Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 kedze v utorok sme boli u Dr. a zistil obojstranny zapal stredneho ucha dostala ATB, ktore este stale berie Cefaclor T250 (nezijem v SR) takze neviem ci sa to aj na SK tak vola, len ma velmi tato diagnoza prekvapila kedze nebola ziadna nadcha iba lahky kasel a aj to uz pred tyzdnom a nikdy sme chorobami tohoto typu netrpeli a hlavne su to jej 1.ATB v zivote, preto asi velmi rychlo zabrali po 1 davke okamzite klesla z vysokej horucky na optimalnu teplotu a uska prestali pichat (cukat). Prave sme sa vratili z kontroli a Dr. povedal ze jedno usko na 70%ciste, druhe na 90% ciste a ze nemusime k ORL a mame pekne ATB dobrat do konca
Ahoj strapco13, kasel je vlhkejsi, kasle parkrat v noci, malo rano. Ten ORL lekar ju pozrel len tak zbezne kedze sa dost priecila. Hovoril, ze mandla nevyzera velmi zvacsena a, ze tomu sa teraz venovat nebude. Skor mi to cele vysetrenie pripadalo take neporiadne. Napisal nam vtedy Xyzal, ale moc sme ho nedavali, Manzel je toho nazoru, ze ziadne mandle by sa vyberat nemali, ze su skor na uzitok...ako je to ? Ten Fenistil myslis tie kvapky na lyzicku ? dakujem pekne.
@strapco13 Dakujem pekne za odpoved. Vyskusame.
@strapco13 ahoj strapco13, mohla by som poprosiť o radu, dcérka od septembra navštevuje škôlku,odvtedy má neustále zelené soplíky,dnes sme boli na kontrolu u ORL, z kultivačného vyšetrenia z tonzil vyšiel nález:ojedinele Staphylococcus Aureus - MRSA, rezistentný na všetky ATB, dr. povedal,že vzhľadom na vek dieťaťa má obmedzenú možnosť podať p.o. ATB. predpísal nám len Ciplox gtt kvapky 3xdenne. za posledný rok je to už 3krát, čo má v náleze zlatého stafylokoka,predtým bol úspešne 3x preliečený podávaním ATB. momentálne neviem, či je vhodné, aby naďalej navštevovala škôlku celkovo, dr. sa k tomu nevyjadril. nosnú hygienu dodržujeme, denne viac krát striekam do nosa morskú soľ, neprekurujeme miestnosti..pediatrička dcére robila aj KO + testy na imunitu, všetko bolo v poriadku. bojím sa toho, ak náhodou kvapky nezaberú, čo potom? ako sa bežne v takýchto veciach postupuje? dakujem.
@strapco13 fuha tak teraz si ma dostala, normalne pozrel do oboch usi povedal, ze su uplne nepriehladne, opuchnute a zdurene 😅 aj do krku pozrel a kedze nie som lekar, tak som mohla len pocuvat a verit mu aj ked ja som pri lekaroch dost velky skeptik, ale nic divne sa mi nezdalo. Dal nam ATB a povedal, ze kontrola po 2 dnoch, na kontrole povedal, to co som pisala vyssie a ze nas tym padom nemusi poslat na ORL, kedze ATB zabralo 😕 a ze mame ATB dobrat dokonca a ak bude vsetko ok, moze ist pondelok do skolky....
