icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

euphoria
30. máj 2011

@strapco13
Dakujem za radu.ako casto by som jej mala davat fenistil? ten stodal potom nie?
A prosim o vysvetlenie, plucne chlaymydie a mykoplazmy sa zistuju z vyteru?
Takze by mala brat atb ked ma(mala?) v nose tu moraxelu a strept. pneumonie?

strapco13
30. máj 2011

@euphoria plucne chlamydie a mykoplazmy sa zistuju z krvi..jebo to su vnutrobunkove bakterie, cize vyter ich nezisti /preto napr gyn.ked berie vyter, tak kefockou zoskrabe sliznicu aj s bunkami..ale do pluc nedociehnes/..zistuje sa vlastne ani nie priamo ich pritomnost..ale to ci telo voci nim tvori protilatky /ak tvori tak v tele sa nachadzaju/
Fenistil sa berie 3x D 10-15 kvapiek , je na uvolnenie dychacich sliznic, ich odpuchnutie, mozes kombinovat so Stodalom, ten je na kasel
Kedze stale ma tazkosti..ten kasel moze byt aj z toho, ze stekaju sopliky, tak by som preliecila..mozno by stacil lokalne Pamykon, alebo Uniflox...podla citlivosti

helka1
30. máj 2011

@strapco13 Ahoj strapco, len ti chcem oznamit, ze dnes mi dcerku zoperovali (manzel bol uprosit lekara na skorsi termin) vraj nosnu mandlu mala velmi velku (nechaspem to od novembra ked jej ju vybrali jej mohla tak narast ? ! 😅 ) do usiek jej vraj vlozili nejake hadicky , no mala aj nejake pooperacne tazkosti, z nosteka jej neprestavala tiect krv takju vzali opat na salu do narkozy aby zistili v com je problem, vraj jej narusili nejaku cievku, takze jej dali tampon cez nostek a hrdlo ☹ ☹ ☹ , ...takze asi tak sme dopadli 😔

euphoria
30. máj 2011

@strapco13
dakujem za vysvetlenie,skusim jej dat urobit odbery a nasadim asi aj fenistil.budem venovat dostatocnu pozornost aj hygiene nosa.

strapco13
30. máj 2011

@helka1 to krvacanie..urcite percento deti mava komplikaciu...neboj sa odtrania jej tu tamponadu a bude dobre..len teraz ju z toho moze boliet hlavicka, tak kludne dat nieco na bolest, vela tekutin nech pije
ona mala prvu operaciu v lokalke, ze..ak si dobre pamatam..po lokalke dorasta rychlejsie..lebo sa to robi naslepo..cize tam moze ostat zvysok, ktory v plyvom nejakeho infektu rychlo dorasta /preto je lokalka na ustupe..ostava pre deti, kde celkova narkoza nie je mozna a pre male deticky/
tie hadicky..to su drenazne rurky..kym ich v usku ma, tak sa nesmie potapat, pozor pri kupani, nech sa tam nedostane voda, necistota ..lepsie je preplepit vchod do zvukovodu velkym nakremovanym kusom vaty /nevopachat do vnutra, len ten zvukovod prekryt

helka1
30. máj 2011

@strapco13 strapco nie ona to mala v novembri tiez v celkovej anestezi, snazili sa uz vtedy zaviest tu hadicku, no mala uzke kanaliky takze od toho vtedy upustili 😔
Vdaka za rady ohladom kupania, ona sa aj tak neponara, takze v tom problem nevidim, akurat ze rada chodi s nami do aquaparku, takze na to bude musiet zabudnut . Manzelovi zavolam (on je s nou v nemocnici) ohladom tych tekutin, no teraz to asi nie je velmi aktualne, lebo stale zvracia ( asi z toho soku -je to psychickeho povodu, lebo ak sa pamatas pisala som ze zvaciala aj po vyplachu uska a aj ked namala co zvraciat tak stale ju napinalo) takze ktovie ci nepojde este na infuzie 😖

strapco13
31. máj 2011

@helka1 to zvracanie..moze byt psychicke ale aj ta tamponada niekedy drazdi na zvracanie
potom ked to odstrania tak toaletu nosa
ako sa ma dnes mala? lepsie uz?

