Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@m_i_s_k_a uz som ti odpisala na IP 😉
@mitinka mala kontrolovany sluch pred operacoiu? ..sla by som na ORL, nech kuknu do uska..moze tam byt banalny problem..stupel z maziva, ten vyplachnu a mala bude pocut aj to co by nemala...alebo vysetria sluch a podla toho zistia aky druh poruchy tam je
pod anestezou myslis, ze bola uspinkana?..lebo aj lokalka je druh anestezy
@alenkam. ak ma zvacsenu nosmu mandlu, tak je ona na pricine..hromadia sa na nej hlieny, a tie su zivnou podou pre rozne bakterie
skus toaletu podla mojho clanku, ak kojis mozes potom este do kazdej nosnej dierky dat svoje mliecko par kvapiek
ak to nezaberie..je mozne dat oprecane zmensit tu nosnu mandlu ..zmensuje sa od 8 mesiacov
ak ma zvacenu niosnu mandlu a opakovane nfekty tak z toho je zly krvny obraz ..ktore hodnoty ma zle?
Ahojte,mám 9ročnú dcérku,ktorej sme pred 5rokmi vybrali nosnú mandlu.Rok nato sa jej začala púšťať s nosa krv. Chodíme ku krčnej,ale tá mi stále povie,že tam nič nevidí,že jej to zaleptá tak povediac na slepo.Detská lekárka jej robila vyšetrenia krvi.ale tie má všetky v poriadku.Krv sa jej púšťa s obidvoch dierok,častejšie však s ľavej strany,niekedy aj dva tri razy za deň,alebo noc.Už som s toho zúfalá a neviem čo robiť. Ďakujem za radu.
@mitinka tie oblbovaky su super 😀 😀 😀 zbehni..uvidis co tam je
@78janka ono pokial akutne na ORL ambulancii nekrvaca, tak sa vacsinou naozaj neda urcit odkial presne to bolo ..vacsinou deti krvacaju z tej nosovej strednej prepazky /cize s mandlozu tio nema nic spolocne/..tam je najviac cievok ..pricina moze byt sucha sliznica, vyrazna cievna kresba, vrtanie sa v nose
daj jej Vitamin C, nostek pravidelne osetruj..preplach morskou solou alebo podobnym a po preplachu daj do nosnej dierky masticku /Nisita, Pinosol, biela vazelina a pod/..alebo aj klasicky olej ci olivovy olej..proste premastit tu sliznicu, nech tak nepraska
môžem aj ja poprosiť o radu? deti budú mať rok,prekonali 2 krát zápal priedušiek / z toho raz boli aj pravá strana pľúc chytená / zatiaľ sme nepodstúpili ani imunologiu,len sme vybrali ATB a boli sme v nemocnici,chcem sa opýtať,či je vhodné používať zvlhčovač vzduchu? máme veľmi suchý vzduch,v izbe kde spíme,ked sa deti narodili používali sme ho asi 4 mesiace a potom sa pokazil,odvtedy sme ho nedali...už teraz sa mi budia s plným nosom,ale to už mám aj ja...každý mi vraví iné,jedny používať,druhý nie,tak neviem,ďakujem
ahojte
baby prosím vás poradte mi,nemám čas to čítať,moj malý má odvčera nádchu,ale takú som ešte nevidela,normálne mu súvisle tečie z nosa,ani nestíhame odsávačku používať,existujú dáke kvapky,čo by mu pomohli?má total plný n os,soplíky má zelenkavé....ja neviem,v piatok sme boli u doktorky,ešte sople nemal,len hrdlo,crp v poriadku,takže atb nám nedala....mám ísť zajtra zas,tie zelené sople sa mi teda nepáčia 😝
ďakujem..
