icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
6. júl 2012

@simsalabim ono ak je anemia, alebo nedostatok zeleza..nie vzdy staci samozne zelezo, ale plius vitamin C, kyselina listova
co sa teraz zmenilo, ze sa zas zacali opakovat? jedla si nieco, co si dlhsie nejedla, zmena zubnej pasty, zuvacky? kupalisko?

strapco13
6. júl 2012

@andrea2603 anemiu nema? inak moze to byt nejaka alergia, ze pripuchne sliznica v nose, tym padom dycha horsie a z toho boli hlava
ako dycha v noci?
skus toaletu nosa ..pozri moj clanok v mojom fotoblogu
pitny rezim ma aky?

strapco13
6. júl 2012

@denne73 ak by sa to nezlepsilo tak k der..ale myslim, ze je to na dobrej ceste..kloktat, pitny rezim, poradila by som inhalacie..ale v tomto teple, neviem ci sa to da zvladnut 😅

strapco13
6. júl 2012

@saskarisko mozu to byt usi, alebo za usami je tska kost s dutinkami /mastoidy/ ak sa tam dostal hnis, tak to sakra boli, ale tam byva CRP vysoke
CRP..podla stavu, trvania tazkosti a pod..ale od tych 25 sa iuz zvazuju ATB, ale pokial je to prvy infekt /cize nie ze po dobrati ATB hned nove tazkosti/ tak by som pri takom CRPO pockala ako sa vyvinie stav, ale vo vasom pripade, by som ATB dala
ine krvne vysetrenia robila, ci len CRP z prsta ?

saskarisko
7. júl 2012

@strapco13 - dakujem za info. nie, vcera jej okrem crp ziadne ine krvne vysetrenie nerobili. naposledy si ho robila pred mesiacom alergologicka (vtedy mala uz dvoch bacilov), kompletku aj: imunitu, bunkovu aj celkovu, adenovirusy, chlamydie, a vsetko bolo OK. ale je mi jasne, ze stav sa odvtedy mohol zmenit. nosnu mandlu jej endoskopom kontrolovali v decembri.

simsalabim
7. júl 2012

@strapco13 myslim, ze sa nezmenilo nic...s vynimkou toho, ze si sem tam dam nejake ribezle. Ale to s tym hadam nema nic spolocne... ved tie kutiky sa mi robia aj v zime, ked ribezle nejem. Ake vysetrenia by som mala pozadovat od imunolgicky? Okrem parametrov imunity, mozem ju ziadat aj zistovanie anemie?

denne73
7. júl 2012

@strapco13 moja tak hrdlo počad noci brutal , rano ked vstanem tak je to o čosi lepšie. čo je pre mňa záhada že vôbec niesom prechladnutá , nič nos uplne v pohode tak nechápem z čoho matak dusí na kašeľ- Dnes som si kúpila Jox aleeee nemôžu tehotne a dojčiace a ja dojčim ale nie plno , len rano a večer. myslíš žeby to aj tak mohlo mojej 18m dcerke ubližiť????

andrea2603
7. júl 2012

@strapco13 jej pitný režim sa snažím mať pod kontrolou a krv má vraj ukážkovú 🙂 . Cez deň aj v noci dýcha pekne ústami. Že by sme skúsili tú toaletu nosa?, len neviem, či ju na to "ukecám" 😅

mayka
9. júl 2012

@strapco13 ahoj. 😉
Idem k tebe po radu.

Terezka mala v sobotu horucku. Iba 1 den. Cez den 38.5 a v noci 39.5. To som ju aj sprchovala vlaznou vodou a davala som jej sirup nurofen. Odvtedy nic. Iba vcera sa mi trosku stazovala ze ju boli v puse. A zda sa mi ze ma zapalene hrdlo.
Teri bola minulu stredu v kontakte s jej kamaratkou co mala anginu len jej matka dosla na to az vecer. Myslis ze ak by to Teri chytila tak by sa jej to mohlo prejavit az teraz. A aky ma priebeh angina. Teda ako zistim ze ju ma? Aka je inkubacna doba. Tak ako pri prechladnuti cca 3-4 dni? Zatial ju pozorujem a premeriavam teplotu ale je ok. Do kolektivu radsej nechodime.
Nasa doktorka ma dovolenku do stvrtka a ta co ju zastupuje tak tam mala velmi vela ludi a uz by sme ju nestihli lebo sme prisli neskoro do cakarne. Neviem ci radsej si mame zajtra privstat alebo pockame kedze okrem zapaleneho hrdla jej nic nie je. A co mozem dat na to hrdielko?

