icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

mariana0915
30. apr 2011

@strapco13 no to sme neboli u nasej ale u zastupcu pockame uvidime pojdeme na komntrolu tak sa uvidi davam, mu mar plus 🙂
sinus?to som ani nepoula nie nahodou sinupret?lebo ak ten tak ten beriem už2tyz .🙂
ja som si tiež vcera dala pamykon 🙂

lenka1911
30. apr 2011

@strapco13 poprosim o radu alebo skor o nazor aj ja.V januari sme boli na nastrih jazykovej uzdicky a lekar povedal, ze pozrie aj nosnu mandlu (operacia bola v narkoze), kedze mal maly - 4roc. castejsie dlhodobe sopliky - pokial upne zmizli trvalo to aj 3-4 tyzdne.Nakoniec nosnu mandlu vybral, vraj to bolo potrebne. Dala som ho do mensieho kolektivu a sopliky prisli, ale zacalo to kaslom a trva to uz 2 mesiac, hlavne rano po zobudeni vykasliava, taky vlhky kasel, cez den uz kasel nie je. Nostek tiez upchaty rano a cez den je to ok. V juni je objednany na imuno-alergo, ci nebude na nieco alergicky. Chcem sa spytat, ci je takyto priebeh normalny po vybrati nosnej mandli.Dakujem krasne za odpoved.

strapco13
30. apr 2011

@mariana0915 nie nie je to sinupret...Nasivin sinus je na uvolnenie dutin, je to tiez na bylinkovej baze, ale na dutiny. Sinupret je na tie zatekajuce sopliky v nose..daju sa kombinovat.

strapco13
30. apr 2011

@lenka1911 tazko povedat...ak by bol problem len v nosnej mandli tak by nemal mat taketo dlhe zdravotne potiaze. Zmensenie nosnej mandli neznamena, ze dieta neochorie, ale tie choroby by mali mat normalny priebeh a nie dlho trvat.
Skus toaletu nosa - postup je v mojom clanku
od dr ziadaj vyter z nosa /moze mat Moraxelu..to je skolkarsky bacil, co robi podobne potiaze ako opisujes/, takisto krvne odbery aj na plucne chlamydie a mykoplazmy.
pokial toto bude v poriadku, tak je mozna este alergia, ktora sa u neho prejavila.

mariana0915
1. máj 2011

@strapco13 no tak to som nepočula ešte 🙂a ešte mam otazočku nemože nejak poskodit caste odsavanie soplikov (odsavacka na vysavac)dutiny popripade nostek????? 😎 😎 😎

halienka
1. máj 2011

Ahojte babky 🙂 som hrozne rada, že som natrafila na túto tému, pretože mám problém.
@strapco13 poprosila by som ťa o názor 🙂 moja malá bude mať 1,5 roka, a teraz už tretiu noc má dosť upchatý noštek, snaží sa cezeň dýchať ale ide to ťažko, chrčí a chrápká alebo ako by som to nazvala. Čudné je, že nemá žiadny soplík, ani vodička jej netečie, cez deň dýcha lepšie, aj keď ja tam počujem "prekážku", ale v noci je to o dosť horšie. No chýbajú ostatné príznaky, že by išlo o infekciu, nemá ani teplotu, nie je unavená, papá celkom pekne tak ako vždy. Neviem čo si mám o tom myslieť čo to je a čo s tým robiť. Skúsila som už 2 dni za sebou prestrieknuť Physiomerom 3x za deň, v noci som jej skúsila dať ten detský Nasivin, ale zdá sa mi, že to nijako nepomohlo. Malá je na nos veľmi háklivá a zakaždým si riadne poreve, tak sa bojím, či sa jej tie kvapky alebo ten Physiomer vôbec dostanú dostatočne hlboko, či vôbec účinkovali. Keď sa jej pozriem do nošteka, má ho krásne čistý, už dva dni žiadna "kozička", čo som podchvíľou bežne vyberala, teraz to je zvláštne nie. Akoby sa jej to tam všetko niekde vzadu zastavilo a ja neviem ako to uvoľniť. Nemôže to byť tiež zväčšená nosná mandľa? Len to by mi bolo čudné, pretože moja malá doteraz nebola vôbec chorá, iba v 10. mesiaci mala takú slabučkú 2-dňovú nádchu zrejme zo zúbkov, ktoré hneď nato vyrazili. Odsávačku mám len tú ústnu a tou sa mi nepodarilo odsať nič. Moc vám vopred ďakujem za názor a radu 🙂