helka1
31. máj 2011

@strapco13 strapco vdaka za opytanie... Min.noc mala aj zvysenu teplotu, tak dostala cipok , cely den nechcela jest ani pit, dostala infuzie a nieco proti zvracaniu. Dost zle ma tie tampony medzi vrchnou perou a nosom, ani nehovori, s tamponmi nechcu hybat aby jej nepohli s tym co ma vo vnutri, bola som ju pozriet, no je bleda, pripadala mi vsak dost horuca ked som ju mala na rukach...
Zajtra by jej mali pri oblbovacke tie tampony odstranit.... tak snad sa situacia zlepsi

strapco13
31. máj 2011

@helka1 teplota bola asi kvoli vracaniu...a s tymi tamponami sa zle papa a pije
tie co su pod nosom vonku su len fixacne tampony..ta tamponada je v nosohltane a v nosiku ..ôpreto jej to budu vytahovat pod oblbovakom..aje ked to uz je rychle 😉 drzim palce, nech to uz nekrvaca 😉

monika755
31. máj 2011

Ahoj strapco,aj ja by som ťa poprosila o radu.Mám päťročnú dceru,od septembra začala chodiť do školky a vtedy sa začali problemy.Kašel a soplíky.Chodila do školky tri týždne,dostala kašel a soplík taký biely číry ako hlien,nie zelený.Kašel má taký že sa až dusí,dráždi ju a ked sa rozkašle tak ju až napiera na vracanie.Išli sme k lekarke,nasadila hned atb,pretože nemá testovacie pero,výtery nerobila.Opakovalo sa to od oktobra do marca 5krát.Stále dokola,do školky išla vždy vyliečená,do 1-2 týždnov bol kašel a soplík späť,a zase bola tri týždne doma aj s atb.Brala aj biseptol na striedačku.V marci mi poradila lekárka nech nechám dceru doma a ked bude zdravá sú na vine školkárske bakterie.Od polovice marca do polovice mája bola dcerka doma a bola zdravá.Teraz mi chodila do školky dva týždne a už sme znova doma,kašel dráždivý najprv a po 2-3 dnoch mokrý,vykašliava, a má aj soplík.Dostala som od lekárky odporúčanie na ORL kvoli nosnej mandle.
Užíva Ventolin a sinupret,preventan na imunitu,je velmi vela zeleniny a ovocia prakticky od jedného roku,bývame v rodinnom dome,má dostatok pohybu,je to živé striebro a ja naozaj neviem kde hladat príčinu...V rodine nemáme alergikov,ani iné vážne ochorenia.Lekárka mi odmietla spravit stery hrdla,pretože ked je často chorá to nie je indikácia na stery.Riaditelka v školke mi radí íst k odborníkom len neviem kam sa mám obrátit...
Budem vám velmi vdačná za radu,akúkolvek.Ďakujem za trpezlivost 🙂

kukucg
1. jún 2011

@strapco13 keď práve to pukanie ma otravuje momentalne najviac, mne pride ako keby mi tak pukala nejaka chrupavka alebo kosticka alebo co ja viem.... 😖

strapco13
1. jún 2011

@kukucg neviem sa ti k tomu bez vysetrenia vyjadrit ☹

strapco13
1. jún 2011

@monika755 skus si precitat moje clanky vo fotobogu...skus tu toaletu nosa moze to zabrat
ono mozno je to naozaj len o zvyknuti si na nove bacily..ale aj pri privykani sa nosna mnadla moze zvacsit
sla by som urcite na ORL a alergoimunologiu
k postupu tvojeje lekarky..no nesuhlasim s nou velmi..ak je dieta casto chore, treba vyteri, treba CRP..ak nema testt. pero, da sa zobrat krv zo zily a poslat na vysetrnie., ATB nie je riesenie na vsetko..vacsina tych detskych infektov je praveze virusovych, cize ATB netreba, nezaberaju a len rozhadzu imunitu. ATB su dobre..ale maju svoje indikacie, kedy ich dat..nie vzdy a vsade..potom su neucinne

