icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

katecameron
12. okt 2011

@strapco13 tak sme ale dopadli dcera ma v hrdle streptococus aureus dostala cedrox syn ma hemolitickeho streptokoka dostal penicilín a maly ma iba moraxellu ma pamycon do nosa dobry sme ze? 3 deti tri bacile rozne ideme sa liecit

roo
12. okt 2011

@strapco13 Ahoj, moja 5 r. dcera mava opakovane (ale nepretrzite) zly pach z ust, zubky ma v poriadku, moze to byt z mandli? Ak ano, mohla by si blizsie priblizit, co konretne? Vdaka 🙂

strapco13
12. okt 2011

@katecameron no streptokok nie je aureus, to je staphylococ aureus..alebo streptokok nejaky iny

strapco13
12. okt 2011

@roo z nosnej mandel byva zapach kvoli tomu ze tam sstoja hklieny a potom aj z krcnych ak su chronicky chore
vo vasom veku by som predpokladala skor nosnu mandlu..kukni moj clanok /v mojom fotoblogu/o nosnej mandli ci nema este ine priznaky
doporucila by som ist na ORL, nech tam spravia vyter z krcnych mandli a skontroluju niosnu mandlu

strapco13
12. okt 2011

@katecameron no preto sa chore usko nema vyplachovat ☹
@katka13122 no ak je reflux tak tam je tiez velmi dolezity preplach nosa...lebo kyselina a zbytky jedla mozu potom v nosohltane kvasit a drazdit slizniczu a ta opucha a su z toho problemy ako pri nosnej mandli
..len tam nie je soplik
cize preplachy, antihistaminika a liecit reflux

strapco13
12. okt 2011

@simsalabim po infekte moze pretrvavat suchy kasel..pokracuj v ditustate a v ostatnom, pridala by som vit C megadavky, antihistaminikum a skocila na ORL, ci jej neostala nosna mandla zvacsena...sice je kratko po chorobe na to aby sa indikovalo ci je alebo nie na operaciu..ale ak teraz zistia ze zvacsena nie je, tak sa bude musiet najst ina pricina kasla
trvala by som aj na RTG pluc..ci tam nie je nieco co sa nepreliecilo

katecameron
13. okt 2011

@strapco13 tak bol to ten zlaty cize stafylococ ja som uz domotana z tych bacilov ale to je jedno 😉 proste ma v hrdlo zlato 😒

katka13122
13. okt 2011

strapco13 vcera som mu zacala davat vibrocil a povolilo mu to,tak neviem,sak ideme na orl nech sa nato pozrie,ked ma tie opuchy z refluxu vtedy co mu mam davat aby som mu pomohla?inak teraz bolo pocut ze ma soplik,ked mu stiekol dolu prestal na chvilku chuchmat

dracik1
13. okt 2011

@strapco13 , ahoj, rada by som sa spytala, aky je rozdiel medzi Sinupretom a Nasivinom sinusom sirupom?dakujem

strapco13
13. okt 2011

@dracik1 rozdiel je v zlozeni..kazde ma trosku ine bylinky: sinupret :baza čierna, horec žltý , prvosienka jarná, štiavec kučeravý, železník lekársky
Nasivin sinus sirup: horec, sladké drievko, skorocel kopijovitý, prvosienka, baza, materina dúška
Nasivin sinus tabletky: horec, prvosienka, skorocel, baza
v NS sirupe materina duska ma aj antibakterialne a antivirusove ucinky
obe ulahcuju vykasliavanie a zrieduju hlien

strapco13
13. okt 2011

@katka13122 jednak liecit reflux a vzdy ked mas pocit, ze sa mu vratil zaludocny obsah tak treba preplachnut nos dokladne, nech nema drazdenu nosnu sliznicu
ked ma sioplik tak preplach a nosne kvapky proti opuchu

veve39
14. okt 2011

@strapco13 ahoj, chcem ta pekne poprosit o radu. ako dlho je babo po virusovom infekte - nadcha chranene pred dalsim ochorenim rovnakeho charakteru?
Pre vysvetenie - ja od malej vzdy dostanem nadchu, manzel pracuje v zahranici, prichadza cez vikend a trebars ja este nie som doliecena a on napriek nasim opatreniam zabranit nakaze ochorie....my uz dalsi tyzden sme s dcerkou zdrave, on sa vrati z rakuska este nie na 100% dolieceny (ma trebars taky 4.-5.den nadchu) - moze sa opat dcerka, ktora bola ako prva z nas chora od neho nakazit ? cize v case, ked uz je par dni zdrava....
vlani sme mali takyto posuvny kolotoc, tak neviem, ci si to odovzdavame medzi sebou 😒

nathalie111
15. okt 2011

ahojte... @strapco13 potrebujem poradit... Amelia (mame 1 mesiac a par dni) ma od vecera akoby upchaty nostek,este v noci spinkala celkom v pohode,pocut to najma ked papa...tak jej tam "frfoce"...co s tym?treba to odsat,dat nejake kvapky (ak ano,ake?)alebo ist na pohotovost?ja vobec neviem... len som sa docitala,ze nadcha je u deti do 3 mesiacov nebezpecna,nakolko nevedia dychat ustami...jej zatial ziadny sekret z nosteka nejde,tak neviem,ci je to nadcha alebo zahlienenie a ci je medzi tym nejaky rozdiel,ale hlieny pocut...

