Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@moonlightka akeho streptokoka mate? nema sarlach? ..ale tam je tiez liecba penicilinom
na upchaty nos treba nosne kvapky proti opuchu /nasivin, olynth a pod/ a antihistaminika ak je opuch velky ..pozri na moj clanok o toalete nosa
pokial nie je teplota mozte solux, ale ak by zacala boliet hlava, tak okamzite vypnut
@zuzka38 prvavdepodobne viroza, chripka ..ta ide tak ze prudky vystup teplot, potom rychlo pokles, malatnost unava, bolesti celeho tela
ale mozu ist aj zubky, kedz CRP bolo v norme
ako dycha nosom?
usko bez nadchy u deti nezvykne boliet ..jedine ze z bazena ..pozri moj clanok o zapale stredneho ucha a o toalete nosa v mojom fotoblogu
@strapco13 ahoj strapco ...ma sarlach...preto neviem ci ten solux pouzivat alebo nie...mozem namiesto nosnych kvapiek pouzivat sirup sinupret aby mu to vyliezlo? a spolu s nim aj fenistil kvapky...ak pomozu proti opuchu? ci by stacil ten sinupret?
@moonlightka sinupret riedi hlieny ale nerobi odpuchnutie sliznice..cize nosne kvapky proti opuchu plus mozes fenistil
sarlach je celotelove ochorenie...tak radsej nesoluxuj..toto nie je preskumane az tak
po prekonani sarlachu a pelieceni tak 2 tyzdne po dobrati ATB ..skontrolovat vyter a ASLO..ci sa to naozaj preliecilo, niekedy treba potom PNC dlhodobo
@strapco13 dakujem velmi pekne
Ahoj @strapco13
Tiež by som poprosila radu a názor:
Mám 5 ročného chlapca, ktorý v za posledný mesiac sa budí nad ránom s pocitom upchatého nošteka. Tento stav mu znepríjemňuje spánok, soplík po chvíľke vysmrká, ale vždy jedna dierka mu ostane upchatá. CEz deň funguje chalanisko úplne normálne, bez príznakov nejakej nádchy alebo soplíka. Je možné, že má zväčšenú nosnú mandľu?
Za odpoveď ďakujem
@strapco13 Hlasime sa z nemocnice. Priebeh op: plna narkoza, 10min. zakrok vsetko dobre. Co vytknem rakuskej nemocnici , ze tam vedia drzat matku pred porodom s dietatom 3dni. 2 z toho su uplne jalove. 1den pred operaciou a druhy den po operacii. Robili mu aj testy na alergie, nic sa neukazalo, takze moj pocit, ze za vsetko mozu tie nosne mandle a s tvojimi radami nesklamali. Krasny den prajem 😉
baby, zajtra v Galante v Bambulkove burza, bola som v centre a je tam neurekom veci, na darovanie asi 10 mechov a na predaj obrovske mnozstva krasnych veci a za super ceny, oplati sa prist pozriet do Bambulkova!!! vyborne si nakupite.
ahojte, potrebujem poradiť. 6ročná dcéra má červene,opuchnuté a na pocit velmi teplé ucho.vnútri ju nebolí,len cíti to teplo. neviete,čo by to mohlo byť?
Ahoj @strapco13... Mam otázku ohladom mojej 6rocnej dcérky. Uz niekolko mesiacov stale potahuje nosom akoby ho mala plný hlienu,ked jej to chcem odsat vôbec nic nejde... Nema teploty, ani klasický sople proste len potahuje sople v dutinach - tak mi to pripadalo.skusala som rozne spreje, zatial nic... Pripada mi to ze to ma len blby zlozvyk a tiez si v tom nose drake spara prstami, kde skonco to.co vylovi ked ju nebudim...
Vedela by si mi dat radu co s tym?
@strapco13...ahojky, prednedavnom som ti pisala ohladom mojej dcery...{ma zvacsenu nosohltanovu mandlu a trpi casto na tzv. zelene sople...od nastupu do jasli}...dakujem za odpoved.
