icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

miruska15
6. mar 2015
maminkainkake2015
Odpoveď bola odstránená
tobias9
22. mar 2015

dobrý vecer,mojmu synčekovi vybrali nosnu mandlu min.tyzden,nemoze mi otočit hlavou-nalavo ani napravo,a zakonit ju dozadu uz vobec.,lekár mi povedal,ze pri vyberaní mandle mohli trochu zasiahnut do svalu na krku-je to vobec mozné?neurobili na klinike nejakú chybu?uz som zufala...dakujem

modra1
23. mar 2015

@tobias9 podľa popisu a ak je to bolestivé to môže byť torticollis a Griselov syndróm, hľadaj tieto pojmy na nete. Pomôže návšteva neurológa, čím skôr, ktorý dá lieky na uvoľnenie svalov, proti bolesti, potom treba rehabilitovať.

tobias9
23. mar 2015

dakujem velmi pekne,velmi ste mi pomohli..no moze sa takéto nieco stat pri takom v podstate malom zakroku?byva to časté?nemohlo sa stat nejaké pochybenie pri operácii?

katka416
27. mar 2015

aj ja sa k vám pridám kedže sme od narodenia mávali každý týžden asi cca do 2,5mes problem zo zápalom uška a nádchy...po konzultácii u krčnej a liečbe máme pokoj už 2,5mes máme 5 🙂

nelinka2009
31. mar 2015

Caute mamculky, chcela by som sa spytat ci mate niektora skusenost s vyberom nosnych mandli v Medicentre Piestany a čo to stalo... V BA sa mi to zda dost drahe a termin mi dali neskutocne daleko... Statne nemocnice su fain, ale tiez neskutocne cakacie doby. Do toho Medicentra sa neviem dovolat a nejake minulorocne skusenosti.na nete som nenasla, tak preto zhanam info takto. Dakujem

susik77
4. apr 2015

Ahojte, nemate nahodou niekto skusenost s tymto: dcera ma uz mesiac zelenu nadchu , k tomu kasel teploty nemala. 2 tyzdne som ju liecila : 1. miesane antibioticke kvapky s pamyconom z lekarne - 1 tyzden, potom otrivin spray, Solmucol pastilky na kasel, celaskon. Ked to ani po 3 tyzdnoch nepomohlo, Dr. jej nasadila antibiotika Duomox. Nepomohli vobec. Po mesiaci sme boli teraz na odberoch, CRP bolo 12, Dr. hovorila, ze podla odberov je uplne zdrava. A pritom ju strasne bolela hlava, usi, mala stale zelenu nadch a kasel. Pediatricka nas poslala na rentgen, tam nic nebolo. Potom s rentgenom sme sli na ORL. Dr, ju vysetrila, povedala, ze ma sialeny nalez v nose, kt. nebol vidiet na rtg. Tak jej odsla sopliky, nasadila antibiotika Zinnat, a kortikoidovy sprej do nosu. hlava ju uz tolko neboli, ale hlieny ma stale zelene, navyse sa jej viackrat deene spusta krv z nosa. Vysadila som ten kortikoidovy sprej - pisu to tam ako neziaduci ucinok. Ale je tam, ze krvacanie z nosa tak po 6 tyzdnoch uzivania a ona to berie asi 5. den.
Ja uz fakt neviem, co je s nou...Dakujem za rady.

janinah
4. apr 2015

@susik77 kortikoidy nemôžeš len tak sama vysadiť,ako to krvácanie vyzerá?pár kvapiek či? u detí a mladistvých /niektorých / je krvácanie z nosa bežné,je tam zhluk cievok a ten krváca a zvlášť pri chorobe,kedy je sliznica viac prekrvená,teda to krvácanie nebude z liekov....pridaj C vit./sama môžeš/ príp. Ascorutin /konzultuj s pediatrom/.....dobrý liek je Sinupret a tiež treba suché teplo na dutiny /nie naparovanie/či už solux alebo babský recept -nahriať soľ na panvici alebo v miktovlnke a dať ju do bavlnenej ponožky a toto prikladať na oblasť dutín 3x denne po 10 min. pozor! nepopáliť kožu....

janinah
4. apr 2015

@susik77 a ak teda neberie kortikoidy,tak aspoň na noc pridaj nejaké antihistaminikum napr..fenistil,aby sa sliznica stiahla,odpuchla a ona mohla dýchať + poctivo fúkať nos + dávať kv. do nosa

susik77
5. apr 2015

@janinah : no, vzdy, ked smrka tak sa jej spusti krvacanie z nosu, nie je silne ale chvilku to tecie. Ona berie tie kortikoidy len na tu nadchu teraz kratkodobe. Podla mna z nich ma poskodenu sliznicu. Nechcem jej to nasadit naspat. Ono je to aj v letaciku ze to je velmi casty neziaduci ucinok...
Mam pocit, ze ten zapal dutin uz ustupuje, hlava ju uz neboli a dycha v pohode, skor tie hlieny ma stale zelene a to krvacanie...plus je velmi unavena. Ale ma este jedno cele balenie Zinnatu. Uvidim, asi keby krvacanie pokracovalo este aj teraz po vysadeni, asi zavolam na pohotovost.

