Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@lenka_66 kedze je to 2 tyzdne od zaciatku infektu, tak nosna mandla este moze byt zvacsena..skus preplach nosa /kukni moj clanok/ antihistaminika, lokalne antihistaminikum a o mesiac skontrolovat stav nosnej mnalde..ci sa stiahla alebo nie..nosna mandla sa kontroluje ked je dieta aspon 2 tyzdne zdrave
a nech aj potom skontroluju sluch, nie len pozriet uska ale aj tympanometriu nech spravia
odsavanie by nesposobilo zvacsnie nosnej mandle
@strapco13 Dakujem velmi pekne .Mozem sa spytat na tu tympanometriu ? Syn totiz to vobec nespolupracuje.Ak zbada polikliniku uz zacne protestovat.Kazda navsteva lekara je za sprievodu neskutocneho revu.Da sa vobec spravit ? Nic nepomaha na utisenie , uz sa aj doma hrame na dr. doma pohoda u dr. krik a rev.
@strapco13 ahoj strapco, písala som ti minulý týždeň ohľadne dcéry, ktorá mala vo výtere z nosa bacila zlatého stafylokoka - MRSA. dnes som bola u krčného dr. na kontrolu, povedal, že to nebude riešiť, pokiaľ má dcéra tohto bacila, že mandľa zväčšená síce je, ale pokiaľ bude mať MRSA, tak mi ju nikto nezoperuje, vlastne vec nijako neuzavrel, nenavrhol ďalší postup, vrátila som sa teda k pediatričke, ktorá ma ale poslala do nemocnice k inému ORL lekárovi (s kompletnou dcérinou dokumentáciou), ten mi dal rovno termín operácie na vybratie tej nosnej mandle na 12.12. tento týždeň dcéra dobrala Ciplox kvapky, dávali sme ich do nosa, soplíky odišli, zostalo len chrápanie, akési chrčanie v nose,akoby plný nos, no a ten zhoršený sluch. kontrolný výter sa nerobil. chcem sa spýtať, či ju teda môžu zoperovať aj keď mala v náleze zlatého stafylokoka-MRSA hoci len ojedinele?
@beruska9561 maloktore dieta s nosnou mandlou ma nos bez bacila..a vacsina z deti kym ma nosnu mandlu sa toho bacila /aj MRSA aj inych/ bez operacie nezbavi
cize kludne moze na operaciu..len nesmie byt akutne chora
@strapco13 veľmi pekne dakujem, si poklad, ja už som sa bála, či si to ten druhý lekár všimol, akého bacila má, keď ten prvý krčiar mi prízvukoval, že s touto pliagou mi ju neprijmú ani do nemocnice, nieto ešte aby ju dali na operačný stôl.
@beruska9561 ked si to zoberes.. aj napr krcne mandle sa vyberaju lebo je opakovane pozitivny vyter na streptokoka, nereaguje na ATB, su z neho problemy /srdce, oblicky, svaly, klby/..cakat ze zmizne z mandli aby sa dali vybrat, by mohlo trvat cely zivot a zatial by bol pacient na cvozicku, na dialyze alebo nebol vobec ☹
cize pozitivny vyter nie je kontraindikacia pre operacny zakrok..k operacii musi byt bez akutneho ochorenia..ri tomto type operacii /ale su aj pripady, kedy sa tato operacia robi pod ATB krytom..kedy je je dieta tak neustale chore a ma strasne problemy z tej mandle, a nedari sa ho dostat na operaciulebo proste nevydri byt zdravi, tak sa proste operuje, rizika su vyssie..preto sa to robi pod ATB vtedy/
@strapco13 mám otázku....Otobacid môžem používať aj po 10 dňoch od otvorenia?alebo sa mám držať toho čo je napísané na príbalovom letáku....???
