icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

mikad
16. aug 2012

@strapco13 chlapci trpia neustále nádchami, potom zatekaním soplíkov, z toho zápal priedušiek/vysoké teploty/, dlhodobé kašle, "zastavenou" nádchou v čelných dutinách, liečba potom je veľmi dlhodobá. Na ORL - nosná mandla v poriadku, výter - streptokok pneumon. preliečený. Lekár-imunológ ich už vyradil z liečby, že tam problém nie je. Zdraví vydržia 2 týždne (asi pokiaľ majú v tele atb/. A potom zasa kolotoč odznova soplíky ....... Chorí sú či je zima, či je leto, či sú v škôlke alebo nie sú...Ja som už úplne zúfalá, v podstate píšem, že či ťa niečo ešte nenapadne, čo by sme mohli podniknúť. Vďaka Ti

hamca
16. aug 2012

@strapco13 ahoj, chcela by som ta poprosit o radu. Moja 2 mesacna dcerka ma nadmernu produkciu hlienu (vysledok z ORL vysetrenia, ked mala 2 tyzdne). Odporucanie od lekara bolo odsavat, odsavat, odsavat. No pred tyzdnom som mala anginu a antibiotika cez mliecko presli aj na malu a zacala sa este vyraznejsia tvorba hlienu. Mam pocit, ze dcerke hlieny stekaju aj do hrdla, lebo casto tak hlienito zakasle, prehltne cosi a zatvari sa kyslo. V noci chrape a chrci. No nema ani teplotu, s dychanim tiez problemy nema a ani nervozna nie je, ziadne priznaky choroby. Doktorka mi poradila fhysiomer a odsavanie. Krasne jej to uvolnilo nos, no hlieny do hrdla stekaju dalej. Ako to zastavit? Dakujem

sendy182
16. aug 2012

@lucula73 ....krvné testy alebo kožné nemusia potvrdiť alergiu a predsa ju môže mať........ja by som dala vyšetriť aj stolicu na mrle.................

lucula73
16. aug 2012

@sendy182 ano ano,o tom tiež viem,že by mohlo byť.....ale za ten polrok som stolicu niekoľkokrát kontrolovala aj riťulu a nič som nevidela 😀
Ale po víkende idem doktorke,nech to začne dáko riešiť 😒

amikka
17. aug 2012

@strapco13 Znovu sa na Vás obraciam. Syn 3-ročný má už dlhšiu dobu zväčšené krčné mandle, tak sme zašli na krčné, urobili výter, má tam Hemofilus parainfluenze. Pokašliaváva nám z času na čas, inak nič vážne, len tie mandle sa nám nezdali.Teraz sme sa vrátili z dovolenky z Chorvátska, už tam prestal kašlať a ani doma už nekašle. Mohol mu pomôcť ten vzduch pri mori? Inak, nosnú mandľu má už vybratú, krčné mal zväčšené už vtedy pri vyberaní nosnej. Ešte nám odporučili dať urobiť ASLO u detskej lekárky. Čo je to za bacila? Lieči sa nejako?

strapco13
17. aug 2012

@mikad skontrolovala by som vyteri u najblizsich, ci niekto nie je bacilonosic
ten streptokok bol prelieceny? kontrolny vyter je v poriadku?
ako a kedy naposledy kontrolovali nosnu mandlu /pozri moj clanok o nosnej mandli/
skus preplachy nosa prabidelne ..moj clanok o toalete nosa
ako boli lieeny u alergoimunologa? co brali?
vyter z krcnych mandli mali spraveny? krvny obraz maju v poriadku..nie su anemicky?

strapco13
17. aug 2012

@hamca nepresli na nu antibiotika..ale skor tvoje ochorenie kvapockovou infekcou, vdaka dojceniu chyta len sopliky a nie anginu
to co popisujes.nema skor reflux? vtedy vybehne zaludocny obcsah az do hrdielka a k vbehne aj do nosa drazdi sliznicu a preto moze produkovat viac hlienov
skus vela nosit..satka elbo ergonosic, spat vo vyvsenej polohe
a dokladnu toalte niosa..pozri moj clanok o toalet nosa..po ociteni nosa, nakvapokaj svoje mliecko do nosteka, to uz neodaj, nechaj posobit
a kedze to trva takto dlhcsie..mala spravene vyter z nosa?

strapco13
17. aug 2012

@amikka toho bacila treba preliecit, ale kedze morska sol ma dezinfekcne ucinky, je ozne, ze ste sa ho zbavili ..cize by som zopakovala vyter, to ASLO /aj ked to je skor kvoli stretokokom a vyluceniu chronickeho zapalu mandli/ ..ak je stale tam, tak preliecit ak nie..tak sa tesit, ze ste sa ho zbavili
ako dycha voci? ustami, nosikom? nevypadava dychanie? nechrape?

