icon

Čo robiť, ak nezaberajú lieky proti horúčke?

vilica
14. aug 2014

ahojte mamicky,
chcela by som vas poprosit o pomoc. dcere 13 mes. nezaberaju lieky proti horucke. posledna skusenost teplota 40,1 a ani Nurofen, ani Paralen ci uz cipky alebo sirup nezaberali. sprchovanie, kupanie alebo studene obklady mali len kratke efekt hned ako sme skoncili teplota znova vyletela. skusala som aj ochladzovanie telicka aj recepty ako struhane zemiaky - ale bez vysledne.
prosim dajte napad co by mohlo pomoct ake lieky su este dostupne
dakujem pekny den

marionmarion
16. aug 2014

@cecil36 ked ty raz skusis svojmu dietatu horucku nezrazit, tiez asi prehodnotis svoje nateraz okliestene nazory. To ze moje dieta nebolo liecene ATB, neznamena ze nebolo liecene nicim a nehodnot nieco o com nic nevies...to ze moje dieta nemalo zavazne ochorenie je iba tvoja spekulacia, nic viac. Pekny den 😉

marionmarion
16. aug 2014

@zuzitko74 mas to tvoje tvrdenie aj niecim podlozene? myslim to ze zvierata si vedome zrazaju teplotu? Ak ano, daj link, je to zaujimave tvrdenie. Mna by zaujimalo, ze ak je to pravda, ci ju zrazaju hned pri banalnej teplote, alebo len ked uz je prilis vysoka?
Inak suhlasim, zvierata robia tieto veci instinktivne a robia aj ine veci, napriklad ked su chore, prestanu uplne zrat. Ludia naopak hned ako pacient prestane jest, zacnu panikarit a nutia ho aby sa aspon niecoho najedlo, aby mal silu. Velka chyba. Okrem ineho. Co si o tom myslis? Davas svojmu dietatu jest, ked je chore a ma horucku?

demo
16. aug 2014

@marionmarion link o vrbe a zvieratách by aj mňa zaujímal. Ale úplne pokojne to môže byť pravda a zrejme aj je. Veď to, že dnes vieme úplne exaktne ktoré látky v rastlinách ako účinkujú, tomu predchádzalo buď pozorovanie zvierat alebo skúsenosti ľudí. Až potom sa vedci zamerali na ich výskum. Inak, je normálne, že každá bytosť s vyššou inteligenciou (psy, simpanz, človek) používajú prírodu na to, aby si uľavilo v prípade choroby. Horúčka je nepríjemná a ak človek ( zviera) zistilo alebo odpozeralo, že niečo pomáha, tak to užili. Myslím že až človek - spekulat začal vymýšľať, čo je prospesnejsie. S malými deťmi by som neexperimentovala, ale ale.zase som si na druhej strane uvedomila, že možno tu teplotu zrazam príliš skoro.
A ešte, aj relatívne banálne viroza môže spôsobiť vysoké teploty. A keď máme vedomosti o tom, čo všetko prírodné telu dokáže s ochorením pomôcť, tak si myslím môžeme dovoliť tu teplotu znížiť bez toho, aby bol proces uzdravovania nejako ohrozený. A cítiť sa lepšie, nie?

jo111
16. aug 2014

Baby, vy sa tu hadate a ja len ziram, lebo tak nejak som doteraz zila v presvedceni, ze je vseobecne zname, ze horucka sa nezraza kym nevystupi nad 38/38.5 (presne neviem), ked vystupi nad, vtedy treba zrazat ale nie tak aby velmi rychlo klesla. Ci liekmi ci vlaznou vodou alebo je aj nejaky recept s citronom tusim, to uz podla situacie a moznosti. A ked sme chori tak je logicke, ze namiesto obeda a vecere pijeme vela tekutin a prijimame vela vit C a dajme tomu pijeme kuraci vyvar (velmi lahko stravitelne, vyzivne a ma pozitivny vplyv na vystelku criev), lebo jaksi telo nemoze bojovat s chorobou ked popritom musi energiu vrazat do travenia. A imunitny system ma gro prave v traviacom systeme. Ked zrazite teplotu pokial je pod 38 tak potlacite aj imunitu a predlzite chorobu.
Takto liecila moja babka co mala len zakladnu skolu, moja mama, a to iste mam od lekara aj lekarnika. Ja neviem, ale mam dojem, ze sa len nechapete a pritom tvrdite to iste.