kukucg
2. jún 2011

@strapco13 jasne to chapem, aj tak ti moc dakujem za vsetky rady 😉 a ak raz zistim ze co tak dam vediet 🙂

helka1
2. jún 2011

@strapco13 ahoj, len pisem o dcerke, dnes nam ju prepustili, vraj ma nejaky opuch vo vnutri, velmi zle rozprava, tak huhnavo, niekedy mam pocit, ze jej vobec nerozumiem a ppotom sa pytam aj viac krat, nezainteresovany by mal asi pri nej pocit, ze je nejako postihnuta, neviem ci to moze tym opuchom, a snad to aj zmizne 😔 . Domov dostala atb, no ale take ktore brala v nemocnici do infuzky (prasok v tobolkach), dali sme jej to vypit spolu s dzusom, tak po par minutach to vsetko vyzvracala, mm isiel na orl ci nedaju ine atb, odbili ho ze tie lieky dostavala v nemocnici, tak ze ma v nich pokracovat doma. 2 pokus dostat do nej atb - tak sme rozriedili do vacsieho mnozstva dzusu, pridali aj cukor aby to bolo sladne, ochutnali ... a mali pocit, ze to by sme nedokazali ani mi vypit (otras!!!) MM sa snazil, aby to prehltla, no bol to boj, samozrejme po case ten obal "odisiel" a zase jej to ostalo v ustach 😝 . Uz sme boli zufali, zase navsteva orl a nakoniec sme dostali atb v sirupe 🙂
Mozem mat teraz par otazov ? Aky je rezim pre pooperacne stavy, asi sa nema namahat , co hygiena - uska, nos ? JE mozne ze ta mandla este dorastie ( po 3 krat) ci uz nie ??? Co sa tyka tych usiek, je mozne zeby sa jej to vratilo - myslim to ze zase nebude pocut - ked uz ma tie drenazne ruzky ?
Sorry za tolko otazok, len chcem vediet na co sa v buducnosti pripravit 😅

strapco13
2. jún 2011

@helka1 ten opuch..ta tamponada tlacila na makke podnebie a ten capik cotrci v strede ust...tie velmi rychlo opuchaju /niekedy aj po operacii bez komplikacii ako ste mali vy/..dieta potom fakt rozprava strasne 😅 , chrape, tazko sa hlta
pri tej tamponade su nutne ATB..kedze to tam tlaci, plus krv..aby nedostala infekt
pooperacii..no mal by byt kludovy rezim, nedrazdiva strava, maksia, co netreba dlho zuvat..cize vhodnejsie su hydinove masko na drobno, omacky, nic suche, ziadne hranolky a pod..proste nic co by ju mohlo poskriabat alebo co by musela rozzuvat nejak dlhsie, dokladny pitny rezim..nie bublinky, ani nie prislis sladke, ci kysle...moze to stipat, rovnako nic horuce..teplo rozsiruje cievy a mohlo/nemusi/ by sa to rozkrvacat
skus toaletu nosa..ci ju to nebude stipat..predsa len je tam rana..ked mate voncentku ..ta sa da naplnit roztokom ktory si spravite..ak by ju solne roztoky stipali, tak mozte len cistu prevarenu vodu, ale nie horucu..taka izbova teplota
uska..pokial tam ma rurocky, tak nech sa tam nedostane necistota, chranit pri kupani, neponarat hlavu pod vodu ..pri umyvani hlavy vacsi kus vaty nakremovanej dat do ucha..nie strcit do zvukovodu, len prekrytvchod do zvukovodu a prelepit
sluch..pokial sa nosna mandla nezvacsi tak by sa to nemalo vratit
treba dokladnu prevenciu chorob po zotaveni..preplachy nosa, nieco na podporu imunity, vylucit alergicky podklad /nosna mnadla castejsie dorasta u alergikov/, adekvatne preliecit kazdy infekt /nemusi to byt nutne ATB/, vylezat 😅 , celkom sa osvedcuje aj otuzovanie pri podpore imunity

