icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
14. sep 2011

@lemge staphylokokus aureus /zlaty stapfylokok/ je pomaly take domace zvieratko 😅 sam o sebe je neskodny na zdravej sliznici a zdravej kozi..ale pomaha zhorsovat infekty vyvolane inym virusom alebo inou bakteriou
pokial nie su ine tazkosti tak sa ani nezvykne preliecovat..ale zavisi podla konkretneho druhu tohto bacila
ci sa ho da zbavit?...velmi tazko 😅 nieco na podporu imunity, probiotika, preplachy..ale casto nezaberie nic 😅
asi som nepotesila, co? 😅

anielik
14. sep 2011

@strapco13 opuch mam z vonka na lici ale viac to boli zvnutra, aked si postlacam tak pravu mandlu dost citim...mozem si to nahrievat bioptronom? nespravim si tym zle? a uz som si dala aj brufen, ale nemam pocit zeby dako zabral :(

hej p. KOnig je nas osobny ORL, 🙂 vzdy tam nabehneme cela family a pytame si stery...my sa uz lucime " uz by sme sa nemuseli vidiet :D " alebo " davno sme sa nevideli, mali ste dovolenku tak sme nemohli prist 🙂 " fakt sme tam min. 2x do mesiaca :(

Matkovi jasne preplach, ten robime denne bez ohladu na to ci je soplik alebo nie... ozaj teraz ma napadlo, ta slana voda mu nemoze nejako ovplyvnovat sliznicu? nemali by sme to robit len v pripade potreby....nas to naucili v hornom smokovci...robime to cez tu ich specialnu banku 🙂 a musim si to veeeelmi pochvalit, neuveritelne ako krasne sa s tym cisti nos

monalisatko
14. sep 2011

@strapco13 ahoj. Dávnejšie som tu nebola, ale teraz by som chcela nejakú radu pre seba a nie deti. Určite sa nepamätáš pri tom množstve otázok čo stále dostávaš, ale asi tak 2 mesiace dozadu som ti písala, že zvyknem zachrípnuť, že pre čo to môže byť. Nie som chorá, hrdlo ma nebolí ani nič podobné a stále to trvá. Niekedy je to horšie, inokedy menej. Niekedy som zachrípnutá od rána, niekedy len na večer. Už ma to začína štvať, lebo to trvá dlho. Myslíš, že by som si mala dať vyšetriť hlasivky? Ak áno, ako sa to vyšetruje?
Ďakujem

strapco13
14. sep 2011

@anielik preplach neuskodi...ved aj ruky si umyvas X-krat denne 😉
vies si kuknut do ust?...su mandle rovnako velke?

strapco13
14. sep 2011

@monalisatko pokial clovek opakovane zachripne..treba dat vysetrit hlasivky /aj ked problem moze byt aj inde..dutiny, nedostatocne dychanie nosom a pod/
vysetrenie neboli...ako sa to vysetruje..rozne...najcastejsie vyplazis jazyk , moze ho drzat dr alebo ty, a nahriatym zrkadielkom /nie horucim, len aby sa nezaparilo od dychu/ s dr pozrie do hrdla, musis pri tom dychat ustami aby ta nenaplo..proste predychat to /nie ako pri porode 😅 ..ale pomaly normalne dychat, len ustami/..a dr ti povie ze mas povedat nieco
potom sa to da aj cez nos vysetrit takou ohybnou hadickou /tu nemusis predychavat/ a tiez ti povie co mas hovorit..nos sa vacsinou znecitlivie pred vysetrenim

anielik
14. sep 2011

@strapco13 zial neviem :( neotvorim tak usta :( lekarka sice nic nevravela ale na dotyk by som povedala ze je vacsia.... pripadne to nemozu byt uzliny?

monalisatko
14. sep 2011

@strapco13 no kým by ma vyšetrovali cez ústa, tak to zvládnem, ale cez nos by som nerada 😅 Ja moc lekárov nemusím 😅 😅 😅 Viem že je to takto ťažké usúdiť, ale kde môže byť problém? Ak by boli napr. zapálené, tak z čoho? A ako sa to lieči?

