icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
1. aug 2012

@spy23 mozes zobrat ckolvek co ti zaberie 😅
ale najlepsie bolesti ustupia ak sa uvolni nos, vycistia sa dutiny..cize prepach nosa /pozri moj clanok o toalte nosa/ nosne kvapky proti opuchu, antihstaminika a ak treba tak ATB /podla nalezu na rtg alebo podla punkcie/
ale mas urcite zapal dutin? mas to zdiagostikovane dr alebo len si myslis ze to mas? ..lebo bolesti v tej casti mozu byt od zubov, "prievan" a pod
opis mi ake mas priznaky

jaruska8
1. aug 2012

@strapco13 Ahoj, akoby uťalo, vyšiel nám očný zúbok a o horúčke už na druhý ďeň ani stopy.🙂)

strapco13
1. aug 2012

@careamell dychat sa ma nosom..nos je ocistna stanica tela..ak nefunguje, tak dycame neocisteny, neotepleny a suchy vzduch..z toho s avysuje a podrazdi sliznca v hrdel a nizsie, mozu byt caste infekty, moze to sadnut na priedusky a pluca..ale nemusi, zavis od imunity a ako sa clovek o seba stara
az na niektore vyvojove anomalie, clovek nema goticke /vysoke/ podnebie od narodenia..casto sa za tym skryva neriesena nosna mandla, alebo iny dovod, pre ktory dieta dlhodobo nedycha nosom, kedze usta su mensie , musi sa zmenit tvar podnebia aby sa nadychom ustami dostalo do pluc tolko vzduchu ako pr nadychu nosom
cize vysetrit sliznicu v nose, skontrolovat nosnu mandlu, vylucit alergiu
nie je zdrave nedychat nosom

strapco13
1. aug 2012

@jaruska8 super, ze to bolo "len" zo zubkov ..aj ked su zubari ktory tvrdia, ze zo zubkov taketo tazkosti nemozu byt 🙄 🙄

jaruska8
1. aug 2012

@strapco13 No, to som počula aj ja, ale mnoho príkladov tomu odporuje... 😝

strapco13
1. aug 2012

@zuzikmeduzik drzim palce nech sa date dokopy

spy23
1. aug 2012

@strapco13 ano mam to uz zdiagnostikovane od lekarky, robila mi rengen a mam zapal dutin na lavej strane dala mi antibiotika suprax a na uvolnenie aerinaze. mna to vacsinou bolieva poobede ked sa mi trosku uvolnia dutiny a potom zas upchaju, boli ma to az tak ze mam uz aj citlive zuby z toho, a pouzivam nosne kvapky muconasal plus

strapco13
1. aug 2012

@spy23 a na RTG bolo co? zhrubnuta sliznoca alebo hladinka?
ked to boli z ucpatia..vtedy nosne kvapky antihistainika, prpelach, ak nemas teploty mozes biolampu, soluc, nahrievanie
ale od blesti kludne ibalgin, paralen...ak ne si alergicka na lieky

spy23
2. aug 2012

@strapco13 tak to teda neviem mne len povedala ze je tam zapal ja som to mala aj minuly rok a chceli mi to prepichovat ale ja som odmietla....k tomu nahrievaniu mam pocit ze vtedy sa mi zapchy nosna dutina skor ako ked sa nenahrievam a teploty nemam....a dakujem

