Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@mima595 preplach je vynikajuci prave ako prevencia a potom netreba riesit ci ho pouzivat pocas zelenych soplov alebo nie 😅 lebo sa tym da vyhnut infektu
ja sice zatial slonika nepouzivam na deti ..ale nosi im teda pocas infektu preplachujem a pacientom sme vzdy doporucovali preplach aj pocas akutneho infektu..akykolvek sposob..malokto ma totiz toho slonika v oblube 😅
@siia zacnem asi tym, ze nosna mandla sa vybera od 8 mersiacov ak robi problemy, cize netreba cakat az na 3 roky
ale kedze ma problemy od 4 mesiacov ..dala by som spravit vyter na ORL najblizsej rodine, ci niekto nie je bacilonosic..cize navonok zdrava osoba, len roznasa infekt..lebo takto ju mozno zbytocne preliecujete ak na nu bacilonosic stale dycha
takisto ak pije kravske mlieko..skus ho vylucit..kravske mlieko moze zahlienovat
anemicka nie je?
@ada11 mladsia dcerka - moraxela je bacil detskych kolektivov..cize ak po prelieceni bola v skolke, mohla ju znova chytit, lebo zatial je na nu pamykon vacsinou ucinny...co dat teraz..ucite nie pamykon, kedze ho brala nedavno..ucinne latky sa maju striedat..treba dat nieco podla vysledkov citlivosti..preliecit ju treba
plus kontola nosnej mandle
starsia - ak je alergicka tak avamys je fajn...ale kedze ma velke mandle, treba vylucit ci su zdrave alebo nie..cize vyter na ORL, u pediatra odbery ASLO, LATEX, CRP
velke krcne madle niekedy robia problemy len velkostou pri dychani a reto sa hrdlo motze vysusit..pri zvacsni krcnych mandli je casto pritomne aj zvacsenie nosnej mande..cize dat skontrolovat aj tu
co sa tyka vysadenie Ecobecu..ono kazdy liek este chvilu v organizme je, kym sa vyluci a nastup prizakov povodneho ochorenia, pre ktory bol nasadeny, zaviosi od stupna ochorenia, dlzky liecby, vysaveniu podnetov ktore ochorenie spustaju a pod..cize astma moze a nemusi byt u vas..toto neviem zhodnotit
@strapco13 zabudla som napisat vytery sa robili celej rodine krčiar mal podozrenie,ze manžel može byt bacilonosič,lebo pracuje v zahraniči a ona nam vysvetlovala,ako je to dnes s globalizaciou atd,ale všetkym nam vyšli vyteri neg...........no vydite a nam povedali,ze ket sa v spanku nedusi,treba pockat do 3rokov a pojde vonku ???..........kojena bola do 10m. potom bolo do roka susene mlieko a po roku uz ho nechcela,tak som jej robila rozne kasicky a sem tam kravske mliecko,ona je skor čajikova,alebo čistu vodu....anemicka nie je s tim problem nemame,ja som zo zaciatku bola s toho velmi zufala,tuto jesen sa to da vydržat(asi je to tim ze už starsia 😒 ) ale do jary je daleko,v marci mame 3 ideme ku krciarovy(ak dovdety nedojde k niecomu važnejsiemu) a som zvedava co nam povie po precitani karty zase od seb.dakujem ze ste mi odpisali 🙂
@strapco13 ano vylučena vyšla jej iba slaba reakcia na bytove plesne(ale tie v byte nemame,nemyslite si 😀 )a ta slabšia imunita...no ale tato jesen zacala dobre este iba vybrala 2atb 😖 a vobec už nie je taka zahlienena,ako pred rokom,dufam,že sa bude držat a že až ta nosna mandla pojde vonku,bude už lepšie...
@strapco13 tiez by som poprosila o radu. maly ma 2roky a 2mesiace. v poslednej dobe ma skoro stale sopliky. ma nadchu napr. 10dni, kym mu to prejde, 3-4dni mame pokoj a potom odznova. boli sme na krcno-nosno-usnom vysetreni - doktorka odporucila vybrat nosnu mandlu, vraj je dost zvacsena. okrem tohto vysetrenia sme neabsolvovali ziadne ine. maly nedycha nosom, stale ustami. odporucas vyber?
@tinnka9 jednodova chirurgia sa robi aj v celkovej nakoze....ono nejde po 2 rokoch ani tak o vek ako o to ake tazkosti su z toho, ci to tlaci na uska, cize aky je sluch, ci nebyvaju zapaly usi a pod
pokial su fakt len tazkosti s dychanim a caste sopliky tak sa da aj v lokalke
ale akonahle su postihnute uska..tak jednoznacne celkova
@strapco13 ahoj, moc bych tě chtěla poprosit o radu. Naše dcerky byla minulou středu na operaci nosní mandle. Do soboty byla úplně v pořádku, pak jí začala strašně páchnout z úst a začala si stěžovat, že ji bolí v krku a hlavně s krkem nemůže skoro vůbec otáčet. Od pondělí bere antibiotika, má tam prý zánět, ale zlepšení zatím nevidím žádné, hlavně mě děsí, to že skutečně nemůže skoro hýbat hlavou, do stran hlavu otočí, ale vůbec se nezakloní, to pláče, že ji to bolí. Chodí tak nějak předkloněná a když se otáčí, tak většinou celým tělem, nahoru se vůbec nemůže podívat, protože tu hlavu nezakloní.