Este raz podotykam, ze mala nemala vyse mesiaca nadchu a tym padom ani sopliky, len lahky kasel, takze uz vobec netusim, kde k zapalu stred. ucha prisla
Ahoj strapco13, no po tom Xyzale nam pripadala agresivna. Je to mozne ? Mne dnes dosli vysledky z odberu krvi a mam tam masivny nalez mykoplazmy. V pondelok ide na odbery manzel (tiez dost kasle v poslednom obdobi). Malej vo vytere nasli zlateho stafylokoka tak netusim co bude dalej... :(
@bevab ake ma davkovanie...pri predavkovani a u vnimavejsich deti na tento liek moze byt agresivita...treba zmenit za ine antihistaminikum s inou ucinnou latkou..ak mate fenistl davajte ten...treba uviest aj pediatrovi do karty, ze bola po xyzale agresivnejsia..nech ho do buducna nedostane..ale je to mozne aj tym ze dostala vyssiu davku ako je pre nu vhodna /niekde je davkovanie u deti dobre ale pre konkretne dieta uz je to vela..ak sa napr zle pretrepe sirup a teda dostane sice dobre mnozstvo ale vic ucinnej latky v tom bude, alebo odchylky metabolizmu dietatka/
no tie mykoplazmy daj vysetrit u vsetkych
@beruska9561 no staphylokok MRSA je hnusoba..rezisteny velmi..je to nemocnicny kmen vacsinou a odtial sa rozsiril do beznej populacie
pokial sa nejedna o MRSA vtedy aknie su tazkosti tak sa staphylokok nepreliecuje
zelene sopliky ale preliecit treba...preco nebol braby aj vyterr z nosa?
kedze sa opakuju sopliky dala by som skontrolovat aj nosnu mandlu a aj ked testy na imunitu vysli OK tak by som nieco na podporu dala...Imunoglukan, bronchowaxom, luivac..je toho vela na vyber
@saska.t uprimne..nalez nepriejhladne, zdurene, opuchnute mi skor svedci pre zapal vonkajsieho zvukovodu ako pre zapal stredneho ucha ..a zapal vonkajsieho ucha moze vzniknutz aj bez nadchy..ak je tam prilis maziva a to tlaci, ci sa do ucha dostane necistota a dieta si poskriabe uchi a zanesie si ju tak pod kozu
ja by som na ORL skocila..lebo ak je tam napr mazova zatka, tak sa ten zapal moze zopakovat ak sa to nevycisti ..je mozne ze tymi kvapkami sa to usne mazivo rozpustilo a vytecie..ale je mozne ze tam ostane a potom staci umyt vlasy, do ucha natecie voda, ten stupel z maziva napuci ako fazula vo vode a zacne tlacit a ten tlak moze poskodit pokozku a umoznit vznik zapalu
@strapco13 neviem, z akého dôvodu neurobil ster aj z nosa? a ako sa to preliečuje MRSA, lebo dr. mi povedal, že má zviazané ruky, že jej nemôže dať žiadne ATB. a tie Ciploxové kvapky tuším nezabrali. ja si tiež osobne myslím, že ak má dieťa 2 mesiace zelené soplíky je to potrebné riešiť. pri vyšetrení na ORL doktor potvrdil zväčšenú nosnú mandľu a tiež zhoršený sluch dôsledkom toho, že má zo soplíkov dosť zaľahnuté v ušku.
@strapco13 ahoj,potrebujem surnej rady
starši doniesol v pondelok zo školky herpanginu - 24 hodiny horučka a potom už iba vysev aftov v ustach,na mandliach , zväčšene uzliny a malo je,lebo ho to boli. na 4.den to schytal mladši-to iste, 24 odiny horučka,unava,pospaval a na druhy den teplota odišla a zacal tiez menej jest,pchat prsty do ust,,,, videla som aj tu aftu na podnebíé ked plakal- ale - dnes v noci bolo hrozne každu chvilku sa budil s neskutocnmym plačom,zabaral hlavu do vankusu a neviem,či to tak može v noci obliet ta pusa? či usi ? alebo zo stoličiek,ktore ešte nemame ,??? pytam sa, či ist na ORL pohotovost,u nas zrusili už 2 nemocnice,najbližšia je snad 100km -tak neviem,či ist,či mu dačo dat doma ? porad,nechem chodit zbytočne , inac cez den je hravý,nemota ho (viem že straši ked mal zapal ucha,tak ho pri chodzi motalo )
