Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 prepacte, mozno som blba ale fakt neviem, potrebujem sa poradit: maly ma zapalene uska, berie ATB prvy den, teploty od vcera nema - mozem s nim chodit vonku? Alebo musi byt celu liecbu doma?
Mam totizto aj trojrocnu dcerku, vonku je krasne, sice chladno ale slniecko svieti a udrzat deti v klude doma, to budem potrebovat sakra silne nervy... Ale ak sa vonku nesmie chodit, tak to vydrzim, jasnacka...
@strapco13 ahoj, chcela by som ta poprosit o radu. Ked kojim malu s tym, ze lezi na pravom boku tak pocas kojenia vytaca hlavicku do pravej strany, resp. mi ju akokeby "tlaci" do ruky. Ked ju kojim a je na lavom boku tak zase ohyba cele telo hore do pismena U. Toto robila uz davnejsie len ked lezala na pravom boku v postielke, ale nespominam si zeby to robila aj pocas kojenia. Neznamena to nejaky zdravotny problem?
@lenka_da no zo zapalom ucha nie su zarty..par dni by som s nim von nesla..jedine ak by bolo pekne teplo, bezvetrie....kukni na moj clanok o zapale stredneho ucha..tak je rozpisane ako pomoct aby sa to co najskor zhojilo
strasi moze vyvencit niekto iny..ocko, stary rodicia, zodpovedna kamoska 😉
pevne nervy, drzim palce 😉
@dejka77 sleduj ci toci hlavickou rovnako na obe strany ked je v klude...ak nie,, moze moze mat skrateny krcny sval..torticollis...to treba rozcvicit
skus obmenit polohy ..skus futbalovu alebo http://www.kojeni.net/polohy.php tam su rozne polohy..mozno bude menej vymyslat
este je mozne ze jej vadi tok mliecka..bud pomaly alebo silny
a mono len vymysla 😉
@strapco13 ked lezi v postielke a je na pravom boku (to je jej oblubena poloha, na lavom je malokedy) tak to robi, nikdy nie naopak. Pri kojeni mam pocit akokeby jej nieco vadilo a preto to robila. Mozno jej vadi silny tok, este ho tusim mam, ale preco potom nerobi to iste ked je na lavom boku? A ako sa da rozcvicit skrateny krcny sval, da sa to pohladat niekde na nete?
@dejka77 skus si dat do vyhladavaca torticollis ..mozno nieco najdes..alebo chod k ortopedovi, ten sa kukne a doporuci cviky alebo ta posle na rehabku a tam ti ukazu cviky
je mozne ze nie je uplne dobra poskladana pri dojceni..skus poupravovat polohu...niekedy vadi rucicka, niekedy nozicka, ci ju tlacis na brusku..skus pomenit
@strapco13 ahoj...som sa neozvala...v piatok som nebola na ORL, ale uz je to vsetko lepsie..zub svina vysiel a hrdlo uz boli podstatne menej...ale isto to s nim predebatujem
zato obaja chlapci maju ATB, Penbene.... Miska som ledva rozdychala zo stvrtka na piatok, strasne stekavy kasel mal a matkovi zozelenly sopliky...tak zial uz som asi nemala co vymyslat.... dakujem za pomoc a ozvem sa ako som dopadla u Koniga.
