icon

Čo robiť, ak nezaberajú lieky proti horúčke?

vilica
14. aug 2014

ahojte mamicky,
chcela by som vas poprosit o pomoc. dcere 13 mes. nezaberaju lieky proti horucke. posledna skusenost teplota 40,1 a ani Nurofen, ani Paralen ci uz cipky alebo sirup nezaberali. sprchovanie, kupanie alebo studene obklady mali len kratke efekt hned ako sme skoncili teplota znova vyletela. skusala som aj ochladzovanie telicka aj recepty ako struhane zemiaky - ale bez vysledne.
prosim dajte napad co by mohlo pomoct ake lieky su este dostupne
dakujem pekny den

alikaa
14. aug 2014

@zita19 stale sa pytam.... odkial mas toto info o poskodeni mozgu vysokou teplotou?

marionmarion
14. aug 2014

@zita19 mylis sa, otrava sa horuckou prejavuje. A citovala som americkeho pediatra Roberta M. Mendelsohna.
Okrem ineho mam aj vlastne skusenosti, spominala som vyssie.

marionmarion
14. aug 2014

@zita19 a ty mas medicinske vzdelanie???

demo
14. aug 2014

@alikaa vo všetkých kulturach sa vysoké horucky zrazaju a robí sa to tak od nepamäti.Robia to aj prírodné národy. Takže význam to určite ma.

fra
14. aug 2014

tu je jeden článok o horučke a o tom, že ju netreba prehnane potláčaťlebo práve prostredníctvom nej telo "bojuje s nepriateľom" a ak ju celkom zrazíme, bude sa mu bojovať ťažšie ... mne to dáva zmysel, je to pomerne logické
http://doktor.cz/diagnozy/horecky/

cakemama
14. aug 2014

v dnesnej dobe si lekari vo vela veciach odporuju. Jeden ti povie toto je zdrave a druhy , ze toto skodi. Aku mas istotu ktory z nich ma pravdu. Ak sa jedna o moje dieta pouzivam zdravy "selsky rozum", co uskodi mojmu dietatu viac? Moze umriet ak mu dam paralen? Moze umriet z vysokej teploty? Nikomu nedvoverujem na 100%.

alikaa
14. aug 2014

@demo mas nejake odkazy, ze zrazaju vysoke horucky aj "prirodne narody"? Kazdopadne su doktori (aj vo vyspelych krajinach), ako napr. uz spominany Mendelsohn, ktori neodporucaju horucku zrazat, a ak aj zrazat, tak hlavne nie liekmi.

petrikam
14. aug 2014

Ja by som len chcela krátko k tým obkladom - nemali by sa vraj vôbec robiť tak, že sa dajú len na zápästie a chodidlá. Ak sa dobre rozpamätávam, bolo to vysvetlené tak, že keď sa ochladzujú len tieto periférne časti, organizmus reaguje tým, že sa ešte viac zahrieva, aby sa zahriali aj perifériá, ktoré sú ďalej od srdiečka. Nastáva teda opačný efekt - nie ochladzovanie organizmu, ale ďalšie zahrievanie. Preto sa má vždy dávať obklad priamo na hrudník.
Ja som o tomto pri prvej dcére nevedela, tak som jej ich tiež dávala nesprávne, pri druhej už ale dávam len na hrudníček. Do vody tiež pridávam ocot.

cakemama
14. aug 2014

@alika, jedna stranka v anglictine, kde upozornuju, ze vysoka teplota moze poskodit mozog.

demo
14. aug 2014

@alikaa nemam, musela by som hľadať. Robí sa to obkladmi, bylinkami a pod. Samozrejme ze nie liekmi. S tým sa dá suhlasit,.že s liekmi sa to preháňa vo všeobecnosti.

marionmarion
14. aug 2014

@demo si si ista ze sa tie obklady pouzivaju na zrazanie samotnej horucky a nie na liecenie jej priciny...odoznenie horucky moze byt iba vedlajsi ucinok toho, ze sa riesi pricina...
keby si nasla o tom nieco viac, hod to sem, tiez ma to zaujima...

