icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

berenika39
2. dec 2011

@strapco13 ahoj, a znovu děkuji za porady před adenotomií. máme to už za sebou, dneska je to 10 den a poprvé jsem se v noci chodila na petra dívat, v noci, protože jsem ho neslyšela chrčet,chrápat a chrochtat. super. ráno má ještě jakoby ucpaný nos, lae kapky to uvolí a přes den opravdu pokrok🙂. chtěla bych se zeptat: on neumí nosem dýchat. tedy když mu to vysvětlím,tak samozřejmě ano, ale má to tak zažité - pořád pootevřenou pusu, hlavně když se soustředí. dá se to nějak trenovat, nějak ho navést? nebo jen opakovat zavři pusu🙂??

lili24
2. dec 2011

@strapco13 Dobrý deň, ak by ste si našli čas aj na nás, budem vám veľmi vďačná 🙂 dnes som bola so staršou dcérkou na ORL vyšetrení + RTG, opakovane ju trápi nádcha, teraz je to už dva týždne čo sme doma a ďalšie dva ešte budeme...prvý týždeň bola liečená pamyconom + nahrievanie lampou, z prvého výteru z nošteka jej vyšiel stafilokok, pri kontrolnom výtere, teraz po preliečení jej znova vyšiel stafilokok, doktorka nás teda poslala orl vyšetrenie. veľmi sa tam s nami nebavili tak by som poprosila "preložiť" správu od dr. do našej reči 🙂 pán doktor iba povedal, že má zastavenú nádchu, predpísal bioparox + nahrievanie a o dva týždne kontrola aj s rtg.
Takže tá spomínaná správa: Rtg PND: v oboch Highmoroch hypertrof. slizničný lem s centrálnym prejasnením.
Lok.: oba nosné prieduchý voľné, stopy po seroznej sekrécii Pharynx mierne presiaknutý, stopy po zatekaní z nosohltanu. Dg.: Sinusitis maxill. subacuta bilat.
Ja by som len chcela vedieť či všetko ostatné je podľa tohto nálezu v poriadku, pozeral jej aj ušká, noštek, a aj cez pusinku.
Ďakujem veľmi pekne. a prajem pekný deň

hanule05
2. dec 2011

@strapco13 ahoj, do škoky ji určitě nedám. Když jí dám třeba Nurofen, tak se začne hýbot normálně, i tu hlavu zakloní. Ale když přestane lék působit, tak zase celá ztuhne.

Dnes jsem s ní byla u naší praktické lékařky a ta řekla, že tam má blok, špatně natočí hlavu doleva. V pondělí jdeme na rehabilitaci k jednomu prý moc šikovnému lékaři. Tak uvidíme. Díky

strapco13
3. dec 2011

@bika10 ASLO znamena ze niekde v tele je streptokok toho preliecit treba, cize ATB dala kozna spravne a tam sa naozaj uziva dlhodobo penbene a z hladiska ORL..staphylokok sa naozaj nepreliecuje
este sa spytam z hrdla robil vyter ORL lekar alebo obvodny? RTG prinosovych dutin bolo?
zubne by bolo dobre aj vratane rtg
a vysetrit moc a gynekolog vyter, ci nahodou tam niekde strptokok nie je

@duracikova ked ste zacali davat, treba dobrat

strapco13
3. dec 2011

@berenika39 len cvicit a upozornovat, ze nech zatvor usta a dycha nosom..chvilu to trva niekedy, cim dlhsie dychal ustami tym dlhsie trva kym sa vrati k normalnemu dychaniu nosom

@hanule05 ten blok je bolestivy preto ked neiucinkuju lieky tak sa podvoli a je skrcena..ta rehabilitacia je potrebna

strapco13
3. dec 2011

@lili24
takze RTG ma zapal v celustnych dutinach /tie pod okom/
lokallne je nalez hlienov v nose a ako stekaju do hrdla
dg ..zapal celustnych dutin..subakutnych ..to znamena, ze uz to dlhsie trva ale nie tak dlho a anvyse iu3 rocnych sa neda este hovorit o chronickom ochoreni

liecbu..no k bioparoxhu by som pridala antihistaminika a aNasivin sinus sirup /ten je na volnopredaj, bylinkove prave na uvolnenie dutin/ a dokladny preplach nosa ..postup je v mojom clanku
a uprimne..kontrola RTG o tyzdne je skoro staci o mesiac, ako kontrolaujem si pacientov skor, ci sa maju lepsie a ked maju tak RTG kontrolujem az tyzdne po dobrati liecby aby som videla, ci sa dutiny vyliecili uplne alebo nie

pokial mava opakovane nadchy..moze byt za tym aj nosna mnadla..pozrite si mjoj clanok, ci nema priznaky