nanip
2. aug 2012

@strapco13 Ahoj. ďakujem ti za odpoveď. Repík jej už vobec nedávam. Iba tie vitamíny a probiotiká, čo som ti písala. Žiadne iné príznaky nemá. Dýcha pekne nosom, pusku má zavretú. Nemá ani soplík. Tie flaky v puse ju nebolia, keď to mala na perách, nastriekala som si na vatovú tyčinku taký šalviový sprej, Dr. nám odporučila potierať, že sa to skůr zahojí. No keď som jej to vytrela, tak to trošku zišlo dolu. Keď si cíti to v hrdielku, vtedy mi vždy vraví, že nemá slinky, alebo ich má strašne husté a lepkavé. Vieš, moja dcérka je aj dosť veľký stresák. Veľmi sa vie naplašiť. Začínam mať pocit, aby to nebola kombinácia aj toho, že niečo tam je + psychické. Len to nechcem podceniť. Včera, keď to mala, prišla za mnou s veľkým plačom, že ju núti na zívanie, že si cíti hrčku, no zostali jej pri tom úplne studené ručičky a stále opakovala, ja sa bojím, ja mám strach. Večer, keď sme sa rozprávali, že čoho sa bála, tak mi vravela, že toho, či ju zase nevezmeme k lekárke, že jej zas budú brať krv... a pod. Má z toho doslova paniku. Po tom, ako sa to udialo na obed, tak cca po pol hodinke sa už pekne hrala, zvyšok dňa pekne jedla a žiadna hrčka už nebola. Tie obdobia, keď je dobre, tak si ju tam vobec necíti, nie je problém pri prehĺtaní, spaní, jedení, pití. Keď už bola kľudná, pýtala som sa jej, či ju vtedy aj nebolela hlavička, netočila sa jej, alebo či sa jej horšie nedýchalo, alebo jej nebolo na vrackanie, vravela, že nič iné. Ak by to bola cysta alebo zmeny na štítnej, je možnosť že by mala aj niekoľko dní, kedy by to vobec necítila a bolo by všetko v poriadku?

melanche
2. aug 2012

ahojte. vyzera to ze nas vybratie nosnych mandli neminie :( starsia dcerka byva casto chora a mandla sa nemala kedy zregenerovat. ale teraz ma napadlo co si myslite o ucinkoch biolampy? je nadej ze by sa jej mohla zmensit? je to draha srandicka tak zase nechcem zbytocne investovat. nikto mi nezaruci pozitivny vysledok, ale predsa, keby je tam aspon nadej, tak by som nevahala.

strapco13
2. aug 2012

@melanche pozri do mojho fotoblogu na clanok o nosnej mandli..mam tam rozpisanu aj neoperacnu liecbu
biolampa moze pomoct..ale ak nezabranis tomu aby dieta ochorelo, tak neurobi zazrak

strapco13
2. aug 2012

@spy23 nie kazdy zapal zesie nahrievanie ..ak sa to nezlepsi chd na ORL.inak nosne kvapky preplachy, antihistaminika

strapco13
2. aug 2012

@nanip ak ma nejaky zapal stitnej zlazy tak to moze kolisat ze raz ma a raz nema tazkosti
ksus si odsledovat situace kedy to tvrdi..ci je to po nejakej psychicky namahavej situacii
daa by som sravit to soo..to neboli, cize to by ju nemuselo takto vystresovat
ked jej skusi zotriet ten fliaci..ide to lahko dolu, alebo akoby ostavali skrabance a tazko sa to cisti?
este moze byt ze je o alergia..ze reaguje na nieco
skus si zaviest slovnicek a zapsat, kedy sa to stalo, co robila, jedla predtym a pod..mozno najdes nejaky spolocny faktor

mimave
5. aug 2012

kocky chcela som si to tu precitat ale bohuzial 100stran... 😅 ak mozem rada by som sa spytala ci nemate niekto podobny problem ako my, mali by sme s malickym 15mesacnym synom ist na kramare na orl vysetrenie, kvoli tomu, ze nam maly nevie jest tuhu stravu, nevie pozuvat, nevie prehltnut a ked aj prehltne alebo aj nemusi- staci ze ma v puse jedlo s vacsimi kuskami hned grca. pravidelne sa mi stava ze vyvrati vsetko co sa mi podari mu dat jest a to nezalezi uz v poslednej dobe ani velmi od konzistencie, uz grca aj kasu. vsetky jedla mu teda musim mixovat, o tom ze nevie pokusat ani rozok co vedia uz babatka v pol roku pomaly pomlcim... uz som na nervy, aj jemu to nepridava na nalade a urcite je to neprijemne velmi aj pre nho ked tak vela vracka. najprv sme sa vysetreniu branili lebo sme sa dohodli ze pockame kym bude mat vsetky zuby vonku- hlavne teda stolicky, ale uz sa to tak zhorsuje ze na to vysetrenie pojdeme. velmi sa toho obavam, maly dostava hystericke zachvaty a place strasne az zabuda dychat aj ked sme len na poradni a dr ho chce popocuvat, tak mam obrovsky strach z toho ako zvladne taketo vysetrenie, vraj mu tam budu striekat nieco do krku na umrtvenie a potom davat hadicku cez nos dolu? neviete niekto prosim ako to naozaj prebieha a kolko to trva a tak vsetko ma zaujima, zajtra tam idem volat a objednam nas.. ak ste boli niekto priamo na kramaroch prosim poradte aj kde to tam je presne, kramare su pre mna take bludisko, my sme zvyknuty na milosrdnych tam to poznam.. velmi pekne dakujem za vsetky rady a pekny den prajem 😉

