icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

sariana
21. jún 2012

@strapco13 dakujem velmi pekne za objasnenie... 🙂 nechces prist robit ORL-lekarku sem k nam? ja mam vzdy tolko otazok, len u nasich lekarov sa nedockam akosi odpovedi 😅 /teda vacsinou ani priestoru na tie otazky, dockat sa nasledne aj odpovedi je dokonca vzacnejsie ako sol 😀 /...este ma napada otazka, ze ci ide u syna o alergiu alebo o nosnu mandlu, vie urcit ORL lekar? mne sedia priznaky u syna na nosnu mandlu /tvoj blog som studovala niekolkokrat, aj vyuzivala info z neho na liecbu 🙂 😉 /, len neviem, ci mam mojmu usudku doverovat 😅 a ked ma teda podla tej tympanometrie tekutinu v usku, tak ta sa nejakym sposobom odstranuje? da sa to aj pocas operacie nosnej mandle?

anickamaros
21. jún 2012

@strapco13 ano mala a nic sa nenaslo a neurolog sa vyjadril ze s jeho strany je vsetko ok

nelika666
21. jún 2012

@strapco13 ok, dakujem 😉

cicimon
21. jún 2012

@strapco13 tak na operacii sme boli, vsetko vratanie CA dopadlo ok 🙂

graupel
Odpoveď bola odstránená
xlucia
24. jún 2012

@strapco13prosim ta robili mi dnes na pohotovosti paracentezu. chcem sa opytat ze kolko sa mi to toho ucha nesmie dostat voda, myslim umyvanie vlasov. a ci je nutne ist na kontrolu k beznemu orl, lebo mam problem sa tam dostat. a ci mozem na bolest hociaky liek. dik

xlucia
24. jún 2012

@strapco13 a este som sa zabudla opytat, ze synovi to zial tiez prerazilo do ucha a dostal atb. zinat. mozeme chodit von? ci ako teraz?

bevab
24. jún 2012

Ahoj strapco13, idem po radu/ dcera ma od vcera vysoke teploty a stazuje sa na bolesti brucha raz pridu raz odidu. Teploty boli dost vysoke 39,4 a dnes 40,1. Dnes rano sme boli pohotovosti. Prehliadka, jedno usko mierne cervene, druhe ok, hrdlo ok, moc negativny. Napriek tomu vysoke teploty pokracuju a bolest bruska tiez. Neviem co robit....

xlucia
24. jún 2012

@bevab prehmatali aj brusko? kaka normalne?

bevab
24. jún 2012

Ahoj xlucia, ano prehmatali a na nic sa nestazovala len vtedy mala v sebe Nurofen tak neviem ci to moze mat vplyv ? Kakala vcera vcera presne predtym ako to cele zacalo. Dnes nebola, ale neje tak len malicko tak to pripisujem tomu

strapco13
24. jún 2012

@bevab pri usku mozu byt taketo teploty ..skus liecbu ako mam rozpisanu v clanku o zapale stredneho ucha, ak budu aj rano teploty ..trebva ist na ORL,. ci netreba pichnut usko
ak sa brusko vystupnuje, tak skocit znova na pohotovost..krv brali?
inak od bolesti ucha, moze byt tak cloveku celkovo zle, ze to male dieta moze nazvat bolestou brucha

strapco13
24. jún 2012

@xlucia kym ti dr nepovie ze je ucho zahojene, bez dieryk tak dovtedy treba davat pozor
na bolest mozes paralen, ibalgin
ale ucho po paracenteze by nemaolo uz tak boliet , ak to bola jedina pricina bolesti, ze tam bol zapal v strednom uchu
plus pre oboch-..pozri moj clanok o zapale stredneho ucha
ak je pekne , teplo a nefuka, tak taka kludova prechadzka po tieni moze byt..ale chore dieta ma byt v klude

strapco13
24. jún 2012

@graupel to by si musel velmi dlho a velmi hlasno kricat aby si si sposobiol poruchu sluchu
skor je to tym, ze mas nieco v uchu /nech zameraju CT aj na dutiny a ucho a krcnu chrbticu, nie len mozog/ a tym padom inak vnimas zvuky

strapco13
24. jún 2012

@sana15 myslim, ze to moze byt 6. choroba..vyhadzal sa?
ATB tam netreba, ale ak uz sa ATB zacnu uzivat, tak pokial nie su zavazne nezoaduce ucinky, ci alergia, tak sa musia douzivat, inak by nabuduce nemuseli ucinkovat

