérka má aj iné problémy,a preto aj nadcha u nás je vždy ťažká.Vedeli by ste mi poradiť,čo jej dať,či už je neskoro? Teraz som jej dala Cebion a zajtra Echinaceu sirup. Je niečo,čo sa vám osvedčilo? Ďakujem!
@vivi1112 nebudte taká úzkostlivá prosím, to je to najhoršie...poviem vám ako som to robila ja, mám dve dcérky a nikdy som na ne nebola háklivá, neodťahovala som ich od detí ktoré boli choré, nech si budujú iminutu aj pri chorých deťoch. Moja staršia dcérka nebola nikdy chorá ani v škôlke, nevedela som pri nej čo sú sople a ani nič podobné. Dokonca bola u nás kamarátka a jej syn mal hnisavú angínu, nerobila som ani z toho vedu, boli u nás tri dni, pila z rovnakej flaše ako kamarátkin syn, ...moja malá angínu nechytila, ani pri mladšej som nebola háklivá, a keď sme boli u známych, ktorých deti mali ovčie kiahne a moja malá ani tie nedostala a boli sme tam viac krát. Som proste salámistka a moje baby majú imunitu ako hrom. Dôležité je tiež nebabušiť deti, radšej troška chladu ako prehrievať organizmus, chodiť veľa von, nechať sa hrať aj so špinavým pieskom a pod.
@viestta presne tak, ja som žila v zahraničí niekoľko rokov a neriešili také veci ako vidím čo všetko riešia rodičia u nás, a pri všetkom už pchajú lieky, čím narobia viac škody ako osohu, takisto sa u nás deti príliš babušia, to je priam hrôza, príklad: krásne babie leto v októbri, moja decka v tričku a ľahkých 3/4 legínach, lebo je naozaj teplo a deti na detskom ihrisku v mikinách, niektoré vo vestách, aj čapičkách, lebo október. No chúdatká deti, mamy v tričkách a decka nechajú pariť v mikinách, porad by som ich prefackala. V UK už od pôrodnice robia osvetu aby deti otužovali, keď som sa vrátila na SVK to mi udrelo do očí ako sa u nás deti obliekajú ako na severnom póle, hrôza des. U nás rodičia robia všetko aby deti mali oslabenú imunitu, samozrejme nevedomky ale robia to, sledujem to už nejakú dobu a nechápem tú logiku, že keď je teplo mne, tak dieťatu určite je teplo tiež, ale radšej ho lepšie oblečiem - pre istotu, a navyše deti ešte behajú takže sa akurát dobre spotia, a vtedy sa tiež narúša imunita.
Prepáčte že som sa tak rozpísala, ale chcela by som len poradiť. Som salámistka, a taká bola aj naša mama, ktorá hovorila, že sme boli s bratom večne zmáčaní, lebo sme takmer celý deň chodili po potoku, ktorý tiekol za našou záhradou, už nás vraj ani neprezliekala, lebo za chvíľu sme boli zmáčaní zasa, či v lete, či v zime, a hovorila že sme vôbec neboli chorí, doma sme nemali ani teplomer, za celú ZŠ som bola chorá 2x a to som mala ovčie kiahne a raz akési prechladnutie, inak nič a to doteraz neviem čo sú choroby, lebo naša imunita bola podrobená studenému odchovu / do 6 r sme bývali s starom domčeku, kde sme mali iba malé kamna, cez noc sa nekúrilo, ráno sme sa budili pomaly s ľahkou námrazou na tvári, ale nič nám nebolo, jednoducho čím je organizmus vystavený "ťažkým" podmienkam tým sa viac zocelí a bude fungovať ako švajčiarske hodiny. V dnešnej dobe máme príliš veľký komfort a deti sú zhýčkané a ich imunita slabá. Na čo som jedine háklivá sú chemikálie, na umývanie používam ocot apod, žiadne Savo u mňa nenájdete /ani počas korony som nekúpila jediný dezinfekčný produkt/ periem v minime prášku / chodím do obchodu s čapovanou drogériou/, nepoužívam ani aviváž. Deti spia v izbe s otvorenou vetračkou, aj v zime / teda okrem nejakých extra mrazov alebo silného vetra.
Ako tu uz bolo písané, nosna hygiena. Od narodenia striekam druhej dcére preventívne morsku vodu,kedze starsia bola skolkarka,nikdy od nej sople nechytila. U staršej vyplach konvickou. Tiez dostatok spanku,vitamínov v prírodnej podobe a hlavne chodiť von za každého počasia.