Dobrý večer,ja by som potrebovala poradiť,môj 3,5 ročný synček je od stredy zahlienený,bielo-priesvitné hlieny mu odsávam 3X denne-vyfúkať sa nevie(ale ani by mu to zrejme neišlo) pretože mu soplíky stekajú asi do hrdla,alebo ja už neviem,či ich má niekde usadené...pretože von z nošteka mu nevytekajú vôbec a pritom má hlas taký chuchmavý..včera som volala s pediatrom našim a povedal,že 3,5 ročné dieťa ešte nemáva zastavené soplíky v dutinách,či ako to mám správne nazvať..takýto prípad máme prvý raz,keď mu nevytekajú soplíky a pritom na hlase počuť,ako je riadne zahlienený...od včera dávam 2X denne Nasivin sínus -na uvoľnenie hlienov a nič 😖 doktor mi povedal,že keď nemá teplotu,tak k nemu s malým nemusím chodiť a mám mu vyskúšať nasadiť Erdomed...neviem,na čo presne to je,nemám to doma,zajtra skočím do lekárne..ja si len myslím,že nakoľko vykašliava iba občas cez deň a dosť málo,tak sa mu tie hlieny niekde zadržiavajú a prosím vás od radu,ako im pomôcť von..aj keď mu odsajem niečo,aj tak je počuť na hlase,akoby som mu ani neodsávala 😢 dúfam,že z toho nemôže dostať nejaký zápal uška,alebo niečo...nemala by som ísť predsa s ním k doktorovi,aby ho popočúval,či mu to nesadá na priedušky???Lebo je taký chuchmavý,že to neviem rozoznať 😢 ďakujem vám vopred za vaše rady 😉
@anielik super ze je lepsie
@margot uz sme si pisali v IP..len doplnim, ak ma ah´j hlas zmeneny daj kalciovy sirup, ten je vyborny na hlasivky a celkovo pri infektooch dychacich ciest
myslim ze u vas je hlavny problem ze je nos opuchnuty..teb treba uvolnit..to uz sme riesili v IP..preplach nosne kvapky ..a ak kojis mensiu, tak mozes svoje mliecko kvapnut aj malemu do nosa po odsati, potom uz neodsavat
@strapco13 mam otazocku, neterke zistili ze ma alopecia areata, je to lokalne vypadavanie vlaskou- taka mala plesinka sa jej spravila, a podla vysledkov vyterov zistili, ze ma zlateho stafilokoka v nosteku, moze to mat suvis? Aky by bol potom postup, nadchu ani ine problemy nema... Pojdu na ORL vysetrenie.
dakujem
@strapco13 ahojj mam otazocku može mat dcera (2.5rocna) pri prerezavay zubkou zelene sopliky????obvodna nam dala pamykol berieme ho už 5 den a stalre ma zelene ☹
@strapco13 Dobry den, poprosim vas o radu,či postupujem spravne, moj synček bude mat 5 rokov ,od 1.roka berieme physiomer 2x denne ,rano a večer,poradili nam to v nemocke ,ked sme boli,koli dutinam, použivam to v kuse,či je leto,zima,robim to presne ako vy pišete v blogu,ale...ked pride,jesen ako teraz, mam pocit,že nam to vobec nepomaha,je pravda,že sme čerstvi školkari...nadcha nabehne akokeby sme nič nerobili,prevenciu mam na mysli,krasne smrkáme nos, s tym nieje problem,čo robim zle ?možeme uživat ten physiomer takto dlho ? ďakujem.
@strapco13 prepáč že s tým otravujem, asi to tu už bolo prejednávané...ale nemôžem čítať celú debatu spätne-obe deti majú zelený sopeľ, malá to mala takmer celý minulý rok, sem tam vlhko zakašlú (kašeľ zvykne prejsť, sopeľ, najmä u mladšej pretrváva.) Ináč im nie je nič-teplota nie je, malátne nie sú, ani podráždené, na hrdlo sa nesťažujú, ani na bolesť hlavy, nedusí ich kašeľ...proste sú ako vždy ibaže dlhodobo so zeleným sopľom. Kým som doma, tak si ich môžem nechať doma aj dlhšie, ale teda keď budem chodiť do roboty....môžu s tým do kolektívu? Treba im na to niečo podávať? ATB nechcem, a ani doktorka naša nie je taká žeby hneď pri sopli fukla atb. anpokon som jej to už spomínala s tým sopľom ale že ak im nie je nič iné...tak ani nič im nedala...je niečo voľnopredajné čo by som mohla? Vďaka!
@strapco13 Ahoj, dlhsie som tu nebola. písala som tu pred par mesiacmi. Vtedy dcere zistili zvacsenu nosnu mandlu a tekutinu v oboch uskach. dnes sme mali planovany prijem v nemocnici na operaciu - vybratie nosnej mandle, odsatie tekutiny z usiek. Na ORL ambulancii ju pred prijatim vysetrili, nezistili ziadnu tekutinu v uskach, absolvovali sme aj kontrolne tympano. Uska su OK, bez tekutiny. To nas prijemne prekvapilo, lebo nam tvrdili, ze ta tekutina sama nezmizne ked je mandla zvacsena (asi pomohla homeopaticka liecba 🙂 a letne prazdniny bez kolektivu so skolkarskymi bacilmi). Po konzultacii s primarom sme operaciu zrusili, nakolko mandla je sice este zvacsena, ale momentalne nesposobuje komplikacie. Upozornil nas, ze problem s uskami moze znova nastat, ked ochorie a mandla sa vtedy zvacsi tak , ze jej bude tlacit na uska. Z dovodu, ze nam nikto nezaruci, ze po odstraneni mandla znova nenarastie sme sa rozhodli, ze dcerku nebudeme trapit a budeme to riesit len v pripade zhorsenia stavu. Aky mas na to nazor? Imunologicka nam predpisala Luivac na podporu imunity. Mali sme ho nasadit po operacii. Vraj zabranuje aj opatovnemu dorastaniu mandle. mas s tym nejake skusenosti?