Dakujem.

janinkad
10. júl 2012

dobry,idem na konzultaciu🙂)mala bude mat 2 mesiace,ked mala asi 3 tyzdne,tak dostala nadchu,odsavali sme veselo,doktorka jej dala Pamycon kv.do nosa,nakolko predtým bol aj muz aj starsi syn nachladnutý.sople presli,ale od vtedy mam pocit ako keby ma stale plný nos,uplne "chrochti",davala som jej Libenar, teraz uz Vincentku do nosa,nahrievam biolampou,a nijak sa to nezlepsuje,v noci,teda nad ranom ked ju kojim je to najhorsie,nestaci s dychom,susniky vyberam.Doktorka jej urobila teraz vyter ma staphyloc.aureus a este jedneho bacila,na ktory je citlivost u nej vzhladom na vek nemyslitelná liecba s ATB..povedala ze nebudeme do nej na to pchat ATB,ze to aj tak nepomoze.asi myslela toho zlateho...ale ako jej potom pomoct a zbavit ju toho upchateho nosa???aj pri kojeni je rychlo naplnena,musi si castejsie odgrgnut,obcas vygrcne,nie po kazdom jedeni,ale nie nejak prudom,myslim ze GER to asi nie je..alebo mam predsa ist,na SONO,malo by to nejak suvis??Dakujem

janinkad
10. júl 2012

dobry,idem na konzultaciu🙂)mala bude mat 2 mesiace,ked mala asi 3 tyzdne,tak dostala nadchu,odsavali sme veselo,doktorka jej dala Pamycon kv.do nosa,nakolko predtým bol aj muz aj starsi syn nachladnutý.sople presli,ale od vtedy mam pocit ako keby ma stale plný nos,uplne "chrochti",davala som jej Libenar, teraz uz Vincentku do nosa,nahrievam biolampou,a nijak sa to nezlepsuje,v noci,teda nad ranom ked ju kojim je to najhorsie,nestaci s dychom,susniky vyberam.Doktorka jej urobila teraz vyter ma staphyloc.aureus a este jedneho bacila,na ktory je citlivost u nej vzhladom na vek nemyslitelná liecba s ATB..povedala ze nebudeme do nej na to pchat ATB,ze to aj tak nepomoze.asi myslela toho zlateho...ale ako jej potom pomoct a zbavit ju toho upchateho nosa???aj pri kojeni je rychlo naplnena,musi si castejsie odgrgnut,obcas vygrcne,nie po kazdom jedeni,ale nie nejak prudom,myslim ze GER to asi nie je..alebo mam predsa ist,na SONO,malo by to nejak suvis??Dakujem

janinkad
10. júl 2012

@strapco13 a este sa chcem spytat,ked ma tak dlho asi zapchaty nos,nemoze to vyustit do nejakeho problemu trebars s dychanim,alebo nebodaj prejst to do uska.kedze sme teraz mali problem so synom,po nadche mal velmi silny zapal stredneho ucha,a aj po adenotomii a paracenteze usi ma pri nadche stale pobolievanie ucha .tak mam strach u nej,ona este nepovie....

rozala111
12. júl 2012

@strapco13 Ahoj, chcem sa spýtať ohľadom tých krčných mandlí - boli sme s dcérkou na kontrole - kr. mandle má obrovské, že sa skoro dotýkajú, lekárka navrhuje čiastočné zmenšenie, ale máme ešte 2 mesiace na skúšku, či sa nejako nezlepší stav - máme užívať aerius a lactofloru, myslíš, že to môže nejako pomôsť? dcérka máva angíny, ale teraz sa to našťastie upokojili, len stále pokašlieva, a máva soplíky, to je všetko. Nejako by som nechcela riešiť operáciu pretože od sept. začína 1roč. v škole a to nechcem, aby vymeškávala
ďakujem

