Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 Ahoj. Máš toho teraz dosť, ale ak si chvílku nájdeš, tak ťa poprosím o radu (zas 🙂 ) Mladšia dcérka má zas hnisavú angínu (v marci 2x za sebou) a dostala v sobotu na pohotovosti penbene, ktorý má užívať každých 8 hodín 6 ml. Začali sme v sobotu poobede, čiže už 2 dni, ale sa mi zdá dnes ešte horšie jej hrdlo. Rozpráva ťažšie, akoby mala úplne plné ústa, alebo priškrtené hrdlo. Oproti včerajšku je to podla mňa určite horšie. Nos sa jej ešte nepustil, ale hlieny tam sú, lebo to počujem. Dávam jej stérimar Cu a aj vincentku inhalovala a nič. Toaletu nosa si nedovolí. Čo by som mohla ešte spraviť? Nechcela by som, aby sa jej to tam zapálilo a museli jej prepichovať. Inak je bez teplôt a aktívna, len na hlase a očkách vidieť že je chorá.
@strapco13 tak nakoniec som jej nasadila žltý trifed, dúfam že jej s tým nespravím zle a tie dutiny sa jej uvolnia. Zatial som jej dala len na obed 2,5 ml a dám jej aj večer. Pred pol hodinou zaspala, hoci ona už cez deň od jesene nespáva. Tak strašne chrápe a ledva vie nosom dýchať, že sa to nedá počúvať.
@strapco13 po dnešnej návšteve dr. máme predpokladaný výsledok - presný by mal byť vo štvrtok, mononukleóza ☹ Takže sme vysadili atb aj trifed a nasadili nám isoprinosin a medrol. Dúfam že sa to už bude len zlepšovať
@monalisatko akurat som sa dostala k odpovediam a chcela napisat ze ci ju nemate..lebo opuc v hrdle, zahuhnanost..to su typicke priznaky
@monalisatko mala spravene hepatalky /pecenove testy/, ultrazvuk bruska?
@koniarova ak su zelene sopliky..to je na ATB..aspon lokalne na zaciatok
na zatekanie soplikov je dobry aj sinupret
vacsinou je skrabanie v hredle a podrazdene hrdlo zapricinene tym, ze je upchaty nos a stekaju hlieny..takze treba aj klasicke nosne kvapky a dala by som antihistaminikum
ako ste na tom teraz..zlespenie? aku ma liecbu?
@strapco13 no ja hlásim, že cca. po týždni ako som malej vysadila aerius, začala tak pokašlievať, aj hlasnejšie dýcha. soplíky žiande, ale keď vstane ráno, tak vlhko pokašlieva - počuť jej tam hlieny. a ešte si aj oči šúchala večer, tak som nasadila zase aerius a aj nasonex pridala k toalete. po pár dňoch oči ok, ale stále ráno vlhko kašle. tak neviem, či je to "len" alergia alebo môže byť aj dáky infekt, keďže je už v škôlke. mám jej dať aj niečo na kašeľ? k dr. sa mi nechce, keď to nie je nič vážne, ale cez víkend ideme na dovču /len tu v SR/, tak neviem, či je nedať skontrolovať... Teplotu nemala.
a inak aj mne sa alergia rozširuje aj na dačo "letné" už, musela som znovu nasadiť lieky a to som mávala problém len na jar 😝
@strapco13 ano, našťastie má pečeňové testy v poriadku ale ultrazvuk bruška jej nerobili. Dnes sa jej už púšťajú zelenožlté soplíky, tak hádam už bude lepšie. Zajtra sa máme ísť zas ukázať na infekčné, či sa jej stav zlepšuje. Hádam už budú krvné výsledky a aj ster z hrdla.
