Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@cestovatelkaandrea aha ..no standardne sa mandle /aspon u nas/ posielaju na histologiu..a ta potvrdi alebo vyluci zapal
@janulka18 kedze ju mal vylucenu pred mononukleozou, tak by som to dala skontrolovat..ako som napisala mononukl. mohla sposobit to ze sa zvacsili
@denisocka uprimne povedane s tym nemam skusenosti..pre dospelych je to super liek, ale nie som si ista s ucinkom na deti...lebo napr stava s alee vera nie je vhodna pre deti tehule a dojciace zeny.
ak to chces ako prevenciu..radsej klasicky solny preplach a ak kojis, mozes nakvapkat mat. mliecko do nosteka po osetreni
ak je to liecba akutneho stavu...tak ak su sopliky zelene, zrejme budu potrebne lokalne ATB, pokial nie su zelene, tak staci toaleta nosa
@strapco13 dik,akurat som malemu dala mm do noska. Uz 3den hrozne hlieny,kychanie,kasel. Hlieny biele,teda priesvitne,huste jak patex.obcas ked kychne tak z neho vyleti aj jemne zelenkave. Starsi to mal minuly tyzden 5.dni.najhorsie ze kasle z toho teraz,jak spi.hura,super noc po super dni
@strapco13 potrebovala by som tvoju radu lebo neviem či idem urobit správnu vec. som objednaná s dcerou v apríli na vyberanie nosnej mandle len neviem či tam mám ist. Doktorka krčna mi to odporučila lebo je az v dvoch tretinách nosa a strašne chrápe.Ináč žiadne iné potiaže nemá a ani vobec nebýva často chorá, len strašne chrápe. V septembri má ist do školky a radšej by som jej to dala vybrat, lebo sa potom bojím že to s tými chorobami začne. Dakujem za odpoved 🙂
@denisocka zrejme mu zatekaju hlieny..skus sinupret na zadne sopliky. pokial je to zelenkave len obcas tak ATB netreba zatial..materske mliecko je prirodne ATB a dezinfikuje 😉
@nemina kukni do mojho fotoblogu na clanok o nosnej mandli /sice este bie je dokonceny..ale priznaky a problemy su tam rozpisane/ ..chrapanie nie je dobre ☹
pokial ti to ORL dr zistil, ze mandla je velka, tak urcite von.
Ahojte, potrebujem súrne poradiť.
Martin má 2,5 roka a pred 2 týždnami mu začala taká riadna nádcha..mali sme to doma všetci. Pridal sa kašel a bolesť hrdla + teplota, tak sme šli k lekárke. Naordinovala nám Augmentin duo 5ml každých 12 h., ktoré nám však vystali na 6 dní (vraj mali byt na 7 dni)..Teploty prešli, zdalo sa že prechádzal aj soplík (soplík mu tiekol ako voda predtým) no po dobratí ATB mu asi tak o 2 dni soplíky znova začali, ale teraz hustejšie a ked odsávam, tak ide vždy len trochu soplíkov, takých hustých. Ale zároveň mu vadia, lebo dýcha ústami. Takže je to už 3 týžden čo má soplíky a čo boli predtým priesvitné, teraz sú hustejšie blielo-žlté. Čo ma však znepokojuje najviac..dnes ráno sa syn zobudil s opuchnutými zalepenými očkami, má ich slzavé a červené. Myslíte, že je znova treba íst k dr. pre nejaký leiky? Ja mu ztial dávam Libenar a Nasivin. Velmi ďakujem za odpoveď
@kamilka12 medzi nosom a ockami je prepojenie cez slzne kanaliky..cize sa tadial moze zaviest infekcia /alebo potom si napr pretrel nostek, nasledne ocko a zaniesol si infekciu takto
pokial nema ocka hnisave, tak by mal stacit ophtalmo septonex vyplachovat a uvolnit nostek, nech sa ten opuch neprenasa na ocka..ale ak ma hnisavy vytok, tak by som sla k ocnemu
do liecby..jednak toaleta nosa /kukni do mojho fotoblogu na clanok/ a pridala by som antihistaminika..pomozu uvolnit nos a horne cesty dychacie
ahoj @strapco13, prosila by som o radu s užívaním atb u syna. Už si mi poradila, on užíva amoksiklav 475 2x2,5ml na str. pneumoniae v nose. Ale teraz som si všimla, že je to fľaša s objemom (po nariedení) 70ml, teda mi to vychádza, že to má na 14 dní, ale smie sa to použiť len 7 dní. A ako ďalej?