Mám hrozný strach, jestli se při operaci něco nepoškodilo v krku, operovaná mandle je prý blízko páteře, tak jestli nemohli poškodit nervy nebo já nevím co.
Prosím napiš mi svůj názor, moc tě prosím.
@tinnka9 môjmu synovi vyberali v celkovej v súkromnom centre, v nemocke mu chceli len odštiknúť v lokálke. Mal počas operácie problémy aj dho po nej, vlastne všetko čo sa uvádza ako možná komplikácia naňho spadlo, už je to našťastie za nami. Ale som rada, že sme sa rozhodli pre celkovú, @strapco13 články a rady ma presvedčili, lebo až pri operácii vyšlo najavo, že mandľa bola obrovská, silno prekrvená a dlho im trvalo kým zastavili krvácanie, v lokálke by s toho bol asi značný problém.
@hanule05 opisuješ presne komplikácie môjho syna, len on to mal asi horšie, žiaľ. Tiež mal pooperačný zápal nosohltana, ATB bral 10 dní. Mal zlé tympano. Hlava sa mu zasekla, mal ju otočenú v jednému ramienku a ešte vytočenú bradu dohora, trup stočený na stranu, vyčnievala mu lopatka. Mal veľké bolesti, bol 2 týždne na Nurofene a ani ten nezaberal celkom. Nedokázal vstať z postele, keď sme ho zdvihli, kričal od bolesti. Na pohotovosti na chirurgii dostal Schancov golier, uľavilo sa mu trocha, ale nepomohlo. Na neurológii o 2 dni kázali dať golier preč a dostal lieky, bral Dorsiflex200 2x denne po štvrť tabletky, Nurofen, k tomu vit. B a Magnezium, nahrievali sme krk. Nahrievanie neskôr ORL lekárka označila za chybu, že sa mu mohla rana rozkrvácať, čo sa našťastie nestalo a nahrievanie mu pomáhalo. Asi po týždni liečby bol skoro OK, problémy má doteraz, také veľmi plytké a prudké nadychovanie často niekoľkokrát po sebe.
Také bolesti v krku ako opisuješ mal synov kamarát, prešli samé do 2 týždňov.
Je to ťažké dívať sa na dieťa, ktoré trpí a nevedieť mu pomôcť, nech je to čím skôr za vami 😉.
@hanule05 Zriedka môže po adenotómii vzniknúť Griselov syndrom-zápal kĺbu prvých krčných stavcov (C1-2 atlantoepistrofický kĺb), ktorý vzniká prestupom infekcie z rany. Pri tomto syndróme má dieťa naklonenú na jednu stranu a liečba spočíva v podaní antibiotik a následnej rehabilitácie.
zapach je z povlaku - sliznicnej chrasty co vznika na rane...tam pomoze preplach nosa
Tak ORL lekári ho videli v takom stave dvaja, ale nevenovali tomu pozornosť, síce ho poľutovali ale nic víc. ATB na zápal nosohltana dostal až v pondelok večer, operovaný bol v piatok ráno. Teraz to už aj tak nezistím. Dík.
@strapco13 byli jsme s ní dnes ráno u ORL doktorky, ta koukla do krku, nosu, uší - vše je prý v pořádku, máme stříkat Vincentkou nos, pak jí ošahala krk kolem dokola, žádný blok nenašla. Takže máme dobrat antibiotika a pokud už se bude cítit lépe, tak může jít v pondělí do školky. Což jsem teda byla překvapená, protože když ji vidím, jak chodí přihrbená, jak se občas chytá za hlavu, když jí tam nějak zabolí, tak si myslím, že na to jít do školky to není.
@strapco13 Dobrý večer. Ďakujem za vaše rady spred dvoch týždňov, ale zase prosím o radu. Malý začal kašlať, potom sa pridružila nádcha, soplíku sú biele, vodnate a pernamentne má upchatý noštek, nemôže spať. Teplotu má tak do 38,5 už druhý deň. Boli sme u lekára, chcela dať Penbene ale som nesúhlasila - CRP na vyžiadanie urobili - hodnota 8, do nosa dala Pamycon, na kašel solmucol sirup a fenistil kvapky. Treba dávať pamycon, ked nemá žlté sople? Ak sú teploty, tak je nutné dávať atb? Ak sa nedá atb, môže to sadnúť na priedušky? Ešte som zabudla, že mu ide aj zadná stolička, tak žeby aj toto bola príčina? Ďakujem za odpoveď.
