icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

anesim
17. mar 2011

@strapco13 môžem mať otázku? Malá 6,5 r. minulý týždeň jej začali hustú zelenú nádchu, krásne jej to išlo von, cez víkend jej to už prechádzalo ( myslela som si ), ale išla som s ňou v pondelok a podľa RTG má ucpané dutiny. Dala nám ATB, kvapky do nosa, nahrievame no už jej ide iba vodová nádcha, ale hlava - čelo ju ešte stále trochu bolí. Zajtra máme ísť na kontrolu, ale prepichovať jej to určite nedám . Ako by sa to dalo spraviť, aby sa tie dutiny uvoľnili .
A ešte aj nahrievame, dávam jej sanorin pred nahrievaním a Pamycon po.

strapco13
17. mar 2011

@renabr cez vikend by som robila tu toaletu nosa /postup je v mojom clanku/ a pokial by aj v pondelok pretvavali zlte sopliky, tak by som sla na vyter..pokial by sa pridruzila teplota alebo sopliky zozeleneli tak skor. To ze este nedycha uplne cisto je takto kratko po infekte este v norme..ale dala by som antihistaminikum na uvolnenie dychacich ciest a samozrejme nosne kvapky /nasivin, olynth a pod/ Pokial kojite mozes po toalete nosa kvapnut do kazdej nosnej dierky materske mliecko.

strapco13
17. mar 2011

@anesim zreme uz sa dutiny od soplov vycistili, aste pretrvava opuch sliznice..to je este v norme..Pridala by som antihistaminika a na volnopredaj je dostat specialny pripravok bna dutiny Nasivin sinus..tbl alebo sirup..je to na bylinkovej baze a je od 3 rokov. pozrite na moj clanoko toalete nosa v mojom fotoblogu ..je tam rozpisany postup ako na to.
Co sa tyka prepichovania dutin..v tomto veku sa este nezvykne robit, nakolko blizko duditny su zaklady trvalych zubkov a hrozilo by ich poskodenie...niekedy sa obsah dutin podsava takou specialnou odsavackou..cize sa dutina neprepichne, len sa odsvackou dostaneme do nosa k otvoru do dutiny a podsavame obsah ..nie je to bolestive, ale nie je to 2x prijemne
ale co mam skusenosti, tak rozumne deti si potom uvedomia ako im to pomohlo a pridu si to dat odsat znova 😉 ..ale pokial su vodove sopliky uz len, tak nebude potreby ani tento zasah...treba uz len riadne uviolnit nos..akonahle odpuchne sliznica v nose a prinosovych dutinach, mali by bolesti prestat.
Ale najskor 2 tyzdne /moze byt aj dlhsie/ po dolieceni, by som dala kontorny RTG, ci tam neostava nejaky zvysok po zapale, aby to bolo urcite doliecene

renabr
17. mar 2011

@strapco13 dakujem velmi pekne za rady, vyskúšam

lenja123
18. mar 2011

@strapco13 mám ešte jednu otázku. Dva dni malému striekam do nosa Vincentku, ako si mi radila,len jeden vstrek do každej dierky 2-3x za deň. Má sa oveľa lepšie, ale nechcem to zakríknuť, aj predtým mal také obdobia že sa to zlepšilo. Dnes sme boli u našej doktorky, popočúvala ho, pozrela hrdielko, noštek a že je všetko úplne v poriadku . Zobrala mu výter a dala nám Pamycon kvapky a Sinupret. Ja neviem, mám mu to dávať, alebo počkať na výsledok z výteru? Výter mu brala len z hrdielka, lebo noštek bol čistý. A ešte - ked mu vstreknem tú Vincentku, tak až zakašle, čo mu to stečie do hrdielka. Ked mu však chcem potom noštek odsať, nič tam nemá - nevadí to, ked len striekam a neodsávam?

katecameron
18. mar 2011

@anesim nam pomohla biolampa pozicali sme od susedov kym sme ju zohanali obehala som pol dediny ale fakt to velmi pomohlo keby som mala zbytocne prachy tak si biolampu kupim aj na hrdielko to dobre pomaha

strapco13
18. mar 2011

@lenja123 pamykon vydrzi zarobeny 7 dni, potom uz straca ucinnost. mas ho zarobeny, alebo len prasok?
Nevadi ak nepoodsavas, staci preplach

cestovatelkaandrea
18. mar 2011

@strapco13 Ahoj strapco, uz som ti pisala v teme krcne mandle, ze drobec ide na vyber mandle v pondelok. ja mam teraz tiez uz mesiac problem s mandlami. antibiotika mi nezabrali (Amoxicilline) a teraz mi dala doktorka druhe (Azitromycine), urobila vyter a uvidime na dalsi tyzden. Je mozne, ze ja mam nejaku bakteriu na mandliach a mohla sa preniest na drobca a preto ma chudatko take problemy? Ked som bola dieta tak som byvala casto chora s anginou doma, v 16-tich som mala mononukleozu a ked som kojila, tak som mala anginu za anginou. Teraz som mala takmer rok a pol pokoj, sem tam hdlo pobolievalo ale nesla som s tym k doktorke. Az teraz posledny mesiac to boli dost a preto ma aj posledne dni napada, ci nahodou nemoze byt chorlavy prave kvoli mne.

