icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

ivet37
15. sep 2016

@veriiii no uz mame potom tzyden. tazke ju drzat v nutri pri takom krasnom pocasi ale zvladla som. robili ju v celkovej ale po hodine co mi ju doviezli nervacila bila ma kopala co chcela pit. malu som odniesla na salu o 10.50 a potom zae nervaky. az do placu mi bolo. no ak jej narastu mandle opet pojdu ABULANTNE . DAKUJEM ZA INFO 🙂 🙂 🙂

foryou25
25. sep 2016

Mamicky ktorych deti maju zapaly usiek a su ockovane Prevenarom. Maju deti lahky priebeh choroby?moji maju tazke prieebehy vzdy sa,hospitalizaciou a prepichvanim usi. Su,neockovani aj z neurologickeho hľadiska, ale tlacia nas do ockovania Prevenarom, tak zvazujem ci to pomoze.

modra1
11. okt 2016

@foryou25 staršiemu synovi sme Prevenar platili, vtedy nebol povinný, nič sa nezmenilo, mal niekoľkokrát do roka rôzne ušné zápaly, v prevažnej väčšine liečené ATB. Keď som sa pýtala na čo teda bola tá vakcinácia, povedali mi, že u nás bežné zápaly nie sú v súvislosti s tými, ktoré sa očkujú. Pomohlo až odstránenie nosnej mandle v 6,5 roku.

ika33
4. nov 2016

Ahojte, prišla som si sem k vám po radu. Môj syn(4roky) mal koncom septembra zápal slinnej žlazy na ľavej strane .Diagnostikovali mu to iba na základe voľného pozretia, nerobil sa žiadny ultrazvuk, iba sa pozrel moč a o pár dní na to sa zobrala krv na zistenie či to nie je mums, na kt. je mimochodom syn očkovaní alebo či to je vírusového pôvodu - testy vyšli v poriadku, mums to nebol)
Teraz má syn znova zápal slinnej žlazy ale na pravej strane. Má mierny opuch líca (skôr tak v časti ako je spoj sánky pri uchu) a má tam nahmatateľnú tvrdú hrčku asi 2,5x2,5 cm. Boli sme na ultrazvuku a tam nám p. doktorka povedala, že má zapálenú slinnú žlazu a ešte má troška zdúrené uzlinky. Z výsledkov CRP (v stredu 2.11.) vyšlo, že má veľmi nízke hodnoty zápalu, takže nám pediater povedal, že antibiotiká netreba a znova nám nasadil Nurofen 3x dene a octanovú masť. dnes sa syn cíti už pomerne dobre.
@strapco13
Chcem sa spýtať :
- či je takto určená liečba v poriadku, lebo už nás raz takto liečil a o mesiac to tu máme zas
- z čoho vzniká zápal slinnej žlazy a na čo si máme dávať pozor, aby sme to už nemali
- či je zápal slinnej žlazy nákazlivý, teda či sme infekčný, nakoľko v nedeľu máme mať oslavu a máme sa strenúť aj s detmi do 1 roka
vopred veľmi pekne ďakujem za odpovede a pomoc

mimikas
13. nov 2016

Dievcata najde sa tu niektora ktora ste v dospelosti absolvovali vyber krcnych mandli? Mam 34 a bolq som na konzultacii a u 2 lekarov a obaja odporucili ich vybratie. Mavam caste anginy, cca kazde 2 mesiace, zapaly usi a caste antibiotika. Plus mam mandliach hnisave capy a lokalne loziska zapalu. Ako ste zvladli zakrok, ake boli bolesti a kedy stw mohli zacat znovu fungovat?

tancik
16. nov 2016

@mimikas ano ja som vyberala mandle pred troma rokmi teraz mam 34...uf nezavidim ...prve dva tyzdne boli otrasne

mimikas
16. nov 2016

@tancik a pomohlo ti to?

ask
16. nov 2016

@mimikas Byvala som menej chora ako Ty, ale mala som uz trvalo zvysene zapalove hodnoty v krvi, tak mi odporucili vybratie krcnych mandli... mala som cca 35r. Zvladla som to v pohode v lokalke, dva tyzdne boli tazsie ale po tretom som uz sla do prace. U mna pomohlo.

