Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13
Ahoj strapčo, idem zas k tebe po radu.
Môj malý 6 týždňový syn dostal od dcéry (priniesla zo škôlky), nejakú virózu. Nemá teplotu, ani ona. Majú však obaja dosť silné a husté hlieny v nose - vieš si predstaviť to dojčenie. ☹ ☹ 😢
Riešim to pri synovi zatiaľ tak, že pred každým dojčením prepláchnem Sterimarom, vysajem odsávačkou a následne 3 x denne dám Nasivin pre dojčatá, ak nedám Nasivin, kvapnem odstriekané mliečko.
Všimla som si však, že u syna hlieny začínajú byť žltkasté (dcéra má len biele husté), takže vhodnejšie by boli zrejme lokálne ATB - asi by bol fajn Pamycon.
Mám jeden doma, ale je už starší (tak cca 2 mesiace, mám ho nachystaný, že vrátim do lekárne), viem, že by sa nemal používať po týždni, mohlo by to vážne uškodiť?
Druhá vec, pri dcére (ale bola už staršia) mi moja Dr. odporúčala vytlačiť trocha Oftalmoframykoinu (?) na vatovú tyčinku a vytrieť noštek. Môžem to použiť aj pri synovi, aj keď je taký maličký ako prvú pomoc, keď nič iné nemám?
Alebo radšej zajtra odbehnúť k Dr. keď je taký maličký a vypýtať si Pamycon? (moc tam nechcem chodiť, aby viac v čakárni neochorel).
Ešte k dojčeniu, no vidím, že pije menej, aj podľa plienok, stále samozrejme ponúkam a snažím sa, aby mal pri kŕmení voľný nos, ono zrejme, keď je dieťa choré, tak mu tak nechutí, môže ho to nejako ohroziť? To pevne verím, že po uzdravení dobehne, ale môže to prípadne ohroziť tvorbu mlieka? Nemala by som si začať odstriekavať mlieko, čo ty na to?
Ešte máš nejaké rady?
Dík. 😵
@erikasadek ano mame zvladol to krasne, len isiel po tyzdni do skolky na 4hodiny a asi sa tam hned nalepilo nanho. Jeho naj kamaratka ma totiz nonstop zelene sople, asi sa porozpravam s jej mamickou 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄
@strapco13 ahoj prosim ta nevies mi povedat ci toto co ma maly na fotke na jazyku je normalne? ma dlhodobo ekzem okolo pusy niekedy viac niekedy menej, ale stale. no a ako keby sa to prenieslo na jazyk? najprv to mal len na spicke, som myslela ze to su tie pohariky teraz posledne dni sa mu plocha na ktorej to ma postupne zvacsuje, a ta cast jazyka je cervensia ako zbytok jazyka ...tak neviem ci to neni nejaka infekcia?
@carodejnica preplachnes nos, das nasivin, pockas, odsajes a potom mozes dat svoje mliecko do nosa, mliecko mozes kedykolvek nakvapkat, len ho hned neodsat
Pamycon ak ho mas zarobeny a je dlhsie zarobeny ako tyzden tak nedavaj ..ako neublizis, ale nemusi zaucinkovat, resp uz je slabsi a vyrobis potom rezistentne bakterie
malym babatkam nemazat nostek ..jednak sa to nedostane vsade, jednak im zalepis nostek
na huste hlieny mozes sinupret
na uvolnenie nosteka nejake antihistaminikum ..napr fenistil
k dojceniu ..ak dojcis na poziadanie, tak on sa po chorobe znovu rozpapa, mliecko sa prisposobi..nemusis sa stresovat odsavanim...ale ak stihas, a ukludni ta to..mozes
@strapco13 Ďakujem za odpoveď. Takže odsávať až po nasivine? Pozriem tvoj článok. A môžem odsat aj keď vidím soplik na zaciatku nosa aj viackrát ako 3x denne? A take malé babo môže Fenistil, normálne kvapky?
