Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 Ahoj.Dnes som bola so synom u lekarky,ma nadchu odkedy nastupil do skolky uz tretí krat.Sla som s nim že nech spraví daky vyter z nosa či nema dakeho bacila,no miesto toho mu nasadila ATB vrajma asi zapalene prinosové dutiny.Ešte sme dostali Pamycon do nosa.Nerada som tym ATB nakolko nemal spraveny ani RTG dutin.Spravim chybu ak tie ATB podavať nebudem? Teplotu syn nema ani na bolesť hlavy sa nesťažuje,hlien z nosa ma rano trochu žlty inak počas dna je biely až priesvitny.Dakujem.
@amdeis ak skusis NAsivin sinus, vynechaj sinupret..prilis by tiekli sople
ty si chora..v zmysle nejakeho infektu?..lebo ak ano tak treba teba preliecit..lebo si to zrejme tocite..a asi si to aj drobci toci´a medzi sebou
rano mozu byt farebne sopliky ale pokial su cez den biele tak ATB netreba
skusila by som tie antihistaminika
@strapco13 deti po 3 dnoch v skolke vyfasovali virozu a ja to mam z nich, len to u mna prepuklo o niekolko dni neskor. No a kedze ja nemam taky servis ako deti, tak ma to trosku dlhsie drzi, ale tiez sa to zlepsuje. Chcelo by to len spat viac ako 3 hodiny denne 😅 a aby som vsetko stihala. Takze len take malickosti. 😎
V kazdom pripade dakujem za rady, cennim si ich. 🙂 Uz sa len spytam, pokial nasadim Nasivin sinus a vysadim Sinupret, mozem ponechat Solmucol? Este raz vdaka.
@strapco13 dakujem pekne za odpoved...este upresnim ako som to myslela - ak je dcerka ako prva chora - nadcha, nasledne sa od nej nakazim ja, nasledne po mne manzel ktory je v tyzdni mimo domu....ci sa po par dnoch rekonvalescencie moze opat nakazit dcerka od nedolieceneho manzela ak ide predpokladam o rovnaky virus-bacil...kedze sme si to "odovzdali" medzi sebou a zacala s infektom prave ona...
este by som ta poprosila o radu k odsavaniu - ked som s dietatom sama, je to takmer nerealizovatelne, dcera sa neskutocne vzpiera a bojuje, ma velky strach z odsavacky...bojujem aspon v tie prve dni, odsanie nie je uplne - bola by potrebna aj 2.osoba, zial nema kto...ak uz soplik uplne netecie, pomoze aspon preplach Libenarom ? avsak ten soplik tam je, pocut jej v nosteku mierne "hrkotanie"
pre toto je pre mna nadcha nocnou morou, viem ake je dolezite hlieny dostat von, u nas je to zial beznadejne...
nemas prosim radu na nejaku technuku pri "zapasiacom" dietati, ak odsava len jedna osoba ?
Ahoj Strapco,
raz uz si mi radila a som tu zas.
Mala je v skolke 1,5 mesiace zatial sme mali le soplik a teraz naposledy dost silno kaslala. Lekar jej kvoli predchadzajucemu sopliku dal hned antibiotikum Rovamycine, ktory jej hned zabral. Bohuzial par dni po dobrati opat zacala kaslat. Sopliky nema ziadne, teplotu tiez nie. Stazovala sa mi rano, ze ju boli v hrdle. Davam, je 2 mesiace Imunoglukan, C vitamin 200 mg denne a naozaj teplota nebola zatial. Kasel sa mi vsak nepaci a to hrdlo naozaj neviem co teraz... Dakujem za akekolvek rady.
