icon

Čo robiť s hyperaktívnym dieťaťom keď má záchvat?

ywaywa
12. apr 2011

Ahojkte mamicky potrebolava by som vediet vas nazor moja doktorka nam poradila ze ked bude mat maly zachvat hnevu aby sme ho stcili pod studenu vodu
mne sa to zda brutane drasticke. Ja mam nastudovane vseliake mozne knizky o vychove a nikde sa nic take nepise este nam dala aj lieky na ukludnenie ktore mu ale nedavam kamaratka mi dohovara ze mu ich mam davat ved oni su doktory a vedia co treba robit.
ja si vsak myslim ze musime len vydrzat a vyplnit mu volny cas aby nemal cas na hluposti a hnev. A este druha moja bijete deti ked urobia nieco zle ????
Vsade kade chodim tam mamicka krici stoj lebo dostanes ja som svoje dieta nikdy nechcela byt vzdy sa sa snazili vsetko si vysvetlit i ked je pravda ze par krat po ritke dostal ☹ a to beriem ako svoje zlyhanie ze som sa neovladla a neriesila som to inac
tesim sa na vase odpovede a rady

marianka79
12. apr 2011

@ywaywa a to už má určenú diagnózu???

ywaywa
autor
12. apr 2011

no vraj je hyper kinder to je vsetko co nam povedali

janka_pn
12. apr 2011

ma normalne obdobie vzdoru a bude to este horsie 😉 , keby si videla co dokaze robit moje dieta.... urcite nesuhlasim s vodou ani liekmi. teda nepises nic konkretne o jeho "neobvyklom" spravani...
a aj ja po malej kricim, stoj, lebo ta tresknem po plienke a aj tak ju netresknem... takze mozno po nich len kricia, ale nebiju. (uz nema plienky 😀 😀 😀 )

sisaha
12. apr 2011

@ywaywa voda sa odporuca ked je dieta v totalnom hysterickom zachvate a nepomaha na neho nic. To som pocula od viacerych a tí, ktorí to vyskúsali, tak potvrdili , ze to zabralo. Samozrejme ze to nie je metoda na kazdodennu vychovu, odporuca sa ako prevencia pred tzv. zajdenim dietata.. Ja by som take hlasky, ako stoj, lebo dostanes a nakoniec nedostane nepouzivala, pretoze sa to mina ucinkom a dieta velmi rychlo zisti, ze ide iba o vyhrazky. ja som svoju dceru nebila, ale jej niektore ukony vysvetlila, pripadne nazorne ukazala. ak ku mne prisla a štipla ma z celej sily do ruky, nohy, alebo hocikde, len tak z pasie..., tak som jej to vratila (samozrejme nie z celej sily), ale tak aby pocitila, ze ide o fyzicku bolest a ze takto sa veci neriesia. A pochopila...uz to nikdy nespravila. Myslim, ze tu treba iba donekonecna vysvetlovat a zdovodnovat, najlepsie na pribehoch rozpravky. A ked sa stane, ze to dieta nezvladne a nevie sa ovladat, tak to riesit aj tak, ze dostane par po zadku.. Niekedy to ma vacsi efekt ako nekonečný krik..

ywaywa
autor
12. apr 2011

no ja som videla vela mamiciek zbit dieta, A moj maly ma obdobie vzdoru uz od roka a to uz budeme mat dva. hadzeme sa na zem buchame hlavu o zem vsetko co je v jeho dosahu leti na zem . stale vysvetlujem a kazem mu nech sa mi pozera do oci vysvetlelujeme stale do okola vsetko. Ine deti ked dostanu trosku placu on nic na chvilu sa oduje ide dalej ak ked spadne postavi sa a ide dokonca ani ked ho ockuju neplace a to som len rada 🙂 Mam niekedy pocit ako keby mu bolest ani nevadili ani ju nevnimal :/