@lucula73 rychlo..lebo akurat idem spat 😅 ..kukni do mojho clanku o toalete nosa..postup je tam..potrebujes solny roztok na preplach, klasike nosne kvapky proti opuchu /nasivin, Olynth a pod/, ak mas daj antihistaminikum /napr fenistil, aerius/ ..ale zelene sople su aspon na lokalne ATB, lebo svedcia o bakterialnej infekcii
@strapco13 ďakujem za infošky,fensitil dávam,olynth som bola kúpiť,no ešte dnes počkám,ke´dže v piatok sm eboli u tej dr.,ak mu neprejdú tie zelené sople,tak zajtra pojdeme zas,lebo dnes malaj 37,5 teplotu ráno,on musel niečo chytiť v piatok v čakárni,inak nerozumiem tomu,išli sme od doktorky takmer v poriadku,my sme boli totiž na kontrole,lebo mal vraj herpetickú anginu....a teraz toto do toho... 😝
ahoj,aj ja potrebujem poradit
@strapco13 maly ma od 19.8,stale sopliky.od 19.8sme brali TYzden pamycon,dr pocula aj na dychani ze nie je ciste.po tyzdni na kontrole skonstatovala dr ze dychanie je ciste a ze mam byt trpezliva ze to prejde,a mam dalej odsavat.tak sme odsavali,zlepsilo sa to,odsavam len nadranom a stale striekam sterimar.po dvoch tyzdnoch co sme mali sopliky,sme boli na poradni,a stale mame sopliky a dr zas nieco pocuje na dychani.dala nam ventolin a o 3dni ked sme prisli na kontrolu,nas poslala moja dr na kramare na konziliarne posudenie na pediatriu.tam skonstatovali,ze nechapu naco bol podany ventolin,ze na priduskach nic nepocuje,ze skor to ide od nosa.ano je pravda ze maly niekedy chrape.v sprave bolo napisane stridor.boli sme aj na fibroskope,aj na orl a vraj je vsetko ok.
ja len nechapem,preco kazde nadranom mu v nose bublaju hlieny-priesvitne.a trva to tak dlho.Je to normalne??nemoze to byt alergia-ja alergička som...alebo,nemoze mu vadit,ze pijem vela mlieka-zeby ho zahlienovalo?? 😕 uz s vysavacom aj spavam,vymenila som ho za manzela 😀
dakujem za nazor,a prepac za tak dlhy prispevok...
@lemge my sme na tom rovnako, teraz to trochu ustupilo, ale stale odsavam sopliky...pisala som sem https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/tvrde-sopliky-u-novorodenca-a-ako-ich-odstranit/ Ja mlieko nepijem, maly je dokrmovany UM beba hypoalergenne...priatel je alergik..tiez nam povedala Dr, ze to moze byt na alerg. podklade...a streptokok z hrdielka a nosteka sa tam mohol dostat az potom...uz sme preliecovali sumamedom...ale nie som z toho nadsena, zajtra ma estelen 2 mesiacky...
@lemge kukni na moj clanok vo fotoblogu o toalete nosa..po toalete mozes do nosteka kvapnut svoje mliecko
kedze si alergicka, tak moze byt aj maly, cize ak tazko dycha nosom tak by som nasadila prechodne Fenistil..uvolni nos
moze ho zahlienovat to ze pijes vela mlieka...tak skus vysadit
to ze dieta niekedy chrape..moze byt aj tym, ze babatka maju makke podnebie este take vlacne a pri dychani v lahu vlaje a to zapricinuje chrapanie..z toho vyrastie..ale je dobre e bol vysetreny a vylucili sa ine priciny chrapania
@janka987 moj prispevok pre lemge zrejme plati aj pre teba...skus tu toaletu nosa aj ty
ahojte, idem opat po radu...
