icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

gabinocka
28. jún 2012

mozem sa opytat aj ja? 😎 ..synovi castejsie /5x do mesiaca/ tecie krv z nosa...zatial som nezistila pricinu ani nejaku navaznost na zvysenu aktivitu....stane sa to hocikedy cez den aj v noci.

ajka72
29. jún 2012

@skolara aj ja by som sa chcela opýtať ktoré presne aloe vera používaš a a ten herbalife shake kde si kúpila, môžeš aj do IP aby nešlo o reklamu dík

mariabilla
29. jún 2012

nanika podla mna vysetrenie u imunologa alergologa, s mojou dcerou to bolo presne to iste alergologicka jej zistila alergiu aj znizenu imunitu vybrala lieky pol roka a teraz je o.k. momentalne bez liekov.

alex77
29. jún 2012

@strapco prosim o radu (opat 😅 ) včera sme boli na zákroku, vyberať nosnú mandlu, všetko bolo ok, len večer sa mu upchal noštek (po kýchnutí), dýchal ústami a nedá sa mu vobec vyfukat nostek, rano sa nám podarilo uvolnit jednu dierku a vyfukal trochu zelenych soplikov, druha je stale uplne zapchata. je to normalne, aj tie zelene sopliky? resp. moze to byt este z operacie stale nejak opuchnute? neviem ci staci striekat vincentku, nic ine mu asi nemozem teraz na to davat. a bojim sa nechat ho silno fukat, nemoze to zacat krvacat ked bude silno fukat?
viem vela otazok ale nejak mi to neda pokoj 😒

strapco13
29. jún 2012

@nanika pozri moj clanok o nosnej mandle, ci nema priznaky..skocila by som na ORL /netreba vymeny listok/
nech tam spravia vyter, a skontroluju nosnu mandlu..ak by bola zvacsena, v clanku mam aj postup ako sa da riesit neoperacne
plus dokladnu toaletu nosa..postup mam v druhom clanku
pokial vyjde ORL negativne tak by som sla na alergoimunologiu

strapco13
29. jún 2012

@gabinocka pozri moj clanok o toalete nosa, mam tam rozpisane ako pomoct
ak to nezaberie, ist na ORL..nech poleptaju, pripadne spaia danu cievku /neboli to/
plus pediater nech zoberie krv, zrazanlivost, odmeria tlak

strapco13
29. jún 2012

@alex77 boli ste v celkovej anesteze? ..tam moze byt pooperacny opuch
cca ten tyzden trva zhojenie
fukat nie nejak silno, mozes skusit vincentkou preplach /ak ho to bude stipat , je to predsalen trana a sol, tak prevarenu vodu mozes kvapkat do nosa/
ak je velmi zle, mozes pouzit nosne kvapky proti opuchu

alex77
29. jún 2012

@strapco13 ano robili mu to v celkovej anesteze. je to zvlastne lebo cez den bol v pohode a navecer sa mu to zas trochu upchalo. aj sopliky ma. uz som mu aj vincentku strekla, rano som nemala tak som mu dala morsku vodu a aj to v pohode zvladol ani vincentka neni problem. dakujem za rady, snad to bude uz len lepsie.

nanika
30. jún 2012

@strapco13 dakujem za rady 🙂

evina313
30. jún 2012

@strapco13 dakujem za odpoved 🙂

martus1
30. jún 2012

@strapco13 Ahoj strapco mam otazku, syn 2 a pol roka, chytil obostranny zapal str. ucha ☹ , 2 dni predtym sme boli na kupalisku a na ORL pohotovosti nam bolo povedane, ze to mohlo byt aj z kupaliska ked mu vosla voda do uska... no myslim, ze to tak aj mohlo byt. Vies prosim poradit ako zamedzit aby sa to nezopakovalo ? Brat tycinky do uska a po kupani usko vytriet ci ako by to bolo spravne ?

strapco13
30. jún 2012

@martus1 skor tipujem ze mu vosla voda do nosa a tak sa podrazdilo ucho..ak sa dostane voda do ucha a blana bubienka je cela, tak to zvykne byt skor zapal vonkajsieho zvukovodu /moja skusenost..najcastejsie je to kombinacia oboch..maloktore dieta plave tak, ze mu voda nevojde do nosa 😅 /
pozri moj clanok o zapale stredneho ucha..tam mam rozpisane ako riesit ked uz zapal vznikne
prevencia ..po kupani preplach nosa dokladny, ak ma nadchu, infekt nekupat sa, neponarat by bpolo oidealne, ale toto dieta nedodrzi, pred zaciatkom kupacej sezony dat skontrolovat uska, ci nie je nahromadene mazivo v usku, skontrolovat ucho , osetrit co je potrebne
je dostat v protetike take speci plastve stuple do ucha, co sa prisosovbia a su vodotesne
skontroléovat nosnu mandlu..ci nahodou ta sa nepodrazdila

strapco13
30. jún 2012

@alex77 to bude pooperacnym opuchum..v lahu sa to zvyraznuje a navecer úrovnako ako nohy..tiez opuchaju skor vecer po celom dni/ ..ked toleruje preplachy, tak preplachuj
drzim palce nech sa to zhoji
a vela tekutin nech pije, je horuco a je po operacii