henrieta7
12. júl 2012

henrieta7 @strapco13 v prvom rade vopred ďakujem za radu, a že nám tu takto pomáhaš. Chcem sa spýtať, mám syna 4,5 ročného a vždy po nejakej chorobe alebo prechladnutí sa mu dlhšiu dobu ťahá taká zadná nádcha. Ale zvyčajne to nie je nejak obťažujúce, sem-tam v noci zachrčí. Teraz mi už však tretí týždeň chrápe, v noci sa prehadzuje a cez deň má len trošilinku huhňavý hlas. Soplík nemá vôbec, nemá čo vysmrkať, dávam mu Physiomer do nosa. Ale akonáhle si lahne, tak počuť, že mu tam zachrčí a potom v spánku nemôže dýchať dobre
cez nos. Cez deň ale dýcha pekne. Má aj tak trošinku začervenané očká, očná povedala, že to je alergia, ale nemá žiadne prejavy alergie, nekýcha, z nosa mu netečie ani ho nič nesvrbí, dokonca ani tie očká ho nesvrbia ani nebolia, ani mu z nich netečie, hoci keď mal nádchu tak trošinku ich mal potečené. Neviem či je to dôvod na návštevu ORL lekára, alebo ako mu pomôcť. Keď leží na boku a na vankúši, tak sa to trošku zlepší. Môže to byť naozaj nejaká alergia, alebo len problém z nosom, nosná mandla, polyp? Prípadne dedičné? Ja mám tiež odjakživa problém so zatekaním hlienov, v jeho veku mi aj prepichovali nos, mala som zápal prínosových dutín. Teraz mám tiež taký nejaký chronický, zostalo mi to z tehotenstva, zistili mi to ako vedlajší nález na MRku, inak by som na to neprišla. Môj manžel má tiež v noci problém z dýchaním, dáva si každý deň kvapky do nosa, tak ma napadlo, či je to nie je aj niečo dedičné. Ďakujem ešte raz pekne za tvoj čas.

ewellina
13. júl 2012

@strapco13 Ahoj, mohla by si mi, prosím, povedať, či porucha sluchu pri zväčšenej nosnej mandli je dočasná, alebo môže byť aj trvalá? Môj synček pravdepodobne pôjde na operáciu nosnej mandle. Bude ešte niekedy znova dobre počuť?

zuzikmeduzik
14. júl 2012

fiha, Strapco, vidim, ze tu mas internetovu ordinaciu - riadna zaberacka pri dvoch detoch, fakt. Ak by si si nasla cas, vedela by si mi prosim poradit? 3,5 rocny syncek ma dlhodobo biely povlak na mandliach a tie su riadne zvacsene. Zistila som to asi pred mesiacom, ked mal sopliky. Nedostali sme sa vtedy k dr., iba cez sestricku sa robili vytery. Vyter na kvasinky bol negativny, v nose mal hemofila, toho zvladol bez atb. Anginu nikdy nemal a kedze tento stav trva uz mesiac (resp. mozno aj dlhsie, ale viem o tom ca.mesiac), co to moze byt? Dakujem Ti velmi pekne.

blau
15. júl 2012

@strapco13 Ahoj, tak sa hlasim. Vysetrenie u ORL dr. dopadlo dobre, ale jedine riesenie je vybratie nos. mandli. Tak ideme na to. Dakujem za rady . Pekne leto. Ozvem sa ako sme dopadli.

bubinko83
17. júl 2012

@strapco13 prosim mam už 4 den upchaty nos,teda riadnu nadchu ,z jednej dierky mi vyteka pravidelne sopel ale z tej druhej takmer vobec a velmi tažko .V noci ma bolela aj čast tvare kde mam zapchatu tu dierku ,citim tlak v dutinach ,necitim chut ,bolest mi niekedy ide až do ucha.Davam si Nasivin sem-tam ale nejak mi nepomaha a Sinupret .čo by mi prosim pomohlo na uvolenenie tych dutin?Dakujem

cora73
17. júl 2012

@strapco13 ahoj,poprosim o radu,v marci synovi 3.5 rocnemu vyberali nosne mandle v celkovej anesteze na jednodnovej chirurgii.Mandle mu zase narastli,ma ich obrovske,zase ledva dycha a ma neustale infekty..Mame ist ku krcnemu na kontrolu mu to ukazat,ale az ked odoznie infekt,comu rozumiem,i ked netusim,kedy sa tam dostaneme,lebo je v jednom kuse chory....Neviem vsak,co mam dalej ziadat,ci znova celkovu narkozu,alebo lokalne,co bude lepsie? Dakujem za radu.