michalag
2. jún 2011

Ahoj @strapco13

Uz od 3,5 roka ako nastupil do MŠ sme sa trapili s obojstrannymi sinusitidami, ktore sme liecili 3-4 tyzdne a maval aj zle krivky na uskach. Niekedy vydrzal byt v skolke 2 tyzdne a boli sme tam kde predtym. Minuly rok som sa nastvala a maleho odhlasila zo skolky na 4 mesiace. Od polovice oktobra sme boli v kuse na ORL, uz nas tam poznali ako keby sme tam boli doma. Ani dr. uz nevedela co s malym, stale mu davali Augmentin ked uz sme mali len prist pozriet uska tak uz som prisla na kontrolu ale uz aj s tym ze sa mu to pravdepodobne vratilo a potvrdila sa znova obojstranna sinusitida. Na moje poziadanie som mu dala pozriet nosnu mandlu, ktoru mu dovtedy nikto nepozeral a bola zvacsena a bolo nam doporucene ju dat von. Potom som presla k inej dr. ktora chodi z BB 2x do tyzdna aj k nam. Pozrela ho a uska este nemal v poriadku tak mu dala Nasonex aby sme ho davali 1x denne az do zakroku. Nasonex zabral, lebo na predoperacnom ich uz mal v poriadku. V polovici januara sme boli v BB. (neviem ci presne takto sa to vola) robili mu to endoskopicky. Maly bol zdravy kym nesiel opat do skolky. Viem ze s tym mam pocitat, ale je mozne ze zase sa nam zacinaju opakovat sinusitidy? Bol chory, tak som si ho nechala doma 2t aby sa poriadne preliecil a dr. nam dala Pamycon, jemu zrazu sopliky ustupili za 3 dni co sa mi zdalo dost rychlo a mal v nose Pneumokoka (aj mala). Po 1,5 tyzdni sa mu to opat vratilo. Dr. nam dala uz Penbene, berie ich uz 7 dni a zatial vyzera ze je to dobre. Mohlo to byt zo zle prelieceneho Pnemokoka?
Vraj pri odstranovani nosnej mandle endoskopicky je mensie riziko ze opat dorastie, je to pravda?
Viem ze nie som lekar, ale uz podla hlasu ako rozprava viem ze ich ma pravdepodobne chytene

Dakujem

michalag
2. jún 2011

a na odporucanie dr. z ORL sme boli aj u alergologa, tam mu nezistili ziadnu alergiu ale oslabenu imunitu. Nasa dr. nam dala predtym Ribomunyl ktory sme mali akurat vtedy zacat brat po prestavke, no pockala som co nam povie na alergo. Tam mi povedala ze ho davat nemam a povedala ze co mu ona moze dat ine ked Ribomunyl uz bral.

helka1
2. jún 2011

@strapco13 Srdecna vdaka !!! No snad to obdobie akutnych chorob pominulo a uz nebudu take caste infekty 😔 . Dcerka na alergologickych testoch (krvnych aj koznych) bola - v Smokovci , nastastie alergia sa nepotvrdila, resp, nieco pozitivne vyslo - alergia na prach, ale to nejak neriesia , lebo telo si vraj s tym vysporiadava samo 😅
co sa tyka todpory imunity - my sme takmer stale na niecom - najprv nejake imonoglukany, potom echinaciea, hodne sme ficali na preventane , defacto nemaju oddych od pripravkov na imunitu (pisem v mnoznom cisle lebo pisem o dvojickach) takze tudy asi cesta nevedie 😅 , mozno to otuzovanie
co sa tyka, toho nosa, nateraz ma pamykon, mame aj odsavacku na baterky (living lab) takze teraz len po troske odsavame, lebo sa nema namahat smrkanim , vincentku mam takze aj tu zapojim pri toalete nosa....