karmelka77
4. dec 2011

@strapco13 Ahoj, potrebovala by som poradit, ak mozem velmi pekne poprosit. Maly mi zacal v piatok velmi soploit, kychat - typicke prejavy nadchy ako u dospeleho, az cerveny nos mal.))) tiekol mu priehladny riedky soplik z nosa, zacali sme odsavat, nasadila som vibrocil, fenistil...vcera sa k tomu pridal trochu aj kasel a sopliky sa zacali zhostovat...dnes rano som vsak odsala uz nie priehladne sople ale mierne zltozelene, aj to som tu farbu studovala na normalnom svetle len velmi tazko bolo rozoznat aku farbu maju, ale skor by som sa priklanala k tomu zltozelenemu. Co s tym??? Na pohotovost moc netuzim ist momentalne, ale neviem ci to pocka do zajtra aby sme mohli ist k jeho lekarke...alebo co dovtedy?? ako postupovat?? Dakujem velmi pekne za odpoved...teplotu nema...

bika10
4. dec 2011

@strapco13 ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
Výter bol braný 3x - V SEPTEMBRI krčný - výsledok nos: stap.aureus, hrdlo: negatívne, V Októbri: kožná - výsledok nos: stap.aureus, hrdlo: negatívne, V NOVEMBRI: krčný - výsledok: nos: negatívny, hrdlo: staph. aureus
MOČ mi bol vyšetrený laboratórne: negatívny
U GYNEKOLOGIČKY som bola, hovorila som jej, že ma odosiela kožná v rámci defokizácie, ale či brala výter, neviem, brala mi z krčka maternice v rámci preventívky ale iný neviem, len povedala, že mám všetko OK. Problémy gynekologické nemám
KRČNÝ mi robil sono prínosových dutín, RTG nie
Zubárka ma ešte len čaká, problémy nemám
Krčný mi povedal, že tá hodnota asla je len mierne zvýšená a klesá, takže to znamená, že mi v tele infekcie prebehla v minulosti a klesať mi ti bude dlhšie...tak ja už neviem
Ďakujem veľmi pekne 🙂

bika10
4. dec 2011

Ešte doplním hodnoty toho asla: sept. 332, október 296 Ďakujem 🙂

lili24
4. dec 2011

@strapco13 ďakujem za vašu odpoveď 🙂 pridám teda aj antihistaminiká (fenistil kvapky) a pôjdem kúpiť aj ten sirup, dám aj na vaše rady, chcela by som aby sme sa toho čo najskôr zbavili. uvidím ako dopadneme po dvoch týždňoch, prípadne by som sa ešte ozvala.
K tej nosnej mandli, ja už som si ten váš článok čítala, zatiaľ ale nemáme žiadne príznaky.
Ešte raz ďakujem.

strapco13
4. dec 2011

@bika10 je mozne ze ten streptokok niekde, telo zacalo tvorit protilatky a streptokoka zlikvidovalo, len este pretrvava tvorba..ale klesa krasne..norma je 200, tak sa uvidi po dobrati penbene ako to bude je mozne ze to klesne do normaliu a potom bude teda vsetko OK, lebo telo to zvladlo
este ..kozna robila ster z toho exemu?

strapco13
4. dec 2011

@karmelka77 no preplachovat, nosne kvapky proti opuchu a odsavat..ak kojite tak po odsati mozte nakvapkat svoje mliecko do nosa
ak sa farba soplikov zvyrazni bolo by dobre ist k pediatricke..nech zoberie vyter a da lokalne pamycon

bika10
4. dec 2011

@strapco13 Ďakujem veľmi pekne, takže penbene treba brať aj keď to klesá, áno? Ešte som ho totiž nezačala brať, zatiaľ doberám zinnat....zajtra . t.j. v pondelok by som mala začať brať penbene
Ster bol braný aj z ekzému (z dlane) výsledok: staph. aureus
Ďakujem veľmi pekne za ochotu 🙂

strapco13
4. dec 2011

@bika10 ja som to aj tak pochopila ze po dobrati klacidu si mate dat penbene..Pri zvysenom ASLO sa zvykne davat dlhodobo penicilin...pokial tam nie je nieco take, ze treba napr vybrat mandle hned

bika10
4. dec 2011

@strapco13 Ďakujem veľmi pekne za ochotu, je super mať to s kým skonzultovať, veľmi si to vážim, ešte raz ďakujem a prajem všetko dobré 🙂

strociatka
5. dec 2011

@strapco13 Dobry vecer, chcela by som poprosit o radu. Starsej dcerke vybrali pred dvoma tyzdnami nosnu mandlu, ktora bola mimoriadne velka a sposobovala problemy. Dnes sme bez infektov, ale ma zvlastny, taky nosovy recovy prejav, ako keby stale prefukavala nos, rozprava tak nosovo a sa mi zda, ako keby huhnala. Nema ziadne sople, ale stale dycha len ustami a aj vyraz tvaricky ma, ako keby tam ta mandla bola nadalej. Ako postupovat dalej? Dakujem vlemi pekne.

