icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
3. júl 2012

@trixi inak by bolo dobre aj tu nosnu mandlu skontrolovat
kortikoid je lokalny..cize nema celkove neziaduce ucinky kortikoidov, ktory sa tak bojis, je to liek na alergiu..ale c patomechanizme je v podstate alergia premrstena zapalova odpoved organizmu, pretio sa lieky na alergiu mozu vyuzivat aj v inych indikaciach

monalisatko
3. júl 2012

@strapco13 😀 no operačne to určite nepôjde, nakolko by som ho tam určite nedostala 😀 Som zvedavá čo vymyslí nová dr, keďže ju dosť chvália a ona sa s každým pacientom pri prvej návšteve aj hodinu rozpráva. Ďakujem za odpovede a potom keď to bude niečo zaujímavé, tak dám vedieť 🙂

xlucia
3. júl 2012

@strapco13 strapco prosim ta min. nedelu 24.6 mi robili paracentezu na pohotovosti a min. stvrtok 28.6 som bola u obvodneho orl na kontrole. este stale som tam mala dierku ale ze inak ok. az vcera ked som smrkala, tak mi nesiel z toho ucha vzduch. tak mylsim ze sa to zacelilo.
moja otazka znie, ze posledne dni ked som vonku, tak v tom uchu citim vyrazne teplejsie, taky pocit. a niekedy to obcas zaboli. moze to byt? je to ok? ze aj ked je to zahojene, ze sa to ucho este obcas ozve?

druha otazka, syn mal zapal stredneho ucha, dostal atb. ktore bral 8dni zinnat, tiez sme boli s nim na kontrole, ze je to ok. ale este sa niekedy stazuje ze mu v usiach pukne. moze to byt?

strapco13
3. júl 2012

@monalisatko no chlapy a zakrok, co :p ..ale aspon CT nech si da spravit ..inak niektore veci sa daju aj v lokalke..ale ak sa boji tak celkova je lepsia
super dr ak naozaj..daj potom referencie 🙂

strapco13
3. júl 2012

@xlucia ucho moze byt citlive po prepichnuti..ako zlomenina byva citliva na zmenu pocasia
ono to ze sa dierka zhojila, neznamena ze uz aj ucho je uplne zhojene..najprv je jazvycka a potom sa to definitive zhoji..beries este nieco?
pukanie znamena ze sa este prevzdusnuje prepojenie medzi uchoma nosom...treba este antihistaminika
v podstate to pukanie znamena, ze este sa upchava obcas eustachova trubica, ale uz sa prevzdusnuje..je to na dobrej ceste 🙂

monalisatko
3. júl 2012

@strapco13 no veď - chlap je chlap 😀 Jasné, potom dám vedieť 🙂

xlucia
3. júl 2012

@strapco13 ja beriem xyzal, syn berie zyrtec. cize, podla teba uz netreba ist nikam, len dbat na toalentu nosa, aby bol cisty a neupchaty? lebo inak klasicku bolest uz neciitm, a myslim ze ani syn,len ma to trochu znervoznuje.
mam este nieco spravit okrem tych liekov co berieme? alebo este raz ist na kontrolu?

strapco13
3. júl 2012

@xlucia vydrzala by som na tych liekoch a toalete nosa..este ten tyzden tomu dajte cas, mozno aj skor sa to spravi

xlucia
3. júl 2012

@strapco13 my berieme obaja tie lieky celorocne.... preto som sa pytala ci mam k nim nieco pridat.
ako rozumiem ze sa to vnutri hoji dlhsie, obaja sme silni alergici, len ma znezvoznovalo ten pocit silenho tepla v uchu, ktory som citila. a to synove pukanie. lebo je nahnevany ze mu nechcem dovolit kupat sa v jazere. ale som sa bala ze je to skoro. atb. dobral vo stvrtok. aby sa mu do ucha nedostala ta voda a nebol zasa problem. kedy by si ty povolila kupanie?