bibi1711
19. júl 2012

@strapco13 ahoj, velmi prosim o radu.mam 5a pol mesacneho synceka.doteraz bol zdravuck, aj ked mal parkrat sopliky, ale vzdy mu to preslo.
teraz som mu ale nasle v usku akoby zaschnuty hnis a aj trosku zaschnutej krvicky, potom mu este trosku krvicky vytieklo.sli sme k pediatricke a ta nas poslala na orl.vcera na orl nam dr.povedal, ze mal pravdepodobne v usku zatecene vygrcnute mliecko a to mu tam kvasilo a z toho tam mal trosku hnisu.vecer ale mal zvysenu teplotu 37,9 a tak sme sli rano zasa.bol tam iny lekar a ten skonstatoval po vysetreni, ze ide o zapal stredneho ucha a dal nam atb. maly vsak nemal vobec sopliky, nebol prechladeny, rano teplotu nema, nechyta si usko, nebol ani nejako placlivy, akurat, po vcerajsom vysetreni ma viac citlive to usko na dotyk.vidno, ze ked mu jemne pritlacim, tak mu to nie je prijemne.naopak, ked mu dnes dr.usko vysetroval, ani nemukol, ani pri brani vyteru, ani cisteni uska dr. moze mat teda ten zapal stredneho ucha? ja lekarom doverujem, ale nechcela by som zbytocne davat takemu drobcovi atb.od vcerajsieho dr. mam doma antibioticke kvapky...dakujem.

strapco13
19. júl 2012

@saskarisko ako sa mate..presli bolesti?

strapco13
19. júl 2012

@simsalabim imunologicky robia aj krvny obraz, cize zistia aj anemiu

strapco13
19. júl 2012

@denne73 jox mozes ale nie dlhodobo..tusim som ti uz pisala aj IP...ako sa mas? lepsie?

strapco13
19. júl 2012

@andrea2603 tak na tu toaletu sa da zvyknut, neboj sa. Ako sa mate?

strapco13
19. júl 2012

@mayka no to mohla chytit anginu ☹ preslo to? aku ste dostali liecbu ..nebola som na nete ☹

denne73
19. júl 2012

@strapco13 ahoj moja tak fasla som zinat ten zo mna buchal skoro cely nasledujuci den. Tak som šla zmeniť ATB a dostala som opäť po 4m klacid ale na moje počudovanie tentokrat len 500mg každych 24h predtym som isto brala 500mg každych 12h. Hlavne je že všetko ustupilo aj kašel aj hrdlo. ďakujem ti že si tu a že mi vieš obratom poradiť:D a nielen mne:D 😉

strapco13
19. júl 2012

@janinkad pozri do mojho fotoblogu na clanok o toalete nosa..treba nostek preplachovat, po ocisteni nosteka nakvapkaj svoje mliecko do nosa a potom neodsavaj uz, nechaj mliecko posobit
spravit vyteri rodine, ci niekto nema rovnakych bacilov, ab ju nenakazili zas
moze sa jednat aj o alergiu..ak by toaleta nosa nezabrala, nech da pediatricka antihistaminikum
po kazdom grcnuti preplachni nostek, nech tam neostavaju zaludocne kyseliny, moze nostek reagovat opuchom

strapco13
19. júl 2012

@denne73 klacid SR 500 sa dava 1x za 24 hodin, ak je silnejsi infekt obcas sa da aj 2x denne

strapco13
19. júl 2012

@rozala111 moze pomoct podpora imunity, preplachy nosa /casto je vtedy aj nosna mandla zvacsena/, spravit vyter, ci tam nie je bakteria

mayka
19. júl 2012

@strapco13 dik. 😀 no tu teplotu mala len ten jeden den a kedze ziadne ine priznaky nemala tak som uz s nou ani doktorke nesla.
😉

Ty ale ked uz ti pisem . Co je dobre dat na zarastajuci necht na nozke? ma to aj zahnisane. Umyla som jej to repikom a natrela framykoinom. Je to ok?