marionmarion
16. aug 2014

@demo nad kritickou hranicou by som teplotu znizila aj ja...ale pre mna ta hranica nie je 39 stupnov, ale 40,5. Tuto hranicu sme doteraz nikdy neprekrocili, preto som teplotu ani neznizovala a mam s tym dobre skusenosti...naopak ja ako dieta som byvala casto a dlho chora a moja mama do mna pchala tabletky na znizenie teploty stale. Podla tychto skusenosti, ja do 40,5 neznizujem a nevnimam to ako hazard so zdravim dietata...
Ine maminy na to samozrejme mozu mat iny nazor. Tu ide o to, ze zakladatelka temy sa pytala a kazda z nas jej odpovedala podla svojho presvedcenia. Skoda ze sa stale najdu aj take co musia odlisny nazor zosmiesnit, vyvratit a odsudit...chcelo by to viac respektu

jo111
16. aug 2014

@marionmarion mozem sa ta opytat, preco prave 40.5? Ja som toho nazoru, ze netreba zrazat pod 38.5 ale nad by som sa bala, ze sa mi to rychlo vymkne spod kontroly. Ale nemam moc skusenost, deti zatial ziadne a nad 38 som mala naposledy teplotu ked som mala 3.

janinah
16. aug 2014

@marionmarion nik ťa nezosmiešňuje,máš tu však niekoľko ľudí vrátane zdravotníkov,ktorí ti oponujú....ak by sme sa bavili o recepte na koláč alebo o tom ako poobliekať dieťa do škôlky,tak sa ani nevyjadrujem a iný názor nekomentujem,ale toto je vážna téma...napr. ty zrážaš horúčku až ak je 40,5..ako často meriaš horúčku teplomerom? teraz môže mať dieťa 39,5 a o 20 minút 41! to ustriehneš? rob ako myslíš,ale ja a zrejme aj ostatní oponenti tu píšu preto,aby si ostatné matky prečítali a vedeli sa rozhodnúť...predstav si,že si toto prečíta matka trebárs trochu jednoduchšia/bez urážky/ a povie si-však tam ktorási teplotu neznižuje a dieťa sa vylieči ,tak nebudem ani ja horúčku znižovať....toto je riziko internetových laických diskusií 😒

marionmarion
16. aug 2014

@jo111 Spominali sme tu americkeho pediatra Roberta S. Medelsohna, je to jeho nazor. Vo svojej knihe pise ze u deti v pripade infekcii funguje akysi obranny mechanizmus, ktory teplote nedovoli vystupit nad 41,5 stupnov celzia a tym padom ani dietatu nehrozi poskodenie mozgu, ako sa toho vacsina obava. Teploty nad touto hodnotou uz signalizuju otravu alebo upal a nie infekciu, preto ich treba riesit rovno na pohotovosti a nie doma zrazanim teploty...
nikdy sa nestalo ze by mojmu dietatu teplota vystupila nad 40,5 stupna...takze asi na tom nieco naozaj bude...

katinka71
16. aug 2014

@jo111 nasdetsky dr nam vzdy prizvukuje aby sme sme zacali zrazat teplotu az nad 39,5 a to preto aby si telo same poradilo s infekciou,zatial sa to potvrilo a po 5 dnoch zacali klesatteploty,bez antibiotik,spociatku to bol sok premna takyto pristup boli sme aj na klinike a to iste nam povedali,a nedali aj tak nic

janinah
16. aug 2014

@marionmarion áno,zrejme tvoje dieťa v čase choroby má nonstop teplomer na tele,......a tým už ozaj končím,nech si mamy vytvoria názor samé...