susik77
5. apr 2015

@janinah : ten sinupret je super, so vsetkym suhlasim, co pises, ale uz sa jej bojim cokolvek nasadit, pretoze po tych 2 tyzdnoch prvych co som jej davala solmucol a celaskon plus otrivin, tak dostala toxoalergicky ekzem ☹ . Pediatricka aj kozna zahlasili, ze vraj je to po tom solmucole a celaskone. Pytala som sa koznej, ci jej mozem nasadit aspon hedelix - bylinkove kvapky, hovorila, ze nie, ze to je este horsie, tie bylinky. Inak, ona je aj alergicka na jedno antibiotikum, na klacid ☹ .

susik77
5. apr 2015

@janinah : tak pokracujem s tym Zinnatom, budem jej dnes davat Vincentku spray do nosa aby sa jej zahojila ta sliznica a na noc dam ten fenistil.

tenty
5. apr 2015

@susik77 ja by som ti poradila povytierat nostek kokosovym olejom

janinah
5. apr 2015

@susik77 vincentka je v tomto prípade málo,slinica je opuchnutá a potrebuje odpuchnúť a znížiť zápalové prekrvenie,na to bol ten kort. spray,dávaj nejaké kvapky napr. Nasivin /podľa veku existuje koncentrácia/,lebo pri tých soploch a hlienoch riskujete ešt eaj zápal uška /lebo sa mení tlak v Eustachovej tube,čo súvisí s uchom,preto deti zasoplíkované a bez poriadneho odsávania a nos. kvapiek majú často aj zápal uška/

susik77
5. apr 2015

@janinah mozno ju odpo zoberem na pihotovost,mensiu boli usko, tak pojdem s obidvomi.

mariana0915
10. apr 2015

čaute baby idem si k vam poradu,už 2mesiace navštevujeme orl ambulanciu s tym,že bojujeme s bacilmi mali sme rpbene aj TN TH ,po odobrati sme mali streptokoka tak nam dala dr UNiflox po dobrati sme boli na kontrolny vyter a mame moraxellu +od začiatky zeleene sople kašel chrčanie v noci-dr. nam nedala atb tabl, s tym,že pokial nebudeme mat vonku nosne mande bude všetko dookola tak sme obj na vyberanie 16.04 s tym,že deti maju stale zelene sople kašle a odsavanie soplov zakazane s tym,že sliznicu draždime a tym sa vytvaraju viac soplou davame sinupret,jovesto striejkame vincentku aj nasonex(nie všetko spolu mame rozdelene na 2x denne) ale ja žiadne zlepšene nevidim ☹

susik77
13. apr 2015

@mariana0915 : Ahoj, asi sme na tom podobne, starsej dcere sa takto vlecie hnisava nadcha cely mesiac, douzivala 2. antibiotikum. ORL Dr. navrhla tiez vybrat nosne mandle. Manzel nesuhlasi, podla neho to je neucinne a ze ju budem len trapit, ze jej dosrastu. Ale tento skol. rok bola uz 6.krat chora cely tyzden, teraz naposl. 2 tyzdne, mala zapal dutin.
Ma uz 7,5 roku. Manzel hovori, ze sa jej uz budu zmensovat...Isli by ste do toho aj tak? Ja najradsej ano. Len rozmyslam ako manzela presvedcit.

nelinka2009
14. apr 2015

No my sme sa prave vratili z Kramarov kde jej robili fibroskopiu a vyber mandli nam neodporucili. Lekarka detska a aj alergologicka ju maju otestovat a vsetko jej skontrolovat a podla neho je alergicka. skolke prach, roztoce a chory spoluziaci...

Inak skor nez zabudnem. Chcem neskutocne vyzdvihnut, podakovat a pochvalit cely personal DFN na Kramaroch. Od zdravotnej sestry, ktoru sme stretli na schodoch a ani neviem jej meno no stratili sme sa tam a ochotne nas z 3 poschodia odprevadila na prizemie... Az po pani upratovacku na WC, ktora bola trpezliva a pockala kym sa tam vysmochtime... Nehovoriac o fantastickej mudr. Zajickoej ORL... vysvetlila a ten ludsky pritup no super... a mudr Kunzo nepriek tomu, ze fibroskopia vobec nieje prijemne vysetrenie a mala si aj poplakala pan doktor bol neuveritelny poradil a pohladil dusicku tiez vsetko vysvetltil aj ked tam teda naozaj toho maju dost a obdivujem .. Ako detixky z celeho Slovenska... Vsade cakate ale inak sa neda a ku kazdemu individualny a pritom pozitivny pristup...