tancik
16. nov 2016

@mimikas ano velmi odvtedy som nebola chora samozrejme podporujem zdravie aj vitaminkami ale nebola som fakt chora od vybratia a este nevedela som otehotniet a potom som hned otehotnela ako tie mandle vybrali...

zabka1124
3. dec 2016

@strapco13 ahoj, mozem Ta poprosit o radu?Maly(skoro4r) my uz asi 3t kasle, takym suchym kaslom.Zaberal nam sirup na suchy kasel, ale teraz ho zacalo az dusit, dokonca ma pocit, ze niekedy ho az napne.V stredu mal teplotu 38-38.5C, zostal doma do konca tyzdna. MAm pocit, ze sa mu to zhorsuje - kasel.Inak beha, je pomenej( ale to vzdy).Mam ist s nim k Dr. ci vyskusat nieco domace??Dakujem.

luliu
3. dec 2016

@zabka1124 a to si s nim u dr. este nebola?

lori1987
14. dec 2016

Som strasne rada, že som tu objavila tému naoberajúcu sa ORL a rada by som poprosila @strapco13 o radu nakolko som uz zufala.

Moja takmer 4- ročná dcéra trpela dosť často infekciami horných dýchacích ciest (častokrát to nekončilo inak ako užívaním antibiotík), v noci chrápala, mala dosť zväčšené nosné mandle a pri infekciách sa jej vytváral podtlak v uškách a tak sme sa rozhodli jej dať vybrať nosné mandle (v máji tohto roku). Po výbere nemala žiadne komplikácie, lepšie sa jej dýchalo a už nechrápala.

Avšak od septembra má opakovane každý mesiac (už tri krát po sebe ) zápal pľúc. Začne to kašľom a má to rýchly priebeh. poobede nasleduje teplota (hlieny jej zatekajú) a z jedného dňa ma druhý má CRP cez 150. Už dvakrát sme boli hospitalizovaní, preliečená 14 dní antibiotikami ( celkom pekne jej antibiotiká zaberali a CRP klesalo)ale stále sa nezistila príčina. Robili aj výtery a nič sa nepotvrdilo.

Boli jej robené testy na imonualergologii či nemá niečo s imunitou, ale nič sa nepotvrdilo. Berie už dlhšiu dobu aj lieky na podporu imunity. Počas hospitalizácie jej robili aj CT vyšetrenie pľúc, ale ani tam nič nenašli (ani žiadne zápalové zmeny). Taktiež sa nepotvrdila ani cistická fibróza, robili jej testy aj na to.

Ja si skôr myslím, že je stále zahlienená (aj keď nos nefúka- má ho prázdny), mám pocit že jej tie hlieny zatekajú nejak pozadu. Pred výberom mandlí sme takéto problémy nikdy neirešili, nakoľko vtedy sa jej hlieny vždy držali v nošteku (nikdy nekašľala). No odkedy nemá nosné mandle akoby jej všetky tie hlieny zatekali.

Už som z toho zúfalá, že jej neviem pomôcť a každý deň len striehnem či choroba opäť neprepukne.

Ak viete, prosím poraďte ako jej pomôcť.

ďakujem

ask
14. dec 2016

@lori1987 Ahoj Strapco tu svoju cinnost skoncila-nechala tu na seba kontakty kde je mozne ju najst, neviem ktore este funguju, skus.
https://www.modrykonik.sk/blog/strapco13/messag...

sasqa111
30. dec 2016

Dobrý večer,chcela by som poprosiť o radu,ak môžem!Môj syn 3roky sa začal sťažovať na bolesť uška ,včera mal teplotu dnes nie ,ale sťažuje sa až dnes.Našla som niekde radu že cesnak do gázy a do uška,pomôže to?Alebo čo s tým? ďakujemA.

luliu
30. dec 2016

@sasqa111 Nechces vyryvat, ale preco si nesla k lekarovi? Bolest ucha je velmi.neprijemna a moze sa stupnovat a nechat to tak.na vikend ....

luliu
30. dec 2016

* Nechcem

sasqa111
30. dec 2016

@luliu Nevyrývate,ale dr.má dovolenku takže keď bude treba pojdem na pohotovosť! Nechcem ísť totiž zbytočne,aby niečo nechytil!

