icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
9. aug 2012

@lolonka ak idete k moru, tak dokledne vyplach morskou vodou a zopakovat vyter po dovolenke
pozri moj clanok o toalete nosa a o zapale stredneho ucha..lebo pneuokok /strept., pneumonie/ rad ide na uska, tak aby si vedela ako pomoct , keby nieco
z akeho dovodu boli robene vyteri? ake mala tazkosti? bola nejak po odobrati vyteru aj liecena?

strapco13
9. aug 2012

@graupel na audiograme mi chyba urcenie frekvenie tinnitu
aj ked vysledok audiogramiu je ze mas sluch v norme ..bolo by vhodne nasadit vazodilatacnu liecbu
krcnu chrbticu si mal vysetrenu?
MR si mal zamerane na vnutorne ucho? vysledok..nechce sa mi hladat, viem ze si to uz pisal..ale mam mailov strasne vela a nestiham
je mozne ze mas nasledkom akutraumy a zapalu ucha vpacenu blanu bubienka..pomoct moze OTOVENT balonik, dostanes v zdravotnickych potrebach, nesmie sa pouzivat pri akutnom infekte
doprucila by som ist na ORL kliniku nie len na beznu ORL ambulanciu, kde lepsie vedia oddiagnostikovat poruchy

mimave
10. aug 2012

@strapco13 ja som to myslela skor tak ze neviem sama posudit ci su zvacsene alebo nie, nezda sa mi ze ich ma nejake obrovske tak ja neviem ci mu moze zavadzat to... tolko viem aky je medzi nimi rozdiel len teda neviem mu dat diagnozu 😅 neviem sa odhodlat na to vysetrenie, teraz mi za posledne 3dni napriklad uz negrcal a snazi sa kuskat a jest aj chlebik konecne. no neviem uvidime este ...

graupel
10. aug 2012

@strapco13 Vnútorné ucho vyšetrené mám - podľa MR je OK, krčnú chrbticu nemám, ale od nej to nebude, lebo problémy s tinnitom som predtým nemal, tie začali až od toho zápalu, ale dám si na ORL klinike pre istotu i chrbticu prešetriť. Ak tinnitus trvá už vyše 3 mesiace, je ešte šanca ho úplne vyliečiť? Už sa začínam toho dosť obávať ... A ešte sa chcem opýtať, keď mám vpáčený bubienok či by som mohol skúsiť zapchať nos, zavrieť ústa a tak silno fúknuť - nepoškodil by som si nič?

nika82
10. aug 2012

@strapco13 mala som robene rtg dutina vsetko ok on tam nic nevidel, a to som tam bola tak ze som si nedala kvapky do nosa a sliznica opuchnuta vobec som nemohla nosom dychat , ale ved to nemozem ani teraz ked si nedam nieco do nosa, najviac sa mi osvedcil ten olynth a muconasal plus. Endoskopiu nosA tiez nie

aktakk
11. aug 2012

Ahoj @strapco13 , chcela by som Ta otravovat s takouto otazkou /mozno je tu uz nejaka odpoved, len zial nestiham precitat vsetko/ ... Som 3tt po vybere krcnych mandli, konecnce sa mi da jest v podstate vsetko , problem je vsak v tom, ze vobec necitim chut jedla, napriek tomu, ze sa vzdy do neho pustim, po 2 sustach ma chut prejde a je "dojedené", vsetko ma rovnaku chut a zial nie velmi lakavu... Chut citim len na konci jazyka, aj to len na chvilku. Je tento problem len docasny? Dakujem!

ivana2301
12. aug 2012

@strapco13 Ahoj,prosím Ta mám menší problem a potrebovala by som odbornú radu.Som v 26tt tehotenstva a na pravom prsníku hore nad bradavkou na dvorci sa mi vytvorila neaká hrčka,tá hrčka je vo vnútri a mám pocit že sa zvačšuje... na dotyk je to dosť bolestivé a trošku už je vidieť aj mierny opuch zvonku.Aj pri chodení a pri ležaní pociťujem bolesť...Akoby som mala niečo upchaté..no neviem nikdy som to namala ani pri kojení a pri odsávaní..Skúšala som si to rozmasírovať pod horúcou sprchou,dosť to bolelo len som sa bála tej horúcej vody aby som si zase na druhej strane neuškodila.Mám navštíviť moju ženskú lekárku alebo by si mi prosím ta čo odporúčala.Budem Ti veľmi vdačná každej tvojej rade.

