Čo robiť po lekárskom stiahnutí predkožky?
ahoj babenky, uz ma hlava boli z toho, ze neviem ako mam malemu pomoct, aby ho to tak velmi nebolelo po tom, ako mu lekar stiahol predkozku. Ma len rok aj 3mesiace a uz mu to robil druhy krat, lebo mu to prirastlo nazad-aj ked ja si myslim,ze mu to neurobil poriadne hned na zaciatku. A uz vobec neviem ci tam mam ist potom znova na kontrolu ☹ jedna hovori stahovat druha nestahovat a ja som uz uplne zufala z toho...Hlavne sa bojim ze mu to teraz prirastie, tak ho len trapim, mastim, umyvam v repiku a harmanceku ☹ ...Normalne sa bojim ako dlho to bude este trvat....Ak mate nejake skusenosti, rada sa dozviem...Dakujem
@lucka1987 he he, mame rovnaku detsku 🙂 a si s nou spokojna?
ja som k nej sla od balaburovej.
no, ked az na obriezku, tak to mohli byt aj pridruzene dovody. ono sa to fakt odporuca na to moc nesiahat.
ja som bola zas s malym na nefrologii- mal jednu panvicku ladvinovu zvacsenu a tam mu to tiez stiahla. krava sprosta! ani ma na to neupozornila. mala jedine stastie, ze malemu to slo,lebo keby to robila nasilu, by som jej tam asi tiez nejake nasilie spravila 😀
hej, aj ja som premyslala nad obriezkou, mne sa to na chlapoch paci- teda, z pocutia 😅 😀
@soldi no ona chodi aj k nam do pruziny raz za tyzden. ma tu taku novu ambulanciu zriadenu...
co ja viem, nie je zla. urcite lepsia ako ta detska, ktora je u nas.. ja som premyslala aj nad dr. čičkovou.. alebo karasovou. karasovu som mala ja ako dieta... 😅
ono myslim, ze ta obriezka ma velmi vela vyhod, teda neviem o ziadnej nevyhode, okrem toho, ze dany zakrok si musi chlapec vytrpiet, ale potom nemusi sa bat zapalov, infekcii a tak. a mylsim, ze ej to hygienickejsie.. a neviem co je na tom pravdy / a mna to teda nejako zaujimat ani nemusi / ale vraj maju aj lepsi sexulany zivot,. fakt neivme co je na tom pravdy 😅
dr. durandziova ma teraz mamu v nemocnici, si vedela ?
a na nefrologii sme tiez boli teraz minuly tyzden . a aj pred par mesiacmi, nam ho pretahovala len teraz a to tiez uplne iba na spicku.. len tolko ze ci to ide..
Nechat na prirodu nie je dobre.nie vsetkym sa to upravi samo!!!!!su pripady,ked chlapcom presne pretn treba urobit obriezku..co je podla vas horsie?????? Stahovat od mala po troske.alebo riskovat,ze sa na maleho priroda vykasle a v 3 rokoch chirur.odrezu predkozku...
@doska Mozem sa opytat - to ste boli u urologicky? Ja som bola so starsim synom v roku, tiez mal problem so zuzenou predkozkou, ona mu to (podla mna dost na silu) stiahla a tiez bol z toho potom uplakany a povedala, ze my to mame postupne pravidelne pretahovat, aby sa mu to uvolnilo - nam sa to doma podarilo az v jeho styroch rokoch! Dovtedy len ciastocne. Vzdy po kupeli sme to raz stiahli kolko to islo, ale nie tak na silu ako ona. A dokonca minule mi kamaratka povedala, ze ich lekarka hovori, ze do dvoch rokov nechat tak a az potom pomalicky zacat pretahovat... lebo ta mierne prirastena-prilepena predkozka chrani pipika, aby sa mu tam nedostali necistoty, pripadne stolica, kym plienkuje... Kto sa ma v tych informaciach potom vyznat?🙂
@doska Ahoj, ak ti mozem odporucit na zaciatok si precitaj toto, je tam vela vysvetleneho https://www.modrykonik.sk/fotoblog/hajanka/clan...
