icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

sanym
20. nov 2011

@strapco13 Ahoj, potrebujem radu ohľadom môjho staršieho syna. Má šesť rokov a kým bol do troch rokov doma, nebol vôbec chorý. Po nástupe do kolektívu sa to prudko zmenilo. Choroba nastupuje vždy už po pár dňoch v škôlke a má v podstate stále rovnaký priebeh - začne ho pobolievať hrdlo, pridajú sa hlieny (väčšinou sa mu nedajú vyfúkať ani vykašľať), niekdedy sa pridá aj suchý, dráždivý kašeľ a teplota. Po chorobe veľmi dlho chrápe a v noci ťažšie dýcha. Väčšinou to zvládneme bez ATB, ale aj tak je to mimoriadne nepríjemné, keďže budúci rok nastupuje do školy a pri takejto chorobnosti si to neviem ani len predstaviť. Je mi to ľúto, pretože do škôlky chodí veľmi rád a takto vlastne vynecháva takmer všetky zaujímavé aktivity. Toaletu nosa robíme, pred mesiacom sme absolvovali ORL vyšetrenie - všetko je v poriadku, nosná mandľa nezväčšená. Ešte sme objednaní na alergológiu. Prosím ťa, ako by sa mu dalo ešte pomôcť, alebo aké vyšetrenia by sme ešte mali absolvovať?

cicimon
20. nov 2011

@strapco13 a vyzera to na zdurene uzliny a bolest krku, neda si sahnut na krk

inka070707
20. nov 2011

Strapco, mam dotaz/prosbu o radu 🙂 synator mal sople, asi 3 tyzdne sme odsavali, do toho dostal bronchitidu, ktora po tyzdni uplne presla..asi dva dni nemal sople vobec a potom znova, ale iba v noci! cez den vobec nic (parkrat kychne), ale inak vobec ziadne priznaky prechladnutia a v noci sa spusti peklo, je total zahlieneny a nevie kvoli tomu spat, stale sa budime ☹ odsat sa mu to neda... mame to pripisovat zubom? lebo jemu sa furt teraz nejake tlacia von, tak my to (ako skoro vsetko 😀 ) zvalujeme na tie zuby...s pediatrickou som to konzultovala, ta nam na takyto stav ani nema co dat, tak este ma napadlo, ze poprosim teba o radu 🙂

beruska9561
20. nov 2011

@strapco13 veľmi pekne ďakujem za radu 🙂

strapco13
21. nov 2011

@cicimon treba pozriet do ust, ci nema cervene hrdlol povlaky alebo afty
ak ides k dr treba spravit CRP ci treba alebo netreba ATB

denisocka
21. nov 2011

@strapco13 ahoj,ja som ti sice minule odpisala po tej našej herpangine,ale zial neodoslalo to z mobilu a tolko som sa natrapila. menšiemu a polepšilo az dnes,už sme aj planovali,že dnes pojdeme na ORL,lebo od piatku čo mu skončili teploty len plakal,spal na rukáchj,stale si chytal uši a prsty pchal snad az do žaludka.nevedela som ťi afty,ci zubky,či ucho .... dnes mu je nastastie lepšie,takže to bolim asi tie afty,tie su take najhoršie až 3den ,o poznam od staršieho + zubok. dnes konečne aj mliečko pil a papal

navyše som čitala,že keby mal niečo s uskom,tak by mal ci teploty,či nejaky vytok z ucha a to nemame 🙂

diky za radu,pa

strapco13
21. nov 2011

@sanym kedze ORL vylucilo zvacsenie mandle..tak by som riesila akergoimunologa --nieco na podporu imunity
plis preplach nosa...ed nie su hlieny, nemaju sa kde usidlit bacily
kedze to zacina bolestami hrdla --krcne mandle mal kontrolovane - vyter na ORL, odbery ASLO, LATEX, CRP

strapco13
21. nov 2011

@inka070707 moze to byt aj alergia ...prach, roztoce....skusit antihistaminika ci nebude zlepsenie

strapco13
21. nov 2011

@denisocka som rada, ze uz je lepsie

denisocka
21. nov 2011

@strapco13 inac,som si večer citala pasaže o zapalu uši od Mendelsona a tam pekne popisal ,že ntreba ist ani zo zapalom uši na ORL, iba vo velmi vynimocných pripadoch,takže som bola zas mudrejšia.aj ked toto mi asi ty budeš chciet vyvratiť , neviem či tu knihu máš . Ale určite by stala za tých par eur pre všetky mamičky http://www.dary-zivota.sk/dary-zivota/eshop/0/0...