kvojtanikova
18. mar 2011

@strapco13 ahoj, aj ja mam jednu otazku. U nas kazda nadcha konci kaslom a teda netrva klasickych 7 dni ale aj 14, ten druhy tyzden uz nie je soplik iba kasel. A to iste sa opakuje u mna, dospelej osoby. Teraz napriklad mame tiez cosi ako virozu, zacalo to bolestou hrdla, pokracuje soplikom a tretia faza je kasel. Ako sa da predist tomu, aby ten kasel nastal? Napriklad ja som si dala na hrdlo Septolete (aj ked len 3x denne, lebo kojim). Preslo to v pohode za dva dni, no zacala som mat sople. Do nosa zatial nedavam nic, iba ho fukam, ale pri lezani sa mi upchava a uz zacinam kaslat a to mi nikdy len tak neprejde. Kasel je suchy, dusivy, a kedze kojim, zase si pomaly nic z lekarne nemozem dat. Ako zvladnut obycajne bolenie hrdla bez toho aby nastali uvedene tri fazy?

strapco13
18. mar 2011

@cestovatelkaandrea no po mononukleoze je caste, ze mandle stratia svoju funkciu a usidli sa v nich nejaky bacil, cize mozes byt zdrojom infektu pre svoje okolie..cize je naozaj mozne /aj ked to ak nemusi byt/, ze za problemy maleho mozu tvoje mandle

@kvojtanikova ak je upchaty nos, tak dychas ustami, hrdlo sa vysusi podrazdi a zacne boliet..cize v prvom rade treba uvolnit nos..pri kojeni mozes klasicke niosne kvapky proti opuchu /nasivin, Olynth/..ak sa velmio bojis, pouzi detske..a treba sa spravne start o nos..kuk na moj clanok ..ten kasel je tiez nasledok problemov s nosom..bud stecu hlieny a tie dratzdia na kasel, alebo to hrdlo tym, ze nevies dychat nosom je podrazdene a preto kasles
cize pri kazdom upchati nosa je zaklad uvolnit ten

kvojtanikova
18. mar 2011

@strapco13 dakujem. Vies, uz mam toho kasla fakt po krk. Pocas tehu som vybrala 4 ATB, v kuse som kaslala/soplila/kaslala dookola, po porode sa zistilo ze mam cierny kasel, dalsie ATB na 10 dni a ked konecne po mesiaci od ukoncenia liecby kasel ustal, zacala tato viroza. Dufam ze sa to nejako zlepsi. Ale ako pises - ak je upchaty nos, dycham ustami a hrdlo zacne boliet - lenze mna najprv bolelo hrdlo a az potom som zacala mat upchaty nos. Toto je cudne.

lenja123
18. mar 2011

@strapco13 no Pamycon ešte nemám žiadny, len recept, zatiaľ som nevybrala 😝

cestovatelkaandrea
18. mar 2011

@strapco13 dakujem za odpoved. da sa to aj nejako zistit po vybere mandli u maleho? na zakrok ide uz tento pondelok, takze sa to neda vysetrit pred zakrokom.

strapco13
18. mar 2011

@cestovatelkaandrea tebe to zistia z toho vyteru, ci nemas bacila na mandliach.

@lenja123 tak by som pockala na vyter a podla neho nasadila..len recept dovtedy asi prepadne...jedine ze by si sa dohodla s lekarnou, nech ti daju zatial len prasok a ze si to potom prides dat zarobit na roztok k nim, aby ti recept neprepadol..lebo prasok vydrzi dlho, ale zarobene len 7 dniň