zitaje
14. aug 2014

Tiez by som teplotu nezrazala, a uz vobec nie liekmi, moze to viac uskodit ako pomoct. Vysoke teploty pomahaju zlikvidovat chorobu, ked teplotu znizujeme, narusame prirodzene obranne mechanizmy organizmu.
Kedze ide o male dieta, @vilica odporucam kontakt telo na telo, na hole telo, napr. do satky, nosica, alebo si dieta proste poloz na seba, u nas to krasne zaberalo, mne bolo horuco ako v saune ale dieta sa trocha ochladilo. A hlavne vela pit (akokolvek - striekackou, z flasky, z pohara, len dostat d dietata vodu) a ziadnu paniku...

demo
14. aug 2014

@cakemama super link a dôveryhodný. Dosť ma upokojilo, že teplota do 40 nie je taká nebezpečná, ako som si myslela.

marionmarion
14. aug 2014

@cakemama ja som sa v tom tvojom clanku docitala ze poskodenie mozgu sposobuje teplota vyssia nez 42.3°C a taku teplotu som este nezazila teda u nikoho, ako dieta som bola casto chora, ale nikdy som nemala viac nez 41, moje dieta tiez nie a nepoznam nikoho, kto by dosiahol takuto teplotu, cize asi bude pravda ze existuje obranny mechanizmus, co tomu zabrani pri beznych infekciach, ako to tvrdi R.S. Mendelsohn

demo
14. aug 2014

@marionmarion kedysi som dosť luskala etnograficke a historické knihy, ale pochybujem, že.si.spomeniem, odkiaľ to mám. Bohužiaľ. Ale porozmyslam. Lenže bohvie o ake horúčky tam išlo. Možno sa k tomu prikrocilo až keď mal pacient smrť na jazyku

bielanevesta
14. aug 2014

Aby som sa vrátila k jadru otázky, tak tu je moja skúsenosť:
Jediný raz nám nezabralo nič na zrazenie horúčky, a to vtedy, keď dostala angínu, čo sme sa dozvedeli až pri návšteve pohotovosti. Takže dostala antibiotiká (ktoré najprv vypľúvala, ale napokon som ju okabátila) a do dvoch dní na tom bola omnoho lepšie...
A u dcéry mojej kamarátky (keď tiež nič na zrazenie horúčky nezabralo) zistili zápal obličiek...

cakemama
15. aug 2014

@marionmarion, rozdiel je len 1,3°C, ked to chces riskovat a verit R.S. Mendelsohn to je tvoja volba, ja len vraim, ze pouzivam selsky rozum a nehazardujem zo zivotom svojho ditata len preto lebo niekto tvrdi, ze......

cakemama
15. aug 2014

@marionmarion,sorry, so zivotom. Uz mi ta gramatika akosi vypadava.

alikaa
15. aug 2014

@cakemama super, takze so 40tok teplot naozaj netreba robit strasiaka. Teplota 42.3 sa naozaj vyskytuje az pri otravach, pri chorobach nie. Ja radsej nehazardujem so zivotom dietata tym, ze mu dam lieky na znizenie teploty. Ja hlavne riesim vsetko ostatne mimo teploty - kasel, sopel, vracanie a pod. a ked toto vyriesim, teplota klesne aj sama. Vlastne teplota mi v tom lieceni pomaha, kedze telo takto rychlejsie vyzabija chorobu.

iwesska
15. aug 2014

@alikaa Pri horucke nad 39-40 stupnov, su prilis zatazovane rozne organy, nejde len o mozog, ale aj srdce napriklad. Neda sa vseobecne povedat, ze nezrazat a cakat, lebo kazdy organizmus toleruje inak vysoku teplotu. Kym jeden dokaze bez vyraznejsich inych priznakoch fungovat na 39 stupnov, iny pri tejto teplote uz kolabuje, cize ja chapem otazke mamicky. Napr. ja sama sa liecim na tachykardiu a poviem ti, ked som mala zapal, a teplotu 38,8 stupnov pol dna , tak som myslela ze skolabujem, ako mi to srdce islo rychlo. Zachranil ma az Panadol, konecne sa mi ulavilo. A to ja som z tych, ze lieky az ked uz mam pocit ze zomieram 😀 Tak isto je to pri detoch. Ked vidim ze sa mi dieta straca pred ocami, tak sa nebudem pozerat a testovat ake ma limity. Niektore deti aj pri takejto teplote dokazu fungovat, hrat sa, tak v takom pripade sa asi cakat da.

