icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
8. dec 2011

@zubrienka1 pozri do mojho fotoblogu na clanok o toalete nosa a o zapale stredneho ucha /keby sa vam zapal zopakoval, dufam ze nie/ ak kojis mozes po preplachu nosa na zaver datsvoje mliecko do nosa
pokial byva starsia nejak casto chora tak by som dala skontrolovat nosnu mandlu /pozri aj na ten clanok ci nema nejake priznaky/

nanulik
8. dec 2011

@strapco13 no ja s tým rátam že budem musieť ísť k dr. len neviem kedy sa tam dostanem tak že či nei je nejaký spôsob ktorý by mi aspon dočasne pomohol.
no nosom sa mi dýcha ťažko. stále mám pocit že je upchatý. ako nie je priamo nádcha ale cítim že sa mi nedýcha úplne volne. a zalahnutné mám permanente len ked ležím tak je dobre
ale aj tak dakujem za odpoved

strapco13
8. dec 2011

@nanulik to dychanie nosom..ako dlho ho mas stazene? viaze sa to na nejake rocne obdobie? si alergicka?
skus tu toaletu nosa a antihistaminika a nosne kvaopky proti opuchu...moze to pomoct /nemusi to zabrat, nakolko ta neviem vysetrit/

nanulik
8. dec 2011

@strapco13 trvá to už dlho, niekolko mesiacov ale prv to bolo tak že ked mi zalahlo tak som fúkla do zapchatého nosa (alebo ako to popísať) a bolo dobre
no idem teda prečítať tie články
a ešte sa cchem opýtať či neuškodí čistenie ucha kvapkami. kúpila som si asi pred rokom aurecon junior a čistím si tak že si raz streknem do ucha a vatovým tamponom vytriem čo vytečie

nanulik
8. dec 2011

@strapco13 a ešte sa mi to zalahnutie zhorší ked mám nejakú fyzickú námahu.

strapco13
8. dec 2011

@nanulik budes mat nepriechodnu eustachovu trubicu...bolo by dobre zistit co je v nose..skus zatia uvulnenie podla mojho clanku..pokial nemas akutnu nadchu tak to prefuknutie mozes spravit ako pises
neuskodi cistenie ucha..ak mas ucho ciste moze to pomoct ako prevencia ale ak je stupel uz to nezaberie, tam treba klasicky na ORL vyplachnut

nanulik
8. dec 2011

@strapco13 ok, a dakujem 🙂

mata222
8. dec 2011

@strapco13 prepacte, ze vas este obtazujem, len sa chcem spytat, mame davat kvapky do nosa Olynth, aj ked mu netecu sopliky? nie je to zbytocne? odsavame vysavacom, a z 1 dierky mu idu riadne huste sopliky, ale mam pocit, ze su aj s primesou krvi, trochu hnede, neublizujem mu tym? pred odsav.aj po, mu este strieknem mar plus..usko ho vobec neboli, da si ho nakvapkat...mam pocit, ze to ma asi riadne huste sopliky v 1 dierke..a este 1 otazocka, kolko krat do dna mozem max.striekat mar plus? dakujem pekne.

saska.t
8. dec 2011

@strapco13 prepac, ale idem ta opät otravovat, po zapale usi sme vydrzali presne tyzden zdrave a mala opät v skolke chytila nadchu, rychlo sme ju po 2 dnoch zazehnali echinaceovymi kvapkami a kvapkami do nosa a bolo v zasade vsetko ok obcas nejake to smrknutie, 4 dni brala nosne kvapky olynth a potom 3 dni nie, lenze bohuzial nadcha sa spustila opät, takze musi mat kvapky zasa, dnes je to 3 den, ale vobec prechladnutie neustupuje, napriek tomu, ze naozaj podporujeme imunitu, ako sa len da, co mozem robit, ak nadcha neodide do 7 dni a nosne kvapky budeme musiet odlozit kedze sa nesmu pouzivat viac ako tyzden? bez nich nemoze absolutne dychat, takze ani spat, inak je uplne fit,ziadny kasel, ziadna teplota, je vesela akurat, ze nam pomaly uz 2 tyzdne tecie z nosa 🙄 ☹ toaletu nosa pravidelne vykonavame...