uz som sem pisala, mam 2 synov, ten starsi opat zacal chodit do skolky (Matko mal v marci 4ri) februar, marec bol chory tak som ho stiahla zo skolky a boli sme doma, na konci maja sme boli by vybere nosnej mandle... V lete sme mali sopliky a po svojich skusenostiach uz pediatra ani nenavstevujem ale idem rov no k ORL na stery (pediater nam ich nechce robit... )ukazalo sa ze ma masivne nefermentujuce gramnegativne palicky a alfamhemolyticke streptokoky, preliecili nas Ciploxom lokalne (inak vyborne zabral, hoci sme predtym cca 3 mesiace kaslali, po nasaedeni sme do tyzdna boli OK), kontrolny sterr nam ukazal masivny streptocokus pneumoe S faza....(koniec jula,kedze neboli ziadne problemy nieliecil sa) imunolog nam predpisal Imunor (uz sme brali od marca...takze pokracovanie v liecbe a novy rybomunil) a zopakovat stery...tie sme stihli robi este pred nastupom do skolky a teda vobec bez kolektivu a uplne ma dorazili...(masivny streptokokus pneumonie S faza, masivna escherichia hermanii, masivny staphylococus aureus) ORl nam poradil opatovne zaockovan na Preveneraom (boli sme ockovany ked mal maly cca 2 roky.... pomoze to? kto to hradi? co mam spravit aby bol ok? momentalne nekasle, nema soplik, ale dokedy.... ach jo :(
no a aby to nebolo tak lahke pribeh druhy..syn Misko jul 2 roky 🙂
po dlhotrvajucom jarnom kasli nam konecne v july ORL spravil stery (opat to pediater nemal za nevyhnutne hoci som na tom trvala :((( a liecili sme sa vsetkym moznym od kasla,, ) tam sme mali po stery (Masivny pseudomanos aeruginosa, a masivna Kliebsiella pneumoniae) opat ciplox (mali ho naraz) a do tyzdna zdravy ako ryby :D kontrolny ster, nas vsak nepotesil (masivny streptokokkus pneumoniae, avsak ten kedze nam nic nie je sme neliecili) a teraz v sept opat opakovany ster (masivny streptokokus penumonie S faza a masivne nefermentujuce gramnegativne palicky), tu nam imunologicka dala na cca 6mesiacov Imunor, a Orl tiez zvazuje o preockovanie (mal ho v zakladnom ockovani) zatial nam nebolo odporucane vybratie mandle nosnej
samozrejme ja som s detmi stale chora..cize kazda jedna ich choroba som aj ja, vzdy nam robia vsetkym stery a ATB mavam aj ja... :( (ja chytam od nich vsetky mozne kombinacie)
ako sa tohoto zbavit? starsi syn, si robi vyplachy nosa rano vecer...
dakujem a ospravedlnujem sa...uz neviem ako sa tychto potvoriek zbavit...alebo ich ignorovat? :D
@anielik kedze obe deti boli chore a podobne bacily..je mozne ze niekto z rodiny je bacilonosic..ty asi nie, pretoze mas prejavy choroby..dala by som spravit vyter najblizsej rodine, ktora je s vami v castom kontakte..manzel, babky, dedkovia a pod
kedze je u vas pneumokok /strept. pneumonie/ to preockovanie prevenarom je vhodne riesenie...ale teraz neviem ako sa to menilo, ci to hradi poistovna alebo ako..trosku som vypadla z tychto veci, kedze som na MD
podpora imunity je super...u srasieho mi chyba RTG prinosovych dutin...kedze moze byt nieco aj tam
a skus toaletu nosa podla mojho clanku..aj mladsi moze preplachy
pises ze u mladsieho este neodporucali vybrat nosnu mandlu...to mam chapat ako ze ju mal vysetrenu a nie je zvacsena?
@strapco13 manzel momentalne nie je chory a stery sme mu nedavali robit...musim ho tam nahnat...ostatni neprichadzaju do uvahy (babky mame 150 a 400km) a chodia tak raz za 2 mesiace... :( Celkovo manzel nase choroby obchadza 🙂
starsi mal obojstranny zapal dutin ale este v oktobri, teraz mu v aprili robili posledny rtg a tam je napisane (znizena transoparencia oboch maximiilarnych sinusov potom bola adenotomia a odvtedy sme nemali rtg, ale ani priznaky "nadchy, ani farebne sopliky"
mladsi ma tiez mandlu vysetrnu ORL povedal ze by ju vybral len z dovodu opakujucich sa nalezov, kvoli velkosti nie, imunologicka bola uplne proti, ale on ked je chory tak vacsinou mu to rovno zlezie na pluca a to predychame (flixotaidom a ventolinom) klop klop to nebolo uz dlhsie 🙂 naposledny na vianoce
dakujem velmi pekne za pomoc 🙂
@anielik no kludne to moze byt tak, ze manzel je sice navonok zdravy ale nosi v sebe bacilky a vas nakazi ..ale rovnako to moze byt suseda, co vzdy kasle prd vami vo vytahu a pod
pokial nema niosnu mandlu velku..tak skus tu toaletu nosa..mozno to treba len preplachnu od soplikov aby sa v nich nemnozili bacily
piokial starsi nemal od adenotomie ziadne sopliky, tak by mal byt RTG v poriadku
@strapco13 prepac ze ti pisem tak uchytkovo...neviem co vsetko treba... uz som to tolkox vravela a nikto sa toho nechytal...