@monalisatko super, ze su pecenove testy OK..lebo mononukleoza udiera na pecen a slezinu..preto ten ultrazvuk
@lindulak ...ono tym ze sa vysadili lieky na alergiu, tak sa moze znizit odolnost organizmu voci infektom..cize sa mohla prejavit alergia a plus nejaky infekt..na ten kasel mozes kludne nieco dat
ledze idete na dovcu, tak by bolo dobre dat ju skontriolvat..ci nema chytene priedusky
aj ked ten kasel bude najskor zo zatekajucich hlienov
@strapco13 ešte sa opýtam, že ako dlho asi trvá liečba? do kedy je tam pravdepodobnosť nákazy? Lisa má ešte stále také isté obrovské mandle a tiež zahnisané, vôbec nevidím zlepšenie. z nosa fúka úplne husté, ako som písala žltozelené. Pýtam sa vlastne preto, lebo v nedelu má 3 roky a chceli sme oslavu, ale ju budeme musieť asi preložiť ☹
ahojte mozem sa pridat? my mame planovany vyber nosovej mandle na pondelok- v uplnej anasteze. Mam strach, ci to neni pre 3rocnu dceru privelka zataz, ale zmenit na lokalku sa uz neda. Teraz nam aj vysiel zly vysledok, ma trosku znizenu zrazanlivost, tak sa testy opakuju a zajtra by mal byt vysledok, vraj ak sa to potvrdi, neudu jej mozmo moct mandle vobec vybrat... jaaaaj ☹ 😠
@latvia dik, no mam uz bruchabol, bo najprv sme velmi chceli celkovu narkozu, vraj vtedy lepsie vyberu a nic si nebude pamatat, teraz mi kazdy dohovara, ze ani po lokalke si nic nepamataju... ale zmenit uz nemozem... na termin cakame asi 2 mesiace a prekladat nechcem. tak uvidim co mi povedia, ale najviac mam strach z toho, ze co budem s malou 3 dni v nemocke... ona je strasne zihadlo...
@stankatt ale velke kulove nepamataju, to je len odrb, vacsina deti si to pamata 😖 a keby si videla ako sa to robi v lokalke tak by si na 100 pro suhlasila s celkovou. ja som lokal videla a nikdy v zivote by som to svojmu dietatu v lokale nedala robit.je to naslepo, nevies poriedne ci tam nieco nezostane, lebo mas len jeden pokus ked dieta zacne jacat po odcviknuti. a uz duplom by som to nedala robit v lokalke ked ma poruchu zrazanlivosti! nevidis ci to krvacanie prestava alebo nie, v celkovej to jednak vidia co odfiknu a jednak pozru ci krvacanie prestalo, pripadne osetria poriadnejsie
@stankatt jednoznacne je pri tomto type zakroku lepsia celkova narkoza....lepsie sa nosna mandla vyberie, lepsie a cielemne sa zastavi krvacanie a je to pre dieta podla mna lepsie..aj ked uplne nesuhlasim s @latvia ...je vela deti co si zakrok v lokalke nepamataju 😉 ..ale je pravda, ze ten oblbovak naozaj nemusi zabrat..a to sa dopredu neda zistit
takze nemen urcite za lokalku 😉 naozaj je lepsia celkova
@stankatt a este tej zrazanlivosti...pokial znovu vyjde horsi vysledok..pytaj sa na hematologicke vysetrebnie, kde spravia kompletny rozbor krvi a podla potreby urcia ako dieta pripravit na operaciu..toi ze ma trosku horsie vyseldky neznamena, ze nemoze byt operovana, len musi mat pripravu podla stavu zrazania krvi
a duplom ak aj je porucha zrazania, tak je lepsia celkova..dovody uz napisala @latvia
@monalisatko dlzka liecby je tam individualna..kazdy to znasa inak, dost casto je po prekonani dlhodobo unavovy syndrm a oslabena imunita a casto sa stane ze po prekonani mononukl. musia mandle von..lebo nejak to ochorenie nezvladnu a usidli sa v nich nieco a skodia potom organizmu..ale neznamena to ze kazdy po prekonani mononukl. musi mat vybrane mandle..len je to caste
co sa tyka oslavy..oslavovat mozte..len okrem rodiny najblizsej /cize rodiacia a surodenci/ by ste nemali nikoho pozvat..ale kvoli psychike malej, urco je nejaku mini oslavu spravte 😉
ahojte, tak sa pridavam aj ja k tym ktore potrebuju poradit...strapco 13, to je neskutocne ze som nasla takmer vsetky odpovede a svoje otazky...si fakt skvela.ak mozem...vidim ze mas male babo a predpokladam ze roboty nad hlavu...potrebovala by som len pozat Tvoj nazor na tekutinu v stredousi...moje obidve deti maju preto indikovanu operaciu, vybratie nosnej mandle, mali sme termin na september na kramaroch, ale kedze nechcem lokalku,zrusim to a pojdeme radsej na antolsku do celkovej.Moja otazka je: je naozaj nutne kvoli tej tekutine v stredousi vyberat nosnu mandlu? neexistuije sposob ako to dostat inak von? moje decka nie su skoro vobec chore, ani soplave, prekonali len jeden zapal stredneho ucha- starsi syn, mladsi nic, mal len mierne zacervenanie.Ale tekutinu nasla doktorka obidvom,maju teraz nasadene antihistaminika, ale bolo mi povedane ze sa na to nemam velmi spoliehat...ze ta tekutina uz asi nevytecie.A este ma napadlo - termin v CA dostaneme az na november, je to v pohode ze s tym budu fugovat vlastne este 4 mesiace? netusim nakolko zavazne je mat tekutinu v uchu, pokial nemaju ziadne zapaly ani nic ine..dakujem vopred za info.a zelam pekny vikend, Nora
ahojte, tak mame nove vysledky krvi a som z toho zas mimo... Hodnoty su podobne, ale to rozmedzie OD - DO uuuplne ineeee... teda o dost sirsia tolerancia a podla tej je to OK. tak neviem kde je chyba... pre male deti by mala byt ina tolerancia, len ktora je spravna....