strapco13
21. nov 2011

@denisocka preto som pisala ten clanok o zapale stredneho ucha..aby si vedeli mamicky pomoct..a ak to nezaberie potom k dr 😉

cicimon
21. nov 2011

@strapco13 vdaka

inka070707
21. nov 2011

@strapco13 vdaka, moze to byt aj ten prach veru ☹ antihistaminika on berie rano aj vecer - zyrtec, kvoli alergii na BKM

krakulka
21. nov 2011

Dobry vecer, Andrejko ma uz druhu noc upchaty nosik. Nemoze dobre dychat, strasne chrape, casto sa budi. Zase zadne sopliky. Chcela by som mu pomoct, ale uz neviem ako. Cez den odsavame 3x - predtym poriadne vystriekam nosik Physiomerom - aj ked je to velky boj - potom sa snazim vysavacom odsat nejake sopliky. Je ich strasne malinko, a nosik je aj tak upchaty. Andrejko berie 2x2,5 ml. Xyzalu denne - ako alergik - aj ked krvne testy boli negativne. Normalne sopliky nemava vobec, vzdy len zadne zatekajuce a huste - ako hovori pediater. Ako mu mozem este pomoct, aby sa mohol dobre vyspinkat. Vyvysene pod hlavickou ma, kvoli tichemu refluxu - berie 1x1 Helicid. V spalni mame teplotu 17-19st., vlhkost 55-45%.
Dakujem.

strapco13
21. nov 2011

@krakulka este by som pridala nosne kvapoky proti opuchu /nasivin, olynth a pod/

bevab
22. nov 2011

Ahoj strapco13, dcera bola vcera na kontrole u detskeho. Stale ma po viac ako tyzdni cervene uska vo vnutri aj napriek tomu, ze sme davali Burrow kvapky ako kazal. Dokonca ocervenelo aj druhe ucho. Maju tieto nejaky efekt ? Nechcem, aby sa este viacej zapalili. Kazal nam znova davat Trifed tak ten Fenistil uz asi nebudeme teraz davat, aby sa tie 2 veci nebili nie ? Na co je vobec Trifed dobry ? Dakujem mockrat

krakulka
22. nov 2011

dakujem, pridame. Tuto noc chrapal tak trasne, ze sa pri tom nedalo spat. dufam,ze sa to bude uz len zlepsovat. 🙂

strapco13
22. nov 2011

@bevab pozrela som spatne nasu konverzaciu....ale nenasla som..co presne ma s uskami?

bevab
23. nov 2011

No myslela som, ze nic lebo cca pred 2 tyzdnami lekar hovoril, ze jedno usko ma zvnutra cervene. Davali sme tyzden Burrow kvapky. V piatok po kontrole lekar hovoril, ze obe uska su uz cervene t.j. ani to jedno do ktoreho sme kvapkali sa nezlepsilo. Preto neviem ci to vobec ma nejaky efekt tieto Burrow kvapky. Dalej kazal davat Trifed zacali sme davat 2,5 ml 3 krat denne a mala je z toho agresivna , ma nocne mory takze teraz vobec neviem co dalej ...

strapco13
23. nov 2011

@bevab no zalezi na tom co ma cervene..ak zvukovod tak by som zvolila skor Otobacid N a ak blanu bubienka tak su akekolvek kvapky do ucha tak trochu zbytocne, lebo problem je za blanou bubienka....tam treba uvolnit eustachovu trubicu
usi nepatria do ruk pediara ale ORL
pri trifede / a aj ostatnych antihistaminikach/ sa moze vysyktnut podrazdenost..ale ako vies ze ma nocne mory?...nema skor bolesti ucha? lebo zapal stredneho ucha je taka svinka co boli ovela viac v noci ako cez den

jakavi
23. nov 2011

strapco prosím ta co znamena ked ma syn v spute leukocyty bna 3kriziky? dr.vraví ze mam ist s ním na krv inak m a len sople rano farebne do zelena cez den nema skoro vobec dva dni mal zvísenu teplotu nekasle

strapco13
23. nov 2011

@jakavi leukocyty znamenaju zapal...a urcite to bolo sputum? nevykaslal len zatekajuci sopel z nosa? daj sprvait krvny obraz CRP, popocuvat, vyter, pripadne rtg hrudnika podla vysledkov ci treba alebo netreba atb ..na zelene sope mozno satacia lokalne ATB

jakavi
23. nov 2011

@strapco13 asi vykaslal len zetekajuci sopel proste si rano odchriachol hlien a vyplul do skumavky a odniesla som to na rozbor a aky je v tom rozdiel ? keby to bol len hlien z nosa inak ze bacile v nom neboli negatívne síce nechapem bo to bolo zelene

