icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
26. máj 2011

@katun toaletu nosa treba castejsie, treba pouzit aj nosne kvapky proti opuchu
ale ta spavost..asi by som isla aj na neurologiu, nech vylucia neuroinfekt..aj ekd je mozne, ze je proste len spavy z choroby, unaveny
od pediatricky..nech spravi krvny obraz, CRP, vytery..podla vysledkov mozno ATB

lilyk
27. máj 2011

@katun je spavi z Trifedu, v sirupe je pseudoefedrin ktory u deti sposobuje spavost alebo hyperaktivitu, moj syn tiez zaspi pol hodku na to ako sirup podam,ked ho vysadis tak sa vrati do normalu...a u nas takto reaguje aj na zeleny Trifed aj na zlty Trifed 😉

sivka
27. máj 2011

@strapco ahojky, poprosim ta o tvoj nazor, resp. objasnenie. 13-rocna neter bola konecne po dlhodobych bolestiach hlavy poslana na CT vysetrenie ORL lekarkou, potom co RTG ukazal nejaky tien na dutinach a sondou sa do jednej dutiny nepodarilo dostat. CT potvrdilo zhrubnutu stenu dutiny a nejake polypy. Objednali ju teda na operaciu - v auguste - prosim ta, mohla by si mi napisat, o aku operaciu sa moze jednat a ako to asi bude prebiehat? je to narocny zakrok? aka je rekonvalescencia? dakujem velmi pekne, rada by som sestru aj neter upokojila, predsa len su z vysledkov trocha zaskocene.

strapco13
27. máj 2011

@sivka takze zrejme ma chronicky zapal prinosovych dutin a polypy. Polypy su take vyrastky vyplnene zelatinoznou hmotou..nejedna sa o rakovinu 😉 ..narastu bud po silnom zapale v nose alebo na podklade alergie..pri oboch treba vybrat /vlastne histologia ich jedine vie odlisit/
operacny zakrok...FESS / z anglick. skratka pre endoskopicku operaciu nosa a prinosovych dutin/ ..v celkovej narkoze sa povyberaju polypy, vycisti sa dutina, ak treba tak sa zmensi sliznica v nose...nie je to technicky narocny zakrok..skor taka piplava pomala robota...velke upratovanie. Moze to vsak krvacat, preto moze mat po operacii na den-2 vytamponovany nos, aby jej to nekrvacalo..z toho moze boliet hlava..nec si vtedy pyta nieco na bolesti
rekonvalescencia je individualna...u nas pacienti vacsinou kazdy druhy den chodili na cistenie nosa /odstranenie hlienov, chrasticiek, uvolnenie dutiny..urychlovalo to hojenie/ plus doma si robili preplach nosa /kukni moj clanok o tolate nosa/ ..vacsinou do 2 tyzdnov sa to hojilo
este sa spytam..nosnu mandlu nema zvacsenu...niekedy to ide spolu
ak sa histiologiuo potvrdi alergicky tern..tak potom liecba na alergiu ..vacsinou sa davaju aj loklne kortikoidy, ktore zabranuju resp,. oddaluju recidivu polypov

kukucg
27. máj 2011

@strapco13 ja by som ta chcela velmi poprosit o radu nie len ohladom maleho ale aj mna.. ja mam taky dlhodobejsi problem, dost ma trapi, asi pre vyse rokom som bola chora, bolest hrdla, kasel a dutiny, bola som uplne zahlienena, stale som smrkala zlte sople, zelene, s primesou krvi, raz aj taku nejaku vecsoiu hrcu pevnu.... bolela ma polka hlavy, no teploty som vobec nemala, dostala som atb, ked nezabrali tak dalsie ani tie moc nepomohli, cele to trvalo skoro mesiac kym som bola ok. Odvtedy vsak tie dutiny citim stale, ze ich mam zahlienene, a bolieva ma hrdlo, hlavne na jednej strane, na orl som bola, aj na rtg dutin, vraj mam zhrubnute sliznice ale ze to vyzera ako alergia, dostala som sprej do nosa ale nepomohol, niekedy je to cele lepsie, niekedy hrosie, no pridal sa dalsi problem, a to je pukanie v krku, pri prehltani mi vzdy pukne v krku, je to fakt hrozne neprijemne, niekedy je to cele horsie niekedy lepsie, teraz napriklad horsie, to hrdlo stale boli, aj puka, hlieny mi zatekaju dovnutra a je to cele zle :( ta lekarka na orl sa ale tvarila ze ona s tym nema nic a je to ok... snazime sa s manzelom o babo ale rada by som otehotnela v dobrom zdravotnom stave...
a co sa tyka mojho syna, ma 4 roky, nebyva nejak moc chory, ATB brak do teraz dvakrat... ale pravidelne sa stava ze zachripne a ma spustu soplikov, inak nic, je doma, preliecime a potom znova a znova a znova, vlastne je soplavy a nesoplavy tak 50 ku 50 :( neviem ako ho tych soplikova zbavit, moze to byt alergia alebo cosi ine?? mozu mat moje e jeho problemy nieco spolocne?
Dakujem vopred za odpoved 😉