lenka1911
2. máj 2011

@strapco13 Dakujem velmi pekne za odpoved, vytery malemu robili a boli negativne a s tym kaslom, myslim a dufam, ze sa to uz aj lepsi odisli sme na dlhsie na vidiek, lekarka vravela, ze aj to moze pomoct, tak dufam, ze to aj pomoze.Ale este by som sa chcela poradit ohladom seba: Ked som bola mensia mala som caste anginy-bolesti hrdla som mala hlavne ak som mala nejaky stres. Lekarka mi nasadila stale antibiotika.Pred casom sme sa prestahovali, zmenila som dr., ktora nie je za pouzivanie ant., 5rokov som nebrala ziadne ant, nemala som bolesti hrdla.Som na MD a od kedy mali su castejsie chori, aj mna zacalo boliet hrdlo, pred 2mes.som brala amoksiklav, bolest presla a teraz ma opat boli hrdlo.Robili mi aj vyter z hrdla a vysledky su negativne, dr.mi predpisala bioparox a panadol, ale bolest na chvilu presla a teraz hrdlo este stale boli.Maleho este kojim, v noci od malicka casto vstava.Chcem sa spytat, ci moze bolest hrdla suvisiet s vycerpanim organizmu a ci by som mohla nieco preventivne brat proti bolesti, aby tak casto nebolelo alebo radsej ist opat k dr, aby predpisala opat nieco silnejsie?Dakujem krasne za odpoved.

lucia81
2. máj 2011

@strapco13 Ďakujem veľmi pekne za tvoju radu, hneď som išla pani dr. ORL, povedala, že mandľa obrovská, dnes som bola na Kramároch a už aj sme dostali termín. Budem šťastná, keď sa už malému uľaví. Prajem krásny deň.

strapco13
2. máj 2011

@mariana0915 moze poskodit...moze podtlakom prasknut nejaka cievka a krvacat nos....preto treba pouzivat kvapky proti opuchu..stiahnu cievy a teda je mensie riziko ich prasknutia a ked sa aj stane, ze nejaka cievka praskne, tak treba nostek potom natriet..bud masticky /nisita, coldastop, pinoso, biela vazelina a pod/ alebo olej na varenie, ci olivovy olej...nebude sliznica tak lakho praskat

strapco13
2. máj 2011

@halienka je mozne ze mala ma len nejaku virozu, ktora sa prejavila opuchom sliznice v nose..preplach a nosne kvapky by mali zabrat, ked ich velmi netoleruje, mozno pridat antihistaminika, ak by jej zatekali sopliky je dobry sinupret
dalsia moznost je alergia...ale na testy je velmi maly, ale tiez zaberu antihistaminika
nosna mandla..no, pokial nic nezaberie a neprejde to do tyzdna -2, tak by som ju dala skontrolovat...ale podla toho co pises, toto je najmenej pravdepodobne

strapco13
2. máj 2011

@lenka1911 preventivne proti bolesti neodporucam..ono kazdy liek na bolest zatazuje pecen viac alebo menej.
skor by som sa sustredila na podporu imunity
kojenie nemusis prerusovat..skor dbat na prisun vitaminov
od obvodaka by som ziadala vysledky ASLO, LAtex, CRP, sedimentaciu..potvrdia alebo vylucia nejaky zapal v tele
a sla na ORL nech spravia vyter tam a potom postup podla vysledkov

helka1
2. máj 2011

@strapco13 Ahoj strapco, doteraz som pisala cez IP no chcela by som vediet tvoj nazor, dcerke nasadili avamys, v pribalovom letaku sa pise ze deti do 6 rokov nesmu uzivat , no moja dcerka bude mat len 4 ☹ Moze jej to nejak uskodit ? Zaroven ma skusat otovent - nafukovanie balonikov, doposial bez sance ze to mala nafukne a s obrovskou radostou sme dneska slavili ze balonik nafukla 😵 . Je to posledna moznost , ak jej toto nepomoze tak operacia 😔 , zaroven jej na noc kvapkame vibrocil do kazdej nosnej dierky 😒

strapco13
2. máj 2011

@helka1 Avamys je naozaj od 6 rokov..ale je odvodeny od Fliksonase, ktory je od 4...Avamys nie je testovany este dostatocne u mladsich deti. cisto teoreticky by nemal urobit nic zle..ale ja malym detom davam radsej ten fliksonase
ale podla mna je len otazka casu, kedy posunu vekovu hranicu nizsie..ale zatial...by som preistotu nedala

