icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
17. jún 2012

@u2jana netusim co je vyron v uchu 😕 ale predpoladam, ze ma tekutinu v strednom uchu ..pozri moj clanok o zapale stredneho ucha..je tam rozpisana liecba
ak je akutne chora tie prefuky balonikom by som nerobila.
po tom mesiaci nie je neskoro..ale skontrolovala by som nosnu mandlu ci ta nie je napricine...ale najprv postupuk podla mojho clanku

strapco13
17. jún 2012

@sariana tak toto je nahoda..zrovna dnes ma tak napadlo, ze ako sa asi mate /len nick som si uz nepamatala/ a otvorim pc a vy tu...no kiez by ste tuneboli, kedze sa trapite
pricinou poruchy sluchu moze byt aj nosna mandla /pozri oszatne priznaky v mojom clanku o nosnej mandli/, ale moze tam byt aj alergia..nasledkom alergickeho opuchu moze sa upchat prepojenie medzi nosom a uchom
pokial je nosna mandla zvacsena..skus postup podla mojho clanku..mam tam aj neoperacnu liecbu
bolo by dobre vysetrit sluch..uz mame aj my pristroj /konecne 🙄 / alebo potom v BA na klinike
to rozlisi ci je problem v strednom alebo vnutornom uchu
ale pokial v noci chrape aj ked je zdravy tak asi ta nosna mandla bude zvacsena
keby moje deti mali zvacsenu nosnu mandlu a potiaze z nej..skusila by som najprv neoperacnu liecbu a potom by som urcite sla na zakrok..ale tento typ operacie jedine v celkovej narkoze

cicimon
17. jún 2012

@strapco13 chcem sa spytat, nevies co sa moze stat ak dietat nahodou pocas anestezy zakasle? dik

cicimon
17. jún 2012

@strapco13 teda odbery boli ok, len asi tak 1x za 2h si odkasle...

mysiatkoo
17. jún 2012

@strapco13 no a to si hovoria odbornici ti co kazu aj aj... Ax jo, clovek aby si vsetko overoval sam... Moc nikto po nas nexcel, ale rano tam asi nabehnem iniciativne...dakujem za rady.

strapco13
17. jún 2012

@cicimon neviem co si predstavujes pod pojmom zakaslat pocas anestezy
lebo pri anesteze su vyblokovane reflexy, cize dieta nemoze kaslat, ani kychat, ani nic pocas anestezy
ale asi myslis, ze ide dieta s kaslom na operaciu ..ak odbery a vysetreniue vylucia akutny ingfekt, tak sa nestane nic ..kasel moze byt aj z nosnej mandle, a kym bude mandla zvacsena, bude aj kasel
samozrejme kazda operacia ma svoje rizika /kompolikacie mam vypisane v clanku/, pokial je infekt je vysia pravdepodpobnost krvacania pocas a po operacii, ale to sa daju dat lieky, ci tamponada /specialny tlakovy obvaz/, moze sa predlzit hojenie, proste ak je infekt je vacsia pravdepodobnost komplikacie
ale ani zdrave dieta /teda okrem zakladnej diagnozy pre ktoru ide na operaciu/, neznamena uplnu istotu, ze sa nic nestane, kazda operacia ma svoje rizika

cicimon
17. jún 2012

@strapco13 no ja s anestezou nemam ziadne skusenosti, tak fakt neviem. vysledky z krvi aj mocu dopadli dobre, aj ked pozrela dr do hrdla povedala ze tam nic nie je, len mala si obcas akoby odkasle, ked sa sali a pod ale ked spi tak fakt mozno 1x za 2-3h, ani sople uz nema, len do obcasne zakaslanie

strapco13
17. jún 2012

@cicimon tak to bude to co si myslim, ze si tym myslela 🙂
pokial vysetrenia vylucili akutny infekt, tak by sa nemalo nic sta..drzim palce
ale ako pisem, ziaden zakrok nie je bez rizika..preto treba vysetrenie pred, aby sa rizika minimalizovali

cicimon
17. jún 2012

@strapco13 dik, zajtra este ideme k nasej dr tak uvidim, ci ju pusti na tu operaciu...