ywaywa
autor
12. apr 2011

marianka79
sisaha
janka_pn
dakujem za odpovede 🙂

vodnarky
12. apr 2011

@ywaywa -z liekmi by som to urcite neriesila..ved ide iba o obycajne obdobie vzdoru,ktore patri do vivoju dietata..co sa tyka tej studenej sprchy,nastastie nasa nikdy nemala az take zachvaty..neviem,ci by som sa aj k niecomu takemu odhodlala...pride mi to dost drasticke...asi by som ju normalne okupala v prijemnej vodicke z hrackami a verim,tomu ze by sa ukludnila,lebo kupat sa miluje.. 😵 a co sa tyka toho po zadku..aj nasa uz dostala za vyucene,ale vsetko v miere..ziadne drasticke bitie..to by mi srdce nedovolilo.. ☹ tiez obcas,ked sa nezmesti do koze a sme vonku,tak na nu zavolam,ze ked neprestane,tak dostane po riti,ale to este neznamena,ze ju doma terorizujeme..a nam to veru pomaha..najprv zacnem ratat do 3 a ked nie,cap jej ho tam...ale vecsinou sa stane ze naratam iba do 2 a uz je aj ona v pohode,bez capnutia.. 😉 a my sa len tesime,ako rychlo to nase zlato dokaze chapat niektore veci,ked chce... 😀

vanesa77
12. apr 2011

@ ywaywa ahoj 🙂 - odporúčam ti zohnať si knihu od Jiřiny Prekopovej - Neklidné dítě - otvorí ti oči a ponúkne krásne možnosti...
v krátkosti spomeniem len dve z nich - veľa lásky (objatia) ale i dôslednosť (pevné hranice)
je to uznávaná česká psychologička - nadchla i mňa - a to som si myslela, že ja viem o výchove všetko 😀
Hyperaktívne detičky (i tie ostatné v období vzdoru) potrebujú cítiť, že ty si tá silnejšia a zároveň milujúca...
(aby cítili istotu a bezpečie) takže žiadne lieky (chémiu s vedľaj.účinkami) ani studenú vodu 🙄
Prípadne si daj do google: terapia pevným objatím 😉 ... a prajem veľa trpezlivosti a pokojný prístup 🙂 🙂
k človiečikovi, ktorý je pre Teba iste najdrahším na svete... a len ty mu dokážeš najlepšie pomôcť

xlucia
12. apr 2011

@ywaywa k liekom sa vyjadrovat nebudem, neivem aku ma diagnozu, ak len tak akoze preventivne, to by som nedalavala
moji su besni dost, ale ked sa im venujem, a necham ich aj vylietat sa , vybesnit tak sa to da...
studenu vodu som pri starsom pouzila jeden raz, ked sa dostal do takeho amoku a afektivneho zachvatu ze prestaval dychat, prosto bol by si rozmlatil hlavu na kasu. bolo to o drzku, ale zabralo. nedalo sa snim inak, bala som sa ze sa udusi zvratkami.
bitku dostanu obaja len vtedy, ked sa mi pozeraju na drzovku do oci a vidim ze vedome robia nieco co je mimoriadne nebezpecne, a vedia ze to robit nesmu a pretym sme to x krat prebrali...
neviem preco ty alebo ine maminy beru ako zlyhanie ked dieta dostane po zadku. ved z neho neubudne. niektore su fakt zive. nenecham si dieta zabit, ked mi krpec pozera do oci a ide vytrhnut elektricku zastrcku. alebo s rehotom bezi a noznice pred ocami, co vyliezol neviem kam, aby si ich zobral,,, dohovala som mu sto krat, nenecham ho aby si vypichol oci, obcas potrebujem napr. aj na wecko, nemozem im byt sto percent za zadkom...

xlucia
12. apr 2011

@ywaywa jaj a zabudla som . tzv. terapia pevnym objatim u nas nezabrala, iba sa viac vyhecoval. a ked nieco znicia pri pomani, napr. sa im smykne pohar a rozbiju ho, alebo neviem co ine. to vobec netrestam. poviem stalo, podme to upratat. toto povazujem za detsku nesikovnost a nadsenie, nie za robenie zleho