@strapco13 pred tyzdnom v pondelok sme na ORL boli pisala som vyssie, kedze detsky lekar mal podozrenie, ze ma zuzeny zvukovod a nepocuje dostatocne na jedno usko. ORL usi komplet vycistil od mazu a opät prekontrolovali ci pocuje, vysledok bol 100% na obe usi pocuje. Po tyzdni po navsteve ORL mala zacala teplotovat po 1 dni horuckovat a stazovala si na zasklbi a pichanie v usiach, tak som utekala k pediatrovi, ostatne som ti uz popisala, zacinam mat podozrenie, ze zapal ci vonkajsieho al. str. ucha jej sposobil ORL Dr. asi ju skrabol a to sa zapalilo ☹ 🙄 dovtedy nikdy ziadne problemy nemala 🙄 , no kazdopadne uz je v pohode a dufam, ze uz sme s usami skoncili 😒
@strapco13 prajem peknú sobotu..potrebovala by som poradiť...dcérka v septembri nastúpila do škôlky a odvtedy bojujeme so soplíkmi a kašľom...v piatok som ju zase musela nechať doma,pretože zase začala sopliť...naposledy (cca3t dozadu) nám robili výtery z nosa...výsledok pneumokok a moraxella...pediatrička nenasadila žiadnu liečbu...na chvíľu to prešlo..a sme v tom zase....nemá teploty..."len " tie soplíky a kašeľ...vlhký...teda je dosť zahlienená....momentálne podávam "babskú" medecínu v podobe tymiánového odvaru...do nosa sprej...
potrebovala by som poradiť ako postupovať ďalej...nástojiť na ďalších výteroch? na ATB liečbe? (i keď určite nechcem silou mocou pchať do dieťaťa ATB...to nie...doteraz ich jedla len 1x)...ďakujem za Vašu odpoveď 🙂
@beruska9561 ako kazdy bacil aj MRSA sa testuje pri kultivacii na ATB..cize tam by mal byt rozpis a treba ist presne podla toho ..len nie vzdy je vhodna liecba pre deti
ale ak mate zvacsenu niosnu mandlu a zhiorseny sluch..riuesila by som tu mandlu v celkovej narkoze ..lebo jednak z nej su tie zelene sople a na nej je vhodne prostredie pre rast vselijakych bacilov a moze sa stat zuze po operacii bdue mat uz vyter cisty
@denisocka afty strasne biolia..daj nieco na bolest, potri lokalne atfy tymi gelikmi na zubky a vela trpezloivosti...afta boli minimalne tyzden..a bolest z nej moze vystrelovat do usi
nemyslim si ze by bolo potreben ist na ORL...treba ydrzat kym sa afty zacnu hojit
ak je vela aft..tzv aftozna stomatitida, slintavka...dieta strasne sinta lebo pre bolest odmieta prehltnut aj vlastne sliny...jest vyslovene nedrazdive jedla, ktore idu lahko hltat..ak nechce jest pre bolest, daj nieco na bolest, pockaj kym to zaberie a potom sa rychlo najest a vela, vela pit
@saska.t no po tyzdni to nemusi ale moze suvisiet s cistenim na ORL ☹ ...ale tym padom by som mazovu zatku vylucila
a skor by som povedala, ze sa jedna o zapal vonkajsieho zvukovodu..ak su este bolesti tak by som dala do uska kvapky ..Otobacid N..neviem ci mate u vas nieco podobne..je to protizapalove a obsahuje to poti bolesti
@winona24 no ja tiez nie som za ATB hned..ale pneumokok a moraxela chcu preliecit
moraxela robi dlhotrvajuce kasle a pneumokok moze sadnut do usiek
kukni na moj clanok o toalete nosa..preplachuj, nosne kvapky proti opuchu odsaj alebo nech riadne vyfuka..potom by som dala aspon lokalne ATB../napr pamycon..alebo co vyslo podla citlivosti/ a to nechat posobit
nieco na podporu imunity ..bud na volnopredaj alebo na predpis od pediatra