Manzelovi niekedy vo february boli robene stery, predtym mal zlateho stafylokoka ale po kontrole ho nemal...a nic insie sa nenaslo 🙂 Urcite ho poslem pri dalsej navsteve ORL...ja tam chodim ako na hodiny klavira :((((( je to naozaj bezne?
v july sme sa nastahovali do noveho domu a to sme riesili len ten dlhotrvajuci kasel (ciplox) a na konci augusta zacali mat sopliky, tak im pediater bez vysetrenia (spoliehal sa na to posledne od ORL) dal pamykon, a vlastne po tom pamykone sme malli robene stery a to boli tie co som pisala...
tie toalety nosa robia aj u takychto malych deti? (priznam sa velmi si to s nasim jedosom neviem predstavit, pomaly ani ruky si neda umyt :( )
@anielik preplachovat nos mozes od narodenia..a cim skor si na to dieta zvykne, tym menej cavykov kolo toho
nie je v novom dome suchy alebo prilis vlhky vzduch?
manzel ml robene stery u ORL alebo obvodakom? ...uz som vyberala mandle zdravej babke, lebo strazila vnucu a ta bola stale chora...a odvtedy bolo zdrave dieta
@strapco13 ok skusim to...zajtra napisem ako sme sa "pobavili" este sme sami doma :D
nie, v dome je vzduch okolo 60%, mame tu teplotu do 25stupnov...manzel sa snazil vybrat vsetko, aby sme sa zbavili chorob /preto sme aj stavali/, vsade su drevene parkety, akurat sme im teraz kupili koberec novy do detskej, ale uvidime co bude robit ked zacneme kurit...mozno aj pojde prec :(
manzelovi robil ster ten isty ORL, my chodime vsetci k jednemu...uz nas pozna a vie co ma robit.... keby to bolo take jednoduche ako u tej " babky"...
myslis ze by pomohlo vybrat mne mandle? ja ked som chora tiez to mavam viac v dutinach...ked som bola mladsia cca 27 (uz si prese nepamatam) aj mi ich prepichovali...
@strapco13
5.9 mam ster (masivny streptokokus pneumonie S faza, stafylokokus sp - koagulaza neg, masivne nefermenrujuce gramnegativne palicky, alfajemolyticke streptokoky,
a rovnaky den aj RTG zhrubnuty mukoperiost sinus maxilaris bilat ....dostala som na to nosafan sprej a bioparox
ked mali chalani ciplox, ja som mala ATB, ale neviem nazov... :(
@anielik no ten tvoj streptokok moze byt navvine..treba ho riadne preliecit plus by som Ti dala skontrolovat po prelieceni ASLO, LATEX, CRP ...ci v tele pretrvava nejaky chronicky zapal alebo nie
na tie dutiny skus antihistaminikum a NAsivin sinus sirup alebo tabletky /moze sa od 3 rokov/, je to byilnkove, na volnopredaj, uvolnuje dutiny /len si pozri zlozenie, ci nie si na nektoru bylinku alergicka/..pri vybrani celej davky ma pozbudzujuci ucinok na imunitu
teraz si nemala prelieceneho toho streptokoka?
@strapco13 dakujem,clanok som si precitala,a priznam sa ,ze som nevedela ako sa spravne robi tato nos.hygiena. 😉
inac prisli nam vysledky vyteru z nosa. maly ma pozit. stafylokok aureas(neviem ako sa spravne pise) ☹ a co som sa docitala-TO SA HO FAKT NEDA ZBAVIT:?
doktorka nam nedala ziadne lieky,len fenistil na noc ,vraj pretoze sa maly relativne dobre citi,nekasle,nema teplotu.a striekame vincentku.bude to stacit?