sivka
27. máj 2011

@strapco13 velmi pekne ti dakujem 🙂 neviem, ci ma zvacsenu nosnu mandlu. na alergiu sa zatial neliecila. oni v podstate riesili hlavne to, od coho ju tak vytrvalo bolieva hlava, najprv mysleli, ze ma migrenu /mozne dedicstvo po babke/, ale nakoniec potom, co mala zapal prinos.dutin a ani po vybrati ATB sa jej neulavilo, tak robili dalsie spomenute vysetrenia. a este sa spytam, robia tuto operaciu vsade rovnakym sposobom, netreba sa obratit na nejake specializovane pracovisko, je objednana u nas v trencianskej nemocnici.

strapco13
27. máj 2011

@kukucg xo sa tyka syna..vylucit nosnu mandlu treba, lebo to vytera ze ona za tym moze byt..ale samozrejme aj alergia ..skus toaletu nosa, antihistaminika...moze to pomoct, ale ak je nosna mandla velka, tak nemusi...vtedy sa vybera
ty mas zrejme chronicky zapal dutin...mozno na podklade alergie, mozno tym ze sa nedoliecil riadne ten prvy zapal....tiez toaleta nosa, dlhodobo antihistaminika, na volnopredaj je Nasivin sinus sirup alebo tabletky..je to bylinkove na uvolnenie dutin, pookial nemas tepolotu tak mozes nahrievat, inhalacie a asi by som doporucila aj lokalny kortikoid do nosa
to hrdlo..su to vyslovene bolesti /ako pri angine/alebo skor vysusena a podrazdena sliznica ?

strapco13
27. máj 2011

@sivka myslim, ze vsade to robia cca rovnako..len zavisi aky maju nastroj do nosa /klasicke klieste, laser, a pod/..ale vysledky su cca rovnake, aj tak zavisi vela od toho, kolko je tam polypov a teda ako to krvaca /kazdy polyp ma svoju cievu, co ho zivi/..cize cim viac polypov, tym to viac krvaca..niekedy sa nepodari vycistit vsetko na prvykrat

katun
27. máj 2011

@lilyk dik za info, ja som totiz stratila pribalovy letak.. a to vzdy zvyknem citat od zaciatku do konca ako povinnu literaturu 🙂 @strapco13 dik za rady, je to tazke presvedcit dieta, ze kvapky mu pomozu a siakat treba.. no hruza, vzdy sa zapotim a potom si vycitam, ked to nejde inak, ako nasilim mu ten nostek vycistit.. hruza.. ak sa to do pondelku nezlepsi, navstivim znovu pediatricku,..

kukucg
28. máj 2011

@strapco13 dakujem 😉 dutiny si nahrievam, no tym kortigoidom by som sa prave chcela vyhnut, kedze sa snazime o mimi, ten nasivin mozem??? no je to podla mna aj jedno aj druhe, lebo mam podrazdenu sliznicu urcite, niekedy aj vysusenu hlavne v noci sa mi stava ze ma to pri dychani drazdi, ale mam take etapy ako teraz kedy ma to aj boli, napriklad teraz ma fakt boli hrdlo, pride mi ako by som ho mala aj njake opuchnute zvnutra alebo co, je to divne aj pri prehltani a prosim ta to pukanie nevies cim moze byt??? Neviem ci to dobre popisujem ale proste pri kazdom prehltnuti mi pukne v krku viac menej na jednej strane a je to neprijemne...