strapco13
24. jún 2012

@blau tam ten virus ostava v tele od prveho prekonania choroby, potom v case oslabenia imunity dostanes pasovy opar /herpes zoster/, ale samotne kiahne ak si ich mala tak nedostanes a teda chranis aj babatko v brusku
problem je ak by si ich nemala
ja som pri malom bola v kontakte s herpes zoster..rodina este nevedela, ze som tehu a babka ze mam sa kuknut ake to a vyrazky/..no skoro ma slak trafil, ked som na ne kukla...ale upln v poho, nic som nedostala, maly je zdravucky ..je sice riadne sidlo, ale to nemozem tomu pripisat 😀 😀 😀 😀

strapco13
24. jún 2012

@sariana tak ono v ambulancii nie je vzdy cas na taketo podrobne vysvetlenia, ale pacient by nemal odist z ambulancie s tym ze netusi co mu je a preco a ako ma brat lieky a co vlastne dalej
ORL lekar vie skontrolovat nosnu mandlu a sliznicu v nose /okrem inych veci/ sliznica v nose byva pri alergii taka prekrvenejsia, s modrastosivym nadychom-..proste ina ako pi zdravom nose a ina ako pri infekcii
tekkutina v usku..ak je to akutny infekt..prepichnutie blany bubienka ak treba, inak uvolnenie nosa, nosohltana a eustachovej trubice
pocas operacie sa ednak tym ze sa odstrani nosna mandla tak moze tekutina vytiect no nosohltna ale toto vacinou nestaci a musi sa prepichnut blana bubienka a odsaje sa to a da sa drenazna rurka /stiplka, grometa/ do blany bubienka, ta po zahojeni sama vypadne alebo sa vytiahne

strapco13
24. jún 2012

@anickamaros tak to mozu byt potom cievy co zareaguju na nieco..tzv vasospazmus..nieco ako krc..toto pokial nedostanes migrenu prave pocas vysetrenia tak tazko zistit
skus vypozporovat kedy mavas migreny, zapisuj si co si zjedla, robila ked si schytala bolesti..mozno najdes nejaky provokujuci faktor
proste ako prejdu bolesti si spomen co si dve hodky predtym robila a zapis si to

strapco13
24. jún 2012

@cicimon to som rada..ako sa mate?

sana15
24. jún 2012

@strapco13 DAkujem velmi pekne za odpoved. Mala sa nevyhadzala, zial, ja som jej tie ATB stopla po 10tich davkach, nevedela som, co je mensie zlo,ci vysadit, ci uzivat aj ked ich netreba 😔 Teplotu od vtedy nemala,meriam casto a kontrolujem, tiez ziadne znamky choroby,akurat priznaky zubov: nervozita,kratke spanky,rucicka v puse,hryzenie. Su rozne nazory na vysoku teplotu pri zuboch,ale ja to vidim ako pricinu. Syn ma obcas zvysenu teplotu do 37,3 trosicku pocut fufnavy hlas zo soplikov,avsak netecu,vysledky zo steru by uz teda mali byt zajtra-po 6-tich dnoch,kedze to tak trva- mozno sa tam nieco nakultivovalo 🙄

blau
25. jún 2012

@strapco13 ano to mi povedal aj lekar, ze uz mam protilatky, ale aj tak som na ihlach bola, teraz je to lepsie. Prave sa chystame k dr. nech sa pozrie na tie uzliny a asi budem ziadat ster z nosa, lebo stale mu vyteka z nosa zeleny soplik. Mne nasli v posve stafylokoka a ja si stale myslim, ze som to chytila od maleho. Lebo som bola nachladnuta v 18tt a na to mi robili ster. Ci mi to preslo dole neviem, ale nemam dobry pocit z maleho zapchateho nosa. Ci to je ta nosna mandla, ktoru sme stale nedali vysetrit, lebo stale ma sople kasle?....
Som rada, ze ty si pasovy nedostala a maly je ok 😉

cicimon
25. jún 2012

@strapco13 po zdravotnej stranke ok, sice este ma cervene oko, ale to casom prejde ... ked si odmyslim, ze odvtedy sama nezaspava, tak ok. 🙂

sana15
25. jún 2012

@strapco13 tak ja uz nicomu nerozmiem, synovi vyslo z vyteru hrdla betahemolyticky streptokok. Ster sa mu bral len nahodou, teplotu mal tak do 37,3, posledne dva dni ziadnu. ziadne bolesti,kasel. Nasa dr. pravdepodobne bude chciet nasadit aj jemu ATB. co robit, davat mu ich,ako prevenciu pre neho a tiez pre 9mesacnu? alebo pockat? bolo by na mieste ziadat opakovane vytery o oboch? mohla dcera zareagovat jednodnovou horuckou na streptokoka,ktoreho ona nema?