janula13
5. aug 2012

@strapco13 ahoj ,uz dlhsie sa ti chystam napisat citala som aj tvoj clanok, kamoska mi posunula o nosnej mandli,len stale ma nic nepritlacilo az teraz ked nam dali termin operacie a mne sa to nejak nezda..isto tu bol uz podob pripad ale bohuzial fakt nemam cas to tu cele luskat a budem ti vdacna ak si najdes cas aj na mna ak nie, neva pochopim...problem je v tom ze mam 3rocne dvojicky , a aj tretieho mladieho 1,5rocneho syna..takze niekotre choroby janse ze tahaju spolu..nemali vazny problem aj ked sa mi zda ze atb mali aj bezdovodne , ale co uz, nejake anginy davnejsie a najvaznejsie naposledy ze jakubko mal chytene priedusky z dlhodobeho kasla...aaale obaja ked su chori tak jakubko ma horsi priebeh choroby hlavne ked su zahlieneni, jemu to sadne aj na ghlasivky odchadza nmu hlas soliky ma dlhsie, nemali ani jeden este chytene uska, nic hrozne ked sa to tak vezme ale jakubko ked spi dycha stale ustami ..chodili sme aj na orl tu u nas V senci, orl dr bral vytery pozeral usla nos, ale v podstate sa nevyjadril vzdy tam nieco bolo nejaky enterobacter, klebsiela naposledy..ale nic co by chcel riesit daval tomu cas aj ked boli po chorobe ze sa mandla zmensi ale nikdy sa nevyjadril ke jej velkosti..len vyplachy morskou vodou..az teraz asi po 5 navsteve ked som mu zdoraznila to dychanie ustami poslala nas na kramare..tam som cakal ze pojdeme na fibroskopiu a nic bol s nim mm a boli len na ambulancii len iny orl lekar ho pzrel zrkkadielkom a vyjadril sa ze ano mandla je MIERNE zvacsena ze odporuca vybrat a hned dal termin na 14.8..a vies to sa mi nezda neviemsa rozhodnut ci tam ist kedze nic akutne to nie je,okrem toho dychania ustami, a po vyjadreni sa ze je mierne zvacena..je to dobry napad, hned to takto riesit? popravde nechce sa mi do toho, neviem na kolko je dychanie ustami skodlive, ci je aj to dovod na operaciiu..naposledy boli chori v marci ale bez atb...v zime byvaju castejsie ale mozno nie viac ako ine deti, kedze si chrobu podavaju tak mam pocit ze su castejsie chori..v skolke este nie su a ani ich nezobrali..a este, kamoska mi vravela ze ked uz uprednostnila by vyber mandle v chladnejsich mesiacoch ze sa rana lepise hoji, poradis mi? musim zavolat na kramare tento tt ak chcem operacou zrusit, pravdu povediac nie som velmi za operaciu...budem rada ak mi napsies svoj nazor a dakujem velmi pekne..a este...vela mamin tu z bytovky uz boli s detmi na vyber apochvalovali si ale slo o deti s castymi zapalmi uska, huhnanim a pod zly sluch...nemyslim zeby jakubko lepsie rozpraval, po vybere kedze jeho dvojca rozprava presne tak isto smiesne..., nahluchly neni zda sa..akurat velmi nervny chlapcek ale to riesim inde dufan ze to s mandlou nesuvisi🙂

strapco13
5. aug 2012

@mimave nie je to taky strasny zakrok- vysetrenie ...skontroluju, nos, nosnu mandlu, vchod do hltana a hrtaa, hlasivky ... netrva to dlho, len by bolo dobre nech je dieta kludne, cim je kludnejsie, tym rychlejsie to ma za sebou
krcne mandle nema velke?

