icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
20. máj 2011

@sirell Nasivin sinus to nema ako hlavny ucinok..on je vyslovene na uvolnenie prinosovych dutin..ale sa zistilo, ze ta kombinacia byliniek podporuje imunitu...ale nie je to liek, pokial je porucha imunity primarna..cize ked v tele od narodenia je nejaka porucha
pomaha len pri prechodne znizenej imunite kvoli infektom, a pod..ze ju podpori

jaja07
20. máj 2011

Ahoh Strapco, Ty si super ze sa tu takto ochotne delis o svoje skusenosti a vedomosti,a pomahas bezradnym maminam. Prosim Ta pekne, my dnes mame 2- den teploty okolo 38,5. Boli sme u pediatra - CRP iba 9. ORL vysetrenie: vpravo retrahovana blanka bubienka, aj ked bleda, a predpisala nam ATB. Tak neviem, ci je treba ich brat. Dcerka ma 21 mes, tak nexem aby ich brala, ked to nie je nevyhnutne, ale zasa nechcem ani nieco podcenit. Nevies mi na zaklade tychto udajov poradit? Inak, trojky zuby - spiscky uz ma vonku, teraz jej idu tie plosky von. Sopliky nema, az teraz ked jej striekam nasivin, trosku obcas vyteka vodicka, ale nema ani problem s dychanim. Este:rhinoskopicky: mušle len vpravo červené opuchnuté, málo serózneho sekretu. Oralne: patologicky sekret, tonsily v obluku, expresio negat. Dakujem krasne.

strapco13
20. máj 2011

@jaja07 no z toho co pises to na ATB podla mna nie je /ale dieta som nevidela/ ..skus kuknut moj clanok o zapale stredneho ucha a postupuj podla neho...ak by teploty do 2 dni presli, tak AT nedaj, keby pretrvavali napriek tomuto alebo sa stav zhorsil tak ich nasad
tie teploty budu zrejme zo zubkov a ten opuch sa prenasa na to prepojenie medzi uchom a nosom a preto sa stredne usko neprevzdusnuje a vznikne podtlak a blana bub. sa vpaci
kedze idu zubky..ak ma bolesti, nieco na ne, plus tie chladive gely na zubky

jaja07
20. máj 2011

@strapco13 Dakujem pekne.tak uvidim zajtra. (Myslis celkovo dva dni trvanie teploty?) Dr tvrdila ze to nemoze byt zo zubkov, ale mnoho mamiciek ma podobne skusenosti - suvislost medzi uskom a ocnym zubom... Inak, prave som hladala Tvoj clanok o zapale str. ucha, ale neviem, kde ho mam hladat (velmi sa tu nevyznam).

strapco13
20. máj 2011

@jaja07 klikni na moju fotku, otvori sa ti fotoblog a tam mam clanky
od zubkov moze byt vsetko...skusenost z ambulancie a aj s vlastnym dietatom ,,moj sa stale chyta za usi, ked idu zuby, niekedy ma vpacenu blanu bubienka, niekedy nie /viem si to doma vysetrit/
este 2 dni kym zaberie to uvolnovanie nosa podla mojho clanku mozu byt teploty..ako mali by klesat hned..ale chvilu mozno potrva, kym klesnu uplne

strapco13
20. máj 2011

@jaja07 a ak stupnu..aj tak pockaj, ci to nebude 6. choroba..tam su 3 dni vysoke teploty, potom ustup a dietatko sa vyhadze ...to nesvrbi, neboli, nema ziadne nasledky ..je to vyrusove..co by zodpovedalo aj k tomu CRP, ktore je len mierne zvysene

elinka27
20. máj 2011

aj ja sa pripajam k dakujucim , mne tiez pomohli jej rady a to nielen v oblasti ORL 🙂

jaja07
20. máj 2011

Diky este raz. 6.detsku sme uz mali, vraj sa nezvykne opakovat. Idem citat clanok🙂

strapco13
20. máj 2011

@jaja07 hej to sa neopakuje..tak to mozme vylucit ..o problem menej 😉

mariana0915
21. máj 2011

@strapco13 ahoj takže idem si k tebe zas po radu už som zufalaa ☹
takže bolo mi dobre asi tzyden od vcera ma strasne škriabe v hrdle a zas mi steka všetko do hrdla a zelene sople su este občas a ja som zacala kašlat ale tak fest poriadne ako stary dedo ☹ možem si dat sirup thymomel od kašlu??