marionmarion
16. aug 2014

@janinah ja mam zdravotnicke vzdelanie. Prekvapenie, ze?
Okrem ineho som informacie, ktore tu pisem cerpala z knihy americkeho pediatra R.S.Mendelsohna a nevycucala si to z prsta. Uz to tu bolo spominane, ze som citovala z jeho knihy, cize tu neradim ziadne laicke vymysly nezdravotnika, ide o detskeho lekara s minimalne 20 rocnou praxou. Pekny den

jo111
16. aug 2014

@katinka71 39.5 sa mi zda este ok, ja viem o 38.5 ako minimalna teplota kedy treba zacat zrazat, moze to byt vyssie. Ale 40 a nad 40 by som nemala odvahu nezrazat, fakt. Ako beriem, ze marionmarion ma inu skusenost a nazor, ja osobne by som sa neodvazila lebo by som sa bala, ze sa mi to vymkne spod kontroly.
@marionmarion ma ten autor aj nejaky dokaz? Lebo ja som v troch rokoch skoro umrela, lebo mi teplota vystupila nad 40.5, a poviem ti, moja mama ma z toho dodnes traumu a ja si dodnes pamatam studene zabaly z toho veku a neviem ci nieco horsie niekedy este zazijem 😖 a sa mi to nejak nezda. Ale tak co ta nezabije 😀

marionmarion
16. aug 2014

@janinah ja nikomu nic nevnucujem, ty si oslovila mna a utocis tu na mna...ano, nech si kazdy utvori svoj nazor...

marionmarion
16. aug 2014

@jo111 co je pre teba dokaz? mam knihu, ktoru napisal? Je pre teba vacsi dokaz co ti povie iny lekar len tak medzi dverami v ordinacii? Neviem...to uz je na tebe

janinah
16. aug 2014

@marionmarion pediatrov je na mraky,pre mňa je jednotkou český prof.Švejcar,nikde som napr. nečítala lepší popis postupu ako zrážať horúčku..ty si vybrala jedného a presadzuješho tu o106.....nemám čas ani chuť hľadať ďalších,ktorí odporúčajú horúčku zrážať...tvoje zdrav. vzdelanie nekomentujem....viac sa k tejto téme nebudem vyjadrovať,nemám potrebu teba presvedčiť,že či ne/mášpravdu,mám potrebu osloviť iné matky a to sa dúfam stalo a stačí,maj sa a veľa zdravia tvojim deťom....

jo111
16. aug 2014

@marionmarion no ked sa bavime o tom, ze teplotu pod 40.5 u deti netreba este zrazat, tak bez toho aby to bolo podlozene je to trochu hazard a tak trochu len teoria. Lebo povedat, ze detom nemoze teplota vystupit nad 41.5, no neviem. Ako napisana kniha dokaz nie je. A ked nie je priamy dokaz, tak minimalne nejak podlozene to mat musis.
Inak pozrela som na jeho knihy a takto narychlo sice, ale ma v nich velmi dobre rady, toto rozhodne nevyzera ako nejaky blabol, ale ta hodnota ohladom zrazania, to je nonsens. Mozno skusim vyhladat konkretnu kapitolu a hadam zistim co a ako.

jo111
16. aug 2014

@marionmarion inak ak si zdravotnik, tak nejake info musis predsa najst aj na pubmede napriklad, alebo v knihe musis mat nejake referencie na konkretne zdroje/ clanky.

1177
16. aug 2014

Inak, ak mate zdrave deti, merajte im teploty obcas len preventivne, a ste mali predstavu, co je ich normalna teplota. Ja mam teplotu extremne nizku, pod 35 C,nemala som ani 38, ked som bola presvedcena, ze umieram... Potrebovala som teplotu znizit, ale bola som "mimo tabuliek", takze liek by som nemala dostat? Moj syn ma celozivotne 37,1, zrazam az pri 39..