@kvojtanikova no ono niekedy staci ze v noci je upchaty nos, ty to prespis, rano vstanes, nos odpuchne ale hrdlo uz je podrazdene a boli
ale ten postup co som pisala je najcastejsi, ale neznamena, ze infekt vzdy ide takto...zavisi akeho bacila ci virus chytis a ci ho chytis v nose alebo hrdle

jarunka111
18. mar 2011

@strapco13 dobrý večer, prosila by som skonzultovať náš stav: Š. (21mes., cca 14 kg) má v nose Str. pneumoniae multirezistentný, liečba Amoksiklav 475 2x2,5ml. Klinicky sa prejavuje výtokom z nosa, inak žiadne iné prejavy. Po 7-10dňoch máme prísť na kontrolný výter. Ja som dobrala tiež atb. pred týždňom (bez kultivácie a citlivosti), ale stále ma hrdlo pobolieva, škriabe. Dala som si urobiť tiež výter, výsledok ešte nemám. Chcela by som sa spýtať, či dieťa, u ktorého bol kultivačne Str. pn. dokázaný (v januári), ale bez klinických prejavov, môže byť stále prenášačom? A ešte, či nie sú nejaké atb. kvapky pri takomto náleze a je potrebné dávať atb. per os? Čo by som ešte urobiť pre svoje uzdravenie, aby som nebola nakoniec ja tá, kt. to prenáša. Asi počkať na výsledok a potom sa uvidí, či je potrebná liečba.
ďakujem pekne

mimisash
19. mar 2011

@strapco13 ahoj prosim o radu. cca 5 dni mame sopliky (syn ma 12 mesiacov) teplotu nema je aktivny, chuti mu jest. dodrzujeme toaletu nosa, cca 5 x za den odsavame, sopliky su cire...tecuce. Trochu pokasliava z toho aku mu to steka, tak sme vypolohovali postielku a 2x denne mu davam Ambrobene 1ml a na uvolnovanie hlienov Sinupret. a pred spanim mu vytriem nosne dierky Nasivinom (nakvapkam na tycinku a tak povytieram) ....zda sa ze mu to ustupuje.ale co ma trapi je ze sa stale chyta za uska.....aj som mu ich pochytala ...neplakal ani nehodil bolestivy vyraz, len hned mi odstrkoval ruku...ze nechytat. mam pre istotu zajst v pondelok k doktorke nech tie uska prezrie?
dakujem

jajka78
19. mar 2011

ahoj @strapco13, maly ma 2,5 roka, doteraz bol chory len raz ako rocny a bral antibiotika, vtedy sa mu akoby hlieny usadzali a nemohol smrkat, mal velmi huste sopliky, potom sa to spustilo.
Odvtedy mal len sopliky vodicku, ziadne problemy.
avsak uz take 3 mesiace akoby rozpraval nosovo, vobec nema sopliky, len rano trosku smrkne ako umyjeme tvaricku.
Co ma znepokojuje je crapkanie pri spani, a vcera i dnes ho naplo a vysiel mu husty hlien s mlieckom, nie vela ale bol tam. hrdlo nema cervene, je vesely, nic ho netrapi.sem tam zakasle ale asi ako kazdy.
neviem ci mam zbehnut k dr pre istotu pripadne dat vyyter... dakujem

strapco13
19. mar 2011

@jarunka111 jedna sa o to iste dieta alebo o 2deti?..lebo pises raz ze Str. pneumonie so soplikom a v dalsej vete sa pytas na dieta co malo Str. pneumonie /pneumokok/v januari bez prejavov. v januari bol prelieceny ten streptokok, alebo ho nechali tak?
ak je multirezistentny pneumokok /alebo iny bacil/ tak by som volila kombinaciu celkovych ATB s lokalnymi..ale podla citlivosti..vacsinou byva pneumokok dobre citlivy na pamykon alebo uniflox..duplom ak je ten pneumoko zisteny opakovane /cize sa jedna o to iste dieta, co ho malo najdene aj v januari/
co sa tyka teba...mozes a nemusis byt prenasacom, rovnako ako ktokolvek iny vo vasom okoli...pockala by som s liecbou na vysledky vyteru..zatial len symptomaticka liecba..cize nejake pastilky, kloktanie, ak mas teplotu alebo bolesti tak risit to..s ATB pockat, nedavat na slepo.
pokial sa u niekoho v rodine opakuje casto infekt a nechodi este nejak velmi do kolektivu /skolka/, tak je dobre dat spravit vyteri aj zdravym osobam z rodiny..ci niekto z nich nie je zdravy bacilonosic
pri soplikoch je dolezita toaleta nosa..postup je v mojom clanku vo fotoblogu

jarunka111
19. mar 2011

@strapco13 ďakujem pekne, myslela som 2 deti - môj to má teraz a je na atb. a ten druhý to mal zistené v januári, ale keďže nemal žiadne príznaky, tak to neliečili. Často sú spolu v kontakte (nie sú škôlkari), tak či to mohol dostať od neho-neliečeného. Hygienu ňucháča 😉 robíme, tvoj článok som čítala nedávno, aspoň som sa utvrdila v tom, že to robím správne 😉 ja okrem toho hrdla nič, počkám na výsledok a uvidím.
Ďakujem pekne, pekný deň 😉