strapco13
21. máj 2011

@mariana0915 uz si napamatam /a priznam sa, nechce sa mi spatne hladat/ ...mala si vysetrene prinosove dutiny?
ten sirup mozes..ale skusme prist najprv, ze z coho to mas stale

mariana0915
22. máj 2011

@strapco13 bola som na orl tam ma popozeralaa a dala mi sprej do nosa rinkort alebo tak nejka sa volala brala som ho asi tyzden a potom mi obvodna vravela aby som ich enbrala medzitym som mala zelene sople a stekalo mi aj di hrdla ☹ asi tyzden mi bolo dobre ako som nebrala ten spreja od piatka zas ma skrabe v hrdle dokonca sa mi zda že som aj zachripnuta presne take priznaky som mala aj predtym ☹ a ktomu aj strasne kašlema mam v hrdle sucho a draždi ma to tam ☹
vyšetyrenie myslis RTG?nemala som ☹

strapco13
22. máj 2011

@mariana0915 hej myslela som RTG dutin ...vyzera to, ze si ten spray vysadila predcasne...tyzden ho brat je velmi malo, aby uplne zabral
a to RTG by som skusila...moze aj obvodak poslat

mariana0915
22. máj 2011

@strapco13 no uvidim co mi povie obvodna zajtra idem s detmi na kontrolne vytery a inak to aj mne može zobrat vyter z nosa nie??????

strapco13
22. máj 2011
mariana0915
22. máj 2011

@strapco13 ok tak jej zajtra poviem nech mi urobi vyter lebo už ma to nebabvil stale aby som vodu so sebou mala a ako ma tam zaskabe hruza des ☹ dakuejm ti

maznacik007
23. máj 2011

@strapco13 ahoj uz sme si pisali v inej teme.. takze dospeli sme do stadia kedy imunologicka a aj dvaja ORL lekari odporucaju vyber krcnych a nosnych mandli NInke / ona mala tu mononukleozu, ASLO jej stale stupalo... teraz naposledy bolo cez 700 vo vyteroch bol stale / robili sa tri za 5 mesiacov/ streptokok pyrogenes, stafylokok a naposledy uz aj mykoza ... lebo stale je na PEnclen... prerusovany sumamedom viac krat...
zaver bol ze je to chronicka tonzilitida a vzhladom na bolesti klbov na rukach odporucili tie mandle...

co myslis ty pomoze to? je to dobre dat urobit cim skor... v nemocke nam dali termin o pol roka kvoli poistovni ale ze mozeme ist do sukromneho centra kde sa ale doplaca.. tam nam daju termin do dvoch tyzdnov...

uz nas nebavi stale po doktoroch chodit rady by sme to poriesili ... tak aby uz bola ok..

strapco13
23. máj 2011

@maznacik007 no ten nalez je urcite na vybratie mandli...klby su ten "najmensi" problem, co z toho moze byt..moze to sadnut na srdiecko, oblicky..a to nie su zarty
po mononukloze sa casto stava, ze proste mandle to nezvladnu a casom musia von
polroka je dost dlaha cakacka..ale niekedy aj tak sa neda skor, ako na potvoru dieta moze ochoriet v den operacie
je najlepsie mat to co najskor za sebou /aj vzhladom na psychiku hlavne rodica 😅 /..ale to uz zavisi od vas, ci si mozte dovolit financne

maznacik007
23. máj 2011

@strapco13 ako zdravie je prvorade jasne ze to zaplatime ak to pomoze... ok... dakujem.. zneistili ma niektore kamaratky ze to nie je dobre mandle davat vyberat a tak...

strapco13
23. máj 2011

@maznacik007 ano nie je dobre vyberat mandle, ktore su ale zdrave a funkcne..co vy ich nemate
anio slepe crevo sa nevybera..kym nie je problem

sisaha
24. máj 2011

@strapco13 ja by som sa chcela spytat na seba, aky mate nazor na to, ze mam zjazvene krcne mandle z ktorych sa pravidelne objavuju hnisave capy. Som dost silny alergik a prave z toho dovodu mi ich alergolog nedoporucil vybrat. Ja sice problemy nemavam, anginy vobec, zapaly hornych dychacich ciest casto. Vybrat ci nie? co si o tom myslite? dakujem.

strapco13
24. máj 2011

@sisaha to ako mandle vyzeraju nie je dovod na vybratie mandli..treba posudit ich funkciu ...obvodny nech zoberie sefdimentaciu , KO, ASLO, LATEX, CRP, na ORL nech spravia vyter z mandli.
Je mozne, ze za tymi infektami dych. ciest stoja mandle, ale nemusia.
Ono ak je v tele nieco, co uz neplni funkciu a zacne skodit, tak to treba dat prec...ale treba vysetrit ci niekde v tele nie je loziosko infekcie..a tym su okrem mandli aj prinosove dutiny /cize aj rentgen/, mocove cesty, gynekologicke, zubne...treba vylucit a podla toho sa urci dalsi postup