marionmarion
16. aug 2014

@janinah ja som tu nikoho nepresadzovala...odkedy som sem pridala prvy prispevok, tak som zasypana otazkami a ziadostami o vysvetlenie, vratane od teba. Moje vzdelanie nekomentuj, este by ti hrozilo ze ti poslem svoj prefoteny diplom a potom by si stratila vietor z plachiet...ale ty si urcite lekarka a vies vsetko lepsie?? Podla mna si okolo zdravotnictva ani nesla, ale budes sa tu bit do hrude, ako sa ty vyznas. Na smiech. Uz ma nikdy viac neoslovuj, nemam zaujem sa bavit s niekym, kto nechce v skutocnosti diskutovat iba spochybnovat a zosmienovat. 🙄 😠 😖

jo111
16. aug 2014

@marionmarion Tak som to nasla a ten lekar Medelsohn tvrdi trosku nieco ine ako ty. Bud mas blby preklad alebo necitas s porozumenim.
Fevers produced by viral or bacterial infections will not cause brain damage or permanent physical harm. Fevers are a common symptom in children and are not an indication of serious illness unless associated with major changes in appearance and behavior or other additional symptoms such as respiratory difficulty, extreme listlessness, or loss of consciousness. The height of fever is not a measure of the severity of the illness.” A child who appears very ill with a fever of 101°F would be much more of a concern to me than a child who feels fine, is drinking and playing, but has a fever of 105°F. - See more at: http://pathwaystofamilywellness.org/Children-s-...

On tvrdi, ze horucky, ktore su nasledkom bakterialnych a virusovych infekcii nesposobia poskodenie mozgu a nie su prejavom zivot ohrozujuceho ochorenia POKIAL!!!! NIE SU SPREVADZANE PROBLEMAMI S DYCHANIM, STRATOU VEDOMIA ALEBO EXTREMNOU LETARGIOU!!!! Cize vacsiu obavu by mal z dietata co je viditelne chore a ma teplotu 101F ako z dietata co nejavi znamky choroby a ma 105F.

To je dost rozdiel oproti tomu co tvrdis ty.

jo111
16. aug 2014

V tvojom prvom prispevku hovoris nezrazat pokial je to bakterialneho/ virusoveho povodu ale ten lekar hovori nezrazat pokial je to bakterialneho/ virusoveho povodu len v pripade ak nenastupia dalsie symptomy. To je zasadny rozdiel.

marionmarion
16. aug 2014

@jo111 ked vyssie spomenute priznaky nastupuju uz to predsa nie je o zrazani teploty, ale o navsteve lekara...alebo ty by si cakala a divala sa ze tvoje dieta ma problemy s dychanim a riesila by si iba zrazanie teploty?

jo111
16. aug 2014

@marionmarion ale tak to tvrdis ty predsa vo svojom prispevku. Ze pokial je to bakteria/ virus netreba zrazat a tieto veci tam nespominas a odvolavas sa na lekara, ktory tvrdi nieco trosku ine. Neuplna informacia? Zle vyjadrenie? Ja neviem, ale kebyze poradis niekomu ako v svojom prvom prispevku a dotycne dieta bude len letargicke si myslis, ze jednoduchsi clovek alebo niekto kto by ti plne doveroval ako zdravotnikovi tak by mu doplo? Nie si laik ako tvrdis, tak hovor uplne info, ved to by mala byt samozrejmost v tvojom odbore. Nechcem sa hadat, kniha vyzera byt fakt velmi dobra ale velmi zle interpretujes informacie a to je dost nezodpovedne od cloveka z odboru.

jo111
16. aug 2014

A inak potom chap to poburenie tuna ked sa takto vyjadris. Ako kebyze sem napises uplne info sa stavim, ze taku hadku by to ani zdaleka nevyvolalo.

marionmarion
16. aug 2014

@jo111 kazda normalna matka by okamzite utekala k lekarovi, keby jej dieta malo problem s dychanim, bolo by uplne letargicke alebo by malo ocividne tazkosti akehokolvek razu a neriesila by na internete ako ma dietatu zrazit horucku, lebo tam uz vobec nejde o horucku. ja som tu reagovala na uvodny prispevok tejto temy, precitaj si ho. Nespomina sa tam okrem horucky ani jeden jediny z tychto priznakov, preto som sa zamerala na zrazanie horucky, ked ide iba o horucku a nic ine. Ale ked niekto chce,moje slova poprekruca ako sa len da...poburenie tu vyvolalo skor to, ze neuznavam klasicky postup, ale nieco ine, nove, coho sa maminky boja, preto radsej budu utocit, nez by sa nad tym zamysleli. Toto bol posledny prispevok v tejto diskusii, nemam zaujem o dalsie dotahovacky. Kto chcel uz davno pochopilo com pisem...