Ďakujem pekne 😉
@jarunka111 hej on sa zarobeny moze uzivat len 7 dni...to balenie 70 ml je pre vacsie deti..Vam by malo stacit to 35 ml balenie..cize neuzivaj to zarobene balenie dlhsie ako 7 dni /straca potom ucinnost a brali by ste ho zbytocne/, pokial sa klinicky stav nezlespi, tak ziadaj od Dr pokracovat dalej, nech predpise ale to 35 ml balenie
u takto malych deti vacsinou satci brat ATB tych 7 dni a malo by to zabrat..teda za predpokladu, ze ten multirezistenny pneumokok bol citlivy na nasadene ATB
@strapco13 tak dnes sme zbeli k dokyne a maly ma nalez na prieduškach,ale CRP je negat , dostal do nosa pamykon,na hlieny Erdomed a počlame na vytery z hrdla a nosa. tak som sama zvedava. sople ma už huste,kus dozelena , skor sa už nimi dusi,nadchu nema a chrči mu to všetko na prieduškach ......... staršiemu na sople dala Aerius,že teraz je take obdobie,že miesto fenistilu toto 😒 a tiež niečo na hlieny,tak davam tiež erdomed .
@strapco13 ahoj ja mam len taku kratku otazku - je mozne uzivat Nasivin Sinus a sprej Nasivin sucasne? Nemaju nejake kontraproduktivne ucinky? Lebo Sinus ma asi uvolnit dutiny a teda by sa malo viac soplit, ale ked dam Nasivin sprej, tak nesoplim nic. Dakujem a vyjadrujem svoj obdiv nad tym, ako tu zvladas radit nam ostatnym popri praci doma a malom.
@strapco13 ahoj, uz mame po zakroku. drobec to zvlada velmi dobre, dokonca aj papa. sice nie vela ale papa.ale strasne vela teraz slinta. je to v poriadku?
@strapco13 ďakujem za radu 🙂 a musím povedať, že ma to dosť zaskočilo, že mi to naša dr. takto naordinovala 😒
@kvojtanikova Nasivin kvapky su na odpuchnutie sliznice, tym padom, ze sliznica po nich odpuchne, prestane produkovat tolko hlienov, zaroven sa otvori okno /ktore bolo opuchom uzavretre/ do prinosovych dutin a pomocou Nasivin sinusu sa z nich uvolni to co tam stalo.
@cestovatelkaandrea super, ze ste to zvladli...je to normalne, ze slinta, je normalne aj keby mu sla tekutina co vypije von nosom 😅 ..ten pooperacny opuch to robi
kloktat este nevie asi..ale moze /ak nie je alergik/ vyplachovat si usta repikom napr..ak to vie....ked to nejde..na Sr existuje spary Tantum Verde..ma zlozku proti bolesti, dezinfikuje..mozes mu streknut do pusy tam kde boli mandle, hlavne pred jedlom, keby mal nejake silne bolesti, plus nieco na bolest ak potrebuje..hlavne nech papa take mamkke co netreba dlho zut /omacky, polievky a pod/, nie nejak silno korenene, nie horuce, ale este dolezitejsi je pitny rezim..nech pije dostatocne..plati take ze cim menej pije, tym viac to bolka..cize pit, pit, pit..radsej mensie mnozstva ale casto.
@strapco13 ahaaa takze to je vlastne velmi dobre ze sa to uziva naraz. Tak dakujem za odpoved a zelam krasny den.