zatial som jej vytierala nosik vatovou tycinkou navlhcenou mojim mlieckom,dala som nasivin 1 kvapku,skusali sme odsavat (nieco predsa len slo),na zvlhcenie vzuchu som dala na radiator mokry uterak a do izby vodu s morskou solou...postielku pod hlavickou som jej trochu vyvysila...ale je taka mrzuta... ☹ ked zaspi,tak len na par minut a budi sa... 😅 zle sa jej dycha.. 😒 ale papa ako obvykle (od polnoci mame 7 mokrych plienok)...
co este,aby som jej to trosku "pomohla?" vdaka za radu...

weirdo
15. okt 2011

Ahoj @strapco13. Taktiez Ta chcem poprosit o radu, ak si najdes trosku casu.
Mala ma rok aj 4 mesiace. Zacala chrapat. Na poslednej poradni sa aj Dr. pytal, ci chrape, ale vtedy nie, tak sme aj tak povedali. Ale par dni dozadu zacala chrapat s tym, ze cez den vobec nic nevidno, ze by bol nejaky problem. Avsak ked sa koji, tak mam pocit, ze je akoby zahlienena, akoby jej tam nieco zavadzalo pri dychani. Nebublinkuje jej to tam, ako ked su poriadne sopliky, ale chrapci to tam. Ale len pocas kojenia alebo ked ma cumlik to pocut to chrapcanie - tu zabranu tam niekde vo vnutri, ale aj bez cumlika v noci chrape. Soplik vobec nema.
Nieco sme pozerali na nete, ale pise sa tam toho viac, tak ze ci z toho robit nejake uzavery alebo navstivit doktora, nechcem zbytocne riesit nieco, co netreba. Inac jej idu stolicky, 3 uz vonku prerezane zaciatky a deru sa dalej a jedna je na spadnutie ... dakujem pekne 🙂

strapco13
15. okt 2011

@veve39 ono zalezi na tom akeho bacila alebo virus chytis..niekde je dozivotna imunita inde nie..a ak chytis dedneho bacila neznamena ze o tyzden nechytis ineho a voci nemu imunitu nemas
po kazdej chorobe je potrebny cas na to aby sa imunita zotavila do povodneho stavu..t.j. rekonvalescencia..spravidla by mala trvat tolko co choroba...pocas tejto doby je clovek praveze ese nachylnejsi na ine choroby ..preto si rodina moze tocit chorobu dookola a toto je dovod preco su deti v skolke casto chore
tyzden su doma, lebo sa liecia, v nedelu uz nie je soplik tak idu do skolky..lenze imunita je este oslabena a akonahle stretnu v skolke kaslajuce alebo soplave deculo /aj take chodia do skolky/ tak je choroba spat..bohuzial maloktory rodic si moze v dnesnej dobe dovolit nechat dieta pocas rekonvalescencie doma a navyse clovek je najviac infekcny tesne pred vypuknutim choroby..cize dieta co malo teplotu az vecer, tak nakazilo polku spoluziakov uz a ani o to nevedelo, lebo doobeda mu nic nebolo

strapco13
15. okt 2011

@nathalie111 ano soplik je nebezpecny..ako sa spravne starat o nosik pozri na moj clanok o toalte nosa
v skratke..preplachnes nos, pockas , ak je soplikov privela odsaj trochu, potom nosne kvapky proti opuchu, pockaj aspon 5 min a dokladne odsaj, kedze kojis potom mozes nakvapkat svoje mliecko do nosteka a uz neodsat, nechat posobit

strapco13
15. okt 2011

@weirdo wau..tak skoro a uz stolicky..mate doma malu pyranu 😀 ..ale k otazke
jednak pozri aj moju predchadzajucu odpoved pre nathalie
myslim ze na pricine su zubky..detatko pri nich chytilo nejaky infekta a opuchol nostek..ciez dala by som nosne kvapky, preplach a ak kojis svoje mliecko do nosa
nejake geliky na zubky
pokial su odsate sopliky velmi huste pridala by som nejake mukolitikum..napr sinupret
ale myslim ze to bude najskor iba opuch sliznice v nose...ak to pretrvava vyse tyzdna, a nezlepsuje sa pri toaalete nosa, tak by som poprosila pediatricku nech napise Fenistil..pomoze odpuchnut nostek