@strapco13 dakujem za odpoved..ten sarlach aj mna napadol...on vcera v noci mrncal ze ho boli hrdielko, sme boli rano na pohotovosti aj ked to vazne nevyzeralo ale mali sme ist dnes na liecenie a potrebovala som vedet ci nieco fakt na neho leze alebo nie...dr dala bez CRP Penbene, ze ma zapaleny hltan ...tu vyrazku este taku nemal. Tak ak by to bol sarlach, na to Penbene tym padom malo zabrat - nie? ci treba upresnit vytermi? tie mu inak robili /kvoli lieceniu/ vo stvrtok ale to asi este by nic neukazalo ked to "zacalo" az vcera, ci? zajtra by mali byt vysledky...a to mozem od necho chytit aj ja ak som mala uz sarlach ako dieta? uz aj mna totiz boli hrdlo a uzliny...
@pink_lady potesim ta ..sarlach mozes aj viackrat za zivot chytit 😖
hej penbene by malo zabrat, ci to ukaze vyter tazko povedat ..inkubacna doba je 12 hodin az 5 dni ...cize mohol to uz mat v sebe, ale je mozne, ze ste si to doniesli z cakarne
po prelieceni ..skontrolovat moc, ASLO, vyter
@carodejnica fenistil sa moze od narodenia v podstate ..cize ak je velmi opuchnuty nostek tak kludne
@strapco13 tak mi to nedalo a isla som s malym k dr ze nech ho skontroluje...Dnes uz az taky jazyk nema ma to bledsie ale som dr ukazala fotku a on ze ved keby to je sarlach/ sarlachova angina mal by vyrazky aj inde a velmi vysoku teplotu a ze on je takyto hyperaktivny tak ze teraz teplotu urcite nema, co uz ani nema, dnes mal uz len 37,4 😕 Vcera mal 38 najviac. Ale ze teda sa pocka na tie vytery zo stvrtku 😝
Citala som ze u niektorych deti moze byt sarlachova angina skor prejavena ako len zapal nosohltanu a s hlienovo-hnisavou nadchou (http://www.malypacient.sk/sarlach.html) ...tak ale teraz si pripadam ako deb ze naco som tam chodila 😖 a tesim sa co sme si z cakarne zas dovliekli 🙄
...najviac ma "serka" ze do neho cpem antibiotika - a naco ak mu teda nic neni? sme mohli byt potom na lieceni ....a roznasat bacile dalej 😀
@pink_lady môj syn mal šarlach bez typických príznakov, zistený len z výteru u pediatričky, na ktorý ho poslala ORL, lebo mal zápal ucha. Na ten dostal ATB s penicilínom, čo bolo dobre, lebo výsledky výteru boli až o 5 dní. Niekedy (často) je to žiaľ praxi úplne inak ako by malo byť, ako nám tu radí @strapco13. Konkrétne v tomto našom prípade som nepochopila prečo nevzali výtery na ORL na Kramároch, ale nás poslali k pediatričke.
@strapco13 nezabudla som, spisujem ten grisov syndróm 😉
@modra1 dakujem za skusenost... 😉 som z toho rozhadzana ze som tam isla ze naco ale na druhej strane, ked by som tam nesla serkalo by ma ze co ak nahodou a ak by sa to nepreliecilo ake nasledky by to mohlo mat...On moj krpec je starsen hyperaktivny a ked je chory sa mi zda ze je este hyperaktivnejsi - ale tak zlostnejsie...a teraz presne taky je, jeho nezlozilo by ani keby ma 39
@strapco13 prepac este sa idem pytat 😅 som si bola pre svoj vyter z piatku /tiez kvoli lieceniu/ - mam tam ze viridujuce streptokoky a neisseria spp. to je normalny nalez, ci? od vcera ako som pisala ma boli hrdlo ale po zodacu mi odpuchlo ani uzliny nemam nejake extra zvacssene uz. ja mam akoze aj astmu, som alergicka tak ci to hrdlo ma nemoze bolet len z nejakej alergie
@strapco13 Ahjoj Strapco, chcela by som ta poprosit o nazor. Asi pred dvoma mesiacmi som mojmu skoro 15 mesacnemu synovi vzadu na krku nasla zdurenu uzlinku. Dr povedala ze je to ok, ze to mam sledovat ci sa mu nezvacsuje alebo nerobia dalsie. postupne mu ich tam par pribudlo a my sme skoncili na orl. malemu robili sono s vysledkom - zvacsene lymfaticke uzliny. dr z orl nas objednala na fibroskopiu, ci to nemoze mat z mandli. a este podla vysledkov z odberu krvi mu vysli nizsie hodnoty pri imunite, tak este ideme na imunoalergologiu. Len by som sa ta chcela spytat, ci tie zdurene uzlinky neznamenaju nejaku vaznu chorobu 😔 ......