hobit
3. jún 2011

@strapco13 ahoj, prosim ta, odkedy je dieta schopne naucit sa vysmrkat? odsavacka je u nas totalny boj totiz, a vlastne nielen odsavacka, ale akakolvek manipulacia s nostekom pocnuc vatovou tycinkou konciac kvapkami, no proste vsetko...rada by som to robila nejako nenasilnem ale neda sa ☹ ...poradis?

pink_lady
3. jún 2011

@strapco13 prosim ta...je normalne ak dieta ked sa smeje alebo trosku zadychci, alebo sa zhlboka nadychne, ze mu tak trubi v krku pri dychani - to akoby zvuk zpriedusiek ci z priedusnice isiel (teda aspon mne tak trubi ked mam priedusnicu a priedusky chytene)...v pondelok dobral antibiotila mal anginu a zapal priedusnice - vtedy mu to ale nerobilo 😕 az teraz posledny den, dva, ...teplotu ma len zvysenu...diky moc za odopved...reku ze ci s nim ist k dr ak to neprejde alebo je to ok 😕

rozala111
3. jún 2011

@strapco13
ahoj, vidím, že máš strašne veľa práce s nami a našimi detičkami. a naozaj Ti za všetky tvoje rady ďakujem. a samozrejme aj ja potrebujem poradiť.
Syn sa v januári intenzívne liečil kvôli častým zápalom stred. uška, mal v ušku tekutinu a podarilo sa nám vďaka Tebe a našej lekárke vyhnúť drenážnym rúrkam. Ale v pondelok sme s ním museli ísť na pohotovosť, lebo mal 38,5 °C a bolelo ho uško. lekár na ORL mu dal kvapky OTOBACID, ale dnes bol na kontrole s ním manžel u toho lekára a v skratke odpíšem z papiera
Stále otalgia. Otoskop. p: nastrieknutá, matná bl.b., susp.retencia. Ľ: negta. Rioneoksop.prekrvená, zahlienená sliznica, hltan nastrieknutý. PA vLA Bonein : seromukozny výpotok - odsatie, katetrizácia sl. tr.
naordinoval Cefzil sirup, Trifedexp.,
Pýtam sa, či je normálne, že mu prepichol uško, my sme sa 3 mesiace trápili, aby nám tekutina z uška zmizla, aby nám nemuseli prepichovať uško, ale žiaľ nemohli sme ísť ku svojej lekárke a mysleli sme, že nám to ani nehrozí. malý má každý deň k večeru cca 38°C.
Prosím ťa, aké môže mať následky prepichnutie a odsatie? ľudia ma strašia, že to už stále budeme musieť prepichovať, že nemôže chodiť dlho do vody, lebo mu tam natečie voda a že ohluchne. ďakujem za rady, rena

strapco13
3. jún 2011

@michalag na sinusitidy je velmi dobry Nasivin sinus sirup alebo tablettky, je to bylinkove, na volnopredaj, treba vybrat celu davku, aj ked priznaky ustupia..ma to potom aj posilnujuci ucinok na imunitu
plus by som doporucila dokladnu toaletu nosa /kukni moh clanok/
aj ked nema potvrdenu alergiu, nasadila by som dlhodobo antihistaminikum a Nasonex ..jednak moze byt alergicky na nieco co sa bezne netestuje, a jednak tieto lieky uvolnuju dychaci system
po endoskopickej operacii nosnej mnadle /cize v celkovej narkoze/ je mensia pravdepodobnost dorastania mandle ako po lokalke..ale napriek tomu sa obcas stane ze to dorastie a niekedy velmi rychlo ☹
to ze teraz, ked je chory ma huhnavy hlas je normalne...ale malo by to po prelieceni ustupit, pokial sa teda nezvacsi znovu ta nosna mandla..cize by som ju po dobrati ATB po 2 tyzdnoch dala skontrolovat
este sa spytam..tie dutiny..mal robene aj RTG..ak ano..nevies mi povedat aky bol zaver? ci zhrubnuta sliznica alebo akutny zapal, ci cysta?