milka1978
13. aug 2012

@strapco13 Ahojte ... aj moja švagriná sa teraz vrátila od lekára s mesačným bábom a zistili, jej že mám "zlatý vírus" ... drobček má od narodenia soplíky .... resp. keď prišli domov bolo všetko O.K. no vtedy jej ochorel starší syn a keďže mali doma aj nové bábo takže pusa sem, pusa tam a ochorel aj týždňový drobec .... môže byť, že tento vírus na neho preniesol jeho starší brat (6r)? alebo to doniesol už z nemocnice? lekárka povedala švagrine, že sa stým budú trápiť už celý život ... čo sa s tým dá robiť? ked vypije drobec mlieko tak vtedy neviem noštekom dýchať, pretože je upchatý .... a z toho je potom celý nervózny ..... ako sa to dá riešiť? ďakujem za rady

halienka
13. aug 2012

@strapco13 Ahoj, prosím ťa môžeš mi povedať, čo znamená nález výteru z nosa a krku: bežná flóra HCD ? To je hemofilus ? Lebo som dosť prekvapená, pred dvomi týždňami mi pediatrička vravela, že výter má čistý, potom nám dala kartu aby sme za 2 týždne išli k ORL lekárke kvôli zväčšenej nosnej mandli, čiže určite nič medzitým do karty nepribudlo, a túto kartu som predložila ORL lekárke a ona vraví, že tam má vo výtere Hemofila, tak som prekvapená, lebo pediatrička nám predtým predpísala Penbene, ktorý ako som sa teraz od ORL lekárky dozvedela vraj na Hemofila nezaberá...tak si myslím, že by nám Penbene predpísaný asi nebol, keby tam pediatrička vo výtere toho Hemofila videla...Len ja sa v tom nevyznám, akurát v tom náleze čítam bežná flóra HCD a neviem, či to teda je či nie je Hemofil. lebo ORL lekárka nám teraz nasadila ďalšie ATB špec. na Hemofila a neviem teda ktorá s nich dvoch sa vlastne zmýlila, len nerada by som dcérke nasadila zbytočne druhé ATB ak tam ten Hemofil ozaj nie je...teraz neviem čo robiť, či zajtra zbehnúť k pediatričke, či ORL lekárke, zas nechcem aby sa nejako nahnevali alebo čo, júúúj blbá situace ☹

strapco13
13. aug 2012

@mimave tak mozno len potreboval cas ..keby mal krcbne velke, tak ak mu kuknes do ust tak viez ze su velke, ak nad tym rozmyslas, tak az take velkje urcite nie su 😉

strapco13
13. aug 2012

@graupel mozes tioe prefuky alebo baloniky otovent /v zdravotnickych potrebach/ ..ale len ak si zdravy, ak nemas akutny infekt, vtedy sa to nesmie
a vazodilatacnu liecbu si mal? betaserc, cavinton, agapurin..je toho tolko na vyber..bral si nieco?

strapco13
13. aug 2012

@nika82 tak zrejme je problem oba v sliznici v nose..niekedy ju treba operacne uzmensit..ale to sa rozhoduje bud podla endoskopii alebo CT prinosovych dutin..na RTG sliznicu v nose nezhodnotis

strapco13
13. aug 2012

@aktakk stava sa niekedy, moze to trvat dlhsie...po tych 3 tzydnoch uz je rana zhojena, moze sa dat vasodilatacna liecba ..skor nie, lebo by bolo vysoke riziko krvacania

strapco13
13. aug 2012

@ivana2301 takto sa prejavuje upchaty mliekovod pri dojceni
okolo 16tt sa zacina tvorit mlieko, cize sa ti moze upchat mliekovod
ale pokial nekojis, tak prsniky patria do ruk gynekologom, cize urcite ist na vysetrenie, pripadne aj sono nech spravi