@pink_lady lenze je mozne, ze obraz choroby je zmeneny, lahsi vdaka tomu ze mal ATB...nie vzdy ma choroba typicky piebeh
co sa tyka teba..to je normalny vyter, mohla si mat lahsiu virozu alebo nieco na co telo zareagovalo alergicky, alergikov obcas skriabe , boli hrdlo aj bez zjavneho infektu /staci ze viac dychaju ustami ako nosom, a uz je hrdlo podrazdene/
@lindarty niekedy su uzlinky hmatne aj ked su normalne pri utlych detickach
ale vacsinou je to prejav infektu
inde na tekle nemate zvacsene uzliny? sono bruska mal robene?
ked mu budu brat krv najblizsie .,nech zoberu odbery na infekcnu mononukleozu /ta robu zvacsenie uzklin/, odbery na zoonozy ..choroby prenosne zo zvierat ako napr borelioza, toxoplazmoza /ta ma casto uzlinky vzadu na krku/
ake hodnoty imunity mal znizene? lebo po infekcenj mononukleoze byvaju zniozene biele krvinky
@strapco13 no moj syn moc k utlym detom nepatri. ma 15 mesiacov, 92 cm a 13kg. Robili mu aj serologicke vysetrenie: anti-CMV IgG (ELISA)....1:5500 pozit. Interpretacia: Pravdepodobne anamesticke protilatky po CMV infekcii v minulosti - latentna infekcia. inde som mu uzlinky nenahmatala, sono bruska mu nerobili. a zviera, no mame psa, ale ten je vonku do domu pristup nema ale je pravda ze maly sa s nim vonku hrava... (asi teda dam vysetrit aj psa). A imunita: IgA 0,28 g/l, IgG 5,06 g/l. a este mu tam ukazuje znizene s-KM 195,0 umol/l (to netusim co je).
Ahoj, chcela by som poprosit o radu: maly ma skoro 2,5 roka, opakovane infekty hornych dychacich ciest, sledovany imunologom, momentalne zas berieme broncho vaxom, a boli sme aj na ORL na nejakych specialnych vyteroch z nosa a krku, ktore boli v tom case negativne, nosna mandla je zevraj v stave ze ju netreba vyberat ze nie je velka, len trosiscku zvacsena...mame znizenu imunitu co sa tyka protilatok. Problem je v tom ze 3 mesiace v lete to vyzeralo ze sa snad pozbieral ale teraz mi chytil minuly tyzden z nicoho nic vyske horucky okolo 39 sa pohybovali 1,5 dna a museli sme kazde 4 hodiny zrazat...lekarka nam povedala najskor ze angina, lebo mal drobne cervene akoby vyrazky v hrdielku a jednu mandlu krcnu mal uz bielu...dala nam na to Penbene atb. ale na druhy den ako sme ich zacali brat mi volala ze dosli vysledky vyteru z nosa a ma pocetne strpetokoka viridans a moraxella cararrhalis velmi pocetne tak nam zmenila atb na Augmentin 2 x denne po 2,5 ml. uz to vyzeralo dobre vcera po 4 dnoch brania atb horucky uz neboli, spoplik tiez konecne ustupil, akurat pokasliaval v spanku kedze mu este nejake hlieny zatekali...ale dnes v noci sa zobudil a mal zas 38,3 teplotu a doobeda to zas vystupilo k 38,3...boli sme rano u doktorky, crp mal negativne, hrdl ma zacervenale, uz to nie je take zle ako bolo, ale zas sa mu pustili hlieny ktore nejdu odsat a dycha ustami...tak mu zvysila davku atb na 3,5 ml. 2 x denne a dala pamycon + ambrobene...ja neviem co s nim uz dalej preco sa to stalo ze sa mu zas zvysila teplota a zhorsil stav?? Co mozem urobit preto aby sa to uplne vytratilo? Dakujem
@lindarty CMV virus, sposobuje aj infekcnu mononukleozu, vela deti sa nim nakazi, nemusi mat iny prejav choroby ako pozitivne protilatky /telo si chporobu pamata/ a uzlinky
KM je kyselna mocova, to ze je nozsioa nie je problem..problem su vysoke hodnoty, to je nabeh na chrobu Dna, klbne ochorenie
@karmelka77 trosicku zvacsena mandla moze robit problemy..pozri do mojho fotoblogu na clanok o nosnej mandli, je tam rozpisane aj ako sa da zmensit mandla neoperacne
moraxella je bacil detskych kolektivom ..chodi do skolky, alebo mate skolkarske ci skolacke dieta s ktorym ste casto v okoli?