sirell
28. máj 2011

@strapco13 Ahoj, tak nakoniec sme to minuly tyzden zvladli bez ATB, v nedelu dcerka prestala kaslat, aj sople sa zastavili. Kedze sa mi zdalo, ze ma stale upchaty nostek, aj ked dycha nosom, nasadila som od stredy homeopatika EUPHORBIUM, zda sa mi ze pomohli, trochu jej to uvolnilo nostek, pustili sa jej sopliky. V stredu sme boli na kontrole ORL. Sliznica nosa opuchnuta, stav usiek nezmeneny - tekutina v oboch. Robime toaletu nosa, pokracujeme v podavani AERIUS, plus homeopatika na uvolnenie dutin, vecer kvapkam do nosa Nasivin. O 3 tyzdne sme objedani na fibroskopiu nosnej mandle. Dnes rano z nosa vyfukla taky hnusny husty zelenozlty sopel a poobede jej vystúpila teplota na 39 °C, stazovala sa na hrdielko, dala som jej cmulat homeogene 9. Po podani paralenu (cipky) cca 1 hod spala, po zobudeni zvracala, chvilku na to teplota klesla na 36,6 °C. Do vecera sa citila uplne OK aj jest jej chutilo. Teraz jej znova stupla teplota na 37,8 °C, bola znova ospala, tak som ju ulozila, lieky na teplotu som zatial nedala. Mam od pediatricky ten recept na ATB, tak vaham ci ist zajtra do lekarne a nasadit ATB, alebo este pockat ako sa to bude vyvijat.

strapco13
28. máj 2011

@katun skus naucit dieta na toaletu nosa ked je zdrave..formou hry..lebo zacat nutit dieta do niecoho, ked je chore, mrzute...vacsinou vedie k boju... my sme pri prvej chorobe /mal rok/ tiez bojovali a potom som si povedala, ze toto nie..a zacali sme trenovat toaletu nosa pravidelne kazdy den ked bol zdravy /predtym som len tak sporadicky/...teraz krasne stoji necha si streknut do nosteka..ked ma zasuseny soplik tak si aj sam vypyta /strka si prst do nosa a hundre 😀 /...nadchu sme od tej prvej choroby nemali..tak neviem ako to bude potom..ale vyplatilo sami to zatial

strapco13
28. máj 2011

@kukucg nasivin a podobne kvapky mozes, antihistaminika tiez..aj ekd sa snazite ..lokalne kortikoidy sa tiez mozu...ale treba to skusit najprv bez nich
ten opuch to robi sucho..jednak preplachy, skus salviu kluktat alebo cmulat, vyhnut sa eukalypotu a mentolu
to pukanie..tazko povedat..moze to byt subjektivny pocit, moze to by tym suchom..ze je zlepena sliznica a ako sa oddeli...ale bez toho aby som si vysetrila pacienta si netrufam povedat co je za tym

strapco13
28. máj 2011

@sirell Nasivin do nosteka nielen vecer..aspon 3x denne..inak ostane to prepojenie medzi nosom a uchpom upchate a ta tekutina nema kam vytiect a ostane v usku Ten husty sople..asi sa jej uvolnil z dutiny 😉 ..pockala by som do pondelka, ci nasadit ATB alebo nie, kedze klesa tepolota..ale akl zajtra vystupy nad 38..tak nasad uz zajtra

sirell
28. máj 2011

@strapco13 dakujem za radu. Teplota jaj bohuzial znova stupla skoro az na 40 °C, podarilo sa znizit paralenom a kupelom vo vlaznej vode na 37,7 °C, tak som zvedava aku budeme mat noc.

strapco13
28. máj 2011

@sirell tak zajtra daj ATB..stazuje sa na bolesti?

sirell
28. máj 2011

@strapco13 poobede sa stazovala na hlavu a hrdlo, teraz vecer na hrdlo.