strapco13
5. aug 2012

@janula13 duchanie ustami je nespravne ...jednak tym ze sa nedycha nosom, tak vzduch nie je ocisteny, zvlhceny a otepey a preto taky neocisteny ide na hrdlo a prieduska..preto mozu byt caste infekty
jednak usta su mensie ako nos /lebo dychame nosom a prinosovymi dutinami/ a teda ak sa chce dieta nadychnut rovnako ako nosom, tak sa pri dychani ustai meni tvar podnebia na vysoke, tzv. goticke, co ma vplyv aj na tvar zuboradia, skusu a teda mozne zubne potiaze, dieta moze mat otvorene usta aj cely den nakoniec a to vysusuje sliznicu a dieta posobi "priblblo"
dalsie..tym ze dieta nedycha dostatocne, tak v noci nespi kludne, vrti, sa mrvi sa, hlada si vhode miesto aby sa mu lesie dychalo, a preto moze byt cez den unavene, neoddychnute, nevie sa sustredit a moe byt paradoxne hyperaktivne az neuroticke
mozu byt bolesti lavy, liecba beznych infektoch moze trvat dlhsie ako u deti bez nosnej mandle ..komplikacie ako zapaly usi, porucha sluchu...to uz su vazne komplikacie, myslim, ze je lepsi aj pre dieta riesit stav skor ako zacnu bolievat usi.to je silnba a strasna bolest a najcastejsie v noci
nakolko sa dr vyjadril, ze je nosna mandla mierne zvacsna ..skus postup ako pisem v mojom clanku..niekedy sa nosna mnadla da zmensit aj neoperacne

mimave
6. aug 2012

@strapco13 ahoj, no ja neviem, neviem ako maju vyzerat normalne tak to neviem posudit, ale tak nezda sa mi ze by mal nejake velike... vies u nas bude velky problem s tym aby bol kludny, o to mi prave ide... idem si pohladat teda asi cislo na tie kramare, opytam sa ci sa tam mam vobec objednavat alebo netreba, lebo vobec neviem co a jako... 😒 ale o tych mandliach som si tu citala vcera ked som mala trosku casu, tak neviem teda...

graupel
6. aug 2012

@strapco13 Zdravím. Tak min. týždeň som bol znova na ORL. Výsledok? Z hľadiska p. doktorky na 100% všetko aj naďalej v poriadku. Ale mne sa to stále nezdá. Ja už zúfam a neviem si rady, ospravedlňujem sa za dlhý príspevok. Ďakujem.
1.) Praskanie + pocit plnosti v uchu, šumenie a pískanie s vysokou frekvenciou naďalej pokračuje už 3. mesiac (príčinou bol zápal stredného ucha). Nanešťastie od min. týždňa sa mi v pravom uchu objavil aj kolísavý nízky hlboký tón, ktorý je silný najmä v noci a šíri sa mi po celej pravej časti hlavy - príčinu neviem nájsť.
2.) Aj napriek zhoršujúcim sa ťažkostiam podľa doktorky všetko OK - mám však dojem, že pani doktorka mi vyšetruje len vonkajšie ucho, pričom problém je v strednom a vnútornom - tu sú výsledky z posledného ORL vyš. (min. týždeň):

Otoskopicky: zvukovody bilat. voľné, bez zápalu, blana bubienka bilat. bledá, jemná, dif.
Rhinoskopicky: septum v strednej rovine, sliznica ružová, prieduchy bez patolog. obsahu
Orálne: brána symetrická, tonzily bez povlakov, sliznica oropharyngu ružová, vlhká
Laryng: nález bez patolog. prejavou t.č.
Audiogram: normogram bilat.
Tympano- krivky typ A bilat.
Záver- Z ORL hľadiska nevyžaduje th.