strapco13
5. dec 2011

@strociatka ono dieta co si zvyklo d&chat nespravne a teda ustami treba po zakroku upozornovat, nech si zatvori pusinku, nech dycja nosom..stale dookola to pripominat
niekedy po zakroku, hlavne ak bola nosna mandla extremne velka tak vznika otvorena rhinolalia -fufňavá reč ak po adenotómii zostane veľký priestor v nosohltane, táto komplikácía sa rieši foniatrickou rehabilitáciou mäkkého podnebia.
ale vacsinou sa to spravi
ak bola operovana v celkovej narkoze..tak niekedy tam je opuch toho capika co visi z makkeho podnebia, ten niekedy pretrvava dlhsie a robi taketo potiaze..to by ste videli ked otvori usta, ci tam visi nieco spuchnute

strociatka
6. dec 2011

@strapco13 dakujem velmi pekne, ta mandla bola vybrata v celkovej anesteze a podla lekara bola prilis velka. Nasa pediatricka nas prave pre istotu odoslala na logopedicke vysetrenie, tak sa ich skusim popytat na rady, ako to dotiahnut. Dakujem velmi pekne za radu, upozornovat ju ozaj musime stale 😎

tinnka9
6. dec 2011

@strociatka moj starsi syn mal presne tieto prejavy po vybere nosnej mandle, hlavne ta "nosova" rec 🙂 . trvalo niekolko mesiacov, kym sa mu to upravilo 😉 .

mata222
6. dec 2011

@strapco13 dobry den, neviem, ci si budete este pamatat moje prispevky na vas ucet, ide o dlhsie zblnkanie v nosteku po nadche, odporucili ste nam na dlhsie fenistil kvapky a preplachy z nosa..fenistil kvapky sme uzivali presne 2 tyzdne, medzitym opat dostal nadchu {vytekanie soplikov}, ktore po tyzdni skoncilo a tym padom sme aj vysadili fenistil aj na odporucanie dr., nadalej som robila preplachy nosa, niekedy som striekla aj panthenose s eukalyptom, ale to zblnkanie {ako keby mal sopliky niekde v dutinach, ktore nejde vysmrkat}, vcera vecer plakal, ze ho boli usko, dali sme nurofen, kvapli sme usne kvapky, teplotu nemal, teraz bolesti nema, ma zvysenu teplotu, ale skor by som povedala, ze to je z nevyspatia..dala som mu vecer aj fenistil kv.a spustili sa mu sopliky, celu noc smrkal..prosim vas, mali by sme ist na nejake odborne vysetrenie? orl alebo alergol.? prip.mozem mu nasadit nasivin sinus sirup, mame ho doma, kedze mam upch.dutiny ja a tiez bolesti ucha...alebo skusit odsavat sopliky, aj ked on uz smrka sam..uz neviem, co robit, viem, ze to nie je normalne aby tam mal stale sopliky, aj ked jemu to v noci nevadilo, prespal vzdy celu noc..aj ked si neviem predsatvit, ze budeme behat po lekaroch, ked on ma total strach z lekarov, neviem preco, pri vysetreni pediatra musim ist aj s manzelom, lebo by som ho tam neudrzala, vysetrili by take dieta, ktore nespolupracuje u orl. ak by to bolo potrebne? velmi pekne vam dakujem..

strapco13
6. dec 2011

@mata222 nasivin sinus je od 3 rokov..vtedy sa zacinaju zvacsovat detom prinosove dutiny..skuste zatial Sinupret na zriedenie hlienov, skor ich vyfukate, fenistil, nosne kvapky proti opuchu..mozte skusit aj odsat..mozno este nefuka uplne efektivne..kvapkat nosne kvapky podla postupu v mojom clanku o zapale stredneho ucha..tam je dolezite to polohovanie hlavicky
pokial neteplotuje a na bolesti usiek sa nestazuje tak netreba k dr
co sa tyka spoluprace..vysetruju sa aj deti co nespolupracuju..a maloktore tak male dieta spolupracuje 😅..mat ten vek tak vyvadzam u dr aj ja 😅 😀 😀
dieta sa da chytit do narucia..jeho nohy medzi vase, cize ho fixujete ked sedi na vas a rukami chytite jeho rucky a tak ho objimate a setricka drzi hlavu a fixuje ju pri vysetreni, pokial sa vysetruje v lahu pod mikroskopim, ak dietatko lahne, sestricka fixuje hlavinku a zvysok osadenstva drzi dietako, lezi na nam..co je potrebne 😅 je to pre dobro dietatka, aj ked to nevyzera na prvy pohlad prijemne