strapco13
3. jún 2011

@hobit trenovat ocistu nosa sa ma ked je dieta zdrave..formou hry...lebo v case ked ho nieco trapi skusat nove veci je potom boj.
kedy naucit smrkat..to je uplne individualne..mozes zacat trenovat, dat vreckovku, skusat nech ta napodobnuje a pod...ale do toho roka -dvoch to asi efekt klasickeho fukania mat nebude 😅
z mojej skusenosti..prva nadcha /predytm som toaletu nosa robila sporadicky iba/ a nastal boj s odsavackou... kedze sme sa trapili, skusikla som neodsavat, len utierat a nadchy sme sa nevedeli zbavit / a to boli biele riedke sopliky/..tak som sa zatala..ci sa to mlademu paci ci nie, ci je mne do revu od lutosti alebo nie..supla som maleho do vysokej stolicky, priputala a priviazala mu panskymi vreckovkami ruky, aby sa nevedel branit /uz som vedela, ze som tehu, tak som nechcela riskovat kopance do brucha/ a odsala som /mam odsavacku na vysavac /citila som sa ako najhorsi clovek na svete, prerevala som to s malym/..ale za par dni bolo po soplikoch ..potom som ho nechala cca 2 tyzdne odpocinut od vsetkych pokusov 😅 a zacali sme trenovat preplach nosteka /mal 13 mesiacov/..strekla som sebe, jemu, rehlila som sa...ziadne drzanie a pod..nech ma volnost, ked chcel usiel /zo zaciatku stale/...ale postupne pochopil a teraz ked ma zaschnuty susnik..tak si vypyta preplach aj sam a pekne mi drzi hlavicku, necha si aj vycistit vatickou nostek /ale to cistim len ked vidim ze ma zaschnuty susnik/..ale vzdy najprv preplach, nikdy necistim nos nasucho /ked noc ine aspon namocim do vody tu vatovu tycinku, nech sa neposkriabe sliznica/ ..ako to bude s nami, ked bude chory, to neviem..este sme odvtedy soplik nemali..cize to zabera 😉
vela mamiciek zakruti dieta do uteraka, polozi ho, priklakne /samozrejme opatrne/ a tak ocistia nosik..to v case akutneho infektu ..mozno to teraz vyznie tvrdo..ale pre dobro dietatka v case choroby netreba brat ohlad na to, ci sa mu to paci alebo nie...treba ho v prvom rade vyliecit
cize ja doporucujem trenovat formou hry ked je dietatko zdrave..oplati sa to

strapco13
3. jún 2011

@pink_lady zrejme ten zapal priedusiek nie je dostatocne prelieceny a vratila sa choroba, ake bral ATB a kolko ich bral?
pokial nema vysoku teplotu len zvysenu..pockala by som, skus zatial inhalacie, naparovanie, mozes calciovy sirup
ak sa to do pondelka nezlepsi tak k Dr ale nech toberie krv a CRP ci je to baktrerialne alebo nie..az podla vysledkov event. ATB

hobit
3. jún 2011

@strapco13 dakujem za rady, teraz ho samozrejme aj ja musim priklaknut a trha mi srdce, ale ked sa musi, neda sa nic robit...budeme teda trenovat, ale obavam sa, ze on to este nepochopi, na nostek je naozaj hrozne haklivy, donedavana mu nevadilo susniky vecer palickou vybrat, uz neznesie ani to...no uvidime, kazdopadne este raz vdaka