demo
15. aug 2014

@iwesska ja kolabujem už pri 37,5 napríklad. A to nemám žiadne chronické zdravotné problémy, považujem sa.za.zdravú osobu. Ale teploty nezvladam.

zuzkaanicka
15. aug 2014

@alikaa moja dcera pri horucke zvracia a viem, ze takych deti je viac ... takze by som s tym nezrazanim bola velmi opatrna ... Tebe to mozno pri Tvojich detoch funguje, ale nie sme vsetci rovnaki 😉

sense
15. aug 2014

necitala som prispevky tak len moj nazor....treba davat po 4 hodinach na striedacku a musis mat spravne davkovanie ak toneprechadza k lekarovi, ja sice som dospely clovek a dva tyzdne dozadu som nemohla zrezit teplotu ine priznaky okrem problemu s prehltanim som nemala hrdlo zapalene nebolo len vysoka teplota......bola som na pohotovosti a este ma aj lekarka sprdla ze idem az po troch dnoch ci si chcem znicit oblicky, urobilo sa crp a hodnoty boli 8nasobne vyssie ako je norma....takze jedine atb az po nich a dalsich 4 dnoch som bola ako tak schopna co i len nieco preglgnut....

alikaa
15. aug 2014

@iwesska ano, pri dlhodobo vysokej teplote mozu byt zatazovane organy, no stale je to najlepsi obranny mechanizmus organizmu pred chorobou. Samotna choroba moze organy zatazit ovela viac ako teplota.

@zuzkaanicka Ja som hlavne hovorila o zrazani teploty liekmi, tie mozu narobit ovela viac skody ako uzitku. Ak mas pocit, ze tvoje dieta vysoku teplotu zle znesie, tak zrazaj ci uz kojenim, telom na telo, obkladmi, kupelom a pod. Ale potom rataj aj s dlhodobejsim liecenim konkretnej choroby, lebo telo tu teplotu kvoli niecomu vytvara a ty vlastne tym zrazanim branis tomu, co telo chce robit. Moje deti nikdy nemali 40tky teploty viac ako par hodin (bez zrazania) a obvykle do dalsieho dna teploty pominuli. Iba raz mal syn 40tky 2 dni a stale vracal a tak sme sli k dr. kde bol zisteny zapal priedusiek s vysokym CRP, takze antibiotika boli na mieste. Ale ani nadalej som teplotu nezrazala, ani to dr. neodporucil, po podani prvej davky atb teplota klesla na zvysenu a drzala sa tak dalsie 3 dni, kym uplne neustupila. Cize zas trebalo riesit veci mimo teploty a potom teplota sama klesla aj bez zrazania.

zuzkaanicka
15. aug 2014

@alikaa no, mam dve deti a kazde znasa horucku inak ... starsia dcera bez problemov a pri mladsej by som si nezrazat uz nedovolila, takze ja len znovu zopakujem-kazde dieta je ine a co funguje u Tvojich deti, u inych nemusi 😉

iwesska
15. aug 2014

@demo No ono je to asi aj tym, ze kazde telo ma inak vysoku zakladnu teplotu - niektori jedinci maju napr. len 36.3, iny maju 36.9 a je to pre nich normalne a tam je potom rozdiel tych par stupnov pri vyssej horucke.

iwesska
15. aug 2014

@alikaa To ze horucka je obranny mechanizmus nepopieram, tiez sa ju snazim drzat kym to organizmus toleruje, ale ako vravim, odtial potial. To mas ako s bolestou, kazdy ma iny prah. Ja by som napr. mohla niekomu povedat - neber po trhani zubu tabletky, netreba, lebo mna to neboli, no iny moze trpiet bolestami a opuchom aj tyzden. Tak ten to bez tabletky asi tazko zvladne.

jana_eyre
15. aug 2014

@alikaa a ty si studovala medicinu?

alikaa
15. aug 2014

@jana_eyre Nie, riadim sa odporucaniami doktorov. Na to nepotrebujem medicinu.
@iwesska Ja sa snazim chemii vyhybat, radsej hladam akekolvek ine alternativy a som rada, ze za posledne cca 3 roky sme doma ziadnu chemiu na liecenie beznych chorob nemuseli pouzit