Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 opuch mam z vonka na lici ale viac to boli zvnutra, aked si postlacam tak pravu mandlu dost citim...mozem si to nahrievat bioptronom? nespravim si tym zle? a uz som si dala aj brufen, ale nemam pocit zeby dako zabral :(
hej p. KOnig je nas osobny ORL, 🙂 vzdy tam nabehneme cela family a pytame si stery...my sa uz lucime " uz by sme sa nemuseli vidiet :D " alebo " davno sme sa nevideli, mali ste dovolenku tak sme nemohli prist 🙂 " fakt sme tam min. 2x do mesiaca :(
Matkovi jasne preplach, ten robime denne bez ohladu na to ci je soplik alebo nie... ozaj teraz ma napadlo, ta slana voda mu nemoze nejako ovplyvnovat sliznicu? nemali by sme to robit len v pripade potreby....nas to naucili v hornom smokovci...robime to cez tu ich specialnu banku 🙂 a musim si to veeeelmi pochvalit, neuveritelne ako krasne sa s tym cisti nos
@strapco13 ahoj. Dávnejšie som tu nebola, ale teraz by som chcela nejakú radu pre seba a nie deti. Určite sa nepamätáš pri tom množstve otázok čo stále dostávaš, ale asi tak 2 mesiace dozadu som ti písala, že zvyknem zachrípnuť, že pre čo to môže byť. Nie som chorá, hrdlo ma nebolí ani nič podobné a stále to trvá. Niekedy je to horšie, inokedy menej. Niekedy som zachrípnutá od rána, niekedy len na večer. Už ma to začína štvať, lebo to trvá dlho. Myslíš, že by som si mala dať vyšetriť hlasivky? Ak áno, ako sa to vyšetruje?
Ďakujem
@monalisatko pokial clovek opakovane zachripne..treba dat vysetrit hlasivky /aj ked problem moze byt aj inde..dutiny, nedostatocne dychanie nosom a pod/
vysetrenie neboli...ako sa to vysetruje..rozne...najcastejsie vyplazis jazyk , moze ho drzat dr alebo ty, a nahriatym zrkadielkom /nie horucim, len aby sa nezaparilo od dychu/ s dr pozrie do hrdla, musis pri tom dychat ustami aby ta nenaplo..proste predychat to /nie ako pri porode 😅 ..ale pomaly normalne dychat, len ustami/..a dr ti povie ze mas povedat nieco
potom sa to da aj cez nos vysetrit takou ohybnou hadickou /tu nemusis predychavat/ a tiez ti povie co mas hovorit..nos sa vacsinou znecitlivie pred vysetrenim
@strapco13 no kým by ma vyšetrovali cez ústa, tak to zvládnem, ale cez nos by som nerada 😅 Ja moc lekárov nemusím 😅 😅 😅 Viem že je to takto ťažké usúdiť, ale kde môže byť problém? Ak by boli napr. zapálené, tak z čoho? A ako sa to lieči?
@strapco13 inak nosom dýcham úplne v pohode. Nemám nádchu a ani na nič alergiu
@anielik uprimne...pripomina mi to stav..paratonsilarny absces..kedy sa za mandlou vytvori dutinka s hnisom, ak nie je este hnis, len zapal okoliteho tkaniva tak sa to nazyva peritonsilitida ..oba stavy su na ATB a na vybratie mandle co najskor..je to ako akutny slepak len v ustach
nebola si s tym za Konigom?...ja by som sla na pohotovost radsej...z toho co mi pises sa mi to nepaci..hned ma napadlo toto
minimalne si daj nejake antihistaminikum na opuch
boli to strasne? zvykne to hrdlo velmi boliet pri tom, teplota nemusi byt zvysena ale moze
co ti vysetrila dr krv aspon?
@monalisatko hlasivky..no liecia sa podla toho co sa tam najde...od ATB, cez lieky proti opuchu po operaciu
@strapco13 aha, tak to si asi nič v lekárni na to nekúpim ☹ Doteraz som nikdy problém s hlasivkami nemala, ale asi to ide aj s vekom a aj tým, že čím ďalej, tým viac musím kričať na deti, lebo počujú len to čo chcú 😅
@strapco13 u koniga som bola v pondelok, a vtedy som to este nemala takze ma nekontroloval... dnes mi to len prezrela lekarka, skusala nejaku zlazu pri sanke ale ziaden hnis nevysiel, mandlu neviem ci nejako viacej obzerala, krv ani nic mi nebrala ....(bolo kopec dochodcov predomnou.... :( )
boli to dost, ledva som zjedla na veceru rozok...resp tak aby som si ho dala do ust, nemohla som ich ani poriadne otvorit :(
ok idem najst nejaky fenistil, ci nieco ine radsej? ( pri detoch som vybavena :D )
poviem ti pravdu, dnes ked som cakala vyse 2hodin u lekarky som si povedala ze by som si asi aj tu mandlu dala vybrat, keby som vedela ze uz bude pokoj v rodine.... krcne sa vyberaju aj lokalne ci sa musi lezat v nemocnici?
@monalisatko no na hlasivky je dobre kalcium z volnopredajnych liekov..ale tebe sa to opakuje, nacase dat ich vysetrit
@anielik cim dalej, tym viac mam dojem, ze mas ten hnis za mandlou..ono to caso pride ako blesk z jasneho neba..ze jeden den nic a na druhy bolesti a je to tam
fenistil mozes...ale lepsie je ked sa na to pozre nejaky ORL..lebo ak je tam hnis tak to napichne odsaje a tebe sa ulavi
mandle sa vyberaju aj v lokalke aj v celkovej-.ale ak je tam ten hnis doporucujem celkovu...lebo do zapaleneho tkaniva strasne zle prenika lokalna anesteza, cize to boli a po dalsie..tazko sa operuje ak nevies otvorit usta 😅
nebudem kvoli tebe spat 😅
@strapco13 ďakujem za pomoc, tak asi najprv vyskúšam kalcium a skúsim nekričať 😀 a ak nepomôže, tak sa odhodlám k dr.
@strapco13 do rana dako vydrzim a uvidim co bude, teraz isto nejdem do BA a do trnavy by som nesla uz vobec :D
hej on zoberie akutne pripady ( po 2hodinach cakania ) zazila som tam maminu s mini dietatkom co tam takto cakali...ja to vsak nemozem potvrdit, nas zoberie vzdy kedy si zavolame, ze ho potrebujeme...tak snad ak vydrzim do piatku tak ma zoberie...

@lemge staphylokokus aureus /zlaty stapfylokok/ je pomaly take domace zvieratko 😅 sam o sebe je neskodny na zdravej sliznici a zdravej kozi..ale pomaha zhorsovat infekty vyvolane inym virusom alebo inou bakteriou
pokial nie su ine tazkosti tak sa ani nezvykne preliecovat..ale zavisi podla konkretneho druhu tohto bacila
ci sa ho da zbavit?...velmi tazko 😅 nieco na podporu imunity, probiotika, preplachy..ale casto nezaberie nic 😅
asi som nepotesila, co? 😅