heln
12. apr 2011

@ywaywa ahoj, nazvať dieťa hyperaktívnym pred tretím rokom života je nevhodné a navyše ak nebolo vyšetrené psychológom, aj keď je veľmi aktívne, deti majú rôzny temperament a niektoré sú skrátka veľmi živé,
ak sa jedná o dvojročné dieťatko tak by som to isto neriešila studenou sprchou, keď bude mať štyri, tak kľudne, ale dvojročné by som isto nedávala,
je v období vzdoru, to je v prvom rade, niektoré deti to prežívajú horšie, niektoré lepšie, nemusí byť zlý, možno je len silná osobnosť a má silnú potrebu na sebapresadenie,
ani lieky na ukľudnenie by som nedávala, nepíšeš či to radila pediatrička, či dokonca psychiater, ale zrejme pediatrička, v lekárni vieš kúpiť čaje na ukľudnenie, alebo aj rôzne bylinkové sirupy,
ako náhle začnete s nejakými liekmi, tak skončíte na psychiatrii s diagnózou ADHD a to si myslím, že je veľmi skoro ho takto zadeliť,
stretla som sa s rôznymi deťmi, niektorým stačilo pohroziť a niektoré si doslova pýtali na zadok, hoci nie som zástanca fyzických trestov, ale niektorým to ozaj pomohlo, samozrejme, že nie vymlátiť ako žito v afekte, ale dať v kľude pár dobre mierených na holý zadok, zúrivosť preorientuje na plač za bolesť, vyplače sa a upokojí, a určite to nie je zlyhanie.
prekopová radí dobre, má to zmylsel, ale nefunguje to na všetky deti, niektoré deti sa rozzúria ešte viac,
niekde som čítala, žiaľ bolo to dávno a nepamätám si kde, keď dieťa dostane vzdor, afekt, či amok, alebo ako to nazvať, treba ho izolovať do bezpečnej miestnosti, kde si neublíži, napríklad do jeho izby alebo na chodbu (v žiadnom prípade nie napríklad po tme na záchod, aj s tým som sa stretla) a tam mu nechať čas nech sa vyzúri a povedať mu, keď prestaneš, tak príď a pokiaľ sa dá nevšímať si ho, ale sledovať. Pri niektorých deťoch pozornosť v týchto chvíľach, najmä ak je aj rodič v psychickom napätí, zvyšuje afekt ešte viac.
Mám to odskúšané na jednom dieťati, ono malo síce tri roky, ale keď sme ju dali do izby a neriešili ju, nech robila čokoľvek (búchala sa o stenu napríklad) časom sa jej afetky skľudňovali, znížila sa intenzita a čas trvania. Objať ju bolo ako ju ešte viac vyburcovať.
Ak je to veľmi zlé, odporúčam návštevu klinického psychológa, vedia zdiagnostikovať, objaviť problém a hlavne nedávajú lieky, ale rady.
dúfam, že som aspoň trošku pomohla.
želám veľa síl, lásky a trpezlivosti k synovi.

jana776
12. apr 2011

ahoj, ja velmi odporucam knihu Rodicovstvo je veda. Moja je este malicka, ale uz ma aj ona sem tam zachvat zurivosti a cely den vrtulu v zadku a zatial tato knizka pomohla vo vsetkom.
Terapia pevnym objatim ma svoje pevne pravidla, nie je to len o tom chytit dieta a objat, odporucam nastudovat pred skusanim v realite.
Studenu vodu by som tiez riesila iba v krajnom pripade, ked dieta prestava dychat, a aj to by som mu iba rukou namocenou v studenej vode presla tvar a zatylok...
A co sa tyka druhej tvojej otazky - svoje dieta nebijem. A ani na nu nekricim stoj lebo dostanes. Kricim iba "stoj" 🙂 . Ale nevravim ze niekedy v buducnosti nedostane na zadok. Zatial sa vsak snazim ist na to rozumne a s kludom.

ywaywa
autor
13. apr 2011

@vanesa77 ahojky tu knizku som citala asi tri krat a nic 🙂 snazim sa robit tie veci podla tej knihy ale .....

ywaywa
autor
13. apr 2011

@heln ahojky mi tu diagnogu mame urcenu od psychologicky aj psychiatricky

vanesa77
13. apr 2011

@ywaywa áno, teória a prax sú často rozdielne veci... najmä ak sú v tom naše city...
ale i tak ma zaujíma, akú diagnózu máte stanovenú... mám doma tiež malého "duracelka" - no zatiaľ ho zvládam v pohode 😉
ak budeš mať čas daj vedieť, ja sa dostanem k netu až večer... píšem rigorózku o ADHD 😉

vanesa77
13. apr 2011

@heln ...pekný príspevok... no najmä užitočný... v mnohom súhlasím 🙂 prajem krásne tehotenstvo a ty budeš z mála mám, ktoré rady iných nepotrebujú 😉 Skúsenosti s toľkými detičkami ťa robia nesmierne bohatou 🙂
Tak veľa šťastia a radosti ti prajem 🙂

marianka79
23. máj 2011

@ywaywa hiper kinder nie náhodou hyper kinet 🙂 ???