malá sa mi teraz začala sťažovať ,že ju bolí uško ☹ ☹ ☹ ☹ už som z toho nešťastná...týždeň je doma...liečili sme sople....posledné 3 dni úplná pohoda už..skoro žiadne sople...a teraz toto? chjo 😔 😔 😔
dnes som bola s ňou u dr...brala jej krv...tak som zvedavá čo v pondelok bude aké výsledky... začarovaný kruh
@strapco13 ahoj, máme zákrok za sebou, bylo to trochu náročné, ale všechno je ok. prosím - je možné, že narkoza způsobí , že moje ideálně spící dítě (poo 2h a v noci 12h) je úplně nespavé? od středy poo usnul jen na půl hodinky, večer první noc po zákroku jsme probděli všichni, to chápu, ale další dva večery si hrál v posteli skoro do půlnoci, ted sedí na d knížkou aje totálně auf. Nic jiného mě nenapadá, myslela jsem sirup na kašel, ale ten mu ted nedávám, bere jen atb, amoksiklav, protože byl silně zahleněný a nebylo to moc dobré. Může narkoza něco takového spustit?
@berenika39 prechodne po zakroku ano..lebo ved spi pocas..ale inak nie..nie je to skor tym, ze teraz ma kludovy rezim a predtym bol aktivnejsi, chodil von a pod?...proste nema vybytu energiu
a dalsia vec,,dieta s nosnou mandlou nema tak kvalitny spanok a je preto viac unavene..cize teraz si telo pocas kratsieho spanku oddychne viac ako predtym pocas dlhsieho, lebo ten spanok je kvalitnejsi
@strapco13 první varianta připadá v úvahu, děkuji, opravdu jsme pořád doma, první dva dny byl takový pohádkový král, jen odpočíval, měl toho dost, dneska už byl veselejší, ale přeci jen doma, bez energetického výdaje, to máš pravdu...hodná.
Druhá varianta - spíš ne, protože se nic zatím nezměnilo, byl v den operace bohužel na počátku nějakého akutního onemocnění...subjektivně ne, podle poselchu den předem ne, ale rozjelo se to den po operaci, bohužel. Takže má pořád ještě jakoby ucpaný nos, oteklou sliznici, odsáváme už, ale není to tk, že by "bylo po problému" , myslím, že to pár dní potrvá.
@berenika39 to sa bohuzial stava ze je dieta operovena v inkubacnej dobe..cize priznaky ziadne len uz v tele nieco je..pri mandliach je to bezne...k ATB by som pridala antihistaminika..skor sa uvolni nos a preplachy a nosne kvapky proti opuchu
@strapco13 dávám Aerius na noc. moc mě to mrzí, protože se to zkomplikovalo. ale opravdu to nikdo asi nemohl tušit. výkon místo cca 20-30 minut trval 50, museli mu píchnout obě ouška, protože byla plná volné tekutiny, byl strašně zahleněný, odsávali, co se dalo, mandle byla v zánětu a extremné zvětšená, místo úlevy po zákroku nastoupily horečky a nějaká respirační potíž...třetí den po zákroku bylo crp 8 a doufám, že to už bude jen lepší.
dík za rady.
přes den používáme pathenose )kapky s panthenolem) a na noc otrivin.
@berenika39 otrivin mozes dat aj cez den, nech sa nostek uvolni
stava sa to..bohuzial casto ☹ to sa neda tusit ani nijako zistit...predpoved buducnost sa neda
teraz je dolezty kludovy rezim, uvolnit nos /nech dyca nosom, skor sa to zhoji/
crp 8 znamena ze to bola nejaka viroza..ale ATB su namieste aby sa znizili komplikacie
ked si pozries..akurat som to vcera vysvetlovala beruske /na tejto stranke prispevok/ ze niekedy sa operuje aj v case ochorenia
@strapco13 děkuji. jenže mě to mrzí, vyčítám si to. první den a noc bylo peklo, sbíral se ze zákroku a do toho mu bylo špatně ....jsem ráda, že jsi napsala, i moje mudra - pediatr - (mimochodem velmi zodpovědná a odborník na svém místě) - mi řekla, že se to nedá vychytat, že se takové věci stávají. to mě trochu uklidnuje. petr se dlouho probíral z narkozy, jak mu ji "nastavovali" podle potřeby, a když už byl tak nějak v normálu, přišly horečky.