helka1
2. máj 2011

@strapco13 vdaka za nazor, moja dcerka to uz berie 😅 cca tyzden, bola u ORL primara a ten jej to predpisal , manzel ked precital ten pribalovy letak tak hned volal na ORL ci si uvedomuju ze dcerka bude mat len 4 😅, no kazali brat , tak berie 😖 ...ja len strasne dufam, ze jej to zaberie a nebude musiet zase na operaciu ☹

strapco13
2. máj 2011

@helka1 ono deti nie je eticke testovat..vsetky tie udaje su o tom, ze niekto to zacal davat detom /po tom ako sa overi bezpecnost u dospelych/...a zisti sa ze..gro deti v 4 rokoch povodny liek /v nasom pripade Napr Fliksonase/ toleruje super...potom sa vymysli odvodenina od toho lieku..prejde to vsetkymi testami aj na dospelakov, zisti sa ze je to OK, tak sa stanovi vekova hranica u deti vysia ako u povodneho lieku /kde uz je casom dokazana bezpecnost v praxi/ a caka sa..vzdy sa najde dieta ktore ma napr 5,5 roka..to uz si lekar povie, ze to da /mam deti kde som fliksonase dala od 3,5r/ a sleduje sa ako deti reaguju a zbieraju sa udaje...a takto sa potom postupne posuva vekova hranica....snad som ten princip napisala zrozumitelne
cize su skusenosti, aj u Avamysu, ze sa da dat mladsim, bez nejakych zvlasnych neziaducich ucinkov ..samozrejme alergia a neznasanlivost lieku sa moze vyskytnut vzdy..za to nemoze nikto

mariana0915
3. máj 2011

@strapco13 ok dakujem za odpoved 🙂 ja mu davam mar plus pred tym ako mu idem odsavat a potom ked mu odsajem mu dam tem pamykon može to byt aj tak?????zelene opliku už nema chvalabohu už aj lepsie spal tak dufajme že sa to zlepsi 🙂

halienka
3. máj 2011

@strapco13 ďakujem veľmi pekne za odpoveď, dnes mi to už nedalo a navštívila som s malou lekárku, pretože včera som už kúpila aj lepšiu odsávačku - tú na baterky a aj tak som nič nevytiahla, kúpila som aj silnejšie kvapky ten Otrivin ale chrčanie v noci bolo rovnaké. No a u lekárky prekvapenie, malá má zapálené mandle a celé chrčanie pochádza zrejme odtiaľ. Aj lekárka bola prekvapená, že malá nemala ani teplotu ani nekašle, aspoň zatiaľ, ono to kašlanie asi ešte príde. Pre istotu zobrala CRP a ukázala sa hodnota 8, tak sme dostali antibiotiká Penbene. No zrejme sme trochu špeci prípad, keď to moje dieťa nejaví iné známky zápalu, ešte aj papá vcelku normálne, keby mala iné príznaky tak som u lekárky už dávno. No som rada, že príčina odhalená a snáď sa to už teraz bude zlepšovať 🙂

atinka22
3. máj 2011

Ak by som mohla, tiež by som poprosila o radu ohľadom môjho syna. Bude mať osem rokov a už od decembra nás trápia škaredé, zelené soplíky a upchatý nos. V zime sme boli na ORL, kde mu našli nejaký nález, bral nejaké kvapky, tuším to bol Fenistil (?) a ant. kvapky do nosa - Pamycon. Trochu sa to zlepšilo ale vrátilo sa to a v podstate má od zimy tie sople permanentne. ☹ Skúšala som mu dávať horské slnko, biolampu, inhalovali sme nejaký eukalyptový olej, vincentku do nosa, zohriatú morskú soľ na čelo.... vyskúšali sme toho veľa, ale syn stále nemôže dýchať a dokonca už má problém tie soplíky aj vyfúkať. Pred mesiacom sme boli opäť u doktora, opäť bral Pamycon - nepomohlo. Musím ale napísať, že tie kvapky mal brať 4-krát denne. Keďže ale chodil do školy, bral ich iba 3-krát - ráno, keď prišiel zo školy a večer. Možno aj preto nezabrali. Do školy som mu ich dať nemohla, keďže sa musia držať v chladničke. Ešte musím spomenúť, že mu už dosť dlho nekvapkám do nosa (kvapkali sme Olynth), lebo sa mi to už videlo priveľa. Smola je tiež v tom, že syn je na fúkanie nosa lenivý, musím ho doslova naháňať s vreckovkou v ruke. Možno keby si nosík častejšie fúkal, nebolo by to také zlé.
Za každú radu vopred ďakujem. 😵