saska.t
16. okt 2011

@strapco13 ahojky, mam taky maly problem, mala je uz cez 2 tyzdne soplava, prvy tyzden dostavala aj nosne kvapky, po tyzdni uz nie, ale problem je, ze ma vzdy len jednu dierku uplne upchatu, druhu krasne cistu, ale nikdy to nie je ta ista dierka, pekne sa striedaju 😅 , trva to uz treti tyzden a vobec sa to nezlepsuje, k Dr. ani nemusim ist, povie mi ze je to len infekt. Stale berieme echinaceu a teraz aj hlivacek (hliva ustricova s vit. C) takze imunitu viac uz podporit nedokazem, nema teploty, nekasle /aspon zatial/ ale jednu dierku ma neustale plnu a cez den je priebezne tecie soplik. Toaletu nosa robime 2-3x denne solnym sprejom, co mozem urobit dalej aby sme dierku uvolnili a prestal nam uz konecne tiect sopel? Nerada by som aby jej to sadlo na priedusky aj ked momentalne sa to drzi v tej istej faze...

weirdo
16. okt 2011

@strapco13 - co Ti ja viem? 16 mesiacov je skoro na stolicky? Asi si citala 4 mesiace a nie rok aj 4 mesiace 😀. Ale je pravda, ze ma len jednotky a stolicky, dvojky sa niekde zapatrosili 😀.
Kazdopadne dakujem za rady, toaletu nosu robime podla Tvojho clanku, sice teraz nie, iba ked ma sopliky a toto som nevedela, ci ma, lebo nic netecie. Tak skusime tuto "oblubenu" cinnost znova a este dame nejake kvapky proti opuchom, to sme doteraz nedavali ... Ak neprejde, tak zbehneme k dokimu. Este raz vdaka, pekny den 🙂

strapco13
16. okt 2011

@weirdo hej precitala som ze 4 mesiace 😅
na toaletu nosa je najlepsie naucit dieta kym je zdrave formou hry..potom nevyvazda az tak ked to je nutne

strapco13
16. okt 2011

@saska.t ono je to normalne ..aj ked sme zdravy tak bam opuchne raz jedna raz druha nosna dierka..cca v 2 hodinovych intervaloch..ale je to len malo, tak ked sme zdravi tak to ani necitime..v chorobe alebo po chorobe je to vyraznejsie
kedze ste teraz viac ako 7 dni nosne kvapky nebrali, tak mozes dat nosne kvapky proti opuchuale len do tej dierky ktora je momentalne opuchnuta po preplachnuti solnym roztokom..treba ich nechat posobit aspon 5 min, cize nefukat hned nos
pokial sa to ale nezacne zlepsovat tak by som predpisla antihistaminikum

tinki
17. okt 2011

@strapco13 ahoj, mám otázku, moja 4 ročná dcérka má často nádchy. Nemá iné ochorenia, má už aj vybraté nosné mandle a zmenšené krčné. Ale teraz keď má nádchu, stále jej to steká na priedušky a má z toho kašeľ. Hygienu nosa robíme podľa tvojej rady. Ale aj tak jej to tam stečie. Chcem sa spýtať, či sa tomu dá zabrániť. A ešte jedna otázka, lebo veľmi tomu nerozumiem. Keďže sa nosné mandle vybrali, lebo boli veľmi zväčšené, hovorí sa, že narastú nové. Za aký čas narastú a či sa nemôže stať, že sa znova zväčšia.

andalka
17. okt 2011

@strapco13 Ahoj, rada by som sa popýtala aj ja, až si nájdeš čas 😔
Dcérka má 3 roky a 3 mesiace, od sept. nastúpila do škôlky, kde bola dokopy 3 týždne. raz sme liečili hlasivky, potom afty v celej puse aj na jazyku, a teraz už tretí týždeň s nádchou (?). Náš problém spočíva v tom, že keď pred tromi týždňami ochorela, mala nádchu bez soplíkov. Dávala som jej sinupret. tie soplíky sa nechceli pustiť, robila som jej výplachy podľa tvojej rady. potom sa spustili, ale boli strašne husté a nažltlé, tak sme zašli k doktorke, dala jej trifed žltý. (ster z nosa bol neg.)TIe soplíky išli von, ale dok opy asi iba 4 dni (stále husté, biele, sem - tam nažltlé), a začala kašľať, hneď mala vlhký kašeľ, odkašliavala. po týždni sa to zhoršilo, soplíky úplne zastali, kašeľ cez deň zosilnel, a v noci bol suchý až dusivý, napína ju. zase sme išli k doktorke, dala jej erdomed, teraz berieme iba to. kašeľ je stále rovnaký - už štvrtý deň, nezlepšuje sa to - v noci suchý kašeľ, zdá sa mi, akoby prehĺtala hlieny, ráno sa to snaží vykašľať, až ju napína, cez deň vlhký kašeľ, vykašliava. zhorší sa to keď sa viac namáha, šiali, a keď ideme na kúsok von keď je pekne, veľmi sa rozkašle.
suchý vzduch nemáme, zvlhčujem. žeby alergia na niečo? Prosím poradíš mi?