a potom babske recepty ako med, citron, cesnak, bylinky, po chorobe otuzovanie
a ked bude 2 tyzdne zdrava skontrolovat nosnu mandlu ci nahodou nie je zvacsena..lebo ona moze byt potom na pricine, ze je dieta casto chore
@strapco13 bolesti po 1 davke ATB ustupili ako aj horucka a mala je fit, ATB ma este na zajtra a koniec, kontrola ukazala ze uska su uz skoro zahojene, ze mame dobrat ATB a malo by to byt vsetko v poriadku, tak snad ...... 😅
Este mam otazku ako najlepsie cistit usi, malej sa v jednom usku tvori viac mazu ako je obvykle, cistime väcsinou detskymi palickami do usi, alebo sprejom, ale na to mi ORL povedal, ze je to obycajna slana voda a tym padom uplne nic nepomoze a je to len tahac penazi, ktory usi nevycisti, takze ako najlepsie a najefektivnejsie usi vycistit? Ked som videla co malej vytiahli z usi, ake velke kusy, bola som docela nemilo prekvapena ☹
Dakujem ale velmi za tvoje odpovede 🙂
@strapco 13
Môžem sa niečo opýtať? Platí mi kardiologické vyšenie, ktoré sme absolvovali 30. augusta na termín operácie 8.12? My sme pôvodne mali ísť na výber nosnej mandle ešte 3.9 a tiež aj mu majú niečo dať do uší (pretože ich má zahlienené), lenže operácia sa odložila až na december, pretože bol chorý, prekonal infekčnú mononukleozu, momentálne teraz zasa berie antibiotika, nakoľko mu z výteru zistili 3 baciloch. ďakujem
@strapco13 ďakujem za odpoveď 😉
naposledy keď sme boli sopľaví tak sa začala sťažovať že ju bolí uško...boli sme u krčnej tá nepotvrdila zápal...v jednom ušku videla podráždenie,dala nám kvapky...do 3 dní sme mali kľud...o zväčšenej mandli nehovorila nič...ale tak či tak sa k nej chystám....
rozmýšľala som,že budem našu pediatričku žiadať o krvné testy....aj čo sa imunity týka....
@saska.t s tym suhlasim..tie spraya do ucha su zbytocny tahac penazi..do nosa ma slana voda vyznam
ono..mazivo ma svoju funkciu v uchu..zvlhcuje pokozku, premastuje ju, chrani...ak ho vytries dosucha mozu nastat 2 situacie...prva..ucho citi, ze je suche tak zacne produkovat vioac maziva, clovek viac cisti, ucho este viac priodukuje a kedze cistenimsi vzdy cast zatlacis je na svete stupel v uchu
druha...vycistis ucho do sucha...koza nie je chranena, je sucha, prskne a vznikne zapal, cle to opuchne a priserne boli
najcastejsie sa to kombinuje..a to ze v zadnej casti ucha je stupel z maziva a pred nou opuch a zapal
najlepsie je ucho..cistit len to co vytecie von z ucha, neist do vnutra zvukovodu aby sa nezatlacilo, je dobre tycinku namocit aspon do vody, nech nevytieras doscha a neposkriabes tak kozu
@strapco13 ahoj,
neviem, ci sa idem pytat do spravnej temy - ale mala okrem toho, ze uz asi 3ti den sopli - taky vodovy sopel, tak od vcera obeda nic nechce jest, pit pije, stale len place, dnes zjedla 3/4 jogurtu , pri spani dycha prevazne nosom a tazko sa jej prehlta... mozu to byt priznaky anginy, prip co robit? teplotu mala len 37,2
detska dr. ordinuje az zajtra poobede, tak tiez dilema ci ist na pohotovost alebo to nejako preckat
vdaka

@saska.t opuhnut nosohltana mohol aj teraz ako chytila ten zapal..niekedy choroba velmi rychlo vrazi do usiek a kasle mohol byt tym spustacom..lebo vtedy bola chora
porucha sluchu..pokial po vycisteni od maziva mala sluch v poriadku...tak vtedy nemusel byt opuchnuty nosohltan
kvoli comu brala ATB? kedy a ake?
kedy bol ten kasel?