Mojmu synovi som nikdy predkozku nepretahovala az mu raz pediatricka nasilne pretiahla, bez rukavic, bez dezinfecie 😠 bez upozornenia, pri preventivnej prehliadke a tymto nam sposobila katastrofu na niekolko rokov, co robil po tom maly (2r.) to sa neda ani opisat ☹ nasledne z toho dostal zapal (po neobornej manipulacii) a dr. nas vyslala k urologovi, to som o tom este nic nevedela, sli sme. Dr. chirurgicky nasilne pretiahol, nastrihol. Opisovat to radsej nebudem. Ani jeho pristup. 😔 🤐 🤐 🤐
Nasledoval boj, plac, vreskot, takmer sa skrabal po stenach, krv, opuch, bolest, odmietal mocit, hrozilo mu cievkovanie, vznikli zrasty, jazvy, elasticita pokozky sa vytratila, nedovolil mi ani slipy stiahnut, nie to este sa dotknut, to vsetko trvalo niekolko tyzdnov..... mal z toho doslova traumu, povedala som nikdy viac, tadial cesta nevedie... zacala som o tom citat, studovat... dostala som sa az na zahranicne stranky. Lekar po zakorku prisne prizvukoval stale poriadne stahovat, az na doraz 😲 odvtedy som mu dala s predkozou pokoj, ideme to riesit prirodzene a hlavne NENASILNE, stop dalsiemu nasiliu, stop pretahovaniu. Jasne, ze po zakroku mu "prirodzene prilepena" predkozka na niektorych miestach, kde mal ranky, doslova zarastla. Davali sme pozor len aby si tam nezaniesol infekciu, zacali sme sprchovat (nie kupat), s mydlom sme umyvali len zvonku. To mal dva roky. Dr. nas posielala na dalsi zakorku, pekne krasne som ho odmietla.
Opat sme sa k tomu vratili ked mal 4 roky a zacali sme strecingom predkozky. Kazdy vecer opakovat 2-3x v sprche. V 7 rokoch mal 95% predkozky zazracne uvolnenej 🙂 kazdodennym nenasilnym strecingom sa elasticita vratila, zlepsila, teraz mu este chyba kusocek za zalud, ale neponahlame sa s tym.
Stale mame v rezerve kortikosteroidnu masticku (ktoru dufam, ze ani nebudeme potrebovat).
"no ja som mu to umyvala tak ako vravis po tom prvom raze, kazdy den sme stahovali pri kupani, umyvali mydielkom aby sa zmyli necistoty, potom poriadne pod sprchou oplachli, nebal sa.."
- ak pred zakrokom, tak chyba, lebo predkozku nie je potrebne pred dovrsenim 3-4 roku vobec pretahovat, toboz nie nasilne,
- a uz vobec nie mydlom pod predkozku (to sposobuje podrazdenie, zacervenanie, opuch, zapal...)
"ano presne, aj nam v 6mesiaci...a robili sme ako kazal-pri kupani"
- pri kupani nie! vzdy len pod cistou tecucou vodou (v kupeli sa nachadzaju patogeny, mozu byt zvysky stolice, mocu, odumrete kozne bunky, bakterie z pokozky... to vsetko moze sposobit podrazdenie a zapal predkozky)
"dr sa este cudoval, preco som to nestiahla dolu poriadne silno ja..."
- to snad nie 😲
"ked mu to este prirastie asi to dam tiez spravit muzovi..."
- toto tiez dufam, ze nemyslis vazne 😲
kazdy dalsi nasilny zakrok len zanecha coraz viac stop ☹ viac bolesti, vacsie psychicke problemy..
odporucam prestudovat tuto diskusiu https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/problem-so-stahovanim-predkozky-u-deti-co-robit/ vela podobnych problemov sme tam riesili
ak mas otazky, pytaj sa
@digysa dakujem za pozvanie do diskusie 🙂
Na teraz po zakroku mu mozes pomoct jedine tak, ze mu to budes stale mastit, nech to ma nonstop namazane.
Repikovy a harmancekovy kupel (maju antibakterialne ucinky).
Nechat co najviac volne na vzduchu.
Nedavat plienky (mechanicke podrazdenie).
Nepouzivat mydlo (chemicke podrazdenie).
Ahoj. Aj Filipkovi to robila lekárka, ale našťastie len raz. Odvtedy sme museli stále sťahovať. Nám pomohlo močenie v repíku. Najlepšie je si vlažný repík dať do štamperlíka a močiť stiahnutý pipík, potom som natierala očnou mastičkou Ophtalmo Septonex. Toto nám stačilo. Hlavne treby po močení nechať dobre vysušiť na vzduchu a potom natrieť. Držím palec, nech vám to skoro prejde. Potom treba už len pri každom kúpkaní a sprchovaní sťahovať predkožku a ak by tam mal biele, tak dobrý je aj Canesten krém na to.