lia6
16. aug 2014

@janinah len sa pýtam, nie, žeby som išla rýpať...ale zaujíma ma to-horúčka nad 42 stupňov nespôsobuje smrť?...aspoň si pamatám, že nám hovorili kedysi, že keď má niekto takto vysokú teplotu nastáva smrť...
A teraz k príspevku...
Nejdem tu polemizovať, ani sa tu hrať na doktorov, respektíve podsúvať tu "zaručené" recepty niekoho "zaručene" "najinteligentnejšieho" na svete-ja sa riadím hlavne svojím vedomím a svedomím a hlavne pocitom matky...len dúfam @vilica , že malinká je už v poriadku 🙂

jo111
16. aug 2014

@marionmarion nikto tvoje slova neprekruca, a ja uz vobec nie. Ak prizmurim obe oci, ze ok reagovala si na konkretnu situaciu, tak potom nerozumiem preco si nenapisala komplet info potom v diskusii kde sa hovori vseobecne.
Pozri, to, ze nieco povazujes ty za samozrejmost este neznamena, ze to samozrejmost je. Povedat A a vynechat B a C s tym, ze ved to je jasne, sa v kazdom profesionalnom odbore vola nekompetentnost. Prepac, ale to je fakt. A ak si niekedy citala nejaky odborny medicinsky clanok minimalne, tak to musis vediet. Lebo nikto ti nepovie mas pravdu lebo ty sa ozenies diplomom. Ked nieco tvrdis, tak to musis niecim podlozit a povedat uplne info inak je mozne, ze ta niekto nepochopi, ale usudi, ze o tom ani nevies. Diplom este nikoho kompetentnym nespravil. A zdravotnik/lekar co na otazku argumentuje ja mam diplom tak snad viem je u mna nekompetentny, podakujem a idem o dum dal. Lebo vacsinou ti to napovie, ze sam danej veci poriadne nerozumie alebo proste nie je schopny ani interpretovat informacie v jasnej a uplnej forme. A v medicine taketo detaily vedia byt rozhodujuce. Ked mavnes rukou nad detailom este k tomu v tomto odbore, tak u mna by si bola v kolonke nerobi svoju pracu dobre. Cim samozrejme sa ta nesnazim urazit alebo tvrdit, ze nerobis svoju pracu dobre, ale u mna ako u pacienta zasadis zrnko pochybnosti a nemala by som voci tebe doveru.
Koncim aj ja a prajem pekny vecer 🙂

palomka
16. aug 2014

ja neverim co tu citam 😲 Od nepamati viem, ze teplota do 38°C sa ma sledovat, nemusi sa zrazat liekmi ak nestupa...ale, ze do 40°C ???? to co je? moj syn mal virozu a 2 dni teolotoval non stop a nakoniec skoncil s febrilnymi krcami tyzden v nemocnici a od ctedy mame prikazene brat lieky od teploty uz pri 37,5°C. a asi niektore mamicky si neuvedomu, co tym sposobuju dietatu ked ho nechvaju tak horuckovat. ved je namahane srdce a ostatne organy a o bolesti svalov a klbou co horucku sprevadzaju si to ani neviem predstavit, nechat moje deti bez liekov....

marionmarion
16. aug 2014

mila @jo111 poviem ti preco...lebo skutocne nikto nebol zvedavy na to, o com pisem...preto. Poburila som tu verenjost, lebo som prisla s niecim nepoznanym a novym a to tak byva, ked sa nad tym zamyslis, ze nove veci sa odmietaju, lebo ludia sa ich bola...keby bol zaujem, tak by som kludne sla do hlbky, ale zaujem tu bol akurat mi dat najavo, ze nic neviem, ze som nekompetentna a nevyznam sa, ze ohrozuem zdravie a svojho dietata a podobne...ak si myslis ze prehanam, skus precitat este raz prispevky adresovane mne a este raz sa zamysli...
Pekny vecer aj tebe

zuzkaanicka
16. aug 2014

@marionmarion mozno keby si hned v prvom prispevku citovala presne, tak by nebol nikto pobureny 😉