hamca
18. aug 2012

@strapco13 dakujem za radu. Skusim u nas zaviest pravidelne toalet nosa a aj to mliecko do nosteka. Vyter z nosa malej nerobili, ale skusim o to poziadat pediatricku, ked pojdeme do poradne. vdaka

amikka
18. aug 2012

@strapco13 Keď sme boli na tom vyšetrení u krčnej dr. , tak sme jej hovorili, že sme si všimli nám, že mal predtým na mandliach také biele bodky (alebo čiaročky) a ona hovorila, že to znamená, že tam bol zápal. Tak z toho bolo asi to kašľanie. V noci spinká dobre,dýcha nosom, nechrápe. Teraz neviem, aký postup určí naša pediatrička, keďže ten výter robila krčná pred cca 2 týždňami, kým sme odišli na dovolenku. Ja som len telefonovala kvôli výteru a v utorok ideme k našej pediatr. kvôli tej krvi (ASLO), či mu hneď nasadí aj antibiot. na preliečenie alebo až po tom výsledku z krvi niečo nasadia?

anait
18. aug 2012

@strapco13 dobrý deň, idem si po radu...malému (4 roky) vyberali v stredu nosnú mandlu v celkovej anestéze...všetko prebehlo hladko, len mal štvrtok, piatok teploty do tých 37,6 ale dávali sme podľa odporučenia panadol 3x denne. Dnes ráno mal 37,1 , tak sme sa rozhodli panadol už nedať a o dve hodiny mal 38,1 ... čo sa nám už nezdá... chcem sa spýtať, čo to podľa vás je a či to máme nejako riešiť alebo len čakať? či netreba dať atb alebo ísť na pohotovosť alebo čo...ďakujem pekne za odpoved...

strapco13
18. aug 2012

@amikka pockaj na vysledky krvi a vyteru a podla toho liecba, nedavat dopredu naslepo..a mozno nebude porebne vobec
ale je lepsie nech zopakuje vyter krcna

strapco13
18. aug 2012

@anait teplota po zakroku moze byt aj z toho ak nedostatocne pije a papa...hlavne tekutiny
ale moze to byt aj infekt..ak by to pretrvavalo tak treba k dr na kontroklu
skus toaletu nosa ..kukni moj clanok v mojom fotoblogu

ivuska1680
18. aug 2012

@strapco13 ahoj...mozem mat otazku? moje predcasne narodene dieta uziva od narodenia vela vitaminov ( maltofer kvapky, cebion kvapky. sab simplex, vigantol, pyridoxin a acidum folicum) v podstate ani neviem preco ich ma brat inak je zdravy...mozem napr. poprosit pediatricku aby zhodnotila podla testou ci je nutne brat tolko vitaminou? alebo ina alternativa: nepoznas tieto vitaminy ale v lepsiej kvalite? ina znacka? lebo mam pocit, ze je to iba slaby odvar....dakujem pekne...

strapco13
18. aug 2012

@ivuska1680 poloziola som ti v tvojej teme doplnujuce otazky..skus mi na ne odpovedar a podla toho dalsi postup

anait
18. aug 2012

@strapco13 u nás je pitie katastrofa...ku každému hltu ho treba nútiť a prosiť a vyhrážať sa a podmieňovať...ale to nielen teraz, ale keď je chorý, tak je to také aktuálnejšie...ide nás z toho poraziť...ďakujem za radu

strapco13
18. aug 2012

@anait no v pripade pooperacneho stavu je velmi dolezity dostatocny prijem tekutin..aj kvoli hojeniu ran..skus mu vysvetlit ze cim viac bude pit,. tym skor bude zdravy a bude sa moct hrat, behat a pod /co ma rad"

anait
18. aug 2012

@strapco13 to sme naozaj skúšali a skúšame stále...vymýšľame od výmyslu sveta...je to fakt desné...nejakého blbého jupíka by samozrejme vypil, ale nechcem mu teraz dávať sladené hnusoby...u nás sa pije čistá voda, minerálka bez chuti a čaje...toto je náš večný problém...on je veľmi rozumný, všetko vie vysvetliť, aj vie iným porozprávať, že keď nebude piť, dajú mu v nemocnici hadiičku a tadiaľ mu pôjde vodička, aj vie nasľubovať, že určite bude piť, ale ako vidí pohár, už mu ústa kriví...

strapco13
18. aug 2012

@anait tak skus mu dat do jupikovej flasky cistu vodu..alebo mu toho jupika riadne zriedit, pripadne nech si kupi novy pohar, alebo nieco podobne /spiderman, alebo na com fici teraz 😀 / ako bolestne...proste nieco co ho zaujme, a mozno z toho bude pit

vvrka
18. aug 2012

Ahojte, nemate nahodou nejaku dobru radu, ako odsat sopliky bez toho, aby bolo rev pocut az k susedom? 🙂 Nas maly ma pol roka, pouzivame odsavacku na vysavac a nikdy predtym mu nevadila, normalne drzal a ja som mu v pohode vsetko z nosika odsala. Teraz ma uz mesiac kasel a pred vyse tyzdnom sa k tomu pridali aj sopliky a odsavanie je katastrofa. Len co zapnem vysavac, zacne plakat, musim mu kolenom pristupit rucicky a hlavu chytit ako do zveraka, on pri tom strasne narieka a ja sa citim ako najhorsi tyran.
Skusala som mu dat odsavacku do rucky, aby sa s nou hral, trochu ju spoznal a videl, ze sa jej nemusi bat. Hrala som mu s nou divadielko, spievala som, strkala som ju sebe do nosa, pricucla som mu ju na prstiky, aby videl, ze to neboli... Ale akonahle som mu ju priblizila k nosu, bolo zle. A velmi kratko na to to dospelo k tomu, ze place uz len pri zapnuti vysavaca.
Skusenejsie maminy, neviete poradit, ako ho naucit, ze sa toho nemusi bat?