@amdeis to nie je len servisom..dospely vacsinou zasaju horsie tie detske choroby 😝 ..ale tak preplachni si nos naraz s nimi..deti to maju radi ked robia to co dospely..ja si s malym aj odsavam nos aj ked nemam nadchu, tak pro forma, nech vidi, ze to nic nie je a potom ovela lepsie spolupracuje ..a leiky ked davkujes im, supni aj nieco sebe ..musis sa liecit, inak si to tocite
mozes kombinovat s jednym alebo druhym..ale zas privela mukolytik je na skodu, lebo potom je dieta az prilis zahlienene a nestiha to vyfukat odsat, prehltat a pod
@veve39 ono zalezi od bacila alebo virusu aky mate..voci niektorym je nejaka imunita, voci inym ziadna..cize zakazdym aj ked o tyzden sa s nim stretne tak pokial nie je imunita v poriadku tak sa nakazit moze
odsavanie...jednak skus odsat nos aj sebe..alebo nech ti ona odsaje a potom ty jej..proste hrou, ci oblubenej babike alebo plysaku, ze je akoze chore...alebo potom ak to nejd po dobrom..zakrutit do deky a prilahnut a tak odsat, pripadne ked mal mj syn prvu nadchu som bola tehu a kedze som nechcela riskovat kopanec do brucha tak som ho dala do vysokej stolicky, priputala a priviazala ruky vreckovkou o ram a odsavala tak..znie to kruto..ale ovela viac kruty by bol kopanec do brucha alebo keby som nechala nech mu sople prejdu na mozgove blany alebo usi..bol to boj
teraz ked mal druhu nadchu tak som skusila po dobrom, vysvetlila mu /aj ked este nerozprava vela, ale rozumie/ tak pochopil, pekne sedi a necha si odsat..samozrejme musela som aj setricke /no mala bola chora, cize som musela tak ci tak/, odsavala som sebe nos a este oblubenej hracke...a pekne spolupracoval, dokonca mi pomahal nachystat vysavac a ako odmenu mal uźe ho mohol zapnut vypnut a to navijanie snuri je akoze uplne naj odmena 😀
@strapco13 dakujem krasne, s dekou som skusala - vymota sa vzdy, skusim aj s tou detskou stolickou - znie to sice ako z filmu o tyrani deti, ale my vieme, ze je to len pre ich dobro 😉
spravila som chybu, ze som podcenila preventivny nacvik odsavania mimo choroby, kedze olona ma paniku uz len zo zvuku vysavaca - to s babikou je vyborny napad, budeme pravidelne praktizovat v zdravom obdobi
este ta poprosim do tretice - aky je tvoj nazor lekarky z pohladu prevencie na coraz viac propagovane zvlhcovace vzduchu ? byvame v panelovej bytovke, teplotu v spalni regulujem tak, aby nebol prekureny vzduch, doposial som pouzivala len odparovace....
@veve39 vlhkost vzduchu ma byt optimalna...takze zalezi ci je suchy alebo vlhky vzduch v dome..ani jedno ani druhe ni je dobre..treb optimalnu vlhkost
mne sa osvedcilo nacvik aj preplachu aj odsavania mimo choroby formou hry..ak mas dieta co teleruje vodu na tvari tak ked som "akoze" netrafila nos a striekla mu do tvare tak bola sranda 😅
no ano to priviazanie vyzera strasne..ja som plakala s malym pri tom ale je to pre ich dobro..ale som strasne rada ze uz spolupracuje 😵 a nemusim sa citit ako tyran 😖
Ahoj Strapco,
no neviem preco dostala ATB ja som tam vtedy nebola (bohuzial) :( isla s babkou a ta zobrala co lekar dal.
Kaslala naozaj nepekne a vraj pretoze tesne predtym boli silne sopliky tak preto to dal. A vo vytere z nosa bol streptokok. Naozaj tie ATB hned zabrali, ale teraz zacala opat pokasliavat a mne sa to nepaci. Kasel mi pripada skor z hrudnika ako kvoli soplikom. Dakujem pekne
Ahoj Strapco13,
No mala zacala opat kaslat ako stary hrniec tak ako predtym ked dostala tie ATB. Dala som ju sice do skolky lebo teplotu nema, ale cakam co sa z toho vyvinie. Ci teda bude teplota, alebo nie. Kasel mi skor pripada ako keby ju bolelo hrdlo, ale na bolest sa nestazuje ak sa jej pytam. Ako by som najlepsie podporila liecbu ? Dakujem pekne