strapco13
19. mar 2011

@jarunka111 no to moze byt pricina, ze to ma od neho..hlavne ak je rovnako rezistetny 😝
pokial ty nemas nic ine, tak pockaj na vysledky

strapco13
19. mar 2011

@mimisash liecba je dobra 😉 , ale nosik kvapkami nevytieraj ale kvapkaj...lebo ked len povytieras, natries sliznicu v prednej casti nosa /tej co nam trci z tvare/ a zvysok 2/3 zostanu nadalej opuchnute
je mozne ze ako ma opuch nosa, tak sa ten opuch preniesol na prepojenie medzi uchom a nosom..a ma upchatu eustachovu trubicu...pozri moj clanok o zapale ucha, tam je rozpisane ako polohovat hlavicku pri osetrovani nosteka..je tam dolezity zaklon a napolohovat hlavu na bolave usko..tak sa kvapky /cize nie sprej, nevytierat/ dostanu aj do zadnej casti nosa, nosohltana a do toho prepojenia a to odpuchne, tlak bv usku sa vyrovna a nebude boliet, plus by som pridala k liecbe antihistaminikum /napr Fenistil v tomto veku/..uvolnuje dychacie cesty, skor odpuchne sliznica
pokial nema teplotu tak by sa to do pondelka na tom osetrovanio nosteka malo spravit, keby stupla teplota alebo sa velmi zvyraznili bolesti ucha znamenalo by to, ze opuch uz presiel do zapalu a treba ist k ORL co najskor.

strapco13
19. mar 2011

@jajka78 no bud sa jedna o infekt s opuchnutou sliznicou, o zvacsenu nosnu mandlu alebo o alergicky opuch nosa
takze skus toaletu nosa /podla mojho clanku/, daj nosne kvapky proti opuchu..pokial nebudes badat do tyzdna zlepsenie alebo sa stav nejak zhorsi /teplota, zmena farby soplikov/ takl by som sla k Dr na vyter, KO a na ORL nech skontroluju nosnu mandlu

janulka18
19. mar 2011

strapco13: tak chcem sa opýtať,s malým som bola na kožných testoch u alergológa,alergie sa z kožných testov nepotvrdili, no zas sme v tom začarovanom kruhu soplík - kašeľ - tak čo už mám robiť? Inak boli sme aj na výteroch,tak uvidíme. Ja sa už bojím aj niečo mu na ten kašeľ dať. Berie stále aerius,singulair a inhaluje flixotide. Fenistil na noc mu asi dať nemôžem, či?

strapco13
19. mar 2011

@janulka18 aerius aj fenistil su rovnako antihistaminika, takze ich nekombinuj
na ORL na vylucenie zvacsenia nosnej mandle ste boli?
soplik ma aky? ak zeleny treba vyter a lokalne ATB
kasel je prieduskovy, ci skor vykasliava zatekjajuce hlieny z nosa, alebo suchy drazdivy?
pokial prve..treba k dr nech popocuva, pri druhych dvoch treba toaletu nosa

janulka18
19. mar 2011

Toaletu nosa robíme, nosnú mandlu zväčšenú nemá. Výsledky z výteru budú v utorok ale dovtedy neviem. Drhne tretí deň až hrôza. Kašeľ má taký nijaký, ani suchý ani vlhký,skôr vykašliava. Dýchanie mal čisté. Veď to je to, pomaly mám pocit, že mi prepína. V podstate mám vraj zdravé dieťa, len ho ide zadrhnúť. Tak neviem čo mu ešte dať na ten kašeľ.

strapco13
19. mar 2011

@janulka18 mykoplazmy a plucne chlamydie ste mali vylucene?

janulka18
19. mar 2011

naposledy nie,len v decembri,keď mal mononukleózu,tak mu robili všetky testy.Asi požiadam znovu ,aby mu vzali krv.Lebo už tiež neviem,čo by to mohlo byť.

strapco13
19. mar 2011

@janulka18 a tu nosnu mandlu mal vylucenu pred mononukleozou alebo po?...mononuklezoza vplyva na lymfaticke organy..mandle, slezina...tak, ze sa zvacsia..odvtedy ma tazkosti, od tej mononukleozy?
tam treba dokladne skontrolovat KO, mandle po tomto ochoreni

mimisash
19. mar 2011

@strapco13 dakujem za rady🙂

cestovatelkaandrea
19. mar 2011

@strapco13 no to viem, ze u mna to zistia tym vyterom. Chcela som vediet, ci sa to da nejako zistit aj u maleho aj napriek tomu, ze mu mandle budu brat uz v pondelok. Daju sa potom po zakroku este vysetrit, ci je v nich bacil?