@hanule05 to sa mi nezda ist do skolky..jednak tak skoro po ATB by sa nemalo..ale jednak stav co popisujete
ked date dcere nieco na bolest..vystrie sa? je vtedy menj zhrbena?
nie je to casta komplikacia co som pisala, takze sa s tym dr emozno este nestretla /osobne ani ja zatial..a kvoli pacientom dufam, ze sa nestretnem/
skuste este vysetrenie ortopedom
@duracikova na bioele vodnate sople a CRP 8 by som ATB nedala a ani lokalne ..ale ak ste zacali brat pamykon treba ho dobrat
nie vzdy ked su teplozy treba dat ATB..infekt moze byt aj virusovy ..o com by to crp 8 aj svedcilo..tam ATB nezaberu
ale aj virusy mozu ist nizsie na priedusky..ale tiez ich netreba liecit ATB...treba podporit imunitu a dat nieco na kasel
tolaetu nosa, preplachy a fenistil a solmucol by som nechala
zuby mozu byt pricina preco ochorel
Dobrý deň, môžem poprosiť aj radu pre dospeláka? Mala som v sept. alergickú reakciu na koži - červené vyrážky. Mám aj alergiu na veľa vecí, slnko. Bola som liečená kortikoidnými infúziami. Boli mi brané krvné odbery a ORL výtery. Krv všetko v poriadku, aj zápalové parametre len ASLO bolo zvýšené 332, výter z nosa staph. aureus. Krčný sa vyjadril, že sa bežne vyskytuje - zápaly mandlí ani nádchy nemávam. Napísal nepreliečovať, kožná mi napriek tomu dala ATB - využívala som. V okt. sa mi vytvoril ekzém( som atopička) kožná nevedela ??? čo mi má dať, poslala ma do Žiiny. Tam znova odbery, rôzne testy, všetko OK, iba ASLO bolo vtedy 296, výter z nosa staph. aureus, z kože staph. aureus, zistená metolerancia slnka, znova som objednaná na alerg. testy. - krvné v januári. Nariadili znova ORL vyšetrenie - dr. povedal, že všetko mám pekné, čisté, bez zápalu, tentoraz v hrdle staph. aureus, napísal nepreliečovať. Že aslo je len mierne zvýšené a klesá...Kožná mi napriek tomu dala ATB Zinnat 500 na 10 dní - ten užívam a potom penbene 1,5 mil. IU na 1 mesiac a potom znova kontrola ASLO a výtery u nej...Neviem, či to nie je zbytočné tak dlho užívať ATB - ked podla krčného ich vôbec netreba ... aby som si viac nepoškodila ako pomohla. Kožu mám teraz v poriadku. Užívam lieky na alergiu. Gynek. vyšetrenie v poriadku, ku zubnému som objednaná ( problém nepredpokladám, chodím pravidelne, problémy nemám) Srdečne ďakujem za Váš čas o ochotu 🙂
Ešte doplním: podľa toho septembrového výteru bol ten staph. aureus citlivý na 6 účinných látok, podľa posledného výteru je ciltivý len na erytromycin a tetracyklin. Ďakujem srdečne 🙂
@strapco13 Ďakujem krásne za odpoveď.Pamycon som dala iba dvakrát, aj to neviem či som niečo kvapla. Môžem ho predsa len vysadiť?

@strapco13 můžem aj ja poprosiť o radu 😉 Mladšia - 3-ročná dcéra navštevuje kolektív a dnes som bola na ORL ambulanci pre jej výter z nosa a má tam masívne moraxellu catarrhalis. Mala ju aj pred cca mesiacom, brala Pamycoin kvapky a teraz jú má opať /resp. ja si myslím, že ju tam má stále, že Pamycoin nezabral/ Má význym dať Ciplox kvapky alebo nie? Výraznú kliniki nemá, celkové príznaký chýbajú, ale lokálne má - proste stále je akoby zachuchmavená /ale nič katastrofálne/, ani soplík netečie, aj keď robím výplych slanou vodou, tak nič strašné. Mám to riešiť alebo nie?. Žial lekár v čase mojeje návštevy nebol prítomný, výsledok mi dala sestra, s tým, že lekár to vačšinou nepreliečuje, ale bolo bolo by dobré aby ju opať pozrel.
čo sa týka druhej dcéry, tak tá ma takmer stále S. Aureus, ale napodiv, teraz ho nenakultivovali, ale máva časté pobolievanie v hrdle, ona má mandle zvačšené stále, také hypertrofické a má aj chronickú faryngitídu. Bola aj na odbery, tak som zvedavá či tam bude nejaká zápalová reakcia, alebo nie, ale soplík má, pokašliava . Neboli by tu vhodný nejaký Avamys a pod. Je alergička, vysadili sme Ecobec lebo ide na feno v januári, ale pokašliavať nezažala hneď po vysadení, cca 3 týždne po, takže ja si myslím, že astma to nebude /bodaj by som mala pravdu/. Pred mesiacom mala v hrdle klebsielu pneumoniae, ale brala Bioparox.