@strapco13 prosim o pomoc, chcela by som sa opytat moj mladsi 10 mesacny ma hlieniky, myslela som , ze bude nadcha, ale nie on to ma vzadu a ked ho kojim tak uplne pocut ako mu tam tie hlieniky vadia, vzdy si ich tak potiahne a napne ho, nema ich vela, ale vadi mu to hlavne v noci, ked lezi a kojime sa...tuto noc uz aj z toho troska pokasliaval, neviem ci ist k lekarovi, alebo mam este pockat ci sa to zhorsi, alebo mam nieco dat? davam mu len libenar do nosa, skusam odsavat no odsat to az zo zadu nejde a v nose sopliky nema, teplotu nema
este jedna otazka ohladne starsieho... mal asi pred necelymi troma tyzdnami vecer teplotu vyse 38 stupnov, presne neviem, lebo nevydrzal pri merani, no na druhy den mu absolutne nic nebolo,neeviem ci to moze suvisiet, ale asi 4 dni nato zacal strasne chrapat,a chrape noc , co noc... zacala som davat tiez libenar, som si myslela, ze ma upchaty nostek, ale nepomaha to , nos si vie pekne fukat, ale sopliky nema, mam ist k lekarovi ? alebo vyskusat nieco ine ako libenar? dakujem za rady
@strapco13 ahoj, chcela by som sa opytat, ci je mozne, aby sa zvacsena nosohltanova mandla prejavila len obcasnym nocnym chrapanim a "zavadzanim" v nose - syn si v poslednej dobe rozskriabe jednu nosovu dierku do krvi. Pravidelne cistime nostek fyziologom, vzduch zvlhcujem, za posledny rok mal len dva krat virusove ochorenie s mierne zvysenou teplotou a vodnatou nadchou, ale pred dvomi rokmi pri nastupe do skolky bol velmi casto chory, preto sme aj prerusili na rok skolku (doplatili sme na typicky problem v slovenskych skolkach - mamy tam umiestnuju aj deti, ktore su chore, resp. nedoliecene ☹ ). Vo stvrtok s nim chcem ist k lekarovi, len by som bola rada, keby mi aj ty poradis, ci a ake vysetrenia mam pytat (ak by ich nahodou lekar sam od seba nenavrhol). Ak si najdes cas a odpovies mi budem ti vdacna, aj ked chapem ze mas toho vela
@stankatt moze to byt lokalny problem ze ma infekciu..ale skor tipujem nejake lozisko infekcie..casto krcne mandle a streptokokova infekcia
pediater nech odoberie krv na ASLO, LATEX, CRP. sedimentaciu, klasika krvny obraz
mala by ist na ORL..tam nech spravia vyter z nosa, z mandli, popripade aj RTG prinosovych dutin, vysetri krcne a nosnu mandlu
dalsie loziska infekcie co treba vyroiesit..gynekologicke, moc, zuby /vratane RTG, moze byt problem niekde pri koreni zuba/
zlaty staphylokk je bacil akoostatne preniese sa kvapockami ako klasicka infekcia...je to ale slaby bycil, na zdravej a neposkodenej kozi ci sliznici nevyvola nic, ale staci skrabanec, ci ina bakteria alebo virus a zhorsuje stav, casto robi aj kozne problemy..cize nech spravia vyter na ORL a potom cielene preliecit vsetky bacily
@mariana0915 zelene sopliky znamenaju bakterialnu infekciu..liecba pamykonom ma byt 7 dni...ale na ten 5 den uz malo byt zlepsenie..kukni moj clanok o toalete nosa
kedze sa to nelepsi ziadali by som vyter je mozne ze je tam bacil rezistentny na pamykon a mozno teda treba zmenit ATB
@yukki no zeleny sople znamena bakterialnu infekciu..cize vyter a ATB lokalne asi budete potrebovat a do kolektivu by sa so zelenym soplom nemalo ist