Takze my uz len teraz z papiermi od tychto PANOV DOKTOROV popozenieme nase pani doktorku pedistricku, imunologicku a aj alergologicku aby si naozaj robili svoju robotu a zbytocne v nemocniciach neprepchavali cakarne pripadmi, ktore niesu akutne... NAOZAJ OBROVSKA DAKA A mile mamicky... ak by mojej dcere predsa len vyberali mandle...nejdem nikde len do statnej nemocnice Kramare...

sisi79
14. apr 2015

Ahojte chcem sa spytat ci pred vyberom nosnych mandli musi byt dieta uplne zdrave?lebo so synom mame ist o na zakrok o dva tyzdne a zda sa mi ze zacina posoplievat resp. davali ste nieco (vitaminy a pod.)pred tymto zakrokom?

nelinka2009
15. apr 2015

ano musi... to je ten problem...

sisi79
15. apr 2015

@nelinka2009 lebo doktorka u ktorej sme boli na vysetreni povedala ze sopliky mozu byt ze to je vlastne z tych mandlu len aby nebola nejaka infekcia a nasa dr. zas vravi ze musi byt uplne zdravy tak neviem a u nas je to problem lebo maly ma bud upchaty nos alebo mu tecu sople 😒

nelinka2009
16. apr 2015

a nieje alergik?

sisi79
16. apr 2015

@nelinka2009 zatial sme na alergologii neboli

nelinka2009
16. apr 2015

tak to rirste ako prve lebo mozno ani nebudeze musiet mandle vyberat a na mandluach budu chciet vyslefky z alergologie aj z imunologie...

sisi79
18. apr 2015

@nelinka2009 a myslis teda ze by to mohlo byt aj z alergie?ked uz bol na vysetreni a zistili mu zvacsene nosne mandle treti stupen?

yohagolo
18. apr 2015

baby, ja som uz tiez zufala z mojej malej .. teraz mala 4 rocky a mame problemy s nosnymi mandlami. tazko sa jej dycha, zvykla si dychat pusinkou a niekedy sa v noci zobudi na to, ze sa jej neda nostekom nadychnut ☹ na ORL nas posielaju len vybrat a vybrat, ale ja s tym nejak stotoznena nie som, pripada mi to, ze to robia ako na pase ... ma sice aj zalahnute v uskach z toho, ale neporadia poriadne nic, len na vyber chcu poslat ... zelene sopliky nema, ani riedke prisevitne, len ked ju poprosim, aby fukla, tak fukne biele hustejsie.. usko mala zapalene len raz a hned po prvom raze ako 2rocnej jej chceli mandle vybrat, co som odmietla .. boli sme na alergologii, brali jej krv, poriadne ani neviem na co, ale mam pocit na mlieko a nieco .. to najzakladnejsie ... ziadne dokladnejsie vysetrenia jej nerobili, dokonca ani vyter z nosteka nie ... ja som len zistila, ze ma alergiu na zeler a sustavne ma z niecoho svrbivu pokozku, skriabe sa aj v noci, na rucke to ma az zacervenane, rozskrabane, na to jej davam robeny kremik od koznek .... poradite mi, ako jej s tym pomoct? mate nejake rady a vlastne skusenosti?? mam pocit, ze ked jej dam zodac kvapky, ze sa jej o nieco lepsie v noci dycha, ale ani to nie je slava a kvalitny spanok jej musi velmi chybat ... dakujeeeem

nelinka2009
18. apr 2015

rada... tlacit na lekarov nech ju predtym poriadne vysetria a az potom posielaju vybrat mandle... tie vysledky od twba aj tak budu pytat v nemocnici... nam dali tiez zodac kedze jej nechcu vybrat mandle a vyter som si u pediatricky tetaz vydupala.. cakame na vysledky.. ani ju jezestovala na alergie len jej dala zodac... lenze ten aspon mesiac nesmie brat aby ju mohli testovat. ja vobec nechapem co to ti lekari s nami nacvicuju... a pred mandlou odporucam fibroskopiu je to trosku neprijemne ale ak sa neukaze zvacsena mandla tak nieje dovod na jej vyber aj tak to dorastie... kamoska mi to pred rokom chvalila ze jak je maly uz pol roka zdravy a teraz rok po vybere je zas len chory... nena to vyznam

nelinka2009
18. apr 2015

@sisi79 ak ma zvacsene tak mu vyberu otazka je na ako dlho to pomoze... zevraj nosne dorastaju...

nelinka2009
18. apr 2015

@nelinka2009 ale nosna moze byt zvacsena aj pri alergii