tinki
23. nov 2011

@strapco13 ahoj, len sa chcem spýtať, moja dcérka má často zaľahnuté na uško. Je pravda, že má často nádchy, skôr by som povedala, že mala. Lebo posledný mesiac to máme už podchytené a imunita sa zlepšuje a máva už len sem tam vodové soplíky a ráno troška kašeľ, predpokladám, že zo suchého vzduchu. Ona má s tým uškom častejšie niečo. Najprv mala zväčšenú nosnú mandlu na tej strane pri tom spomínanom ušku, mandla je už vonku. Potom mala zápal uška a keď sa zápal vyliečil, tak pri kontrole povedal doktor, že má na neho zaľahnuté. A teraz sa to z času na čas stáva, že zaľahnutie sa opakuje ale len tak z ničoho nič. Nie je to pri fúkaní nosa ale napríklad keď sa predkloní, alebo vystrája. Myslíš, že treba s tým ísť na kontrolu, alebo je to z toho, že kedysi mala často nádchy. Nemôže mať poškodený sluch? Čo to vlastne spôsobuje?
Malá má 4 roky, takže mi sama povie, že na uško nepočuje. Môžem jej povedať aby si stlačila noštek a fúkla? Kedysi sme tak robili ak nám zaľahlo.

strapco13
23. nov 2011

@jakavi vykaslat sputum..znaena minimalne zapa priedusiek..kdezro sopel je len nadcha..ta pokial je zelena len rano..tak ani lokalne atb netreba...pokial je inak ok a vysledky vyjdu dobre /jedine, ze by vo vytere nieco vyslo/..skus kuknut na moj clanok o toalete nosa v mojom fotoblogu

strapco13
23. nov 2011

@tinki moze to prefuknut ako pises, pokial nema akutnu nadchu
a skontrolovbat nosnu andlu...ako ju mala vyberanu..v lokalke cui celkovj?
alergicka nie je?

tinki
23. nov 2011

@strapco13 Vyberali jej ju pred rokom v celkovej narkóze a vraveli, že bola strašne veľká. A alergická je na mlieko, to sme zistili až teraz v auguste a vlastne vynechaním toho mlieka sa zbavila tých strašných prechladnutí. Lebo ona vlastne aj od toho mlieka mala zanesené črevá a tak sa jej tá imunita oslabovala. Ona bola 3 dni ok a znova nádchy a strašne zahlienená a nič nezaberalo. Iné alergie nemá. No a teraz tú akútnu nádchu nemá. Ale ráno keď sa obliekala a predklonila sa, tak jej na to uško zaľahlo. Po cca 10 minútach to prešlo.

strapco13
23. nov 2011

@tinki pokial je to len takto pri prudkom predklone tak mozte prefuknut..to je zmena tlakovych pomerov a ucho to nie vzdy stihne hned vyrovnak /ako ked zalahne v uchu v lietadle, ci ked ides autom do kopcov/..netreba za tym hladat chorobu

tinki
23. nov 2011

@strapco13 Ďakujem, aj som si myslela, len som už troška pri nej preplašená, lebo sme si užili tých chorôb. 🙂

lenka_66
23. nov 2011

@strapco13
Dobry vecer , syn ma histaminovu intoleranciu.Pred 2 tyzdnami sa v noci dusil neskor vykaslal hlien (polka mojej dlane).Rano som volala na alergo pani dr. odporucila Aerius a navrhla ORL vysetrenie vraj z alergo strany to az tak nemoze byt.Zacala sa nadcha tak sme liecili.Dnes sme boli na krcnom a radia vybrat mandle.V sprave sa pise -Otoskopicky:blana bubienka bleda , oral.negat. ,rhino :prieduchy v klenbe s adenoidmi v klenbe nosohltana.
Co sa tyka zvuku neviem ci nepocuje alebo je len zaujaty hrou.Niekedy ho aj za plece chytim a nereaguje pripadne je nervozny ze ho rusim .
1x bol chory (nadcha) v 1/2011 po ockovani MMR .To sa s nami vlieklo cca 2 mesiace.Ziadne ine choroby nemal.Teplotu mal az 1 den.Od vtedy ale v noci chrape , rozprava ako s plnym nosom , usta zvykne mat pocas dna otvorene .Pediatricka nam odvtedy casto davala Triefed vraj bol velmi zahlieneny.Asi 3 tyzdne si dava prsteky do nosa vraj tam ma spinku a nechce ist von.
Teraz neviem ci mu mam dat mandle vybrat ? Moze kusok pomoct neaky sprey ,kvapky ... ? Moze byt ta mandla kusok viac podrazdnena ak som rano pred vysetrenim odsavala?
Dakujem