Dobry vecer, mohla by som poprosit aj ja o radu? Syn /6r/ ma od 24.12.1010 uz stvrtu streptokokovu anginu. Dnes sme boli na ORL na Kramaroch, kde nam doporucili vyber nosnych aj krcnych mandli a objednali nas na leto. Prave dobral 4 antibiotika, a bojim sa, ze sa mu to znova vratit. Kontrolne vytery po kazdej angine mal vzdy negativne. Ako ho chranit? Po akej dobe po dobrati antibiotik je dobre spravit kontrolny vyter? V skolke bol za posledne tri mesiace iba tyzden a hned znova ochorel. Angina mu prebieha bez teplot, iba ho vzdy boli hrdlo a je stale velmi slaby. Treti krat boli antibiotika nasadene az po vysledkoch vyterov, na ktore sme cakala tyzden (CRP mal menej ako 8).4 krat mu pani doktorka spravila streptokokovy test a nasadila antibiotika. Kedze nerobila vyter, neviem aky druh streptokoka teraz posledne mal:( Kolko minimalne trva vyhodnotenie vyterov? Je tyzden standardna doba? Dakujem za odpoved, Zuzka
@zuzkak cize pri tych 3. ATB asi dr odobrala ASLO..to trva tyzden, aj vyteri trvaju tyzden vysledky..len ked je to po 3 dnoch negativne, cize niec nerastie, tak su vysledky skor
No jeho stav je na vyber mandli ..niekedy moze pomoct dlhodoba liecba pendeponom a pipravky na podporu imunity /bronchowaxom, lucivac, ribomunyl a pod/..ale nie je to zaruka
kontrolne vytery je dobre robit minimalne s tyzdnovym, lepsie 2 tyzdnovym odstupom po dobrani ATB..a tiez je rozdiel ci robi tie vyteri pediater alebo ORL.
ORL dr robi vyter tak, ze zatlaci na mandlu a tak spravy vyter.
Na nosnu mandlu moze pomoct toaleta nosa /postup je v mojom fotoblogu/ ..nie vzdy ju zmensi, ale moze pomoct, nech tie stekajuce hlieny nedrazdia krcne mandle a hrdlo
@strapco13 dakujem za rady. uz sme znizili aj interval podavania paralenu. drobec pekne papa aj bez liekov od bolesti. teraz ranajkuje ako keby mu nic nebolo. aj pitny rezim ma velmi dobry od zaciatku. pil hned po zakroku, sice nie vela ale kazdych 10 minut si potiahol cez slamku z poharika. je zaujimave, ze ked sa stazuje na bolest ukazuje na uska a na hrdlo vobec. a praveze uska by ho po trubickach vobec bolet nemali....
@cestovatelkaandrea bolest z hrdla vystreluje do usi...to neznamena, ze sa v uskach nieco deje
to sa aj dospely po operacii mandli stazuju, ze ich strasne bolia usi...moze za to jeden nerv, co vedie od brady k uchu
aj ked dospeleho bolia zuby napr tak to moze strielat do ucha 😝
strapco13:Tak sme skončili všetci na ATB. A malý po sumamede dáko dokašľal, teda aspoň nemá tie záchvaty.Inak vo výtere mu vyšiel stafylokok. Ja neviem, mohol ten spôsobiť taký kašlisko?
@strapco13 vidis to ma nenapadlo. inak teraz mam otazku ohladom mna. uz som ti pisala, ze mam zapalene mandle a ani po druhych antibiotikach to nie je moc lepsie. sice ma hrdlo tak moc neboli ale mandle su stale rovnako velke a zahnisane tak ako aj minuly tyzden. zajtra budem mat vysledok z vyteru u mojho lekara. trapi ma vsak jedna vec, mesiac dozadu som mala silny zapal nosnych dutin. bolo to tesne pred tym ako som zacala mat problemy aj s mandlami. nadcha sice presla, ale hlava ma stale dost bolieva a aj tlak na cele je dost silny v predklone. robim si aj toaletu nosa dva krat denne s pripravkom z lekarne ale nepomaha. Mesiac je uz dost dlha doba aby ma takto hlava bolievala. A to musim povedat, ze mna hlava bolieva fakt iba vynimocne. Najhorsie je to ked prejdem z tepla do zimy. Vtedy to boli najviac. Nie je este nieco ine, co by som mohla robit, aby som sa toho zbavila?

On vyzeral,ako keby mal mumps.Mal obrovské uzliny na krku a strašne zle sa mu dýchalo. Tú mandlu mal vylúčenú pred mononukleózou a kontrolný krvný obraz mesiac po nej mal v poriadku. Ale ja si aj tak myslím,že má nejakého bacila v nose alebo krku a ten mu robí šarapatu. Veď´ od februára je už 3 krát sopľavý a dcéra má niečo podobné,len tá mala aj horúčky tak sa to uzavrelo ako viróza. A tento kašeľ má fakt taký zvláštny. Tak neviem,pokúsim sa s nimi vydržať do utorka,hádam výsledky z výterov už budú, keď mu ich brali v stredu.