modra1
25. máj 2011

@strapco13 Ahoj, prosím o radu. Dcére 16 mesiacov vyšiel z výteru nosohltana (sestrička to brala z úst) zlatý stafylokok. Výter bol braný minulý pondelok, čiže pred 10 dňami, vlastne v ten deň ráno začala mať soplíky a návšteva lekárky bola poradňa, podľa vyšetrenia nič na nej nenašla, ale urobila výter. Večer mala dcéra zvýšenú teplotu, do rána prešlo po podaní Nurofenu, odvtedy bez teploty. Po celý čas robíme toaletu nosa (tú robíme aj keď nie je chorá), 2 dni pred chorobou až doteraz jej dávam Fenistil, asi 4 dni som jej kvapkala Nasivin, týždeň jej dávam Sinupret. Posledné 3 dni začala vykašliavať, má dusivý kašeľ v bdelom stave aj v spánku keď jej stekajú sople, ale nie suchý. Občas je kašeľ skôr vlhký, taký efektívny, že si odkašle. Od dnes jej dávam proti kašľu cibuľovú šťavu. Sople vyťahujeme 3-4 denne, nie je ich nejak veľa, ráno sú žlté, počas dňa číre. Zajtra s ňou idem k lekárke, prosím, čo mám očakávať, ako sa S.aures lieči, čo ešte ak treba vyšetriť a môžu vzniknúť nejaké komplikácie ? Dcéra ešte nemá posledný Prevenar, do očkovania sa neženiem, preto by som rada vedela kedy najskôr po preliečení je bezpečné ísť na očkovania a či je treba pred tým urobiť nejaké kontrolné vyšetrenia. Vopred veľká vďaka za odpoveď.

strapco13
25. máj 2011

@modra1 ten stafylokok je velmi bezny bacil..pomaly kazdy ho ma..je to slaby bacil, sam o sebe na neposkodenej sliznici a kozi neurobi nic, ale zhorsuje infekcie vyvolane inym bacilom, ci virusom
pokial uz neteplotuje a nezhorsuje sa stav, pockala by som s liecbou, pokial to neprejde tak podla citlivosti ATB--stacia lokalne do nosa

modra1
25. máj 2011

@strapco13 ďakujem za vysvetlenie aj upokojenie, ten názov je ako zo starovekého Egypta a na nete som našla, že je často rezistentný voči liečbe ATB, tak som sa aj vyľakala. Teplotu mala len 38 a len jednu noc a stav sa zhoršil iba o ten vykašliavací kašeľ, ale to je zvyčajný priebeh nádchy, len je dlhšia, lebo sople neprechádzajú už 10. deň a stekajú dole hrdlom. Malá je kojená, tak snáď tým pomáham jej imunite. Verím, že sa s doktorkou dohodneme len na Pamykone, ona nedáva ATB len tak.

strapco13
25. máj 2011

@modra1 ked je kojena /tesi ma to 🙂 /..toaleta nosa a potom nakvapkaj svoje mliecko do nosa...to je prirodne ATB a dezificiens
tak nazvy bacilov su skor staroveky Rim 😀 ...latina...inak je to stary znamy zlaty stafylokok ..ano su aj rezistentne "odrody" tie nemocnicne.. a ako u vsetkych bacilov vznikli nedoliecenim, poddavkovanim alebo zbytocnym podavanim ATB

modra1
25. máj 2011

@strapco13 viem, že toto často zdôrazňuješ, kvapnutie mliečka do nosa, ale jednoducho neviem ako to zrealizovať, ona si nedá ani za nič. Napadá ma iba odstriekanie a podanie cez kvapátko, ktoré zajtra kúpim.
Hej, je mi to jasné, že latina 😀, tiež mám z nej skúšku, len z iných slovíčok, ale ten stafylokok mi pripadá ako dáky púštny chrobák 😝 a zlato mi asociuje faraónov, tak z toho vyšiel Egypt 😀

strapco13
25. máj 2011

@modra1 presne tak odsriekat a kvapatkom, ci striekackou podat do nosteka
dobra asociacia na egypt 😀 😀

modra1
25. máj 2011

@strapco13 idem hneď skúsiť striekačkou, dýcha nosom, tak by to malo prepláchnuť aj toho latinského chrobáčika... 😉

katun
26. máj 2011

@strapco13 Chcem sa poradit. Bola som s 3rocnym Adamkom u lekarky minuly piatok s tym, ze ma kasel a sopliky (huste, biele). Dychanie ma ciste, zacali sme podavat sinupret. V nedelu sa mu zapalili aj ocka, zacal mu z nich vytekat hnis. V pondelok sme boli opat u lekarky, ktora skonstatovala - dychanie ciste, nasadila mast do oci opthalmo-framykoin a od kasla Trifed. Je piatok, syn ma zachvaty kasla, najma v noci. Sopliky uz ani nesiaka (asi mu vsetky stekaju) - preplachujeme morskou vodou (raz denne, viackrat sa mi ho nepodari chytit..) Kasel sa iba zhorsuje a dnes zacal byt aj malatny. uz druhykrat za den spi, co je u neho nezvykle (rano zaspal asi hodinu po prebudeni) a teraz mi spi znovu od piatej. Mam skusit babske recepty (cibulu a med) alebo ziadat od pediatricky nejake vytery? Pred mesiacom mu vyberali nosnu mandlu. Dik za rady..neviem, ci nezmenit sirup, alebo castejsie robit nosnu hygienu morskou vodou