@kristina2412 presne tak, my ideme aj keď prší a malá zbožňuje skákať po barinách a ja ju nechám dosýta, až je mokrá až po uši, veď sa doma vysušíme 🙂
@malena okrem kiahní a vysokých teplôt sme boli zatial kazdy den vonku. Neexistuje zle počasie,len zle oblečené dieťa 😉
@kristina2412 a bohužiaľ väčšinou riadne nababušené ...
@malena to v škôlke sa ma pýtali a to jej ta bundicka staci? Nedonesiete svetrík,😂? No nie nedonesieme,je to funkčná bunda,zima jej nieje.
@kristina2412 ako hovorím, babušiť chúdatka nech im je riadne horko, heslo v našich škôlkach, my máme našťastie rozumné učiteľky a viem, že detom neoblečú všetko čo majú v skrinke 🙂 ale na začiatku som ich poprosila aby jej nedávali napr. mikinu, ktorú tam má len pre prípad, alebo ju má ráno a keď idú von už je oveľa teplejšie, tak nech jej ju nedajú.
@malena tak aj ja by som bola salamistka keby moje decka mali taku imunitu ako tvoje. a nie nieje to tak ze ju maju vdaka tvojmu pristupu. mas len stastie ze su take odolne. a toto je problem ze ak niekto takto funguje tazko pochopi aky problem je blby soplik ktory sa na SK mystifikuje. nenarazam teraz na teba ako osobu. mam v okoli kopec ludi ktori maju v tomto rovnake stastie ako ty.
aj ja som bola kedysi salamistka. ale bohuzial. syn dostal raz v skolke laryngitidu z nej silny zapal pluc a odvtedy to islo dolu vodou. ano ten blby priesvitny soplik ktorynikomu nic neurobi u nas znamenal vzdy silne dvojtyzdnove atb. zapaly usi a priedusiek. dhe vymeskavanie skolky a skolya amoje nekonecne ocerky. cele dni a noci preplakane a tym ako bol casto chory on a ja vystavovana jeho chorobam a hlavne vycerpaniu som sa s nim zacala zvazat tiez. neni nad to mat 40 horucky a starat sa o rovnako chore dieta. a ano vzdy to zacalo tym ze sme natrafili na niekoho kto mavol rukou nad priesvitnym soplom alebo kaslom. o som este netusila ake peklo ma caka s narodenim druheho dietata. tiez som zacinala pevne odhodlana nechat ju vystavit comu sa da nech si vybuduje imunitu. bohuzial. ani som si len nevedela predstavit ako casto a s kolkymi komplikaciami moze take jedno decko ochoriet a kolko atb do neho sa da napumpovat (ano po testoch boli vzdy potrebne) inak nas to stalo zdravie napokon celu rodinu. moj muz mal perfektnu imunitu aj ako decko vobec nebyval chory. a aj ked v dospelosti sem tam ochorel vzdy bol za par dni fit. a nikdy nebol typ chlapa co zomiera na soplik. vydrzi vela. po tychto maratonoch s detmi je na tom tak ako oni. takze ja uz ked pocujem niekoho kychat kaslat alebo soplit som nastvana. lebo by som chcela aby ludia boli ohladuplni. ale niesu. kto toto nezaziva nema ako pochopit co moze druhemu sposobit.
prosim ta neber to ako utok na teba. naozaj mi to len nedalo napisat aj kvoli inym aby mali aj iny pohlad na vec. inak sme uz vyskusali vsetko mozne.
@vivi1112 tak ak mate problemy s castou chorobnostou bude treba zistit ci dieta nieje alergik a bude treba imunologicke vysetrenie.
ja som vyskusala uz fakt vsetko od otuzovania cez vitaminy (decka maju dost bohatu stravu na ovocie a zeleninu) ale zatial najviac nam pomaha dlhodobo uzivanie kolostra, a k tomu ak vidim ze sa rozbieha choroba alebo ze boli vystaveni niecomu nasadit na zaciatku vacsiu davku Lipo C askor. potom znizim. v zime uzivanie D vitaminu a probiotika.
perfektny je aj vyplach s tou konvickou dutiny ale to nejako moje decka nedavaju. ale za skusku to stoji. kamosky s tym maju velmi dobre skusenosti.