@p69majka viem ze si neradila mne, ale reagovat snad mozem, ci nie? 🙂
to biele to je smegma, ktora nema nic spolocne s mykozou, ci plesnou, na to nemusim byt lekarka aby som to vedela. Mozno by nebolo na skodu niekedy sa lekarky pytat aj na vysvetlenie, odovodnenie, nie len slepo nasledovat... Len tolko som chcela.
@katarina_k11 ano boli sme u urologa...teraz to uz musime pretahovat stale....na zaciatku mu to poriadne ani nenatrel tak sa mu to prirastlo hned, kym sme sa vecer kupali (ako mudro kazal, ze len raz cez den staci...) teraz mu to musel stiahnut ocino, a mastime mastime ...ja som za postupne stahovanie od zaciatku, od narodenia, nech je ta kozticka taka ako ma byt...
@hajanka dakujem za rady, zial nam to urolog stiahol ked sme boli pri nom v tych 6mesiacoch kvoli semeniku...ten je vraj ok, riesil predkozku, ...ano teraz ked sme boli na kontrolu tak sa na mna pozrel ako na debila ked to mal v polovici zaluda prirastene, ze preco som to neurobila poriadne,...no, ano, aj teraz mu to prirastlo kym sme sa vratili domov a urobil mu to manzel-(este som sa zamerne pytala dr,ci mu to mam mastit, a on ze NIE len harmancekove kupele, tak som si pomyslela svoje), -lebo ked som si predstavila ze teraz ho to boli, zasa mu to prirastie a potom o pol roka mu to urolog stiahne-lebo kvoli semenniku na kontolu musim asi ist, lebo mu este nezostupil-tak sme to radsej este raz stiahli doma, ked ho to uz boli, ☹ viem ze to znie kruto, citim sa hrozne, placem s nim, ale co uz mozem teraz robit? ☹ ☹ ☹ zial, nikto mi na zaciatku nevedel poradit co a ako, ani moja detska dr......odvtedy mastime odusu...no pri kupani som mu to zvykla trosku mydielkom ale vzdy som poriadne po kupani vysprchovala cistou vodou, ale teraz nie...este to ma stale citlive, zial, tiez ma tam nechce pustit, aj ked ho to uz neboli, viem ze je to hrozna bolest, len dufam a verim ze ho to coskoro prestane boliet...myslis, ze keby sa mu to teraz este prirastlo, ze to mam nechat tak? ja uz fakt neviem co mam robit, kazdy mi vravi inak, neviem co by bolo pre neho najlepsie,ale viem ze uz nechcem aby podobnu bolest u toho urologa este niekedy zazil ☹ ☹ ☹
@doska kazda dalsia nasilna retrakcia moze velmi pravdepodobne vyplodit len dalsie problemy, trhlinky, zrasty, jazvy... ☹
ano, znie to neuveritelne kruto 😔 az to citat nemozem, zamysli sa nad tym poriadne
ako som napisala, u tak malickeho dietata ma predkozka ochrannu funkciu, nie je tam pre srandu, ... NEMUSI sa to stiahnut, nie nasilne a nie v tomto veku! ale to sa docitas v tom prispevku na ktory som ti dala link, ak vobec mas zaujem
ps: k takemu dr. by som sa v zivote nevratila, asi by som ho nakopala do guli 🤐
@p69majka ak myslis... 😀
..teda nemas potuchy co je smegma, ani na co sluzi... a tvoja lekarka tiez, aj napriek tomu ze ma lekarske vzdelanie o tomto asi vela nevie 😅 ale je pekne ze jej veris.