strapco13
3. júl 2012

@xlucia ak to do vikendu prejde tak mozte k vode aj do vody 😀
ale ono sa moze dostat voda aj cez nos do ucha..cize by bol vhodny preplach vzdy po kupani
ak ste alergici..uvazovala by som o nejakom nosnom sprejiku..lokalny kortikoid alebo lokalne antihistaminikum

xlucia
3. júl 2012

@strapco13 mam doma awamys, a nasofan

strapco13
3. júl 2012

@xlucia tak tie davaj
myslim, ze zachvilu to bude OK

sariana
3. júl 2012

@strapco13 Lucia,prosim ta, je mierne zvysena teplota dovodom na odklad vyberu nosnej mandle? vysledky predoperacnych zo stvrtka mame OK, ale drobec ma uz druhy den 37,2 - 37,3...niekedy maval okolo 37,0 - 37,1 zvysenu aj hocikedy predtym a potom klesla a nebolo mu vlastne nic...pred tyzdnom dobral ATB, kedze mal zapal stredneho ucha...ale teraz velmi vaham, co so zakrokom, ktory ho caka v piatok...dakujem...

strapco13
3. júl 2012

@sariana teraz to moze byt aj z tepla, ze ma taku teplotu..zopakovala by som zapalovky a pri prijem nech mu pozru sliznioce ci su alebo nie su zapalene
ale ak ma chronicky zapal uska z nosnej mandle..tak moze takto reagovat aj na neho

sariana
3. júl 2012

@strapco13 otazka laika: zapalovky su ktora cast tych vysetreni? 😅 a stihlo by sa to v priebehu zajtrajsieho dna? netusim, ci ma chronicky zapal ucha, ale myslim, ze nie...aspon nic take nam lekar nepovedal a ani v papieroch som nic take nenasla...este k tej teplote ma aj ciry vytok z nosa, ale ja mam pocit, ze to on ma stale, lebo si uz ani nepamatam, kedy nemal...

strapco13
3. júl 2012

@sariana nemate na tymanometrii krivku B?
zapalovky-.-sedimentacia, CRP, leukocyty v krvnom obraze...to su tie najrychlejsie..najcastejsie CRP

sariana
3. júl 2012

@strapco13 mame na jednom uchu...to je potom chronicky zapal ucha? 😨

strapco13
3. júl 2012

@sariana jj to uz sa povazuje za chronicky..cize nieco co nie je akutny infekt

sariana
3. júl 2012

@strapco13 aha, aspon sa tu pri tebe nieco naucim...este raz vdaka 😅

strapco13
3. júl 2012

@sariana drzte sa

sariana
3. júl 2012

@strapco13 dakujem, potom dam vediet, ako sme nakoniec dopadli...ale skor si myslim, ze sem este dobehnem zase s nejakymi otazkami... 🙂 😉

andrea2603
4. júl 2012

@strapco13 ahoj, prosím ťa, vieš sa mi vyjadriť k diagnóze Hypoplázia front. dutín? Dcéru od februára každý deň bolí hlava v čelovej časti, pochodili sme všetky vyšetrenia a na CT zistili toto. Neurologička (väčšinu vyšetrení sme absolvovali cez ňu) si myslí, že tým, že sú dutiny nedovyvinuté, môže to spôsobovať nejaký ten tlak. Dnes sme boli na ORL vyšetrení a tam lekár vylúčil, že to by spôsobovalo bolesť hlavy, ultrazvukom jej pozrel dutiny a že sú čisté, vzdušné. A ešte asi pred 3 týždňami a dnes v noci jej začala krv z nosa tiecť, ale len tak jemne a asi po 7-8minút jej v oboch prípadoch vyšla taká dosť veľká krvavá zrazenina ☹ Absolvovali sme aj očné, RTG chrbtice, EEG, 2xkrv odobrali, väčšina lekárov povie, že je to z rastu, ale predsa je to len každý deň, našťastie funguje normálne, chodí do školy, hrá sa, ani raz sme nemuseli jej dať tabletku od bolesti, hovorí že trošku viac ju bolí ráno a večer a cez deň trošku menej 🙄

denne73
5. júl 2012

@strapco13 ahoj moja tak je to tu opäť. Minule som na ten dusivý kašeľ fasla ATB cefalosporiny pretože penicilin som nemohla keďže mám na neho alergiu. Neviem či je to tým že ma pravdepodobne kvalitne v noci prefukalo, ale zobudila som sa s bolesťou hrdla, celeho krku a akokeby aj trošku uši som citila. Dnes je to podstatne lepšie ale bolesť hrdla zostala . Minule zabral na hrdlo orofar teraz kdeže ☹ . Dokonca som mala aj zvyš teplotu 37,5 🙂 což som asi 8rokov neteplotovala. No a dnes sa už pridružil priateľ kašeľ opäť dusivý dúfam že to nebudu zachvaty ako minule. Dala som si spraviť preventivu tak krv je vraj v poriadku. ja už neviem čo toto je. nebývam takto chora ateraz opäť po 3 m. prosím ťa čo myslíš opäť to vyzera na ATB??? Inak mandle nemám.