skus preplach nosa..je to v mojom clanku, dalej mozes naparovat, biolampa, kamilku preplachovat noc
kedze je to dlhodobejsi uz problem..sla by som na ORL vysetrit nosnu mandlu
moze byt aj ze je niekto z najblizsich bacilonosic..cize pokial u deti ORL vysetrenie nic neukaze bolo by dobre sparvit vytery rodicom, pripadne starym rodicom, ak su v castom kontakte
@strapco13 dakujem, no dnes boli na ORL, a csetko OK, ze pokial nema problemy tak jej na stafilokoka ani nic nedaju. No ja to tiez tipujem na zubky... Ale idu aj na ocne, dets.gynekologiu a testy krvi ma OK, nevypada to na stitnu zlazu, ale aj tam maju ist.. no parada.... a to ma mala 6 rokov ☹ 😠
@strapco13 ďakujem Vám za rýchlu odpoveď,alergologicke vyšetrenie nam robili teraz, z krvi,alergiu nemá na nič /klop,klop/ iba má zníženu imunitu,ale na to nam dr.nič nedala ,uvidime ako bude, teraz začala školka,ide zima tak potom asi ku nej zbehnem,lebo rozmyšlala nad imunorom,alebo ribomunylom,to by nam asi pomohlo?ale aj tak Vam ďakujem a dodatočne gratulujem k babetku a prajem všetko dobré,Dana.
@sirell lieky na podporu imunity mozu pomoct...nosna mandla je lymfaricke tkanivo reaguje zvacsenim na infekty..pokial sa vyhnete infektom moze sa zmensit..ale nemusi..zavisi od jej kapacity
moj nazor...ak su nejake priznaky zo zvacsenej nosnej mnadle..chrapanie, uska, infekty..proste cokolvek, ma sa vyberat
ano nikto ti nezaruci ci dorastie alebo nie /rovnako nikto nezaruci, ze ta vonku nezrazi auto/...mozno bude problem o tyzden, mozo o rok, mozno nikdy /to drzim palce 😉 /
pravidelne toaleta nosa, preplachy, mozno by boli vhod aj dlhodobo antihistaminika, ci lokalny kortikoid do nosa ..mala som uz pripady, ze sa v den nastupu operacie opaeracia zrusila pre zlepsenie stavu a nemuseli ist potom vobec uz na operaciu...kiezby ich bolo viac
@ollako pokial su sopliky bezfarebne, tak ATB netreba..skus tolateu nosa /pozri moj clanok/ a sinupret..zriedi hlieniky a lahsie ich odsajes, kedze kojis, tak po toalete nosa a odsati, mozes kvapnut svoje mliecko do kazdej nosnej dierky..to je najlepsi liek 😉
nezabudnut na klasicke nosne kvaoky proti opuchu...treba ich dat, sliznica sa uvolni, nebudes odsavat proti odporu
u starsieho to iste..pus nejake natihistaminikum, pokial to nepejde do 2 tyzdnch treba skontrolovat nosnu mandlu na ORL
@svetielkoand zavadzia mu nieco v jednej nosnej dierke alebo oboch?
je mozne ze nosna mandla ma hranicnu velkost a ked pripuchne tak vtedy t vadi, a ked je trosku klud tak odpuchne a nevadi
ale je mozne ze tym rozskriabavanim mu v nose vyrastlo nieco /vacsinou polyp alebo taky cievny vyrastok/..takze by som sa pytala na ORL, kde aj vysetria nos, nosnu mandlu
ak by mu aj nic nevyrastlo, tak na ORL mu mozu spalit tu cievku co krvaca
kedze si skriabe nos..zrejme ho svrbi..skus mu premastit sliznicu nosa ..v lekarni kupis nieco urcite /Nisita mast, Pinosol, Coldastop, biela vazelina/ alebo klasika olej na varenie, ci olivovy olej
plus zvys Vit C..pri nedostatku zvyknu krvacat cievy
alebo je mozna alergia na nieco, cize nosna sliznica opuchne...ak na ORL nic nenajdu, tak potom alergologocke vysetrenie

ahojte, viete mi povedat, kedy dorasta nosna mandla po jej vybrati?