Teraz by som sa chcela opytat nieco ohladom seba. Cely zivot mam problem s tym, ze mavam casto anginy. Zhruba pred 3 mesiacmi som tiez jednu dostala, dostala som od obvodnej ATB Penbene {bez vyteru}, poctivo som ich vybrala, no o nejaky cas {nejake 2-3 dni} ma hrdlo zacalo boliet znova, tak som sa zacala liecit propolisom {vnutorne}, trosku to ustupilo ale hrdlo znova bolelo. Tak som sla za krcnou, vyter odhalil strept. pyogeness...a vysoke ASLO, dostala som klasicky penicilin 75o na 1o dni, vybrala som. Po piatich dnoch od vybratia ATB som sla na kontrolny vyter, strept. tam uz nie je a na ASLO mam prist za dva mesiace. Problem je, ze mna to hrdlo dnes znova zacalo boliet {1o dni od dobratia penicilinu}...co mam robit? Mam ist znova po dalsie ATB , alebo pockat tie 2 mesiace. Mohlo by byt, ze ja som pricinou...bacilonosicom, kvoli comu je moja dcera stale chora? {jej vsak streptokoka z vyteru nezistili}. ...Krcna mi tiez vravela, ze ked stisla moje mandle, ziaden hnis mi z nich netiekol, {len ze boli tvrdsie}...a aj tak tam bol ten streptokok {hojne}. dakujem za odpoved
@strapco13 ahoj potrebovala by som poradit ako znizit tvorbu hlienov, som tehu, bola som na vysetreni na ORL pred mesiacom vsetko mam v poriadku, Dr. mi povedal ze hlieny mozu byt aj zo stresu, teraz bol pomerne pokoj asi dva tyzdne no teraz sa to vratilo v este horsej podobe vsetkomi to zateka dolu hrdlom a kedze mi byva dost spatne od zaludka robi mi to velmi zle napina ma s toho aj sto krat za den najde sa nejaky prirodny liek alebo nieco co mozem v tehu? za radu velmi pekne dakujem
@evina34 z tvrdych fixovanych mandli hnis nevytlacis..teda vytlacis ale aj oci z jamok u pacienta, to by velmi bolelo, tuhe mandle nie su znak zdravia
vyter vysiel negativny pravdepodobne preto ze bol skoro odobraty, zvykne sa tak po 2 tyzdnoch po dobrati ATB, najskor po tyzdni ..este to ATB mozu prekryt, ak je brany skor
a mozes byt bacilonosicom
kedze zas boli hrdlo..sice nepises ostatne priznaky...skus TAntum verde, klokat repikom, ci kamilkami ak nemas alergiu/
skus nieco na podporu imunity ..mega davky vit C, a pockala by som ako sa to vyvinie..ak by sa do 2-3 dni stav nezlepsoval tak ATB a vyter
je mozne ze ATB bolo nedostatocne dflho davane ..ak mas chronicky zapal mandli / s akutnym zhorsenim ako teraz napr/ tak niekedy zaberie penicilin dlhodobo /min 6 mesiacov/ a niekedy az vybratie mandli
@wewe22 pozri moj clanok o toalete nosa v mojom fotoblogu..treba nosik riadne preplachnut
ine priznaky nemas? ako sa dycha nosom? tie hlieny vies aj vykadlat alebo je to skor len pocit, ze stakaju dole hrdlom, cely den rovnako alebo napr ranpo viac? snie je to skor sucho v hrdle, lebo nevies dychat nosom? sucho robi casto pocity ako zatekanie hlienov, skraanie, svrbenie, ci pocit cudzieho telesa alebo az bolesti
spravila by som vyter z nosohltana, ci tam nie je nieco co by bolo treba preliecit
v tehu na zaciatku sa zvykne telo cistit, cize nedala by som nic na zastavenie tvorby hlienov, nech sa vycisti
skor by som sla upravou stravy ... vynechaj bielu muku, kravske mlieko, cukor..to zahlienuje strasne
ak tapali zaha ..skus Tums cukriky /mozu sa v tehu, dost v lekarni/
@strapco13 citim to cely den okrm prvej hodnky co sa zobudim, dychat mozem normalne nos sa mi neupchava, pocit mam taky ako by mi stale vysel hlien akoby hned za nosom vyfukat sa neda ked viac krat za sebou potiahnem nosom a prehltnem na minutku to prestanem citit ale zachvilku sa to znova vrati, poobede mam uz pocit tazkeho zaludka skusim tu toaletu dakujem
@strapco13 aha co som diskutovala s mamickami, tak vsetky deti v den OP isli domov. Je mi jasne, ze je lepsie ostat v nemocnici. Ale ten prvy den pred op bol skutocne jalovy. A na mna doliehali riadne tehotenske hormony, lebo v den prepustenia nik nebral na mna ohlad a isli sme posledny 😠 😠 😠 😠 😠 😠
Pekny den zelam.
@wewe22 to bude skor sucho v hrdle..to robi presne taketo tazkosti , a vlastne prehltnutim zvlhcis sliznicu a preto to na chvilku prejde ..preplachy a klokaj slanou vodou
ale preistotu vyter z nosohltana
ale moze to byt aj zo zaludka...ak maz nevolnosti, zvracas, ci ta pali zaha /cize reflux v tehu/ ..podrazdena sliznica...v podstate liecba ta ista, lebo smeruje k zlepseniu stavu sliznice, plus mozes tums cukriky cmulat..tie su na zahu v tehu asi to naj /mam osobnu skusenost, nic ine mi nezabralo :p/

@cathy26 pravdepodobne to te na predoperacne vysetrenia?