matax
30. jún 2012

@strapco13 ahoj, na nasho male sa vsetko akosi lepi 😖 .uz som sa ta pytal na uzliky na hlasivkach, na epistaxu a teraz ho boli uško ☹
v piatok sme boli u na orl , lebo od stvrtku mal tt 39.. ale uska ho neboleli, len nádcha a dysfonia.. zaver bol, ze viroza.. dali fenistil a ze kupit kvapky do nosa (mám nasivin)
dnes uz je konecne bez teploty, ale vecer ho zacalo boliet usko.. preplachla som, dala nasivin, paralen cipok.. nepomohlo, tak som dala na gazicku burrow.. akurat som precitala tvoj clanok a idem mu dat este nurofen, lebo mrnkal..
Máme ist zajtra radsej na pohotovost? dakujem ti

matax
1. júl 2012

@strapco13 ako dobre, ze tu mas tie clanky, dakujem 🙂

tie burrow usne kvapky mám dávať? dala som dvakrát, pisu, ze kazde dve hodiny... Dakujem

barbi7
1. júl 2012

@strapco13 Aj ja by som bola kludnejsia, keby sa skontrolovala,ci je vsetko o.k. ..no sestricka na ORL povedala,ze ak nema problemy netreba 😒 ..momentalne ma dost zahlienene hrdielko z coho aj pocas dna len pokasliava nasucho a sem tam akoby uz vykaslavala a uz neviem co na to hrdielko,ma vzadu az take akoby puky z tych hlienov,teda aspon tak to nazvala kedysi pediatricka..uz vyse tyzdna striekame sterimar..rano ak vyfuka sopliky,tak len ciste..na noc davame znova aerius ale stale nevidim zlepsenie..hlavne cez den to pokasliavanie,nieje to taky dusivy kasel akoby len si zakaslem castejsie pocas dna 😖 ..a to som sa tesila ako sa nam neustale problemy so zahlienovanim pekne vyriesia operaciou ☹ Mozno to zhorsuje aj to,ze stale dycha ustami a to cvicime fukanim do vrtulky aj ju pocas dna upozornujem nech zatvori ustocka..

strapco13
2. júl 2012

@matax podla man ma bolesti uska z upchateho nosika, tam kvapky do ucha nepomozu, lebo problem je za blanou bubienka a teda sa tam nedostanu..treba odpuchnut nostek /nasivin a pod/ pridala by som fenistil alebo ine antihistaminikum
ak by to neprechadzalo, pripadne stupla teplota, tak na ORL

strapco13
2. júl 2012

@barbi7 tak sa spytaj lekara, nie sestricky
uz ste dost dlho po operacii, uz by to malo byt lepsie
ja by som sa na ORL..bez telefonatu, musia vas vysetrit 😅

matax
2. júl 2012

@strapco13 veru, mal to asi len z nádchy, uz ho bolelo len na druhy den trochu a dnes uz nie. moc dakujem

monalisatko
2. júl 2012

@strapco13 ahoj. Mám otázku čo sem moc nepatrí, ale neviem koho sa už opýtať. Mm je silný alergik a keď ho to chytí - ako teraz, tak mu pomôže jedine Disophrol repetabs. No ale pomaly nemá ani kus, nakolko sa nedá u nás v lekárňach dostať. Vraj to už nevyrábajú. Nevieš o tom niečo? Alebo či nie je za ne nejaká náhrada? Vyskúšal už viac iných liekov na alergiu, ale okrem tohoto mu nič nepomáha.

strapco13
2. júl 2012

@monalisatko no nahrada za toto nie je, nenasla som zmienku, ze by sa uz nevyrabal
bude treba najst nieco nove
ake prejavy alergie ma? nezabrala by mu kombinacia antihistaminikum a loklany kortikoid do nosa /teda ak ma nosove prejavy/

monalisatko
3. júl 2012

@strapco13 on už vyskúšal vela toho, ale jedine ten disophrol a do nosa muconasal plus mu zaberá. Vlastne jeho prejavy sú dosť hrozné. V kuse mu tečie nos, kýcha aspoň 200 x za deň a svrbí ho hrdlo 😒 Nos sa mu upcháva len večer keď si lahne, ale to celoročne. Cez deň nepoužíva nosné kvapky. Dnes v noci si musel streknúť aj ventolin. Inak denne strieka seretide. On je alergik aj astmatik. Cíti aj zmenu počasia, vdedy sa mu ťažšie dýcha. V auguste ide k novej alergologičke, vraj je dobrá, tak uvidíme. Doteraz chodil do BA, ale tam to bolo o ničom.