@strapco13 ďakujem za odpoveď. Na dnes sa má už ovela lepšie. Včera sa jej začalo rapídne lepšiť a na dnes už aj hlas má skoro úplne svoj 🙂 🙂 🙂 Pravdepodobne zabrali atb.
@strapco13 ahoj. ešte by som sa chcela opýtať, že ak sa potvrdí mononuk., tak ako dlho ju mám izolovať od iných detí? Už sa strašne pýta k sesterničke, ale moc sa neodvážim. Na vonok jej už vlastne nič nie je.
No a minioslava bola. Dostala darček a aj rýchlu jednoduchú tortičku som jej upiekla.
@strapco13 ahoj este raz gratulko ku krasej dcerke 😵 vela zdravicka vsetkym!
Nechcem ta moc otravovat mas toho urcite vyse hlavy,
ale bola som s Alexiou u usnej.
Dlhsie kaslala (asi pred dvoma tyzdnami) bez soplikov a inych priznakov aj pediatricka mi povedala ze jej to ani nezateka tak som jej len sirup od kasla davala,akurat sme ho po cca 9 dnoch vysadili a rano sa jej spustili strasne sopliska fakt to z nej islo prudom pri kazdom kychnuti a potom uz aj tiekli.
Isla som s nou zasa k pediatricke,(ledva dokaslala a uz kaslala opät )a ta opät ze dychanie ciste ,hrdlo ok....ze jej nic nie je,ledva sa na nu pozrela 😠 ,ale ze ked chcem nech idem k usnej (v noci nam strasne plakala ze boli boli a nevedela povedat co az okolo 2:00h ze oko oko asi myslela ucho)
Tak dobre ze som isla,prave usko ze ma prekrvenu blanku ci co (sme u rodicov) tak neviem mam doma tu spravu.Dostala ATB a kvapky do usi Otobacid.
Chcem sa spytat kolko dni by som jej mala davat tie kvapky do usi? Dovtedy kym ATB?
A moze chodit von?
Lebo moja mama mi uz pili usi ze ked ma zapal stredneho ucha (ani neviem ci to je ono) nesmie chodit po vonku.
Dr. povedal ze to ma pravdepodobne s tych soplikov.(nebola moc zhovorciva a mna pri tych dvoch tornadach nenapadlo co sa mam pytat).
Moze jej nafukat do uska?Lebo nechcu nosit moc ciapky len satky alebo klobuky.Asi jej ani vlasky nemozeme umyvat teraz ze?
@noraf tekutina v strednom usku je nebezpecna..jednak ak sa tam dostane bakteria, tak moze vzniknut zapal stredneho ucha a jednak pokial sa stav neriesi, tak ta tekutina postupne hustne krystalizuje a tym moze obmedzit pohyb sluchovych kosticiek a to aj natrvalo a vznika porucha sluchu az hluchota ..cize je to stav , ktory riesit treba
pokial je zistena aj velka niosna mandla..tak operacia jednoznacne v celkovej narkoze
ako vydrzat do operacie?..kukni moje clanky o toalete nosa a zapale stredneho ucha..moze to pomoct

@strapco13 Ahoj Strapco, gratulujem k druhemu babu. Ak budes mat cas, tak ta poprosim o radu. Dcerka (10,5 mes.) si poslednych 5 dni casto nervozne sklbe uska, bucha si po nich, v noci zle spi, place a trha si uska. Vcera sme boli na ORL vysetreni, vsetko negativne. Vysetrovala jej aj stredne ucho, ale mala sa hadzala a plakala, tak Dr. povedala, ze je to len orientacne, lebo pri tom vysetreni by mala byt v klude. Co by si poradila?