3.) Mám podozrenie na hyperakúziu - všetko počujem veľmi ostro a hlasne, spočiatku mi vadili len silné, teraz už aj normálne zvuky - napr. pri hlasnejšom rozprávaní (nie kričaní) mám nepríjemný pocit "trhania" uší.
4.) Všimol som si aj to, že ináč vnímam zvuky - pískanie sa zosilní ak napr. okolo ide nejaké auto, keď v miestnosti hučí chladnička, alebo počítač, tak okrem zvuku daného spotrebiča sa mi zosilní aj pískanie, ktoré niekedy prekryje zvuk spotrebiča - proste uši alebo mozog mi čudne vnímajú zvuky.
5.) Často mám aj tlak v ušiach, niekedy až tak silný, že mi stŕpne aj celá pravá polka tváre.
6.) Týždeň pred zápalom moje uši prekonali zrejme akatraumu - asi 3 silné výkriky pri góle na hokeji. Skončilo to miernou bolesťou. Tinnitus sa ešte neobjavil. Keďže som o týždeň ochorel a dostal zápal, neviem, či to nemá nejaké dočinenia, že sa ucho poškodilo akatraumou a potom zápalom sa ešte viac oslabilo a to až natoľko, že som predsa potom dostal tinnitus.
7.) Vyhľadal som už aj alternatívu - znalcu na liečbu potravinovými doplnkami, ten mi oznámil, že branie ATB (Ceroxim) podporujú iné mikróby, obsahuje plesne a kvasné kultúry, ktoré ničia probiotickú flóru v črevách a keď o ňu prídem, v tele sa mi rozmnožia rôzne infekcie, ktoré sa rozmnožia hocikde v tele a spôsobujú zápaly, ktoré sa nemusia navonok ukázať a preto ma lekári diagnostikujú ako zdravého - preto mi odporúča brať probiotiká a mikrovlákniny, aby som si zvýšil virálnu imunitu. Ďalej mi oznámil, že infekcie vo vnútornom uchu a prínosných dutinách sa môžu zdržiavať aj roky, preto mám okamžite začať brať odhlieňovače (GSE, NAC) a na zanedbaný tinnitus oreganový olej, v opačnom prípade sa mi môže v uchu nahromadiť toľko "odpadu" vrátane kalcifikátov, že už bude neskoro.
8.) Chcel by som sa opýtať, že čo robiť ďalej - aké sú komplexné vyšetrenia stredného a vnútorného ucha + vyšetrenie vláskov vo vnútornom uchu? Tinnitus mám už takmer 3 mesiace a bojím sa, že mi to ostane po celý život, pretože doteraz mi nikto nepomohol a ani nechce pomôcť + psychicky to veľmi zle znášam a nechcem skončiť na psychiatrických liekoch, nedajbože na psychiatrii.

graupel
6. aug 2012

@strapco13 ...a ešte dodam že som bol aj na MR vysetreni kde tiez bol velky hluk ...

lukila
6. aug 2012

@strapco13 Dobry den chcem Vas poprosit o radu ohladom soplikov mojho 2 rocneho synceka... Zacalo sa to asi pred 3 tyzdnami zacpatym nosom kedy som mu davala do nosila kvapky Nasivin co nepomohlo tak som isla k detskej lekarke ktora mu predpisala kvapky Kaloba. Tiez nepomohli tak po 5 dnoch ked sme sli na kontrolu mu predpisala kvapky Pamycon po ktorych sa mu soplik spustil ale neprestal. Tak som isla opat k lekarke predpisala mu ATB Unasyn po tych sa soplik stratil ale po tyzden po ukonceni uzivania ATB je to tu opat - ucpaty nosik takze maly dycha pusinkov. Zacala som mu davat morsku sol Physiomer ma to vobec nejaky zmysel? Po kolkych dnoch by mali priznaky ustupit. Alebo mam ist radsej hned k lekarke? Snazim sa aj odsavat ale cez den nic neodsajem len rano po zobudeni... Za odpoved velmi pekne dakujem 🙂