luliu
30. dec 2016

@sasqa111 ak je ta bolest znesitelna, kup v lekarni burow kvapky do ucha - stiahnu zapal, ak to.nie je vazne, pomôžu 😉

kasyra
27. jan 2017

@lori1987 ahoj, zaujima ma ako ste na tom. Pretoze nasa ma take iste problemy ako Vasa dcerka. Ona zatial nema vybrate mandle, ale ORL nam to odporuca. My sa bojime, vyberat, hlavne kvoli tomu aby nedostavala pravidelne zapaly pluc ako vy 😞 Lebo pokial su tam tie mandle, tak bakterie sa zachytia prave na nich, nebudu, tak maju rovnu cestu do pluc 😥

jana.oravcova
6. feb 2017

Prosím o radu, manžel potrebuje vybrať krčné mandle, ale doktor vo zv je dlhodobo pn. Neviete mi odporučiť pracovisko, lekára kam by mal ísť? dakujem

anit01
20. feb 2017

Ahojte, prosim o radu. Nasmu malemu diagnostikovali laryngitidu. Dr. nam napisala kalciovy sirup a fenistilove kvapky. Od zajtra mam zamenit kalcium za sinupred. Dnes je pondelok ziadne zlepsenie. Stale kasle a mavav noci 38 teploty. Co na ten kasel? Kedy nastava zlepsenie stavu?

adulenka
13. mar 2017

Ahojte prosim vas viete mi niekdo poradit syn ide vo stvrtok na operaciu usiek tympanoplastiku cize ide pod narkozu len som si teraz vsimla ze sa mu urobili kutiky na ustach moze ist pod narkozu nie som si ista len sa mi zda ked su kutiky a afty sa nesmie

monika1326
3. máj 2017

Dobrý deň,máme jeden veľký problém a poprosila by som radu. Syn (4 roky) je stále zahlienený a kašle,hlavne v noci. Užíva Isoprinosin,Aerius,vdychuje Flexotide a podľa potreby Ventolin...lieky mu predpísala alergologička. Užíva ich už 4 mesiac,ale kašeľ neprestal. Niekedy v noci zakašle raz možno 10 min.inokedy kašle polhodinu a túto noc dve hodiny až sa pozvracia... cez deň je to v pohode,vyfúka sople,nemá ich veľa,ale v noci ako náhle zaspí,ide ho zadusiť. Čím a ako mu môžem ten kašeľ zastaviť a vyliečiť? Ďakujem za každú radu.Monika

janula2511
14. máj 2017

Dobrý den prosim o radu mám problém s nosnymi muslami.zvetcili sa mi a zvyknú krvácať.a trocha ma pobolieva nos.je to normálne alebo sa s tym dá niečo robiť?

lenkaaaaaaa
7. jún 2017

Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu. Syn 5 rokov od kedy zacal chodit do skolky bol stale chory a často maval streptokoka v nose. Asi před mesiacom a pol mu vyberali nosne mandle, kdeže z tych streptokokov maval zapal usi aj oci. Myslim,ze mu to trochu pomohlo nakolko bol asi mesiac a pol vkuse v skolke, co sa předtym nestalo nikdy. Ale teraz ma zas streptokoka v nose a bolelo ho usko. Vedeli by ste mi poradit co to sposobuje? som myslela, ze po vybrati mandli sa s tym uz trapit nebudeme. Ako by som mu vedela pomoct aby sa mu ten streptokok neobjavoval tak často v nose. Dakujem velmi pekne za radu. Lenka

smejooooooo
25. mar 2018

Prosím vás viete mi poradiť beriem broncho vaxom tabletky ktorú sprej mometasone môžem spolu stým brať aj stoptusin kvapky?

danielagre
16. feb 2019

@dejka77 Zdravím, upravilo sa vám to? Lebo to vyzerá na alergiu na mlieko . Pýtam sa, lebo tiež to teraz mám a presne tak to vyzerá. Pomáha mi SUDOCREAM.

dejka77
16. feb 2019

@danielagre Bola to alergia na mlieko. Nastastie po vyse roku to vymizlo.

danielagre
17. feb 2019

@dejka77 Super...! Som rada..

akire30
12. sep 2019

Môžem sa opytať? Syn 17mesiacov ma kašel a hlavne v noci taky laringidovy davam mu zeleny trifed a cez den kalciovy sirup no akosi uz 4 den stale kasle. Bola som u dr ta mi predpisala ten trifed... ma skor vlhky kasel... jak mu rste pomoct s tym kaslom a hlavne aby sme neskoncili v nemocnici.