strapco13
28. máj 2011

@sirell daj ATB a sleduj ak sa znovu objavia bolesti hlavy vyskusaj, ci vie predlonit hlavu, ci ju pritom netaha v zadu v krku..ak by nevedela prdklonit hlavu tak sup k Dr..moze /nemusi/ mat neuroinfekt
na hrdielko skus aj Tantum Verde..spray /neviem ci uz vie kloktat a cmulat tabl-..ak vier, moze aj to/..alebo nieco podobne, co ma aj zlozku proti bolesti

sirell
28. máj 2011

@strapco13 predklonit hlavu vie v pohode, to som skusala hned ako sa stazovala, pre istotu aj teraz vecer. na hrdielko zatial davam len homeogenne - to si pyta sama, asi jej to chuti 🙂, zatial postacuje, prehltanie jej problem zatial nerobi, uvidime co bude rano. kloktat nevie, cmulat ano, ale cukriky - pastilky velmi nemusi. Nevies ako chuti ten spray Tantum Verde? Doma mam Florsalmin spray, ale obavam sa, ze z toho by ju naplo na zvracanie, tak som ani neskusala podat.

strapco13
28. máj 2011

@sirell super, ze na to myslis..vacsina ludi to uz vie, ze treba skusit..ale preistotu to pripominam
tantum verde..netusim ako chuti..mne po nom strpne cela pusa 😅 ..tak urcite su aj chutnejsie veci..ale zas zabera..niekomu chuti, niekomu nie..vyskusaj..a na cmulanie su cukriky..tie su aj v citronovej prichuti..ta je celkom fajn..ale mne trpne pusa aj po nich /ma to silnu zlozku proti bolesti/

sirell
28. máj 2011

@strapco13 No nejaky cukrik - mozno aj tantum verde to bolo - jej davnejsie ponukla babka, ked bola chora, s nadsenim vlozila do pusy a hned vyplula. To moje dieta je veeelmi priebercive. jedine co je ochotna cmulat vzdy su homeopatika, lebo to chuti ako cukor. Neviem ci to aj pomaha (lebo mne nie), ale psychologicky efekt to ma, lebo po vycmulani je spokojna. Ale ked ju bude velmi boliet hrdlo, tak urcite vyskusam aj Tantum Verde a pod.😉

suezana
28. máj 2011

@sirell
@strapco13 florsalmin som striekala mojej dcére (5) a v pohode, na tamtum verde - mám len ten silný, tam je tuším, že neni pre deti, tak som nedávala, mne pri angíne/chrípke pomohlo na hrdlo propolis - ja si nakvapkám na kocku cukru - pomaly nechám rozpúšťať a malá to chce s medom....

strapco13
28. máj 2011

@sirell ono pri infektoch moze byt hrdlo suche..dieta to ale nevie rozoznat a vola to bolest /aj niektory dospelaci/ a kedze pri cmulani sa tvoria sliny, zvlhci sa ta zadna stena hrdielka..tak bolest prejde
to neznamena, ze pri kazdom i nfekte je to zo sucha..hrdlo moze naozaj boliet..tam uz je ucinok liekov na inej baze ako je zvlhcenie

luciaanna
29. máj 2011

@strapco13 ahoj. Mohla by som ťa poprosiť o radu?
Už som tu raz písala, malá mala vo výtere z nosa Moxarellu cathar. a dlhodobý kašeľ, predpísali nám ATB (Amoxiklav), už sme takmer týždeň po ATB a malá stále kašle. Je to už mesiac a dva týždne, čo iba kašle a kašle a hlieni sa (sople odsávame 3-4x denne), vkuse užívame nejaké sirupy na kašel a Fenistil. Je normálne, že tak dlho kašle a nič nepomáha? Doktorka povedala, že po ATB to bude na 100% dobré a nič..., sme tam, kde sme aj boli... ☹ Celý ten čas bola doma, nedala som ju do jasli, ale teraz už musím do práce, už naozaj neviem, čo vyskúšať...Ďakujem.

strapco13
29. máj 2011

@luciaanna no ak dala ten Amoksiklav podla vysledkov citlivosti tak by mal zabrat..zopakovala by som vyter / ci sa k tomu nepridalo nieco ine este/ a dala Pamykon lokalne do nosa. Tiez by som kvoli kaslu ziadala odbery na plucne chlamydie a mykoplazmy /aj ked oni nezahlienuju nos, skor kvoli tomu kaslu/..na ten soplik toaleta nosa, Fenistil je dobry
Este sa spytam..tie sopliky su cire, ci nejak sfarbene? nejake priznaky alergie nahodou nema /svrbenie oci, nosa, kychanie, suchanie si nosika...a pod/?