monalisatko
14. sep 2011

@strapco13 inak nosom dýcham úplne v pohode. Nemám nádchu a ani na nič alergiu

strapco13
14. sep 2011

@anielik uprimne...pripomina mi to stav..paratonsilarny absces..kedy sa za mandlou vytvori dutinka s hnisom, ak nie je este hnis, len zapal okoliteho tkaniva tak sa to nazyva peritonsilitida ..oba stavy su na ATB a na vybratie mandle co najskor..je to ako akutny slepak len v ustach
nebola si s tym za Konigom?...ja by som sla na pohotovost radsej...z toho co mi pises sa mi to nepaci..hned ma napadlo toto
minimalne si daj nejake antihistaminikum na opuch
boli to strasne? zvykne to hrdlo velmi boliet pri tom, teplota nemusi byt zvysena ale moze
co ti vysetrila dr krv aspon?

strapco13
14. sep 2011

@monalisatko hlasivky..no liecia sa podla toho co sa tam najde...od ATB, cez lieky proti opuchu po operaciu

monalisatko
14. sep 2011

@strapco13 aha, tak to si asi nič v lekárni na to nekúpim ☹ Doteraz som nikdy problém s hlasivkami nemala, ale asi to ide aj s vekom a aj tým, že čím ďalej, tým viac musím kričať na deti, lebo počujú len to čo chcú 😅

anielik
14. sep 2011

@strapco13 u koniga som bola v pondelok, a vtedy som to este nemala takze ma nekontroloval... dnes mi to len prezrela lekarka, skusala nejaku zlazu pri sanke ale ziaden hnis nevysiel, mandlu neviem ci nejako viacej obzerala, krv ani nic mi nebrala ....(bolo kopec dochodcov predomnou.... :( )
boli to dost, ledva som zjedla na veceru rozok...resp tak aby som si ho dala do ust, nemohla som ich ani poriadne otvorit :(
ok idem najst nejaky fenistil, ci nieco ine radsej? ( pri detoch som vybavena :D )

poviem ti pravdu, dnes ked som cakala vyse 2hodin u lekarky som si povedala ze by som si asi aj tu mandlu dala vybrat, keby som vedela ze uz bude pokoj v rodine.... krcne sa vyberaju aj lokalne ci sa musi lezat v nemocnici?

strapco13
14. sep 2011

@monalisatko no na hlasivky je dobre kalcium z volnopredajnych liekov..ale tebe sa to opakuje, nacase dat ich vysetrit

strapco13
14. sep 2011

@anielik cim dalej, tym viac mam dojem, ze mas ten hnis za mandlou..ono to caso pride ako blesk z jasneho neba..ze jeden den nic a na druhy bolesti a je to tam
fenistil mozes...ale lepsie je ked sa na to pozre nejaky ORL..lebo ak je tam hnis tak to napichne odsaje a tebe sa ulavi
mandle sa vyberaju aj v lokalke aj v celkovej-.ale ak je tam ten hnis doporucujem celkovu...lebo do zapaleneho tkaniva strasne zle prenika lokalna anesteza, cize to boli a po dalsie..tazko sa operuje ak nevies otvorit usta 😅
nebudem kvoli tebe spat 😅

anielik
14. sep 2011

@strapco13 este ma napadlo, ku konigovi sa teraz len tak lahko neda dostat, ma strasne vela pacientov, uz berie len objednanych, ale skusim v piatok...ak nebudem musiet ist na pohotovost....nejako ma zacalo drazdit hrdlo...ach jo :(

strapco13
14. sep 2011

@anielik podla mna mas akutny stav a ten by mal zobrat..ale necakala by som...ake krcne oddelenie mas najblizsie..BA alebo Trnava, ze..tam by mali sluziot lekari z ORL celu noc a aj zajtra, kedze je sviatok

monalisatko
14. sep 2011

@strapco13 ďakujem za pomoc, tak asi najprv vyskúšam kalcium a skúsim nekričať 😀 a ak nepomôže, tak sa odhodlám k dr.