michalag
3. jún 2011

@strapco13 no naposledy ked bol chory tak som si nahodne na nete nasla reklamu Nasivin sinus sirup a aj som mu ho davala + Nasivin sprej (pytala som sa v lekarni ci sa to moze kombinovat) ale kedze to neustupovalo tak som po tyzdni dala obidvom drobcom zobrat vyter z krku a nosa a v nose mali obidvaja rovnakeho Pneumokoka. dr. mi vtedy vravela ze ak Pamycon pomoze netreba mu ziadne ine ATB. Obidvom to preslo a potom opat az maly nakoniec skoncil na ATB
Teraz sme neboli na ORL a predtym ako bol na tej operacii mi dr. vravela ze nevie ci je sliznica len zhrubnuta alebo nieco ine, proste nevedela mi povedat. Na RTG sme chodili fakt dost casto, ale vzdy bola prestavka najmenej 10-14.

strapco13
3. jún 2011

@rozala111 z toho co pise dr v sprave tak prepichnutie bolo nutne...ten obsah zo stredneho ucha musel byt odstraneny, nakolko pre opuch nosa to neodtecie
pokial by to neprepichla..jednak by stupala teplota a moze zhustnust ten obsah natolko, ze sa mozu znehybnit sluchove kosticky a tam potom hrosi trvala strata sluchu
cize da sa pomoct zabranit tomu aby sa obsah v usku nevytvoril ale ked uz je vytvoreny, je lepsie blanu bubienka pichnut a ten obsah vypustit
co sa tyka prepichovania bubienka...ano pokila je to velmi caste, tak blana bubienka moze zjazvovatieta moze byt z toho porucha sluchu alebo sa nezhoji a ostane diera v nej aj vtedy je porucha sluchu
ale ovela vaznejsie nasledky su z nedolieceneho alebo zle liecneho zapalu stredneho ucha..ak sa ten obsah neodstrani..mozu jednak znehybniet tie kosticky / a teda neprenasaju zvuk vobec/ alebo moze prejst infekcia na vnutorne ucho a odtial do mozgu
v prvom rade treba zistit preco sa zapaluje stredne ucho /pichnutie blany bubienka riesi akutny stav ale neodstranuje pricinu, preco sa to usko zapalilo/ a odstranit pricinu, resp, ju liecit ..a to akutna infekcia, alergia, nosna mandla ..a potom netreba usko pichat
kym dr nepotvrdi, ze sa blana bubienka zrastla, tak naozaj sa nesmie potapat ani kupat a treba chranit usko pred vniknutin vody necistot /prelepit s nakremovanou vatou zvukovod pri umyvani vlasov/
pises ze maly ma navecer zvysenu teplotu..to aj po prepichnuti uska? ako dlho mu vytekalo z uska /niekedy nevytekja uz nic, dr odsaje vsetko, niekedy to vyteka este par dni/? bral dr vyter z toho uska?

strapco13
3. jún 2011

@hobit samozrejme, ze je haklivy..lebo to nechape...ale trenovanim sa to prave nauci chapat, ze je to normalne a ma sa to robit a casom /samozrejme, nie zo dna na den/ prestane sa branit /vacsinou 😅 ..podla nalady..aj moj maly ma dni kedy si nechce dat vatickou odstranit susniky..vtedy len preplachujem, kym mu nezvlhnu, nezacnu vadit alebo nevykychne ich..treba skusat, co na dieta plati/
tak ako sa dieta nauci na nocnik ci WC, ci umyt zuby ..a tiez to trva chvilu, tak sa nauci aj toto..a potom zisti ze sa moze sprtat v nose aj sam..a budes mat co robit aby si ho to odnaucila 😅 ..deti si vzdy vymyslia nieco, cim potrapia nase mozgove zavity..vzdy ich treba nieco ucit alebo odnaucit 😅 🙄 😀 😀 😀

pink_lady
3. jún 2011

@strapco13 dakujem 😉 maly bral duracef ci tak dajak sa to volalo ..nejake ... duracelky ...6 dni ...CRP doktor vacsinou robi vzdy... tento rok to uz 3. x priedusky a 3.tie ATB 😕