@strapco13 ahoj, dnes som neplanovane musela ist k mojej doki v utorok ma strasne zacala bolet akoby sanka a preslo to tak ze ani pomaly neotovrim usta...dokonca mam napuchnute lice a boli ma az pod mandlou, lekarka povedala ze nemam ucho zapalene, a ani nejaky iny zapal tam nevidi dala mi ATB ..ofloxin, ten som brala aj vtedy ked deti mali ciplox...
tie veci co si mam dat skontrolovat robi kto? CRP by mala doky a ostatne tiez? mam si to pytat ? nebude sa na mna kukat ze odkial to mam? 🙂 dakujem
inak starsi dnes uz nebol skolke...ked kychol tak soplik az na pupku :( zatial bezfarebny tak som mu dala len zvysene Ccko, do nosa olynt a pridala isoprinosin...
dakujem za tvoj cas 🙂
@anielik opuch mas z vonka na krku alebo vo vnutri v hrdle? vies prehltat?
tie veci moze odobrat krv tvoj obvodak, vyter je lepsi u ORL..ze odkial to mas?..no po prve by to obvodak mal vediet, ze ked je opakovane vo vytere streptokok tak by sa to patrilo...a potom mozes poveda tze ti to poradila ORL Dr na nete..kludne sa odvolaj na mna..alebo skoc v Senci za Dr Konigom..on robil dakedy u nas v GA..aj ked sa osobne nepoznam s nim, ale on /tiez iny ORL/ to moze tiez doporucit, aby ti tie odbery spravil obvodak
synovi si zatial dala dobru liecbu 😉 plus nejaky ten preplach

@strapco13 Ahojte, mám 8 mesačného synčeka a od narodenia ho vkuse trápia soplíky. Jeden čas mu dokonca vrážali soplíky i do očičiek z čoho mu tak hnisali, že ich nemohol ani otvoriť. Začali sme chodiť po očnom, niekoľkokrát mu robili aj výplach a nič nepomáhalo až raz nám predpísali Pamycon a odvtedy mu nehnisajú očká.
Jeden čas sa nám dokonca i dusil a to spinkal vo vyvýšenej polohe v ktorej spinká i teraz. Posledné dni sú strašné v noci vôbec nespí a len plače už takto nevládzem ďalej. Trápi sa malý i my. Na ORL sme boli a lekár nám povedal, že mu nič nieje, že to pod nich nespadá a poslal nás naspať k detskému. Už naozaj neviem čo mám robiť a len sa to zhoršuje a najhoršie na tom je, že cez deň dobre dýcha ale v noci je to zlé a lekári to vôbec neberú vážne.
Výter z nosa mu bol robený viackrát a mal všetko v poriadku.
Izbu mu stále zvlhčujeme. V noci strašne chrčí, chápe i krochká niekedy a tie soplíky ako keby mal strašne hlboko a vôbec mu to nejde odsať a to sme už vyskúšali všetky odsávačky. Raz nám povedia odsávať odsávať a ešte raz odsávať potom zase v žiadnom prípade, raz má vysušenú sliznicu, inokedy zase má chrasty a potom zase má všetko v poriadku .... mne to už tak pripadá akokeby ani lekári nevedeli čo mu je ☹
Z liekov sme brali: Pamycon, Trifed, Sterimar, Libenar, Nasivin, Fenistil, Stoptusin a raz mal aj taký sprej čo sa dal na takú akokeby masku a to musel dýchať.
Veci mu perieme v detskom prášku PERSIL SENSITIV a aj detskú aviváž SILAN používame. Lovela mu vadila. Všetky veci mu žehlím. Čo sa týka matracu a plachty tie ma antilargiecké. V izbe mu pravidelne utieram prach, zem sa umýva niekoľko-krát do týždňa a v poslednej dobe som mu začala umývať i okno cca 1x za mesiac.
Prosím pomôžte mi, lebo už som naozaj zúfalá.