kika41
17. okt 2011

@strapco13 myslim ze je to len vecou ze im asi dobiehali starsie krabicky a na novsich uz bola ta formulacia upravena, ale to nie je podstatne....videla som uz "ine! zavadzajuce udaje na krabickach a dost podstatnycjh veci sa tykali🙂 vies co? toto je slovenska firma a mne je sympaticke ze mame slovensky pripravok a este taky dobry...Češi sa idu za tym zabit, mam kamosku ktorej svokra je pediatricka v Cechach a velmi si chvali ten Imunoglukan.

amdeis
17. okt 2011

@strapco13 Ahoj strapco. Mohla by si mi prosim poradit. Chlapci su tyzden chori, viroza, a uzivali sme o.i. nasivin soft. Viem ale, ze nesmu brat nasivin dlhsie ako tyzden. Preto by som sa rada spytala, co mozem detom davat do nosa, nakolko maju stale vela soplov a opuchaju im sliznice? Chlapci vzdy maju dlho sople a zapchate nosy. Hygienu nosa dodrziavame. Dakujem pekne.

strapco13
18. okt 2011

@kika41 ja som len rada, ze to upravili...je dobre mat nieco aj pre nizsie vekove kategorie ..hlavne ked male dieta ma starsieho surodenca skolkara a ten nosi domov cely zverinec bacilov

strapco13
18. okt 2011

@amdeis bud zmenit znacku..cize inu ucinnu latku a kedze to trva pridala by som antihistaminikum a kedze maju viac ako tri roky tak by som skusila Nasivin sinus sirup alebo tabletky
ake maju sopliky? ak nejak farebne....tak by bolo dobre spravit aj vyter

strapco13
18. okt 2011

@tinki zvolila by som nieco na podporu imunity...vit C, otuzovanie, pripadne nieco z lekarne alebo na predpis
co sa tyka nosnej mandle..ona sa nevybera cela...lebo nema puzdro a su to zhluky buniek v sliznici, cize pri operacii vzdy nejak ta bunka ostane...a ta sa moze nadalej mnozit..cize nosna mandla moze znovu narast = zvacsit sa ..ale to je individulane kedy a ci zacne robit znovu potiaze tak ze musi ist unovu na operaciu

amdeis
18. okt 2011

@strapco13 Sopliky maju cire s primesou jemne nazltlou, najma po nocnom spanku. V priebehu dna zlta ani nie je. Stav sa pomalicky zlepsuje, ale u nas naozaj tie sople odoznievaju velmi pomaly aj napriek vsetkej starostlivosti, zvlhcovaniu vzduchu v byte, nosovej hygiene, odsavaniu, mazaniu, kvapkaniu, lesteniu, ... 😉 Deti beru solmucol sirup na stecene sople, sinupret na uvolnenie, mucoplant na prevonanie miestnosti (este im nemazem, zda sa mi dost silny), quixx na zriedenie soplov, nasivin soft 0,025 (uz nie), imuno glukanc, cebion. Este sme chvala bohu atb nebrali, vzdy pomahala vysoka starostlivost. Len uz nie su malilinki a mna to pri dvojickach velmi vycerpava stale, stale, stale poskytovat nepretrzity servis, kedze som dost chora. Preto pisem co by nam ulahcilo "desoplaciu". Inak je to zo dna na den lepsie, len v noci som sa prestahovala do spalne, pretoze jeden syn v chorobe chrape az sa trasie strop, druhy chrci ako rusky budik v plechovom hrnci a manzel trubi ako slon. Som delozovana. 😀

strapco13
18. okt 2011

@andalka kedze to trva uz dlhsie, bolo by dobre popocuvat malu..ci tie sopliky stekaju alebo ci nema nalez na prieduskach, dala odobrat krvny obraz, CRP a spravit vyter znova..a podla vysledkov ak treba, tak ATB cielene,nie len tak.
zatial by som dala antihistminika, calciovy sirup, nieco na imunitu a pokracovala v preplachoch