ahoj @strapco13, prosim ta o usmernenie. maly mal soplik, s ktorym sme nic vazne nerobili, iba odsavali a davali sme otrivin. za par dni soplik presiel ale posledny den zacal pokaslievat. nie kaslat, ale ako by ho bolelo hrdlo, iba tak pokaslieval. isli sme k dr. crp mal v norme, popocuvalaho, to bolo tiez ok ale dala na TRIFED. od vtedy zacal uz kaslat, ale iba nad ranom a mozno po jedle, asi ked ma viacej hlienov. a teraz otazka, ako dlho sa to ma uzivat? az kym vobec nezakasle? zabudla som sa opytat a v letaku nic nie je, iba davkovanie. dakujem za odpoved
@halienka nie zo zatecenia vody do ucha nedostanes zapal stredneho ucha pokil je blana bubienka cela, ale pokial ti natecie ta ista voda do nosa a cez eustachovu trubicu tak zapal stredneho ucha mozes dostat
ak sa dostane voda do zvukovodu a je tam nejaky skrabanec + necistota tak mozes mat zapal vonkajsieho zvukovodu
@sunnysummer kasel moze mat fazy..suchy, vlhky a opat suchy...ked prejdete spat do sucheho mozes trifed vynechat a dat nieco na zastavenie kasla
@bevab cize suchy kasel?..dala by som nieco na zastavenie kasla a kukla do hrdla ci nie je cervene
@strapco13 ďakujem, upokojila si ma 😀 malá mala nedávno zápal str. uška, zrejme z nádchy ktorú mala 2 týždne pred tým, no ktosi ma postrašil, že to môže byť aj tou vodou...a keďže malá sa vždy veľmi mece pri umývaní vláskov, aj keď sa veľmi snažím aby jej nič nešlo do očiek a ušiek, neviem to úplne vylúčiť, tak som sa trochu aj preľakla. 🙂
Ahoj strapco 13, tak som tu opat. Mala stale osklivo kasle, ale pridruzila sa teplota 37,8. Na zajtra som jej vybavila vysetrenie na ORL len neviem ci je to vhodne ked je na tom takto. Cudne je, ze nadchu pocujem, ale odsat ani vyfukat nevieme nic. Neviem ako mam dalej postupovat. Dakujem za radu.
@sivka to plati aj pre dospelych ten postup
robia sa ti take suche chrasty v nose, ktore mozu zapachat?..ak ano,.,.tak si daj vysetrit vyterom ci tem nemas Klebsielu ozaenae ..to treba potom cielene preliecit
v podsate..vzdy trea najprv vystrit..krv , CRP aspon a vyter..ci su ATB naozaj potrebne
@strapco13 ahoj... ideme s Nikou n a vyber mandli aj nosne aj krcne v clekovej anesteze na kramare... dnes sme si boli pre vysledky u nasej detskej lekarky ... a ninke vyskocilo toto
WBC 14.03
RBC 5,02
NEUabs 7.83
LYMabs 4.92
MOnoabs 0.92
ostatne je ok... lekarka teda spravila este aj CRP take z prsta co sa plati .... a tam to vyslo 8
takze povedala ze ok ze odporuca celkovu anestezu...
je to podla teba ok... lebo by ma trafilo keby nas nakoniec nevzali .. v nedelu nastupujeme...
Ja uz mam z toho normalne traumu my ci ideme na krv ci na vyter tak mame zle nieco... a uz je to rok... tak sa tesim ze konecne budu mandle von a hadam sa to upravi... ATB nebrala uz od juna...
@strapco13 ahojik, som rada, ze som nasla tuto diskusiu. Chcela by som Ta poprosit o radu. Mam 3 rocneho drobca, doteraz nebyval chory, ATB este nebral. Ak mal sopliky riesili sme to len odsavanim a za 2-3 dni bolo po nich. Teraz v septembri nastupil do skolky, tento tyzden som ho bola zaniest trosku neskor a mala som moznost vidiet nastupene deti a VSETKYM tiekli z nosa sopliky 🙂, moj maly nebol vynimkou. Preto som si ho nechala pre istotu stvrtok, piatok doma (som na MD s druhym drobcom) a zacala s overenym postupom, sprey z morskej soli, odsavanie, pitie bylinkovych cajov s medom, cesnacka, cibulovy sirup s medom. Klasika, sopliky zacali zatekat a vecer zacal kaslat. Dnes rano som mu dala Thymomel sirup na lahsie odkaslavanie, do nosteka davam len tu morsku sol. Sopliky ma blede, rano mal zlte. No a teraz otazky :
1. Staci takyto postup pri "obycajnych" detskych soplikoch, alebo treba dat aj nejaky Nasivin a sirup Solmucol? Ide o to, aby nedostal nejaky zapal priedusiek a nemusel mat ATB.
2. Ako sa da vyhnut nachytaniu dalsich soplikov, kedze v kolektive maju deti sopliky vraj celu zimu. Tak isto, ako mam ochranit druheho syna 5 mesacneho od pripadnej nakazy?
3. Mna moji rodicia vzdy naparovali nad slanou vodou, este sa to doporucuje?
Dakujem pekne za rady a prajem pekny vikend.

pardon, som delozovana zo spalne