41zubrienka
6. aug 2012

@strapco13 Dobry den.TAk nakoniec sme dostali antibiotika do nosa,tyzden ich bral,ale nic sa nepustilo,ale viacmenej to preslo,tak som rada.🙂Este raz dakujem.

nika82
6. aug 2012

Ahoj chcem sa spytat nosne mandle dorastaju ci nie ? Dlhe roky mam celorocnu alergicku nadchu. Mam stale upchaty nos, dlho som nato uzivala olynth zaberal mi najlepsie no ale teraz uz moc nie, tak teraz uz som zamenila za muconasal plus. Oboje mandle mam vybrate , podla orl je vsetko OK. Mne opuchne v nose sliznica a dychat nosom sa mi uz neda pokial si nestreknem muconasal. Mozete mi prosim poradit ako dalej predsa idu tie spreje do penazi. Veskere spreje co mi predpisali na orl tak vysledok bolo zakazdym krvacanie z nosa. Za rady vopred dakujem.

katusradus
6. aug 2012

@strapco13 ahoj,dcérke vyberali v máji nosnú mandlu-stále mala upchatý nos,mala ju zväčšenú,odvtedy má pokoj ALE ju pre istotu kvári hnisavá angina (taký povlak nie kusy) cca každé tri týždne a lekárka nevie z čoho,všetky výsledky má v poriadku(krv,moč aj výter) od jednej dr.máme zákaz nanukov a bublinkavých vôd,ale druhá dr.tvrdí,že to nieje z toho kedže hrdlo ju vôbec nebolí ja už fakt neviem z čoho to má, žeby z vybratia nosnej?? 😒 nikdy predtým anginu nemala,najhoršie na tom sú vysoké teploty budem vďačná za vašu odpoveď

lolonka
7. aug 2012

@strapco13 ............ahoj...prepáč, že ťa otravujem...ale potrebovala by som poradiť..máme našu pediatričku na dovolenke...a máme taký problém, že dcére našli v nose tieto bacily: streptokok pneumonie na 2 krížky /ale bola očkovaná na pneumokoky/..............a stafylokok aureus...............ale už soplík nemá....všetko jej prešlo...ideme o pár dní na dovolenku...čo teraz?..treba nasadiť antibiotika?...a potom zasa nemôže byť na slnku???...ďakujem pekne....dcéra má 8 rokov

strapco13
9. aug 2012

@mimave krcne mandle su velke ked sa dieta otvori pusu a nevidis skoro ziaden priestor medzi nimi, pripadne sa az dotykaju
nosne mandle nevidis bezne pri otvoreni ust, su za makkym podnebym hore

strapco13
9. aug 2012

@lukila pozri do mojho fotoblogu na clanok o toalete nosa a o nosnej mandle, ci nema ostatne priznaky
to co popisujes moze byt klasicka nadcja, alergia ale aj nosna mandla
ak sa stav nelepi napriek liecbe, co mam v clanku, tak chod na ORL nech skontroluju nosnu mandlu

strapco13
9. aug 2012

@nika82 ano nosne mandle mozu dorast..ale u doelych je to velka zriedkavost ..skor by som povedala ze v nose je zmnozena sliznica..pomaha preplach nosa a kombinacia celkoveho antihistaminika a lokalny kortikoid alebo lokalne abntihistaminikum do nosa, ak vysusuju nos, tak pridat masticku na premastenie nosa /alebo aj klasiocky olej na varenie/
niekedy ale nezaberie nic a terab operacne zmensit sliznicu v nosae..mala si tobene CT alebo aspon RTG prinosovych dutin? endokopiu nosa /takou dlhou tyckou alebo hadickou vysetreny ns, pricom lekar pozera bud to tej tycky alebo je to pripojene na kameru/

strapco13
9. aug 2012

@katusradus skor by spom povedla ze sa jedna o mykozu ak to neboli...cize vyter na mykozu a priamo z mandli..citze radsej ist na ORl, sestricky u pediatrov niekedy len tak posmatraju v hrdle a mandli sa ani nedotknu ☹
probiotika, vit C a ak vyter ukaze mykozu tak mozno antimykotika úcize nie klasicke ATB/
z vybratia nosnej mandle to urcite nie je