xlucia
25. jún 2012

@strapco13 dakujem za odpoved, tvoj clanok o zapale stredneho ucha som uz citala,aby som sa zorientovala.
ja nemam zapal stred. ucha iba som mala za bubienkom male mnozstvo cirej tekutiny, ziadny hnis. tak som chcela vediet, kedy sa to prirodzene zaceli. kolko dni to asi trva.
obe deti su chore a nemam ich kde nechat, preto ich nechcem ich brat so sebou na kontrolu. preto som sa pytala ci je nutne na kontrolu ist. lebo tam budem cakat na radu aj vyse dvoch hodin. velke mozno by som mohla na kontrolu v piatok, ale neviem ci to este bude mat vyznam
klasicky to uz neboli, len mam obcas taky neprijemny pocit v uchu a hlavne ked smrkam, tak citim ako tade ide von z ucha vzduch. vcera este vytekala po kvapkach aj ta voda.

rainee
25. jún 2012

ahojte, vsimla som si ze sa malej vytvorili v uskach mazove zatky. ideme koncom tyzdna na dovolenku, nasa ORL lekarka neordinuje, tak teraz neviem ci to mam nejako riesit (aby nebol nejaky problem cez dovcu) alebo to 2 tyzdne pocka 😲 nevyzera ze by mala dcerka nejake problemy s uskami, akruat ich ma suchsie ako alergicka. @strapco13 ak poradis, budem rada, dakujem.

blau
25. jún 2012

@strapco13 dostali sme konecne na moje vymrnanie odporucenie k ORL, tak dam vediet ako bude postupovat rakusky kolega 🙂 Uzliny, ze su v poriadku ustupia aj mu krasne opadavaju chrasticky ( vobec sa neskriabal).
Zelam vsetkym pekny den a hlavne veeela zdravicka 🙂

kolinia
25. jún 2012

@strapco13 dobry den, vy ste doktorka? mala tak zvlastne chrci, akoby mala na nosnych mandliach soplik nasadany a ma to uz dlho, vzdy sa tak akoby jeduje a vyda taky divny zvuk, akoby to chcela vyfuknut, tak neviem, co jej je, nemam chut ist k dr. lebo ona neni buhvico...tak mi povedzte, ze ci teda je to fakt moc nutne ist a hadam mi pomoze ☹

marketka1
25. jún 2012

Ahoj @strapco13 chcem sa opýtať môj 3,5 ročný syn mával dosť často zápal stredného ucha (aj so samovoľným prasknutím bubienka poprípade mu ich prepichovali mal tmavo hnedý riedky vodnatý výtok behom dňa sa stratil ). Teraz včera po dlhšom čase cca rok aj niečo sa sťažoval na bolesť ucha v noci dostal 39 teploty ráno vstal a vytekal mu z ucha hnusný žltozelený ťahavý hlienohnis dosť veľa (taktiež mal to isté v očiach a nose doteraz sme také nemali nepoznám to ) hneď sme šli na krčné kde mu nasadili ATB +uniflox+trifed Viem že je len pár hodín ATB ešte nemohli poriadne zabrať no nejak sa toho hnisu v uchu bojím je tam stále hnusný ťahavý . Môžem mu niečo dať do uška na "preplachnutie" nech to vyplaví (sem tam mu dávam oli. olej na prečistenie ak je zdravý či je to aj teraz vhodné neviem? )alebo to prejde za pomoci toho čo mu nasadili? ďakujem (nos preplachujenme hypomerom a dávam otrivin)

strapco13
25. jún 2012

@marketka1 ked je prasknuta blana bubienka tak do ucha svojvolne nic nedavat..moze sa poskodit stredne ucho, tocit hlava, zavrate, zvracanie a pod
pozri na moj clanok o zapale stredneho ucha

strapco13
25. jún 2012

@kolinia moze byt ze ma nejaky virusovy infekt, alergia, alebo sucho v nosteku ..pozri moj clanok o toalete nosa

strapco13
25. jún 2012

@sana15 ved uvidis podla viterov
moj nazor na zubky a problemy okolo nich je , ze zo zubkov moze byt vsetko 😝
na sopliky pozri moj clanok o toalete nosa