Dá sa zistiť autizmus, keď má dieťa jeden rok?
musi mat uz dieta v sebe autizmus???a MMr ockovanie to len urychli???
baby este som chcela k tomu hraniu napisat teraz ho bavi zatvarat a otvarat dvere,ked ma v ruke hracku tak ju bucha o dlan napriklad alebo o stenu no proste o hocico co je na blizku...auticko sucha po zemi sem tam aj kolieska pokruti...ma rad okruhle hracky ako lopta kedejake viecka...nerad sa mazna ale dnes dal napriklad pusu plysakovi 🙂 ma rad reklamy to stoji pred telkou aani pohnut 🙂
este k spanku...tak to je u nas katastrofa cez den celkom pohoda ale vecer nie a nie zaspat ☹ to spievame, citame rozpravky,hladkame a on sa furt na to brucho toci potom sadne vstane prechadza sa po postielke mrnci pisti no na koniec od unavy zaspi...v noci place zo sna a trva dlho kym sa utisi medzitym sa zobudi dame cajik alebo mliecko a to je dakedy hodina kym zaspi toci sa vrti kope nohami a zaspavame od znova ☹ akoby mal dake nocne mory.Toto je moje prve babatko tak fakt neviem ci je to normalne?s kamoskami co chodime von maju dievcatka tak nemam ani skym porovnat predsa dievcatka su ine ako chalani
@mandarinkadarinka ja by som sa tiež chcela spýtať ako zsitiť autizmus u dieťaťa?keby ste si prečítala príspevok ktorý som sem dnes dala ,a na jeho základe mi odpísala,vopred dakujem za opoved
@anjelicek26 da sa aj skor diagnostikovať.. .zaleží na tom ako to je viditelne.. lebo niečo sa vykryštalizuje a niečo proste je jasne, že už je.................. ☹ ale myslim, že v roku sa to na 100% povedať neda.. aj ked priznaky sa možu už pred prvým rokom objaviť.... ale to sa skor spätne potom pripiše tomu, lebo nemusí to byť to.... (oneskorenie reči, hlučnosť dieaťa napriek tomu, že počuje a pod.... )
@mandarinkadarinka prepac pride mi to divne ze si dieta ani nevidela len citala zopar viet co niekto napisal a dokazes mu napisat ze urcite nie je autista..kazde dieta je individualne a kazde sa prejavuje uuuplne inac...podla mna nemozes sudit podla svojejho dieta druhe..o tak oki moje dieta je autista a prejavuje sa tak a tak a kedze sa tvoje dieta tak neprejavuje tak autista nie je...len tolko...prosim ta neber to ako urazku len ja osobne si myslim ze s radami a este takymito zavaznymi treba narabat velmi opatrne
@guffy ako prepac, neviem preco si si akurat mna vybrala na odpisanie, o tom, ze jej dieta je podla nas v poriadku, tu bolo viac prispevkov, aj od Abbie, ja som sa len pridala. Urcite je kazde dieta ine, aj autisticke je kazde ine, u niektoreho autistu to cudzi clovek nemusi ani spoznat.... poznam viac autistickych deti a podla toho, co opisala, som jej napisala svoj nazor... o tom tato diskusia je, o nazoroch-inak by sme tu asi neboli. urcite som jej nadala ziadne rady .tak neviem preco reagujes na nieco, co sa ta vlastne vobec netyka :/
@mandarinkadarinka prepac..ja som ta vobec nechcela nahnevat ani nic podobne ..len vyjadrit svoj nazor na tvoje prispevky...tvoj nazor moze niekedy v buducnosti dost ublizit...ja som len chcela povedat ze s tymito radami treba narabat velmi opatrne a ked mas iny nazor tak kludne..kedze pracujem s autistickymi detmi a tiez s ich rodicmi viem ako mozu byt taketo info pre rodicov dolezite a smerodajne....a ked sa dozvedia opak moze to sposobit este vacsiu ranu ako keby tu odzelinu len povzbudive slova a nie hotove diagnozy...moj nazor..ak sa s nim nestotoznujes kludne ..mozes mat svoj...a preco ty? mozno ma tie tvoje pripevky najviac nakopli k napisaniu tohto inac nereagujem..naozaj prapac ak som ti nejako ublizila ale...
@nikak23 ahoj poslala by si mi prosim ta ten dotaznik? artemisa@centrum.sk dakujem
@nikak23 ahoj poslala by si mi prosim ta ten dotaznik? vopred dakujem bohuslava.patkova@gmail.com
ako psycholog ti jasne pisem - NIE NEDA ja ani nikto koho poznam by si to na triko nevzal!