marianka79
23. máj 2011

@ywaywa a myslím si že knižky ti až tak nepomožu ja som si tým prešla nemal stanovenú hyperaktivitu na papieroch má inú diagnózu ale hyperaktívny bol teda riadne to by som tu mohla vypísat aj na celú stranu ked nie viac 😀 konkrétne sme sa z psychológmi zhodli že má ADHD teda mal už sa z toho dostal niečo ostalo ale je to už OK musíš mat vela trpezlivosti a hlavne pevných nervov jááááj ja už to mám za sebou a som rada že sme sa cez to prehupli už je klud paráda a želám ti vela štastíčka 😉

heln
23. máj 2011

@vanesa77 ďakujem.
@ywaywa ahá, takže to už má na papieri, pre ujasnenie je len hyperaktívny, alebo adhd?
ale zrejme si si už naštudovala dosť veľa informácií......
teraz ma napadlo, či si sa už zaoberala myšlienkou pridaných aditív v potravinách, je dokázané, že niektoré aditíva zhoršujú hyperaktivitu, keď hodíš do gúgla, tak nájdeš, z hlavy si nepamätám...... či ho nechtiac tým nedopuješ, lebo k nám keď ľudia chodia na návštevy, dokonca aj rodina, tak celý natešený najradšej donesú deťom sladkosti a pre istotu tie najfarebnejšie a najumelejšie........ a lieky by som neodporúčala, lebo svojim spôsobom spôsobujú návyk, radšej tie bylinky, aj to nájdeš v gúgli...... a hlavne veľa a veľa trpezlivosti 🙂 🙂 🙂
neviem z ktorého mesta si, a ani to nie je dôležité, ale skús si zistiť, či v okolí nemáte nejakú svojpomocnú alebo terapeutickú skupinu, čo robí napríklad hypoterapiu alebo canisterapiu...... a môžu Ti poradiť iné mamy, ktoré majú hyper deti....... želám veľa radosti a žiadne starosti 🙂 s malým pokladom.

ywaywa
autor
23. máj 2011

dakujem velmi pekne 🙂 za radi vsetko na najdem na google 🙂 🙂 🙂

lienkad
5. júl 2011

@marianka79 Zdravím možem vedieť ako sa správal malí?Lebo mi mame zatail rod 2m ale od narodenia som si nevydíchla...chodila sme na neurologiu, mál diagnostkovany mierny hypertonus a tam má všetky vysledky v pohode čo sa tyka mozgu. no to znamená že je hypertonicke:nezastaví sa ani na sekundu, robí zle nepočuje ked na neho kričím nerob to si sekundu neobsedí, stale plač a krik a ked niečo chce a nemože tak až tak pýští že nás je počuť až na druhu stranu dediny....
A ako ste to liečili a od kedy?

ria_zuzolova
5. júl 2011

@heln k tomu čo píšeš 12. apríla že
>dať v kľude pár dobre mierených na holý zadok, zúrivosť preorientuje na plač za bolesť, vyplače sa a upokojí, >
to sa Ti aj vážne podarilo?? Teda mne len raz, malá mala vtedy cez tri roky, tak jej hovorím "daj si dole gate, dostaneš na zadok" - a ona tie gate dala dole 😅 😕 😕 No horko-ťažko som tam pricapla jednu, aby som splnila hrozbu, ale som sa sama zbadala - to teda bolo zlyhanie. 😝 😔 To som si hovorila, že nikdy neurobím.

A okrem toho neverím, že bolesť z bitky dokáže preorientovať zlosť na plač, mne to tak nikdy nefungovalo!!!

Ale bohužiaľ neveľmi fungovalo to omývanie tváre vodou, to mi veľa ľudí radilo. Teda moja malá zúrila riadne, ale nikdy neprestala pri tom dýchať. Takže kriesiť ju nebolo treba a zúrivosť to nezmiernilo.

A že si deti niekedy vyslovene pýtajú nazadok - tak vtedy zvyčajne dobre zaberie to tuhé zovretie.

A môj názor je, že s psychiatrickými liekmi len ak sa inak naozaj nedá. 😔

shandy
20. dec 2014

Len pre info k terapii pevnym objatim. Mimochodom u nas absolutne nefungovala a to som sa maleho snazila len objat...ziadne lezanie na nom alebo pod...
www.psychologie.cz/stop-terapii-pevnym-objetim/