dendy1
9. dec 2011

@strapco13 prajem pekný deň, ak môžem, potrebovala by som tiež radu. Nejedná sa o moje dieťatko, ale o mňa. Všetci okolo mňa boli chorí, mňa to celkom obišlo, len sa mi "zatiahlo hrdlo", trošku som pokašliavala, nič moc - nakoľko kojím dala som si Stodal sirup. Ale trošku sa to zhoršilo a mne sa objavil suchý dráždivý kašeľ - začala som si dávať Homeogene9, nevidno zmenu a v noci mám aj 1/2 hod. záchvaty kašľa, škriabe ma to akoby na jednom mieste a nedá sa to vykašľať. Pobudím všetkých, slzy mi tečú, napína ma, ale len veľmi pomaly sa to utíši. Kúpila som si aj Septisan, beriem zatiaľ 2 dni, ale zmenu nevidno. Nádchu nemám, len pri kašli aj smrkám.
Čo by mi pomohlo, prosím poraď 🙂 Ďakujem vopred.

katecameron
9. dec 2011

ahoj strapco chcem sa ta opytat ci leukcyty na 3kríziky v pluvanci mojho syna maju suvis z crp 44? dnes sme mali zacat liecbu z alergo a ona chcela crp tak mu vzali krv a bac 44 bolo po liecbe asi pred troma tyzdnami mal tie leukocyty v hliene co vyplul ved som ti písala o tom lenze vies co je zvlastne ze jemu na prvy pohlad nic nieje nekasle nema soplne no proste upln zdrave dieta teraz mu nasadila len tak z brucha augmentin lenze co ti ja viem ci by nebolo lepsie pockat a dat ho poriadne vysetrit co mam robit dat mu ti atb. pred mesiacom dobral penicilín ktory uzival 6tyzdnov koli tomu hemolitickem,u strepotokovi co mu nasli v oktorbri och ja som z toho na nervy 😠

sorciera24
9. dec 2011

@strapco13 ahoj, potrebovlaa by som aj aj poradit.....vsetko zacalo pred 2 tyzdnami, ked malemu zacali hnisat oci, do toho sa pridruzila nadcha (tak ze mu hadam 4 dni nonstop tieklo z nosa) + 5 dni 40tky horucky 😖 na pohotovosti nam dali ATB summamed,kt. nezabrali, horucky ostali dokonca sa k tomu pridruzil strasny dusivy kasel....boli sme na ORL....vraj obojstranny zapal usi a ze je v nich hlien.....dostlai sme ATB SUprax + hnede kvapky do nosa......po par dnoch vsetko preslo, aksel, teplota, nadcha......no dnes sme boli na usnom a vraj stale ma ten hlien v usiach, cize zapal je tam stale....ale hrdlo aj nos ciste, bez teploty....a zaidna liecba, ze kontrola o 5 dni...ale ako mu amm uvolnit ten hlien z tych usi? alebo co zabera? niekto mi vravel, ze to same prejde......alebo co s tym? prosim o radu...dakujem

inffinity
9. dec 2011

@strapco13 ahojik prosim te znovu o radu. Mala mi zacala chrapkat.nosik ji cistim bezne podle tveho navodu asi ob den nebo ob dva a ted zacala i mluvit pres nos tak trikrat denne ale nic nevysmrka. chci se zeptat co by si mi poradila mozna ma zvetsenou mandli co ja vim. uvarila jsem tymianovy sirup, davam ji i cibulkovy sirup a zkusila sem fenistil ale nezda se mi to lepsi. mam koupit sinupret? Uvolni se ji neco nevim teda ani jestli je co ☹ k dr nemam v planu jit aby ji zbytecne zas mordovali pred mesicem mela skoro mesic atb a uz to nechci ani videt nebylo to vubec treba ☹ nic jineho ji neni.. a moc chemie do ni nechci cpat.. diky za radu ni snad je to jen tam mandle tak jestli je neco s cim bych ji pomohla diky 🙂

strapco13
10. dec 2011

@mata222 kvapky proti opuchu su dobre na to aby sliznica odpuchla, nebola taka prekrvena a teda pri odsavani je mensie riziko prasknutia cievky..kedze nosik krvacall..pozri na moj clanok o toalete nosa..tam mam rozpisane ako osetrit nosik po krvacani
solne roztoky mozes casto striekat do nosa 😉

strapco13
10. dec 2011

@saska.t po 7 dnoch bud pauza alebo zmenit ucinnu latku v kvapkach a kedze sa vam takto opakuju sopliky..dat fenistil a skusit nieco na podporu imunity..imunoglucan, bronchowaxom a pod
po prelieceni skontrolovat nosnu mandlu