kmirkav
18. jún 2012

@strapco13 dakujem, pozriem sa na ten clanok 😉

alex77
18. jún 2012

@strapco13 chcela som sa spytat ne nieco podobne ako cicmon. maly ma ista vyberat nosnu mandlu. ale stale je chory, resp. mal zelene sople ktorch sme sa konecne zbavili po 2 tyzdnoch. ale este stale kasle. moze to byt teda z tej nosnej mandle? lebo mne sa to tak zda. do kolektivu nechodi (myslim do skolky) uz mesiac. ako teda mozem na 100% zistit ci je to ok a moze ist na tu operiaciu lebo nasa dr. mu nechcela urobit predoperacne vys. kym nebude zdravy. tak neviem, ci cakat kym prestane kaslat alebo si vyziadat nejake vysetrenia.

strapco13
18. jún 2012

@alex77 skus preplach nosa podla mojho clanku
su deti ktore maju zelene sople az kym nosnu mandlu nemju poriesenu..cize nech spravi krvny obraz a crp a podla toho dalsi postup

sariana
18. jún 2012

@strapco13 my mame termin na vyber nosnej mandle v Piestanoch na jednodnovke /ja nad tym ale stale dost vaham - aj ked to by som asi vzdy 🙂 / a ked tam bol Misko na vysetreni, tak mu vraj merali aj uska /bol tam s nim mm, takze to mam sprosredkovane - t.j. asi audiometriu/ a na jednom usku mu vraj vyslo nejake B...nevies, co by to mohlo znamenat? nemala som moznost sa popytat a aj mm hovoril, ze boli tak rychlo vonku, ze sa ani spamatat nestihol a nie este aj pytat😅 a je mile, ze si na nas este pamatas 😉 /t.j. asi sme vsade dost nezabudnutelni 😀 😎

alex77
18. jún 2012

@strapco13 ok, vdaka, zajtra teda nabehnem k detskej nech s nim uz nieco robi 😉

xlucia
18. jún 2012

@strapco13 syn ma 5,5 roka a od soboty vecera ako sa vratil od babky kasle, vlhko, zretelne sa mu to na prieskuskach odtrhava. teplotu nema resp. od max do 37,3. co by si poradila? sopli o dusu, ide to z neho von, sople su biele. pripada mi ako silne zahlieny. potrebujem tie hlieny zriedit, aby isli lahsie von. k deskej moc nechcem ist, pokial to nie je nutne. dik

bevab
19. jún 2012

Ahoj strapco13, hlasim mala je uplne v poriadku tekutina, ktora bola v obidvoch usiach je prec co znamena,ze ziadna operacia nebude momentalne nutna aspon podla ineho ORL kde chodime 🙂 Tesime sa.Som rada, ze som skusila alternativu, ktoru mi ponukol ORL a nedala malu hned operovat ako mi to bolo odporucane....

mucher
19. jún 2012

Ahojky strapco 13, potrebujem radu..syn t.č 7,5 r, vr 2010 robená adenotomia a čiastočná tonzilektómia pravej mandle, v r 2011 šarlach, posledné 3 týždne presiaknuté červené mandle, bez teploty, bez bolesti, biele čapy na pravej mandličke, detská povedala, že to nič nie je , len mna to znepokojuje, lebo týždeň mal čapy-potom na týždeň zmizli a teraz sa znovu objavili. aaaa keď mal šarlach, nerobila ani kultiváciu ani ASO po infekcii. len moč sme tuším niesli asi 3 týž po infekcii. 🙄 Mám v tomto prípade ísť znovu za ňou a trvať na niečom, ster, alebo čokoľvek. Lebo ma odbila minule stým, že to nič nie je, že "to sa zvykne robiť" .ĎAkujem veľmi pekne za odpoveď

strapco13
19. jún 2012

@sariana jedna sa o tympanometriu tie krivky A je normalan krivka..B a C su pri poruchach sluchu
B krivka je placha..znamena pritomnost tekutiny v strednom uchu a teda blokovanu eustachovu trubicu ..to je bud alergia /ale to musi byt zanedbana alergia/ alebo nosna mandla ci akutny zapal stredneho ucha s hnisom /ale vtedy sa tympanonerobi,lebo je to jasne/

strapco13
19. jún 2012

@xlucia to sme uz prebrali v inej teme 😉

strapco13
19. jún 2012

@bevab tak a tearz to udrzat , preplachy nosohlttana, imunitu podporit, a neochoriet 🙂

strapco13
19. jún 2012

@mucher jednoznacne zioadat krvny obraz, ASLO a na ORl nech tam spravia vyter
to sa "nezvykne" robit 🙄 pokial su mandle zdrave
moc je dobre zue mala vysetreny, lebo streptokok /co robi sarlach/ moze ist na oblicky

mucher
19. jún 2012

@strapco13 ĎAKUJEM!