@therapiezentrumglueckspilze ahoj, len prednedavnom som si prejavy mojej 17mes. dcerky spojila s tymi autistickymi. nepocuva na meno, vlastne ludi nepocuva vobec, nereaguje ani na zakaz, zvysenie hlasu...zda sa, ze je hlucha, ale nie je, nekomunikuje so mnou , pride iba ked chce jest, pit, pri unave (ani s inymi), mava cudne pohupovanie hlavy a trupu dopredu-dozadu, mam pocit, ze pri pocutom slove si nedokaze predstavit jeho obsah, ludia jej neprekazaju, aj ich vyhladava, ale skor na pozorovanie - ani s nimi totiz nekomunikuje, nerozprava, neznakuje, nerozprava. Je dost ziva a aktivna, ale len svojim smerom, velmi tazko sa nejako usmernuje. Pri maznani sa smeje a udrziava aj ocny kontakt. Dokonca ju ako tak bavi a zabava sa na kolo-kolo. Doktorka povedala, ze urcovat cosi by bolo predcasne, ze mam cakat. Chcem len vediet, ci je nieco, co by to mohlo s istotou vylucit al. potvrdit, ci sa to naozaj moze upravit (napr. pocuvanie na meno). Kde hladat odbornu pomoc (som z tt, je tu vraj dr. janosikova, kt. ma vsak naval a caka sa dobreho pol roka s uprednostnenim 3rocnych deti). Cakat sa mi prilis nechce, lebo viem, ze robit nieco musim a cim skor, tym lepsie aj pre mna, malu i manzela. Pripadne nejake rady ako na vychovu a pristup...nuz, fakt netusim, co mam robit, co zistovat. Za cokolvek budem vdacna.
prid k nam do Ratingenu, poradime…. na internetovej stranke je cislo hladaj man : Katarina Pellet Lastra, v 17 mesiacoch sa da este robit zazraky 🙂
pozdravujem
a v nemecku diagnostikuju uz aj cca 14 mesacne deti, takze da! Mam v centre 3 Psychologov, ktrorym to nerobi problem. len na slovensku sa diagnostika natahuje uplne zbytocne a na ukor deti.
s pozdravom
@therapiezentrumglueckspilze uff, nejako si to realne neviem predstavit, je to celkom daleko... pri navsteve slovenska by sa to nejako nedalo? al. aspon nejake vychovne rady, co zatial robit...neviem, nieco ako pisomne poradenstvo 🙂 nerobis? 🙂
bohuzial nie
to sa neda, je to zlozity proces
@mandarinkadarinka ..ahoj, čítam tento článok, lebo tiež už neviem čo so synom, je ťažká povaha a je dosť agresívny, no nie vždy.... a počula som, že môže sa jednať o autizmus....malý má 3 roky . Neviem, možno sa jedna o hyperativitu, ale čiata som článok o autizme a tam je, že deti majú nekľudný spánok , ešte som počula od známej, že autisti sa vyzliekajú často do naha...no a malý sa vyzlečie aj 3x do naha a nechce sa obliecť...neposlúcha a ak naňho kričím, tak sa neotočí, akoby ma ignorovoal.... zasa prejav ľútosti má...aj radsť dokáže dať najavo, tak neviem...len je hlučný, kričí a ak mu niečo nechcem dať, tak hádže všetko na zem..aj keď mu poviem, že to nemôže, alebo ho bacnem po ruke, či po zadku, jemu to je jedno, ešte just to spraví a díva sa na mňa, akoby ma provokoval...ani po dobrotky to s ním nejde ani po zlom.... hrať sa moc nevie s hračkami, všetky hádže na kopu, nevydrží moc pri nich, všetko ho baví len chvílku...no ale rozprávku si pozrie, niekedy aj pol hodinu a to hyperatívne deti nedokažu udržať pozornosť ...len teda bojím sa aby nebol autista...ešte ak by bol hyperatívny, možno to nie je tak zlé..nevieš mi povedať, či by sa mohlo jednať o túto diagnozu? Inak sa chystám k psychologovi...ale bojím sa, čo mi povie, tak teraz takto hľadám na internete a čítam či niekto nemá taký istý problém...ďakujem
@nikak23 mohla by som poprosit ci by ste mi mohli poslat ten dotaznik bola by som rada dakujem
chcela by som vediet ci to moze byt autizmus mam s toho strach moj syn ma 12mesiacov este nechodi ale to nevadi ale ani nerozprava jedine tata , dede a hatlaninu ktoru mu nerozumieme ale ucim ho papa nechce na meno pocuva ucim ho ine veci nechce nechce doslovne odmieta nove veci zistili mu hyperaktyvitu on by stale iba skakal na mne ci v hopsadle dokaze skakat aj pol hodinu v kuse kazdy sme uz k.o a on ma energie vela poradte mi prosim dakujem
@lucinka1989 neblaznite s dianostikovanim autizmu u tak maleho dietata preboha.ved este ani nerozprava, ak by ste mu ho chceli diagnostikovat? a to by ma zaujimalo, naco je dobre 1.rocne dieta onalepkovat hyparaktivitou a kto vam to podpisal.

@abbie pripajam sa, urcite je ok... moj ma teraz 13 a este nerobi tapi tapi, ked mu poviem, absolutne na to kasle. ale napriklad na tancuj tancuj zacne tancovat a tesit sa 🙂
tiez niekedy nereaguje, ked je zaujaty, ved to su deticky,ale ked robi nieco zle a ja ho okriknem, to uz sa otoci, kulasik jeden 🙂 a potom robi schvalne este horsie. tiez neukazuje, inak, to ho ani neucim :/ tiez vsade lezie do skrin a vsetko vyhadzuje z nich, ale vie uz zopar veci aj napchat dnu, ale tie zasa spat vyhodi von. chodi sam, aj ked casto pada, ale od 11 vie vyliezt a zliezt zadkom dolu z gauca aj postele. vela blabotal roznoslabicne, teraz hovori uz len mama, baba, brmm, mnam a dake skomoleniny, ale uvedomuje si najviac len mama. slovo mama je pre neho este take univerzalne, pouziva ho na vselico, nielen na oslovenie, ale aj ked chce papat alebo aby som ho dala dole z ruk a podobne.