pozri aj moj clanok o toalete nosa
dala by som spravit vyter najblizsej rodine, ci nie je niekto bacilonosic
@strapco13 ahoj,chcem ta poprosit o radu a nazor ohladom mojej 2 a pol rocnej dcery.
Uz mesiac jej pretrvava vodnaty vytok z nosa,najskor som davala bezne lieky na nadchu,potom jej lekar predpisal pamycon,ani ten nezabral,nasledne sme sli na vysetrenie ORL-predpisany trifed a nejaky sprej na sennu nadchu-tiez nezabralo,vsetky vytery z nosa a krku negativne.Odporucane vysetrenie na alergologii.Zatial ma predpisane zodac kvapky.
Nikdy este nemala problemy s nadchou ani nebyva casto chora-cca raz do roka.Moze to byt alergia?
ahoj, chcela by som radu ohladom mojej 11 rocnej dcery. Nebyva casto chora, ale koncom augusta jej zacali vypadavat vlasy a boli sme poslany na fokusy na orl. Vytery jej robila detska lekarka a povedala, ze ma nieco v nose vraj bezne a staci na to pamykon. Podla papierov stafylucocus aureus. Dnes sme boli na ORl a lekar povedal, ze ma fokusy v hrdle a aj nalez na papieri je alfahemolyticke streptokoky, neisseria sp. nepatogenne. A vraj je potrebne vybrat mandle. Ked som hovorila, ze nemava casto anginy, tak kazal o mesiac urobit opat vyter a potom ak sa opat potvrdi, tak mandle von. Ale vraj jej on na to nic nepredpise. Prosim ta co si o tom myslis, a hlavne co jej mozem na to hrdlo davat. Kloktat sol? Salviu? Dakujem za radu.
Ahoj, chcem poprosit o radu, môj5r. syn mal 2dni horučku 38 isli sme k lekarovi a ukazal mi jeho hrdielko bolo cervene s bielymi bodkami., urobil mu vytery. po vyteroch streptococcos pyogenes, tak anibiotika. Ale on okrem horučok sa na nič nestažoval. pekne papal, žiadne vracanie. trošku na bolest bruška. Su potrebne tie antibiotika? lebo ja mam pocit z našho dr. že vie liečiť iba atb. nerobil crp vyšetrenie iba tie vytery.
2dni po horučkach mal hrdielko škarede, ked sme prišli po vysledky tak doktor povedal že to je lepšie. a to som mu striekala iba niečo do hrdielka na baze šalvie. su teda vhodne tie atb ked ma hrdielko lepšie? dakujem za odpoved neviem či mu ich mam dat alebo nie.
dakujem
@teuska ten vyter je normalny
doprucila by som vyter u ORL na lacno, nech zatlaci na mandlu, nech spravia RTG dutin
obvodak nech spravi krvny obraz, ASLO, LATEX, CRP,
dalsie loziska infekcie..zuby, mocove cesty, gynekol /podla veku/
tiez by som sla na endokrinologiu, ci to nie je hormonalne /stitna zlaza/
skus zinok a vysetrenie u koznej ak ste neboli

@diana_81 myslim, ze kazde dietatko a hlavne aj v tomto veku sa boji. Aj nas sa bal, ale tie sopliky musia von Neboj nebude mat traumu. Skus ju na to pripravit, ze spravime huhuuu vysavacom, proste tak jej to vysvetlit rozpravat na nu pokojnym hlasom, popripade vyskusat najprv sebe, aby videla, ze nieje dovod na paniku.