a potom striedam take ze tinktury tie si robim uz aj sama. z echinacei, kapucinky, raz za cas prihodim nejaky betaglukan kratkodobo alebo este tento rok sme skusali arko defens.
ono treba skusat kazdemu zabera nieco ine. je to zlozite. niekto ma proste tu imunitu takuto a u nas napriklad neplati ze deti z toho vyrastu. ani ze cim viac chorob si odbiju tym menej budu chore. imunolog mi povedal ze minimalne 6 tyzdnov trva organizmu kym sa vysporiada s prekonanou chorobou. ze az potom je schopny ucinne sa branit dalsej. my ideme vzdy bohuzial z jednej do druhej takze ten organizmus nema sancu nabrat dost energie a dostatocne sa zregenerovat na boj s novou chorobou. a to dava imunite velmi zabrat. lenze tomu sa bezne zabranit neda.
@pralinka25 neberiem to ako útok preboha, veď si tu vymieňame názory, to je všetko, takže v pohode, ja som deti so soplíkom do škôlky nedávala, lebo ho ani nemali našťastie. A len poznámka, veľmi dlho som ich kojila, staršiu takmer 2 roky a mladšiu 4 roky, ale ten posledný už len pred spaním a keď bola rozrušená, umelé mlieko raz ochutnala a tresla mi flašou o zem 🙂
@malena no to ja som dieťa priviedla do škôlky a vsetky veci ako mikinu atd som napchala do kabelky a isla do prace,🤣lebo museli si obliecť aj poobede vsetko....
@kristina2412 aj ja som to tak robila, ale potom ako sme zmenili škôlku, a učiteľky už boli rozumné, som to robiť nemusela.
@malena to som rada 🙂 lebo vacsina si tu hned berie vsetko k sebe. tak malokedy clovek natrafi na "triezveho" cloveka
ja som kojila len pol roka prveho teda skor odsavala a davala mu svoje mlieko lebo on sa to nenaucil a druhu 10 mesiacov normalneho kojenia. nech som robila cokolvek jednoducho viac nebolo. ale mala byvala chora aj pocas toho kojaceho obdobia. moje protilatky asi tiez nemaju ktovieaku uroven :D
@malena keď bola dcérka v predchádzajúcej škôlke si ako dnes pamätám keď bolo ráno naozaj chladno a dala som jej podšitú teplejšiu bundičku, behom dňa sa naozaj veľmi oteplilo, ale riadne, bola som vonku len tričku a dúfala som, že malej neobliekli tú bundu lebo mali pohybovú akciu, čiže behali a pod, po obede keď som prišla pre ňu, som sa pýtala učiteľky, či ju mala oblečenú, a ona na to, že áno mala, ja na to, že veď preboha ako bolo horko, a učiteľka mi vraví a čo som jej mala tú bundu nosiť na rukách, takmer ma porazilo, ako sa musela malá pariť, ...a pritom na ihrisku máme toľko miest, kde by sa dali bundy odložiť...
presne tak. kto nezazil, nepochopi. tiez mam krpca, ktoremu kazdy debilny, priesvitny sopliček nekoniec sadne na priedusky a pluca. v nemocnici nas uz poznaju po mene. takze nesudte "uzkostlive" mamicky, ked ste nezazili a dakujete Bohu za deti, ktore debilny soplik znasaju lahko.
@janulka182 ja nikoho nesudim, ale keď ma dieťa také problémy príčina niekde je. Ale nepáči sa mi, ak by mali na moje dieťa bezdôvodne poukazovať. Hlavne, že sa tu dva roky rieši GDPR, ktoré absolútne stratilo význam. Ak všetci napr.budu poukazovať na dieťa ktoré napr.dostane dvojku zo správania kvôli nenos.ruska. A aj keď nie "uradne".....stacia aj tie pohľady a otázky ak dieťa nevinne zakasle. Pre psychiku úžasné. A práve tá je pre imunitu kľúčová.
@pralinka25 ja som nekojila ani tyzden a malý ne bol chorý celú škôlku, až na tie "sopliky".
@tslobik Absolútne som nemala v úmysle,aby sa tu rozpútala "soplikova debata" a chápem mamičky,ktoré v tom nevidia problém a ich deti si tým budujú imunitu. Moja medzi také deti nepatrí. Navštevuje viaceré odborné ambulancie a chcela som možno len tip na niečo,čo iným pomohlo,čo sme neskúšali ešte a mohli by sme.