mata222
6. dec 2011

@strapco13 dakujem velmi pekne, tak opat skusime tuto liecbu..no teraz nadchu nema, ziadny soplik, ale nasadim, co ste mi odporucili a uvidime, co nas bude cakat v noci..chcem sa spytat, mame doma iba nosne kvapky v spreji olynth a nasivin soft, mam taktiez postupovat tak ako to mate v clanku pri zapale ucha alebo striekat po sediacky..su aj ine sirupy na odhlienenie, ci len ten sinupret? este raz dakujem, ste velmi zlata..

nanulik
7. dec 2011

@strapco13 cchlea by som sa spýtať či sa dá niečo robiť ked je zalahnuté v uchu alebo treba ísť k dr. trvá to už niekolko mesiacov a prestáva to len ked ležím. a ide to dosť na nervy
dakujem za odpoved

hanule05
7. dec 2011

@strapco13 ahoj, tak jsme byli včera u doktora na rehabilitace. Ten naznal, že ty svaly bolí, kvůli tomu zánětu po operaci, že se ty svaly jako brání proti tomu zánětu, a že máme 2x denně dávat Priessnitzův obklad a 2x denně dávat Paralen, po týdnu máme přijet. Jsem z toho zmatená, protože na ORL nám řekli, že už tam zánět není.
Každopádně Aničku ten krk bolí stále, dneska zase hlavu skoro nezakloní.
Teď nám říká, že jí bolí krk vepředu.
Mám špatný pocit z toho Paralenu, vždyť jí to dávám už asi 2 týdny, abych jí tím nezničila ledviny.

mata222
7. dec 2011

@strapco13 chcem sa vam podakovat, za rady, dnes sme boli u orl. dr. ma pochvalil, ze som nasadila dobru liecbu 🙂 vasou zasluhou..na usko sa uz vecer nestazoval, dr.tvrdil, ze ma mierne zacervenany zvukovod, usko vycistil a dal gazu s kvapkami, pozrel aj nostek..takze to zblnkanie ma z nadchy, dutiny upchate nie su, nevidi alerg.reakciu na kvapky, velmi mily dr.a bolo vidiet, ze to s detmi vie a hlavne ze bol trpezlivy..takze budem dufat, ze nam ta nasa nadcha prejde, aj sme zacali odsavat..z 1 dierky idu velmi huste sopliky, tak to nema sancu vyfukat..chcem sa este spytat, pokial nam to neprejde, tak nam ostava uz len alergologia? dakujem este raz.

zubrienka1
8. dec 2011

@strapco13 Ahoj, potrebovala by som poradit. Starsia dcerka v septembri nastupila do skolky... a odvtedy je uz piaty krat chora (neviem sice ci sople sa povazuju za chorobu, ja to povazujem), z toho raz mala zapal uska (diagnozu urcila nasa pediatricka), ktory bol prelieceny antibiotikami. Bol jej brany aj vyter z nosa, mala tam tzv. skolkarke bakterie. Na podporu imunitu jej davame imunoglukan a multivitaminy. Starsej tieto sopliky vacsinou rychlo prejdu, mozno zasluha imunoglukanu 😖 Problem mam v tom, ze to od nej chyti nasa mladsia dcerka ( u tej to nastastie este nepreslo na liecbu antibiotikami) a potom za soplikom sa trapime 2 tyzdne. Vedela by si nam nieco poradit? Alebo treba len vydrzat... Mladsej davam morsku vodu a Nasivin do nosteka (samozrejme cistime nostek aj odsavackou), Fenistil kvapky, a ked to prejde do mierneho kaslu, tak Solmucol. Postupujem spravne?

strapco13
8. dec 2011

@mata222 je vela mukolitik..mukosolvan, hedelix... od 3 rokov Nasivin Sinus

strapco13
8. dec 2011

@nanulik bola predtym nadcha? ..tazko povedat..moze byt problem v strednom uchu /pozri na moj clanok o zapale stredneho ucha..nepriechodna Eustachova trubica/, moze byt problem, ze je nieco v nose /ako sa dycha nosom/ alebo je problem vo vonkajsom uchu..mazivo
vnutorne ucho asi bude v poriadku, kedze ta porucha ne je stale
treba k Dr..nevidim do ucha

strapco13
8. dec 2011

@hanule05 zapal uz nemusi byt vydiet na povrchu v tej rane ale prestupilo to hlbsie na svaly..preto tie bolesti
paralen mozes striedat s nurofenom /cize ibuprofen/

strapco13
8. dec 2011

@mata222 alergolog a kontrola nosnej mandle