euphoria
30. máj 2011

@strapco13
ahoj, tiez by som Ta rada poprosila o radu.
mozno mame nieco podobne ako @luciaanna
Dcera mi kasle uz tri mesiace.Nie je to denne resp. cely den, len sem tam, niektore dni viac, raz za tri tyzdne je to uplne suchy kasel, az ju dusi, vtedy jej davam fenistil, ktory pretrvava cely den.Potom je to uz taky vlhsi kasel.Nevieme sa toho zbavit, podla pediatricky to prejde,ale kedy?
Mala je od septembra v jasliach.Prve dva roky zivota nemala jedinu chorobu (raz sme skoncili v nemocnici na infuzkach kvoli odvodneniu zo zvracania), potom od spetembra mala asi pat krat laryngitidu, raz nadchu, v decembri brala atb,zistili jej v nose streptokok pneumonie a moraxelu.V marci mala zapal stredneho ucha,bez bolesti, brala atb.v maji som jej dala urobit krvny obraz, vsetko v norme, aj vsetky IGcka, teda vraj alergiu nema.V nose mala opat streptokoka pneumonie a moraxelu,ale vraj v malom mnozstve,tak preliecit netreba.No ten kasel, sem tam ciry tekuty soplik pretrvava.Co by som s tym mohla robit?? Teraz jej davam asi 5 dni Stodal..Porad prosim

luciaanna
30. máj 2011

@strapco13 ahoj. No nám v tom výtere vyšiel okrem Moraxelly aj Staf. aureus. Soplíky sú číre, niekedy nažltlé, nikdy neboli zelené. No a príznaky alergie som si nevšimla, všetko v rámci normy.
Momentálne jej dávam Stoptussin na ten kašel a Fenistil sa môže dávať aj dlhodobo (užívame ho vyše mesiaca)?
Ešte nejaký čas počkám, ako sa to vyvinie a ak sa to nezlepší, pôjdem k Mudr., len mi je blbé otravovať, nechcem byť za matku "hysterku" a tiež by mi bolo blbé prísť k nej a povedať jej, čo nám má naordinovať, alebo ako má postupovať... ☹ (aj keď teda nejaké tie odbery by spraviť mohla)
Ďakujem veľmi pekne za rady. 🙂

luciaanna
30. máj 2011

@euphoria ahoj. No aj ja mám pocit, že máme rovnaký, alebo teda aspoň podobný problém. Tiež ten kašel nepretrváva celý deň, iba keď sa mení poloha (najčastejšie ráno a poobede, keď vstane). A tiež je ten kašel raz vlhký, inokedy suchý a dráždivý. Z tých sirupov som už zmätená, vystriedali sme ich niekoľko, ale je to taký začarovaný kruh. Moje okolie k tomu pristupuje spôsobom "všetke deti kašlú a musí si tým prejsť" 😒 , čo mne sa teda vôbec nepáči. Ale som už s ňou mesiac doma a už proste musím do práce, lebo "poletím".
A tiež je prvýkrát chorá, dva roky nič, pohoda a teraz sa nevieme dať do kopy.... , začalo sa to nástupom do jaslí, za ktoré platíme nehoráznu sumu a ešte tam ani nechodila... 😒

strapco13
30. máj 2011

@euphoria jednak skus toaletu nosa /kuk na clanky v mojom fotoblogu/, inhalacie, Fenistil dlhodobo a pravidelne
pokial to nezaberie, tak by som na ORL dala skontrolovat nosnu mandlu, obvodak nech zoberie /to moze uz teraz/ odbery na plucne chlamydie a mykoplazmy
co sa tyka tych bacilov,...moj nazor je oba preliecit

strapco13
30. máj 2011

@luciaanna fenistil sa moze dlhpodobo /niektori alergici na nom ficia dozivotne, iny na inych liekoch/
kedze ten kasel je hlavne pri zmene polohy..zrejme jej zatecu hlieny...sla vy som na ORL ci nie je nosna mandla zvacsena
St. aureus /zlaty stafylokok/ je slaby bacil, sam o sebe nic, ale zhorsuje infekty vyvolane iinym bacilom, ci virusom...vtedy pri predpise ATB treba zohladnit ze na co je aj on citlivy