strapco13
13. aug 2012

@milka1978 zlaty virus nie je ..zrejme ide o zlateho stafylokoka /bacil/ ...ak nie su tazkosti tak sa nepreliecuje, ale ak su, tak preliecit
posli jej link na moj clanok o toalte nosa, a ak koji, tak nech nakvapka svoje mliecko do nosteka

strapco13
13. aug 2012

@halienka bezna flotra znamena to co v nose mame mat..ziadne choroboplodne zarodky, prioste normalny stav v zdravi /teda mozu tam byt virusy, tie vyter nezachyti/
ak mas kartu u seba..pozri datumy vyterov..ci su vyteri na vase meno /mohol sa zalozit zly vysledok/
hemofilus moze produkovat enzim, ktory peniciliny nici, cize byva naozakj castio rezistentny..ale to je na vysledku napisane
pripadne mi to odfot a posli na mail

aktakk
14. aug 2012

@strapco13 dakujem velmi pekne, zavolam svojmu ORL lekarovi, nech so mnou nieco robi. 😉 Pekny den!

wewe22
14. aug 2012

@strapco13 ahoj prosim ta o radu uz skoro mesiac a pol mi silne zatekaju hlieny mam s toho kasel ako by som mala zapal priedusiek ked som zacala byt chuchmava isla som k Dr. dostala som sumamed ACClong a bromhexin nic mi nezabralo tak som isla znova, zastupujuca Dr. mi predpisala cedax ten mi zabral len na dva dni Dr. povedala ze na prieduskach neni nic, tak som sla znova ze mi to neprechadza znova mi predpisali dake ATB ale tie som si nevybrala ze pojdem na ORL no medzi casom som zistila ze som pravdepodobne tehu ja sa tak citim no test si to az tak jednoznacne nemysli, bola som vcera na krv no vysledky budu pravdepodobne az vo stvrtok tak chcem ist na ORL az ked si budem ista no zasa idem v sobotu na dovolenku
budu mi robyt nejake stery mam tam ist radsej skor aby stihli byt vysledky skor ako odydem?
dakujem

graupel
14. aug 2012

@strapco13 Nebral som nič. A tie lieky sú na predpis? Môžem ich brať aj ja sám bez dozoru? Zatiaľ idem vyskúšať tie doplnky - oreganový olej, GSE a NAC (na Slovensku ACC).

halienka
14. aug 2012

@strapco13 prepáč, planý poplach som robila, ráno som ešte raz riadne prehľadala kartu a našla som aj druhý papierik s výsledkami, ja som myslela, že na tom jednom je spolu výsledok výteru aj z krku aj z nosa, bolo tam napísané len tampon tonzil - a to ako som si dnes našla sú zrejme mandle, tak to bol len výter z krku ten výsledok: bežná flóra HCD. No našla som aj druhý výsledok, kde je výter z nosa z toho istého dňa a tam je ten Hemofilus infuenze a presne ako si písala aj aké ATB sú naň citlivé. Takže je to v poriadku, využívame tieto ATB na Hemofila a uvidíme, veľmi pekne ti ďakujem za ochotu 🙂

strapco13
14. aug 2012

@graupel lieky su iba na predpis..na volnopredaj je jedine zinko..ale to samotne na sumenie nestaci
inak nechapem ze si to nedostal po prekonani akutneho zapalu ak prertvava tinnitus, a dokonca aj pri akutnom zapale /podla druhu/ sa dava tato liecba hned 😕
niekedy sa dokonca lezi v nemocke..davaju sa infuzky 2xdenne /ak je aj porucha sluchu/ alebo je moznost ambulantneho podavania infuzii /podla zmluvy lekara s poistovnou/ pripadne tabletkova forma

strapco13
14. aug 2012

@halienka hlavne ze sa poriesilo 🙂 drzim palce nech sa ho zbavite

strapco13
14. aug 2012

@wewe22 pozri na moj clanok o toalte nosa v moojom fotoblogu
no radsej chod skor na vysetrenia..aj ked do soboty asi ziadne vysledky sterov nebudu
inak na zaciatku tehu vela zien ochorie..telo sa cisti