anait
19. aug 2012

@strapco13 dneska nám pitie ide už trošku lepšie, ale zistili sme, že malému veľmi páchne z pusinky a z nošteka...teplota stále ide nad 38, takže zajtra ideme lekárke...vyzerá to na infekt a ATB?

strapco13
19. aug 2012

@anait to ze pachne, to je bezne ..tam sa urobi na ranke taka chrasta a tu tak citit ..skus prepalch nosa ako mam v clanku..toto zabera..len najprv vyskusaj iba trosku, ci nestipe, ale uz by nemalo, ale je to sol a ranka, ak by to stipalo, tak ptreplachni prevarenou vodou, ale vlaznou, nie horucou.
Daj mu nieco od bolesti a ked to zaucinkuje tak potom najest a napit.
K ORL mozte na kontrolu, ale snads su teploty len z toho ze nepil dost

strapco13
19. aug 2012

@vvrka jedine odhlucnit byt alebo kupit susedom stuple do usi ☹ polrocnemu babu nevysvetlis..ale neskor si da v pohode odsat /ale snad to nebudete potrebovat/
ked vyzdravie a uplnyie trochu cas ..skus ho v zdravi naucit preplachy nosa..jednak to vyuzijes ak ochorie, bude spolupracovat a jednak, mozes predist chorobam

anait
19. aug 2012

@strapco13 no ideme sa zajtra ukázať obvodnej, nech sa aspoň pozrie... na ORL ideme až v stredu, lebo to nie je v našom meste...dopujeme ho panadolom, ale už sa mi to zdá dlho, v stredu bola operácia...aj vyzerá tak choro, je odvtedy upišťaný, umrnčaný, smutnejší a má priam hysterické záchvaty, keď začuje o kvapkách alebo o liekoch...niekedy v pohode a niekedy spustí také revy a scény, že s mužom iba na seba pozeráme, že nám dieťa vymenili...

strapco13
19. aug 2012

@anait viem, ze je to neprijemne..ale bezny pooperacny stav, myslim tie hysaky ☹
nech spravi zapalovky..deti s nosnou mandlou sice niekedy vydrzia tie 2 tyzdne na operaciu zdrave, ale uz su v inkubacnej dobe infektu a ten prepukne po operacii, pripadne si donesu suvenir z nemocjy, lebo ta imunita je nosnou mandlou znizena..a vtedy niekedy treba po operacii ATB, ale nie vzdy

marvis
19. aug 2012

@strapco13 Neviem ci tu taka otazka bola-3.rocna dcerka ide na vys.fokusov na orl-niekde som citala ze treba byt nalacno a bez ustnej hygieny,Je to pravda? 🙂

strapco13
19. aug 2012

@marvis doporucuje sa to, nakolko moderne zubne pasty maju silny antzibakterialny ucinok a su v slinach a ak sa dotknes palickou jazyka alebo proste slin, tak to moze zabit tych par bakterii co sa naberie na vyterovu tycinku /Ppreto su lepsie vytery od ORL ako od pediatra, lebo tam, cest vynimkam, sestricka posmatra niekde v ustach a staci ze sa dotkne jazyka so slinami a uz moze byt skresleny vysledok, a nie vzdy sa trafia do mandli, robia proste vyter z hrdla, kdezto ORL robi vyter z mandli/
ale zas, male dieta nevydrzi nemoze byt dlho hladne, lebo potom je zle, dieta od hladu nespolupracuje, vysetrenie je psychiuckjy namahave potom pre vsetkych dieta, rodica, lekara
ja som spravila vyter za kazdych okolnosti, len pokial sa mi mandle nezdali a vyter vytbol v poriadku tak sme sa dohodli na vytere nalacno, bez ustnej hygieny
ake mate tazskosti? pozri moj clanok o nosnej mandli..urcite ju bude vysetrovat tak aby ste vedeli o com j vysetrenie

marvis
19. aug 2012

@strapco13 Dakujem za odpoved 🙂 Na to vyšetrenie nas odporucila reumatologicka,aby sa vylucilo ci nema v hrdle nejaku bakteriu(podozrenie na JIA)
Tak hadam tolko vydrzi byt nalacno. 🙂

anait
20. aug 2012

@strapco13 fakt to je bežné? a koľko tie hysáky po operácii trvajú?

strapco13
20. aug 2012

@anait vacsinou ten tyzden dva po operacii to trva..dieta je citlive a potom niekedy ked ochorie tak si nechcu dat kvapnut do nosa
ale kolo 3 rokov sa taketo cavyky vyskytuju aj bez operacie 😅