Dobře, budu se pomalu klidnit 😉 .
Moc děkuji, i za všechny ostatní maminky, že se tu můžeme poptat.
@berenika39 nemas si co vycitat..to sa stava a naozaj sa tomu neda predist
@strapco13 - chcem ta poprosit o nazor na toto:
nasi si zvykli preplachovat nos nosnou sondou..tzv. slonik...robia to viac menej bez problemov....minuly rok sme to robili vtedy, ked nastupil nejaky infekt, a hlavne zelene sople...mali sme pocit, že tie sople presli skor....robili sme to aj viackrat denne....
teraz v oktobri sme boli na lieceni v Lucivnej, kde sa ten preplach robi pravidelne kazde rano, ale pozor, nie ked su zelene sople, bolo nam vysvetlene, že sa to neodporuca pocas infektu, že sa tie bakterie možu rozširit dalej...
a teraz otazka...co myslis?? pouzivat tu sondu aj pocas zelenych soplikov, ci len morsku vodu v spreji????
lebo teda nasi si nos preplachnu, len im to nie je 2x prijemne, a použivat to ako prevenciu sa mne velmi nechce...lebo ked si to preplachujem ja, tak to nie je 2x prijemne...ako da sa..ale mne sa tiež do oho nechce.....
@strapco13 dobry nahodou som natrafila na članky a som tiež velmi zvedava na tvoju odpovet 🙂 takze mam skoro 3rocnu dcerku od 4mesiaca mala v nose stale hemofila,nebol mesiac abysme neboli bez atb a preto sme pre istotu absolvovali vyšetrenie ci nema cf,kedze bola v kuse zahlienena,vyslo negativne..potom k tomu dostala zapal očnych kanalikov,s tim už mame pokoj,sa to preliečilo krčiar mi povedal,ze ak nebude mat vaznejsie problemi odporuca mi vyber nosnej mandle hnet po dovršeni 3roka,sa mi zdalo nenormalne ze ten hemofilus sa neda vyliecit,potom sa jej este vo vyteroch ukazovali streptococ a stafilococ sporadicky,boli sme aj na alergo imunytu mala mierne oslabenu,zevraj je to v norme,pre istotu na posilnenie dostala v dvoch davkach nieco(nepametam uz nazov) pichnute,na rok,a este v jari sme boli na inhalaciu na alergo a od maja mala uz mala pokoj az do sebtembra,teraz od alergo berieme ribomunyl a do nosteka keby boli sopliky nasofan,zacala som jej taktiez davat probiotika a vit.martankov,v okto,uz mala vybrate 2atb a teraz zase ma uz v pondelok zacne 3tyzden co sa jej objavili zelene sopliky,ale ku pediatr.som nesla prvy tyzden sme odsavali,preplachovali nostek a teras ju rano uz iba odhlienim a mam pokoj pocas dna ak ma potrebu mi pekne vyfuka nostek a je klud,nechcem aby si si myslela ze som nezodpovedna,ze som s nou nesla k doktorke,ale pokail mala nema horucky,nejdem a ak by zelene sopliky pretrvavali,sla by som a viem ze uz zase mame pozit.vyter a to by znamenalo atb..a este v noci nechrape,iba pokial nezaspi tak jemne,ale potom spi kludne

@strapco13 ahoj,mám takú otázočku,či je zápal slinnej žlazy vlastne mumps či nie?A či to je infekčné,lebo nedávno bola u nás na návšteve neterka so zápalom slinnej žl. a že lekár im hovoril,že to nieje infekčné a že to je vlastne mumps,tak nechápem.Mám dvoch pubertakov a bojím sa ,že by to mohli dostat ak to teda ten m. fakt je.
Dakujem.