strapco13
5. júl 2012

@simsalabim tie kutiky sa zlepsili alebo sa stale opakuju?

strapco13
5. júl 2012

@andrea2603 hypoplazia znamena, ze nie su upolne vyvinute, su mensie..ale frontalne dutiny sa dovyvijaju az kolo 18 roku, cize ta diagnosa ak ma dieta menej moze byt predcasna
a z toho ze su duttiny mensie nebyvaju vacsinou ziadne priznaky, pokila su vzdusne
treba vysetrit ocne..niekedy dieta vidi este dobre, ale uz telo vydava vela energie nato aby korigovalo zrak, tak potom moze boliet hlava
na ORL mal robene vyteri, skontrolovanu nosnu mandlu, sliznicu v nose? alergicka nie je?
krcna chrbtica ? ak velmi narastla moze to byt z toho
tlak? kedze jej aj krvacal nos /ako sa start o nos po krvacani mam vo svojom clanku o toalte nosa/
menzes nema? antikoncepciu neberie? /neviem vek, pretio sa pytam aj na teketo veci/
psychicke problemy v skole? pije dostatocne?

strapco13
5. júl 2012

@denne73 skus tantum verde, klokat, inhaôlacie, preplachy nosa, solux
kedze v tom boli usi..tak predpokladam, ze mohla spuchnut sliznica v nose..cize aj nosne kvapky ak sa horsie dycha
ako dnes?

simsalabim
6. júl 2012

@strapco13 po 5-6 tyzdnoch, co som uzivala zelezo a nemala ani jeden, sa opat zacali opakovat, v kuse. V pondelok mam termin na imunologii, podarilo sa mi presvedcit lekarku, ze to nie je OK a ze to treba vysetrit. Tak uvidim, co povedia tam. Inak nechcela mi ani urobit odbery krvi....takze netusim, ci je problem napr. v zeleze. Ale snad odbery porobia na imunologii. Si zlata, ze na mna myslis 🙂

andrea2603
6. júl 2012

@strapco13 ďakujem za vyjadrenie. Na ORL skontroloval MUDr. všetko, jedine výtery sa nerobili. Očné sme absolvovali a je v poriadku aj chrbtica. K alergologičke chodíme raz do roka, boli sme teraz v máji, ale je len sledovaná, lebo keď bola 1-2ročná mala atopický ekzém a v krvi sa jej "nejaká tá alergia ukazuje", ale zatiaľ bez príznakov, len ja som alergička (stromy, buriny), tak ju nechce MUDr. vyradiť z evidencie. Narástla dosť, napr. za posledný rok 10cm, má 7rokov. Do školy ľúbi chodiť a nič také sa v rodine v čase, keď sa začala sťažovať na bolesť,nestalo, čo by mohlo nejak psychicky zle na ňu pôsobiť. Chorá nezvykne byť, asi 3-4krát do roka nejaká tá nádcha s pokašlievaním, ale väčšinou je do týždňa fit. Antibiotiká brala ako ročná asi 3krát a potom cca. pred 3rokmi raz a odvtedy nie. Takže naozaj je dieťa, ktoré je minimum choré, len táto hlava mi robí starosti, ale že by to teda ozaj bolo z rastu a časom to samé prejde 😕 ?

denne73
6. júl 2012

@strapco13 ano začala som kloktať tantum, uši nebolia ale hrdlo stale tak verim že to prestane a dusi ma stále na kašel ale najviac k večeru, počas dňa sa dá. Ďakujem moja

saskarisko
6. júl 2012

Ahoj @strapco13 - chcela by som sa opytat. dcerka minuly tyzden dobrala ciprinol (vysledok z vyterov). po tyzdni sa objavila teplota, dcerka sa stazuje na kosti nad uskami (nie priamo na usi), a brusko. dnes ju videla doktorka, a dychanie ciste, moc cisty, hrdlo ciste, brusko makke, crp 39 (opatovne jej nasadila atb). mohli by byt problem uska, a prejavili by sa bolestou nad nimi ? a pri akej vyske crp sa davaju atb. na orl nas zatial neposlala, len zobrala vyter z hrdla a nosa. dakujem