strapco13
3. máj 2011

@halienka crp 8 je nizke...skor by som podla toho sudila, ze je to virusove...a kedze źapalene mandle..tak by sa mohlo jednat o infekcnu mononukleozu...brala Dr krvny obraz, hepatalky?...tam by sa ukazalo, ci je to bezna virusova angina alebo infekcna mononukleoza...ak by sa potvrdila mononukl. tak sa pytaj na sono bruska..moze to sposobit zvacsenie pecene a sleziny..vtedy sa ide na infekcne, a beru sa lieky na podporu pecenovych funkcii /podla hepatalnych testov/...inak netreba nejaku speci liecbu

halienka
3. máj 2011

@strapco13 jéminku, no ona povedala, že je to také hraničné to CRP 8, asi pre istotu dala tie ATB. A tú mononukleozu môže ako chytiť? Je možné že to má niekto z nás rodičov? Krvný obraz doktorka nebrala, iba to CRP s pršteka a výter z nosa, ale to budú výsledky až neskôr. V pondelok máme kontrolu, ak by sa to dovtedy ešte zhoršilo, tak na krčné. Inak malá má aj trošku redšiu stolicu ako bežne, a asi pred mesiacom mala 2 dni teploty okolo 39, som myslela že to je všetko zo zúbkov, lebo teraz jej rastú ako divé a iné príznaky nemala. Môže to nejako súvisieť s tou mononukleózou?

strapco13
3. máj 2011

@atinka22 nejaky nalez - trosku malo informacii 😕 ale podla toho co pises..zrejme sa jedna o zapal prinosovych dutin
treba tie inhalacie, nahrievanie a pod..co mate uz doporucene, dtreba antihistaminika /fenistil co ste mali napr, alebo ine/..ale dlhsiu dobu, dolezite su nosne kvapky proti opuchu /nasivin, olynth a pod..ale maximalne tyzden jednu znacku/ a toaletu niosa /kukni na moj clanok/
skus tiez na violnopredaj Nasivin sinus..sirup alebo tablety..je to na bylinkovej baze prave na uvolnenie prinosovych dutin.
pokial to ale nezaberie, je mozne ze nasledkom infektu sa prilis zvacsila nosna mandla..tak by som ju dala skontrolovat
ak ste mali aj RTG prinosovych dutin, tak by som cca po mesiaci liecby kontrolovala ..ci sa to lepsi, ci tym neostava nejaky zvysok, ci cysta a pod

strapco13
3. máj 2011

@halienka pri bakterialnych infektoch je CRP minimalne dvojciferne a to ovela vyssie..ano CRP 8 je zvysene..ale skor je to o virusoch, popripade pri zacinajucich infektoch..ale vy mate problem uz 3. den /ci viac, nechce sa mi ratat 😅/, este moze byt takto malo zvysene pri chronickych bakterialnych infektoch..ale to su dlhodobe zalezitosti, nie pri akutnych problemoch
mononukl. sa chyti ako akokolvek ina choroba..staci ze niekto kychne, zakasle, kto to ma....vacsina ludi prekonana toto ochorenie v detstve, pripadne v puberte /choroba z bozkavania 😀/
tie teploty pred mesiacom...mozu a nemusia mat suvis..to sa asi nepodari zistit

halienka
3. máj 2011

@strapco13 no skoro tá naša dievka začína s bozkávacími chorobami 😀 no uvidíme, čo sa z toho vykľuje, dostali sme aj Fenistil na zmiernenie opuchu, ale vraj len podľa potreby ho mám použiť, a tiež Pamycon do nosa, čo sa mi zdá trošku zbytočné keď už máme Penbene. Inak s tým CRP je to u mňa vcelku čudné, ja mám totiž Crohna a CRP som nemala za celý čas ochorenia (12 rokov) zvýšené ani na 5, ani v akútnej fáze. Je možné, že sú ľudia ktorým CRP zápal v tele neukazuje 😅 ? Sú to také špekulácie, ale tiež ma napadlo či túto vec po mne dcéra nepodedila... 😝 😀 No aj tak ti moc ďakujem za informácie a rady 🙂