smegma nema nic spolocne s Canestenom, smegma ma svoje opodstatnie a tvori sa pocas celeho zivota, naozaj sa mi je smiesno z toho Canestenu a ako veris tomu ze pomohol, ked nemal k comu pomoct... 🙂
Dievčatá aj ja som mala dlho dilemu či sťahovať a či nie...okolo jedného roka mu raz na preventívke doktorka stiahla predkožku., a trochu mu to krvácalo, nechcel sa vycikať respektíve pri tom veľmi plakal...povedala aby sme mu sťahovali pravidelne pri kúpani...no ono mu to nešlo ...ked nás chúdatko videl v kúpelni že s k nemu blížime tak hned začal hystericky plakať...tak sme si povedali dosť...Dr.nám povedala že po treťm roku sa to potom robí na urologiii....ale pri predstave že mu nasilu dokrvi sťahujú predkožku som saa rozhodla že mu to nedám stiahnuť...čírtala som mnoho príspevkov a názory lekárov sa líšia, jedni vravia treba sťahovať iní, že do veku 6 rokov s tým nemáme robiť nič...a tak som s tým nerobila nič...malý si to začal robiť sám a predkožka sa mu dá teraz pekne stiahnuť...a bez slz...mám ešte jedného hlapčeka, ktorému to robím odmalička a tam som mu ukázala ako si to má skúšať sťahovať...teraz je to všetko OK, takže moja rada...ak nemajú detičky problémi s cikaním alebo nejaké bolesti, nechajte to na prírodu 🙂))
@hajanka no, zial, uz ked to ma stiahnute, musim mu to predsa stahovat, nie? nastastie sa neprirasta nic a vyzera to v poriadku, uz sa hoji...tak som rada...urcite nie som stastna z toho, ze to musi prezivat, preto dufam, ze sa to viac nebude opakovat...k tomu clanku som sa zial este nedostala,ale prave tam mierim...no neviem, ci mi to v mojej situacii este pomoze, co sa stalo uz sa neodstane, to, ze som bola zo zaciatku slabo informovana, a ked som sa pytala lekarov tak mi varaveli ze s tym netreba vobec nic robit-nie ze pomalicky stahovat pri umyvani...no a zial aj na konika som si spomenula az prednedavnom,tak som sa hned pytala co a ako, lebo uz sme mali po zakroku ☹ 😒
@ivanabb no tak klobuk dolu, ja som asi hlupa a urcite vam pripadam ako nejaka tyranka, hoci maly plakal-nemozem povedat ze hystericky-umyla som mu to od stiahnutia kazdy den cajikom aby sa mu to upokojilo, nedokazala by som mu to uz teraz nechat tak...tiez som odvtedy citala par nazorov, jasne ze sa lisia, ale rozhodla som ze ak bude druhe a bude chlapcek tak bez debaty od narodenia pomalicky trenovat...a teraz sa uz len modlit, aby to Olimu cim skor preslo, aby sa to upokojilo...uci sa umyvat si pipik sam, vie ze musi urobit kukuk, sice sa este trochu boji, ale zvlada to statocne, drobcek moj....
Doska presne to iste som si povedala aj ja, ze pri druhom to budem robit stale...a aj robim... Starsi sa prizeral a tak si to zacal pretahovat sam...som velmi rada,ze sme to nemuseli stahovat nasilu,lebo znama dala synovi stiahnut nasilu niekedy v dvoch rokoch a potom pravidelne museli chodit stahovat,leebo sa mu to stale prirastalo...aj teraz maju ist a to uz ma 5 rokov...moj je velmi citlivy,tak ked som si to predstavila-fuuuu...drzim vam palce!
...inak za tyranku sa nepovazuj,jednoducho sa ucime na vlastnych detoch..bohuzial.... V tomto su maminy velmi malo informovane respektive lisi sa nazor odbornikov....tak je na nas co si vybereme...
baby, mozno blba otazka, ale kam sa to takemu malemu krpcovi az ma stiahnut? kubkovi to ide, ale mam pocit, ze malo. dakujem.
@modrofuzik11 v tomto veku - takemu malemu sa nemusi stahovat vobec, je uplne normalne a prirodzene ak mu to nejde vobec 😉 takze to netreba silit
....a idealne, chlapec v puberte, ci dospely chlap ma predkozku mat uvolnenu az za zalud, ved kukni k muzovi 😀
@hajanka ďakujem za link,, čo si sem dala. Veľmi mi pomohol. Vymenila som detskú lekárku za veci, ktoré mi na nej vadili, ale tá predkožku neriešila. Prešla som k inej, myslela som že lepšej a tá ma zabila hneď s tým, že malému to nejde stiahnuť, budú mu to rezať. Už jej to nedovolím, ani len skúsiť, či mu to ide 😀 😉 ja som to doteraz neriešila a ani nebudem. Veď problémy zatiaľ nemáme, tak načo si ich vyrábať 😝

@lucka1987 lebo si pisala, ze aj nejaki ini chlapci, tak sa pytam, ze ci to nebolo nahodou len tak, ze urolog bol moc aktivny. 🙄
a koho mas obvodnu? nejake z mesta, ci tam od vas? 🙂