wewe22
15. aug 2012

@strapco13 dakujem

lucula73
15. aug 2012

@strapco13 ahojček,mohla by som poprosiť aj ja o nejakú radu?lebo už fakt neviem............moj malý 2,5 ročný syn si asi pol roka vkuse šúcha noštek....začalo to tak nevinne,možno mal soplíky,už presne neviem kedy to začalo....ale robí to stále,niekoľko krát denne si raz jednou,raz druhou rukou šucha nos....a v poslednej dobe sa to stupňuje,občas povie že ho tam "pichá"...čo tým myslí neviem....či bolí,či svrbí....???nemá soplíky,nič,stále sa mu tam pozerám,občas má trošku prisušené akoby šušníky,ale noštek sa mu snažím vyčistit koľko sa dá...
Skúšala som ten spray s morskou voddou,borozan do nosa,pred tromi dňaami som kúpila nejaký krem pante nose že vyskúšame....už som úplne zufala a malý je stále nervozny....čo to može znamenať?
My sme si všetci doma mysleli,že to má taký zlozvyk proste,ale takáto frekvencia sa mi už nezdá ☹ ........výter mu brala za ten pol rok doktorka asi dva krát,v súvislosti s soplami,čo vtedy mal,ale nález bol čistý vždy....a aj krvné výsledky má všetky dobré 😒
Veľmi pekne ďakujem za radu.... 🙂

strapco13
15. aug 2012

@lucula73 suchanie nosteka ako ho popisujes sa nazyva aj "pozdrav alergikov" cize je to jeden z prejavov alergie
ale treba vylucit aj nosne parazity, sucho v nose, nosnu mandlu
pozri na moj clanok o toalete nosa, vyskusaj, ak sa to nezlepsi, tak na ORL riadne skontrolovat nos, nosnu mandlu a ak je to v poriadku tak s vysledkami na alergoimunologiu /objednat sa mozes uz teraz aj tak davaju terminy az na jesen momo hlavnej sezony alergii, a vacsina alergologov pred prvym vysetrenim potrebuju ORL vysetrenie/

lucula73
15. aug 2012

@strapco13 fúha,tak na alergiu som vobec nemyslela,lebo na alergologiu chodíme a sme objednaní na oktober,ale alergiu nemá žiadnu,teda nemal zatiaľ............/chodíme tam skrz dýchacie problémy čo súviseli s predčasným porodom/
A aká alergia by to mohla byť???sople nemá ani nič....
Inak moj muž sa tu ide rozpučiť,že pozdrav alergikov..........a teraz z neho vyliezlo,že aj on má pocit že ho stále svrbí nos,ale že si ho predo mnou nešúcha,lebo mňa by už asi porazilo........normálne uvažujem,že čo to majú 😕 😕
Tak si len to ORl nám ostáva...a nebudeme moc smiešni,ak poviem že prečo sme prišli??
srdečná vďaka 🙂

strapco13
15. aug 2012

@lucula73 bezne chodia mamicky s detmi / a to aj starsimi/ ze dieta si stale sucha nos..treba vysetrit sliznicu, moze byt sucha, moze tam byt ranka, "vyrazka", lokalny zapal..je to bezna vec na ambulancii, nemusis sa citit , ze by si sla s blbostou
alergia sa nemusi prejavit iba soplikom, moze to byt prave svrbenie nosa, ci stazene dychanie nosom
pozri na moj clanok o nosnej mandli, ci nema ine priznaky
a ze muza pozdravujem...bohuzial je mozne ze aj on je alergik 😒

lucula73
15. aug 2012

@strapco13 vďaka.....
on sa preto smial,lebo on je bohužiaľ alergik a sa mi priznal,že si občas šúcha nos....tak to otočil na srandu....on bol liečený aj staloralom aj kadečím,ale vždy mal príznaky iba na konci zimy a na jar,potom už nie... 😉
Tak máme kade behať,ale musím to riešiť... 😒
Ešte raz ďakujem....pekný zvyšok večera. 🙂

strapco13
15. aug 2012

@lucula73 no ak je muz alergik..tak dieta ma velku sancu, ze zdedi predispoziciu..vsetko zle sa dedi po tatovi? 😅 😉