graupel
3. júl 2012

@strapco13 Zdravím. Tak už som po MR vyšetrení hlavy (min. týždeň v stredu). V ušiach mi naďalej píska a pridalo sa aj šumenie. Na uši som však dosť citlivý, neviem, či mi ten hluk na MR vyšetrení ten šum nezhoršil - bol som tam 20 minút. Slúchadlá mi nedali, mal som len vatu v ušiach. Doma mám aj štuple, ľutujem, že som ich nezobral. ☹ Neurologička je na dovolenke, bol som objednaný na tento piatok, preobjednali ma až na Po 16. júla. ☹ Takže smola za smolou ... ☹ Mám 2 otázky:
1. Či hluk na MR mi mohol ten šum naozaj zhoršiť?
2. Čo mám ďalej robiť? Už zúfam ... Neviem, či mám čakať do toho 16. júla (vtedy budú už 2 mesiace od zápalu stredného ucha - práve odvtedy tie problémy s tinnitom začali), alebo či mám ísť už po 4.-krát na ORL a nejako presvedčiť p. doktorku, aby mi urobila kompletné vyšetrenie ucha (vonkajšieho, stredného, aj vnútorného). Ďakujem.

trixi
3. júl 2012

@strapco13 pekny horuci den. Prosim o nazor na postup doktorky na ORL. Dnes sme boli na vysetrenie usiek, ziadali sme aj audiometriu - poslala nas logopedka na moju ziadost, pretoze sa mi stale zda, ze Matko dobre nepocuje niektore spoluhlasky (k logopedke chodime od 2 rokov s nejakou prestavkou). Ako prve mi vynadala, ze preco idem na vysetrenie usiek az teraz, ze to nas mala poslat logopedka uz v tych 2 rokoch (neposlala). Potom sa cudovala, ze sme neprisli na kontrolu po vybere nosnej mandle (lekar mi po operacii povedal, ze kontrola len v pripade potreby), boli sme na kontrole po 2 tyzdnoch pretoze sa mi nieco nezdalo ale vsetko bolo v poriadku. Pozrela Matkovi do jedneho ucha, sestricka mu potom prilozila nejake zariadenie k jednemu usku a k druhemu usku, povedala ze obe uska su na B, tak doktorka povedala, ze ma zalahnute v usiach a predpisala mu Uniflox 0,3% 3x1 kvapku do nosa, Trifed sirup (zlty) 3x5 ml a Rhinocort Aqua 32 mikrogramov 2x2streky do nosa. Okrem toho som sa v sprave docitala, ze tam hodnotila stav ustnej dutiny, hrdla, mandli, nosa, hoci sa mu nepozrela ani do pusy a ani do nosa. Este som jej povedala, ze zalahnute moze mat z bazena, pretoze v skolke sa kupu v bazene, doma sa kupe v bazene, vratili sme sa z dovolenky od mora. Vraj to treba preliecit a po 3 tyzdnoch na kontrolu. Neviem preco, ale z toho vsetkeho nemam dobry pocit a nejako mi nesedia tie lieky. Dakujem za odpoved.

strapco13
3. júl 2012

@monalisatko a mal niekedy CT prinosovych dutin, ci nema ako alergik zdurenu sliznicu..to by sa mozno zioslo mu trochu operacne upratat aj sliznicu v nose 😅

strapco13
3. júl 2012

@graupel dlhodoby hluk moze sumenie zhorsit ..cize mozes to po MR pocitovat
ale vzhladom na nalez v prinosovych dutinach..ta cysta..tu by som riesila...jednak to motze byt zdroj infekcie a jednak moze vdaka nej byt neprevzdusnene ucho

strapco13
3. júl 2012

@trixi podla popisu vam robila tympanometriu..krivka B znamena ze v strednom uchu je tekutina, ta sa musi uvolnit a to bud pichnitim blany bubienka /ked je akutny infekt/ alebo uvolnenim prepojenia medzi uchom a nosom a na to je ta liecba co ste dostali, len by siom este pridala klasicke nosne kvapky proti opuchu /pozri moj clanok o zapale ucha ako polohovat hlavicku/
ako mal operovanu nosnu mandlu? v lokalke ci celkovej? kedy to bolo?

graupel
3. júl 2012

@strapco13 To zhoršenie šumenia je trvalé? :-O Čo sa týka tej cysty, tú si všimla aj p. doktorka na ORL, keď mi robili rontgen hlavy a tá mi povedala, že tá cysta je neškodná a to vraj nevadí. Ale skúsim sa ešte s ňou porozprávať ...

trixi
3. júl 2012

@strapco13 Dakujem velmi pekne za odpoved. Nosnu mandlu mu operovali v 6/2010 v celkovej anesteze. Takze zahajim liecbu, ako nariadila pani doktorka. Snad sa to uvolni. Len ma prekvapilo to, ze su to lieky na silne alergie, jedno su dokonca kortikoidy a ATB. Tak radsej liecbu ako to prepichnutie. Bolest v uskach nema. A co kupanie v bazene? On skace do vody, potapa sa. S tou tekutinou mal problem aj sesternicin syn, nakoniec mu to vytiahli vo Fakultke v Kosiciach a hned sa zlepsil aj v reci.

strapco13
3. júl 2012

@graupel tazko povedat..moze a nemusi..ale je mozno ze sa ti vpacila blana bubienka...bolo by dobre prefuky sparvit /baloniky otovent v zdravotnickych potrebach ak nemas akutny infekt/
cysta nie je neskodna..moze trobit aj velke bolesti hlavy, je to lozisko infekcie