anielik
14. sep 2011

@strapco13 do rana dako vydrzim a uvidim co bude, teraz isto nejdem do BA a do trnavy by som nesla uz vobec :D
hej on zoberie akutne pripady ( po 2hodinach cakania ) zazila som tam maminu s mini dietatkom co tam takto cakali...ja to vsak nemozem potvrdit, nas zoberie vzdy kedy si zavolame, ze ho potrebujeme...tak snad ak vydrzim do piatku tak ma zoberie...

strapco13
14. sep 2011

@anielik uvidis ako sa budes citit..ale ak by sa to zhorsovalo tak treba na pohotovost

anielik
14. sep 2011

@strapco13 fenistil podany dala som si rovno 40 kvapiek 🙂 tak snad zaberie a nebudem musiet mat nocny vylet 🙂 ked som dnes zacala brat tie ATB, a nezlepsi sa to do piatku mam ist za lekarkou? ci rovno ORL? sa o mna staras ako o tvoje dietatko 🙂 :(

strapco13
14. sep 2011

@anielik radsej rovno za ORL..ak to dnes videla a neposlala ta, lebo ten stav nepozna, tak to moze urobit aj v piatok
ake mas ATB
dufam ze do rana vydrzis..ale zajtra si asi ten vylet spravis 😅 ☹

anielik
14. sep 2011

@strapco13 ok skusim mu hned rano zavolat aby ma zobral. Mam ofloxin dnes som si davala 2x 2 tabl a od zajtra kazdych 12 hod jednu

ach jo...dufam ze nebudu vsetci v trencine alebo moja choroba si da "nacas"

strapco13
14. sep 2011

@anielik len zajtra je sviatok..pochybujem ze konig ordinuje

anielik
14. sep 2011

@strapco13 ja dufam ze vydrzim do piatku 🙂 a ze mu vtedy rano zavolam 🙂))

strapco13
14. sep 2011

@anielik ja tiez dufam..ale neverim 😅 to zvykne strasne boliet a navyse je to riskantne, cakat , ze ako sa to vyvinie
je pravda, ze Ta nevidim...skoda ze si to nevies odfotit a dat sem fotku 😅 ..cize to ze uvazujem o urcitej diagnoze neznamena, ze ju mas

anielik
14. sep 2011

@strapco13 nestras ma 🙂))

hej je skoda ze sa to neda odfotit...hlavne ked nemozem otvorit usta :D
Ok, idem si oddychnut, dakujem za rady a snad do rana vydrzim, urcite sa ozvem. Velmi pekne zatial dakujem za pomoc 🙂

strapco13
14. sep 2011

@anielik daj vediet..drzim palce...snad mas len vyskocenu sanku 😅 ..ale tam nebyva zvacsena jedna mandla..ak je jedna mandla zvacsena..je to ten hnis za mandlou ☹

denisocka
15. sep 2011

@strapco13 ahoj, straši je ešte lend ruhy týžden v školke a už ma zelene šušle v nose a chytil to aj mladši.. myslela som,že ma sople zo zubov,ale po 3 dnoch su zelene jak ... jak jeden tak druhy . ist do doktorky po atb do nosa,či len robit hygienu a davat Nasivin ?

lemge
15. sep 2011

@strapco13 ahoj.no to si ma nepotesila. ☹ mozno ho mam aj ja.ja mavam casto sople,len co ma trochu ofukne...
A to akoze teraz bude mat maly nonstop sople?nieco musi na to fungovat,ci???
lebo uz mesiac kazde rano musime odsavat 😠 nie je ich vela ale su hustejsie a zavadzaju mu.

anielik
15. sep 2011

@strapco13 ahoj, noc bola v pohode...hlavne ked uz viem pricinu "prvy zub mudrosti sa rozhodo,l ze vyjde von! " je v pravo hore svinucha, ale aj tak ma boli mandla...takze ked dnes bude Ok tak zajtra skocim za konigom, snad ma zoberie 🙂
dakujem ze si na mna myslela 🙂