CT pľúc u bábätka

stanka308
11. jan 2019

Dobry den, mate prosim niekto skusenosti s CT pluc dojcata? Dcerka ma 3,5 mesiaca a v utorok ideme na CT pluc, viete mi prosim povedat, ak mate skusenosti, akym sposobom bude dcerka uspata? Pripadne, co to obnasa: ake su rizika spojene s CT, ci to moze mat neskor negativne nasledky, kedze sa to malym detom neodporuca, atd. Dakujem

lorela
11. jan 2019

@stanka308 Je to veľké žiarenie pre organizmus a môže spôsobiť rakovinu. V súvislosti s CT sa takto vyjadrili 3 lekári, s ktorými som prišla do kontaktu.

stanka308
autor
11. jan 2019

@lorela prave, aj ja som citala o tej rakovine, preto sa toho obavam a nechapem, preco to lekari vobec vykonavaju. Je aj nejaky iny sposob zistenia stavu pluc? Urcite sa do mna vsetci obuju, ked to odmietnem.

kulumulu123
11. jan 2019

@stanka308 jasne klasicke rtg sice tiez ziarenie ale podstatne slabsie. Nam z rtg Dr zistila zapal pluc v pociatocnom stadiu.... Preco vlastne ct-cko??

jumama
11. jan 2019

CT je uplne iny princip zobrazenia ako RTG. Na CT je akoby 3D snimanie organov, v rezoch. Lekar dostane celu sekvenciu snimok, nie len jednu sniku ako z RTG.... Ak je nejaky problem, asi ho lespie a jemnejsie zdiagnostikuju pomocou CT, takpovediac ako 3D model. Ak vam to napriek veku babatka odporucili, asi nejaky dovod maju, nie?

lorela
11. jan 2019

@stanka308 Možno magnetická rezonancia. Skús názor aj iného lekára na váš problém, aj dvoch, troch.

stanka308
autor
11. jan 2019

Dcerka ma vrodenu cysticku malformaciu pluc, cize cysty na plucach, uz ju dost vytrapili na Kramaroch, a zase tam ideme, aby sa zistilo, ci ma nejake pozostatky. Na magnetickej rezonancii som bola ja v 9.mesiaci, teraz by sa malo ukazat, ci bude musiet ist na operaciu. Velmi sa o nu bojim a ani to ozarovanie dcerky mi na pohode nepridava. Chapem, ze nejak to zistit musia ale... bojim sa neskorsich dosledkov.

jumama
11. jan 2019

@stanka308 Zelam vela vela zdravicka malickej a vela vela pozitivneho myslenia a sily tebe. Viem si predstavit, ako cloveku trha srdce a ako velmi sa boji, ked jeho dietatko trpi. Skus sa vo chvilke najvacsieho strachu na to pozriet z takej stranky, ze cim lepsie a presnejsie vedia zistit diagnozu, tym lepsie a cielenejsie jej vedia pomoct. Davky ziarenia sa prisposobuju podla hmotnosti pacienta. Snazia sa ich minimalizovat, su tam skuseni ludia. Ak aj je nejake riziko z oziarenia, v porovnani s tym, co ziskaju presnym stanovenim diagnozy a nasledne presne cielenou liecbou je to urcite minimalny risk. A budu naozaj mat "vymodelovane" cele plucka a mozno odlahne aj tebe, ked budu presne vediet popisat stav malickej. Prajem vam, nech ma malicka dobre vysledky, nech je to bojovnica ako jej maminka!

stanka308
autor
11. jan 2019

@jumama dakujem krasne za povzbudive slova, bojujeme uz od 20.tyzdna tehotenstva, kedy lekar konstatoval, aby sme boli pripraveni na vsetko. Po porode na stvrty den, ked ine maminky sli s babätkami domov, moju dcerku prevazala sanitka na Kramare. Ten pocit, ked vidite svoje babätko napojene na pristroj.. strasna bezmocnost. Modlim sa, aby vysledky boli dobre a dcerka uz bola zdrava. Este raz dakujem!

sasanja
11. jan 2019

@stanka308
Neboj sa. Parametre CT- vysetrenia a teda aj davku ziarenia adaptuju na vek a vahu dietatka. V tomto pripade ide o dolezite vysetrenie, ktore ovplyvni rozhodnutie o terapii a zdravotny stav tvojej dcerky. Magneticka rezonancia nema bohuzial v pripade pluc taku vypovednu hodnotu...
Drzim velmi palce!

stanka308
autor
12. jan 2019

@sasanja ďakujem pekne, bude to ťažké ale dúfame v dobré výsledky. Modlím sa, aby už bolo len a len dobre.

bocianka123
9. feb 2019

Ahoj. Moj syn absolvoval v este mladsom veku ako tvoje dieta ct pluc... S dg BPD.