Cystografia - máte skúsenosť?
Moja 22mesačná dcérka mala dva krát po sebe v jednom mesiaci zápal močového mechúra. Pediatrička nám navrhla vyšetrenie - cystografiu - môže mi niekto prosím objasniť, ako vyšetrenie prebieha? podľa všetkých dostupných článkov ide o dosť drastické vyšetrenie, hlavne pre dieťa. nechcem dieťa zbytočne traumatizovať, neviem, ako by takéto vyšetrenie zvládla, je veľmi citlivá, už len pri samotnom odbere moču sa nám často povracia zo strachu, neviete, či dieťa pri takomto vyšetrení môžu uspať?
Ďakujem za každú jednu odpoveď a skúsenosť.
@tortelinka @chryse baby ja fakt neviem preco nas trepu do nemocnice :( ja mam z nemocnice depky. a este teraz ta skusenost ze odtial sme prisli so soplami a kaslom :( V sprave mam hospitalizacia za ucelom cystografie...
tak to mame za sebou ...moj maly hrdina ani slzu nevyronil...
@zz134 mozes sa spytat kde vam cystografiu robili a ako ste na tom zdravotne po nej? nemal maly potom zapaly a one problemy? kto vam to robil?
@ustrachana cystografiu na kramaroch, meno lekara si nepamatam bohuzial.....ale pozriem ci nie je v sprave a dam vediet. Zatial sme zdravotne v pohode , ziadne zapaly sme nemali a dufam ani nebudeme mat. Este chcu aby maly siel na jedno vysetrenie ale to som odmitla ...caka Vas cysto?
@zz134 my sme po operacii a padlo nieco take, ze mala by som o tom uvazovat len velmi sa tomu branim 😠 ak to bude nutne chcem to riesit jedine ambulatne
@ustrachana zalezi co ste mali ...podla toho co viem, tak cysto ma vylucit alebo potvrdit reflux mocu. Nam to robili preto, lebo ked sme mali 2,5 m tak chytil zapal mocovych ciest ...a preto chceli vylucit ze ma reflux...drzim palce nech je vsetko ok!
@zz134 dakujem 🙂
Mám 16 rokov a prešla som si tým 3 dni dozadu. Lekári mi povedali, že to bude trochu nepríjemne ale že sa to dá prežiť. Predtým ako ma išli vyšetrovať tak ma mali uspať, alebo to miesto aspoň omrtviť nakoľko je to neskutočná bolesť. Ani jedno s toho nespravili. Hovorila som si že keď to niekoľko mesačné deti prežili, prečo by som to neprežila ja. Bez "oblbnutia,omŕtvenia postupovali čo som si myslela že od bolesti umrem. Brali mi nejakú cievku keďže som mala silny zápal močových ciest plus niečo z obličkami. ☹ Potom som išla už len na rengén obličiek kde mi potrebovali zistiť, či sa mi moč nevracia naspäť do obličiek. Už to mám konečne za sebou, ale dávam dobru radu, nikdy si nedávajte sebe alebo Vášmu dieťaťu robiť cystografiu bez uspatia alebo nejakeho omrtvenia:/
ahojte,tak už aj my patríme do tejto skupiny,mojej 16 mesačnej dcérke idú robiť na budúci týždeň cystografiu a mám z toho neskutočný strach,vraj budeme hospitalizovaní 3 dni,malá má strašný strach z lekárov-neviem ako to zvládneme 😢 prečítala som si všetky vaše príspevky-držte nám palce 😢
a ešte by ma zaujímalo prečo musime byť hospitalizované 3 dni?to čo tam budeme robiť 3 dni?
@martinaxx prvý deň prídeš na obed do nemocnice, večer mu dajú infúziu, lieky proti alergii (kontrastná látka), (od polnoci nesmie nič jesť ani piť!!!) ráno vás urobia, no keďže je to dosť náročný zákrok tak ostávate v nemocnici na pozorovaní. Na ďalší deň (ak ste bez komplikácií) tak Vás prepustia.
ahojte, tak môjho 4 mesačného synčeka čaká cystografia. Včera sme sa vrátili z nemocnice po prekonaní zapalu močových ciest, zápalu obličiek. Tu jednu obličku má aj zväčšenu. Prepustili nás s tým, že treba si dohodnúť termin na cystografiu. Až teraz čítam toto, lebo som cchcela vedieť o čo ide. A odpadavam, normálne neviem, či na to ísť s ním, alebo odmietnuť, že čo je lepšie. 😒
Prišli sme tam jeden deň na obed,na druhý deň ráno nám to zrobili a ešte v ten deň okolo 14h nás aj pustili domov-ale tiež nám hovorili,že tam budeme 3 dni.No a povedali nám,že tam máme reflux obličiek asi ll.stupňa,ale,že lepšie to posúdi urolog-no a urolog nám povedal,že on tam žiadny reflux nevidí-to bolo asi pred 3 mesiacmi a teraz sme boli na nefrologii,tak už ho tam vôbec nemáme,ale ATB máme stále ešte až do oktobra a potom sa uvidí.Tak sama neviem či tam ten reflux vôbec bol.Jeden povie tak druhý inak.
@kemonka Prišli sme tam jeden deň na obed,na druhý deň ráno nám to zrobili a ešte v ten deň okolo 14h nás aj pustili domov-ale tiež nám hovorili,že tam budeme 3 dni.No a povedali nám,že tam máme reflux obličiek asi ll.stupňa,ale,že lepšie to posúdi urolog-no a urolog nám povedal,že on tam žiadny reflux nevidí-to bolo asi pred 3 mesiacmi a teraz sme boli na nefrologii,tak už ho tam vôbec nemáme,ale ATB máme stále ešte až do oktobra a potom sa uvidí.Tak sama neviem či tam ten reflux vôbec bol.Jeden povie tak druhý inak.
Neda mi nenapisat nasu skusenost, lebo vacsina co som tu precitala ma poriadne vystrasila ☹ Ja mam perfektnu skusenost, prisli sme, dostali sme do nosteka utlmujuce anestetikum, dve kvapky do kazdej dierky, mala chvilocku plackala, nic hrozne, prisli sme na RTG, Samirka uplne v klude, vyzliekla som ju, dala na stol, dezinfikovali, nacievkovali a rontgenovali a to vsetko bez jedineho vzliku, pozerala, usmievala sa, doktorka jej dala hracku(plysoveho jednorozca), ktoru obzerala, okazovala kde ma ocko atd.... Odporucam, hlavne Dr Klacansku na antolskej, uzasna doktorka 🙂
Jaj a reflux sa nekonal, chvala bohu 🙂
@pokito
@martinaxx ja ked to čítam tak sa mi slzy tlačia do očí...malý dostal zápal ked mal 2 týždne a teraz ked má 2,5 mesiaca,čaká nás toto vyšetrenie...ale verím,že to malý zvládne,on je môj pokladík,usmievavý,statočný 🙂...ja si len kladiem otázku?prečo naše detičky musia takto trpieť?fňuk...ale sú statočné 🙂 najväčšie lásky nášho života 🙂
Halo dievčence?dali ste očkovať detičky pred cystografiou?prosím ozvite sa 🙂...malý berie ešte nižšiu dávku antibiotík a doki by chchela zaočkovať,že je to bezpečné ...ale ja neviem :( poradte 🙂 kujem 🙂

@chryse mal 6 mesiacov, takze uplne malicky nebol