strapco13
3. máj 2011

@halienka crohnova choroba je chronicke zapalove ochorenie, a jej akutne stavy nie su podmienene virusom alebo bakteriou, plus je tam porucha imunitneho mechanizmu..proste to funguje na inom principe ako klasicke zapalove infekty
a pri chronickych ochoreniach nemusi CRP vobec reagovat

halienka
3. máj 2011

@strapco13 No mne teda prvé robí gastroenterológ pri zhoršenom stave CRP, vraj pri Crohnovi to vie byť riadne zvýšené, a čo mám kámoša s týmto ochorením, tak ten ho teda máva riadne vysoké, ale teda ja nikdy. 😅

strapco13
3. máj 2011

@halienka moze tam byt sekundarna bakterialna infekcia..a vtedy to vyskakuje..ale podrobnosti uz neviem..to je mimo moj obor..tak sa nehadam

halienka
4. máj 2011

@strapco13 joj, to som sa v žiadnom prípade nechcela hádať 😀 to len konštatujem 😉 ja sa do toho zas až tak nevyznám, to len ako pikošku som chcela, že ja som zatiaľ bezCRP-ová 😀 😀

atinka22
4. máj 2011

strapco13 - ďakujem za info, viem, že ohľadom nálezu som nepodala dosť informácií, ale toto bolo povedané aj mne, že má nález, toť vsjo. Ešte raz vďaka. 😅

mariana0915
4. máj 2011

@strapco13 ahoj ...mam otazocku može ma boleiť hlava z toho že mi stekaju hlieny do hrdla alebo že ich nemožes poriadne vyfukat alebo z coho ma boli stale hlava???????? lebo bola som dneska pri mnojej obvodnej a ta ma poslala na ORL a ešte sa ma pytala ci ma boli hlava a v poslednom case ma boli hlava každy den ☹

carodejnica
4. máj 2011

@strapco13

Ahoj strapčo, 🙂 práve prekonávame s 22-mesačnou dcérkou druhý zápal stredného ucha v tomto roku. Dostala ho po týždni afebrilnej vodnatej nádchy, ku koncu hlienovitej. Potom dostala aj teploty, okolo 37,8. Prečítala som si oba tvoje článočky o toalete nosa a zápale stredného ucha a nenašla som tam presne to, čo sa chcem spýtať.

Najväčší problém u nás je s tým, že je ešte malá a pri ošetrovaní nespolupracuje, t.j. napríklad pred odsávaním (používam odsávačku na vysávač) nevydrží ležať, aby jej zapôsobili kvapky, navyše pri tom plače, takže všetky kvapky sa jej vyplavia a následne nos znovu zatečie hlienmi od plaču. Rovnako nevydrží ležať na boku, aby jej aspoň na chvíľu pôsobili kvapky do ucha.. No začarovaný kruh. Niekedy som z toho zúfalá, lebo sa cítim ako Sizyfos. 😖
Ako je to s takýmito malými nezbedníkmi? Tam asi len robiť všetko, čo sa dá, aby aspoň časť liečiva zapôsobila, však?

Ja to už asi budem očakávať pri každej nádche, proste od začiatku sa snažiť odsávať, uvoľňovať ten nos a podobne. Môžem dať pri prvých príznakoch bolesti ucha na upokojenie Burows? A nie na štráfik, ale jednu kvapku?
Inak posledne to malo dosť brutálny spád, večer nič, o polnoci sa prebrala zvíjajúc sa v kŕčoch, som myslela, že vydrží do rána, ale o dve hodiny sme leteli na pohotovosť, to sa nedalo... ☹

Tak všeobecne by ma zaujímalo, čo by si doporučovala, hlavne ako prevenciu a ako postupovať pri nespolupracujúcich deťoch.

Taktiež som sa stretla s rozporuplnými názormi na smrkanie. Jeden doktor povedal, že ju musím naučiť smrkať, niekde som čítala, že smrkať nie, lebo sa tým vtláča hlien do ucha (čo má logiku, keď si zapchám nos a fúkam, ide mi to do uší). Ale odsávanie vysávačom neznáša, povedzme si rovno, tri krát príjemné to nie je (skúšala som).

Takže asi konečný verdikt je, že raz musí z týchto detských zápalov ucha vyrásť, však? (ja som tým inak v detstve tiež trpela). Najviac ma naštvalo, že podľa tohoto článku http://www.provita.sk/site/node/41 dojčenie predstavuje výraznú ochranu pred otitis media, a ja dodnes dojčím. A je mi to figu platné. :((