blau
20. jún 2012

@strapco13 Ahoj, obraciam sa na teba s otazkou a prosim o radu. Nas 4rocny syn dostal ovcie kiahne. Diagnozu som urcila sama, lebo jeho pediater ho nevidel. Nehala som ho stat pred ordi, aby nenakazil ostatne deti. Predpisali nam zinkove mliecko a fenistil kvapky. Povyhadzoval sa ukazkovo nie malo ani velmi vela. Uz mame chrasticky, len vcera som mu nasla zvacsene uzlinky za uskom a na trapezovom svale. Viem, ze je to normalne po infekcii a je to reakcia tela na nepriatela. Ale chcem sa ta opytat, mam utekat k dr, alebo staci mu to sledovat. Ta hrcka na trapezovom svale ho trosku boli 😕 , mam dat na to octanovu mast? Nech to zmakne?
Dakujem za odpoved a zelam vsetko dobre 😉 😕

strapco13
20. jún 2012

@blau mozes dat octanovku, sleduj, ak sa po ustupe chorobe nezmensia..ziadaj krvny obraz a sono

blau
20. jún 2012

dakujem , staci natriet, alebo obklad na noc. Ma tam este chrasticky dnes je to 10den po od vypuknutia.

strapco13
20. jún 2012

@blau ak uz ma suche chrasty uz by nemal byt infekcny, ty si OK?
mozes cez den natriet a v noci nechat obklad

nelika666
20. jún 2012

ahoj @strapco13

mam otazocku, drobec mal ako 7tyzdnovy sopliky, dr. vzala vyter z nosa a.. zlaty stafylokok.. sopliky medzitym ustali same po pravidelnom cisteni a odsavani.. Dr. povedala, ze pokial ten stafylokok uz nerobi problemy, tak nevadi ze je tam..

ja som bola v tom, ze stafylokoka treba preliecit atb.. ci nie?

strapco13
20. jún 2012

@nelika666 ee stafylokok sa preliecuje iba ked su tazkosti..v nose, hrdle je bezny..tam sa preliecuje iba ak je prejav choroby
ale napr v ranach na pokozke nema co robit

sana15
21. jún 2012

@strapco13 ahoj,poprosila by som o tvoj nazor na nasu situaciu: dcera 9,5 mesacna neskoro vecer dostala teplotu, ked vyskocila na 38,6 dala som 1/2 cipku Panadol cipku (ma len 8 kil),kedze Nurofen sirup momentalne vyzvracala. teplota klesla az po hodine na 38,1, v noci opat vystupila, po druhej polovicke cipku opat len mierne klesla. rano sme utekali k dr. CRP vyslo 15, okrem cerveneho hrdielka ziadny nalez,ziadne prejavy choroby,na ORL vysetreni nam povedali,ze usko je v poriadku,iba hrdielko je cervene,ale ze zatial by ATB nedavali,vraj pockat na vyter z hrdla,ale ze ked uz pediater odporucil ATB (Pendene),tak dat,aby sa stav nezhorsil a podla vysledku z vyteru potom upravit ATB. Dnes som volala za vysledok,je negativny, napriek tomu pediater tvrdi,ze ATB treba uzivat 7-8 dni. Nie je to zbytocne? Syn 3 rocny mal v tu noc zvysenu teplotu,jemu vyslo CRP 13 nema ziadne ATB,ani lieky,staci iba vitaminy a cajiky,nebol na ORL.Vysledky z vyteru este dnes nie su,ale malilinko,ale predsa uz mu vidiet vodavy soplik. Povodna moze byt jedine manzel,ten ma necely tyzden silnejsiu nadchu, neliecenu 🙄 a pravdaze s detmi je v kontakte. Tiez dcerke kazdu chvilu vyjdu horne zubky,je dojcena, stale som na pochybach ci naozaj tie ATB treba ☹ ale sama si to neodvazim stopnut,zatial ma v sebe 6 davok.

blau
21. jún 2012

@strapco13 dakujem ja som ok, prekonala som ich, ked som mala 10rokov, tak hadam to uz na mna nepride 😕 😕 😕
lebo som s nimi nonstop, ( nemam ho kam ´´odlozit´´ Odvcera mu to natieram a zda sa mi, ze sa mu zmensuju. 😵