strapco13
10. dec 2011

@dendy1 na takto podrazdene hrdlo je dobry napr Tantum Vedre..lokalne dezinf. tablety /alebo inu zlozku/..mozu sa pri dojceni, kloktat slanou vodou.
Ak sa hporsie dycha nosom /nemusia tiect sopliky, niekedy sa nadcha prejavi len stazenym dychanim a teda opuchom nosnej sliznice/ tak treba uvolnit nos..preplach nosne kvapky proti opuchu, nechat ich posobit aspon 5 minut
pokial sa to nezlepsuje tak potom lokalne ATB Biparox..ale to uz je na predpis...je viacero liekov co sa da aj pri dojceni..keby si si nebola ista kludne sa ma spytaj /som aj laktacna poradkyna/

strapco13
10. dec 2011

@katecameron CRP 44 po dobrati ATB nedavno..no bud mu ATB nezabrali a teda streptokoka mate furt..nechapem ale preco dala augmentin co tiez patri do skupiny penicilinov..takto kratko po sebe by som dala radsej ATB z inej skupiny
ten pluvanec ..mal tam leukocyty..no bud vyplul zateceny sopel a teda bolo nieco v nose alebo vykaslal z priedusiek a tam treba aspon RTG ci nieco nema
ja by som ATB len tak nedavala, kedze nema akutne znaky choroby..skontrolovala by som vyter, ASLO, RTG pluc, nosna mandla, moc vysetrit a podla vysledkov
ako CRP 44 treba riesit..lenze moze ist o virus /nepredpokladam, kedze nemate akutny stav/, nedoliecnu alebo nedostatocne liecenu bakteriu /co by mohol byt ten streptokok/ alebo chronicky zapal mandli, plucne chlamydie a mykoplazmy nezvysuju tak velmi CRP ako klasicke bakterie /tie davaju nad 70 a vysie pri akutnych infekciach/ lebo to su atypicke ..ale mohlo ist aj o zaciatok nejakej novej infekcie..ako sa mate dnes?

strapco13
10. dec 2011

@sorciera24 pozri do mojho fotoblogu na clanok o zapale stredneho ucha...mam tam rozpisane ako pomoct ..cize preplach, nosne kvapky proti opuchu /tu je dolezite to polohovanie hlavy..je to v tom clanku/, antihistaminika
po prelieceni skontrolovat nosnu mandlu, ci ona nie je na pricine, preco sa zapalilo usko

strapco13
10. dec 2011

@inffinity nosna mandla nevznika nahle..ked dieta zrazu zacne chrapat je tam vacsinou opuch nosa alebo v hrdle
treba sa pozriet aj na krsne mandle..ci nema zvacsne..mouźe ist o infekcnu mononukleozu /tam je typicky huhnavy hlas/
ale kedze ste boli chory aj pred mesiacom..mohla byt nosna mandla uz trochu zvacsena a teraz sa pridruzil nejaky infekt a zvacsila sa uplne
preplach nosne kvaky proti opuchu nechat zatiect az do nosohltna
ako sa to od vcera zmenilo?

lucy321
10. dec 2011

Ahoj @strapco, možem ta poprosti o radu. Mala je teraz prvy krat chora v pondelok mala vysoku horučku a trosku priesvitny soplik, v utorok sme boli u dokiny, robila jej crp vyšlo negativne tak jej nič nedala, o dva dni už nemala ani teploty len ten soplik ma ešte stale a sem tam zakašle, mysliš že jej mam začat davat niečo na ten kašel, mam doma aj sinupret len neviem či je to potrebne. Už si vie aj celkom pekne vyfukat nostek trochu jej aj pomaham že jej chytim jednu dierku a druhu a fuka, je potrebne ešte odsavat lebo robi pri tom strašny cirkus a moc mi ani nejde odsat to už fakt viacej vyfuka. dakujem

inffinity
10. dec 2011

@strapco13 ahojky, koupila jsem nakonec echinaceu tuším se to jmenuje imunal? dávám ji 3x denně 1ml podle návodu.dále čistíme nosík a dávám ji ten domácí tymiánový sirup.. Příjde mi že je to lepší, méně chrápe nebo spíše nechrápe ale jen fučí, že jde poznat že to ještě není ok. No a už nevypadá přes den tak přiblblě.. celkově spávala všelijak jak píšeš ve svém článku cestovala po posteli a nemohla si najít polohu, ted je to lepší jen si přelezla v noci ke mě a spala až do rána. Nemyslím si že nás zachránily kapky ale jsem ráda že je to lepší. prosím tě a jaké kapky jsou proti opuchu? Je to i ten fenistil?
Krčné mandle kuknu ráno ale nemá žádné uzliny ani nic, mononukleozu měl v lete bráška takže příznaky kontroluju jako první 😖 jo a ještě od té doby co byla naposledy nemocná ji dávám vitamín C cebion tuším.. snažím se ji posílit imunitu.. máš zkušenost, je i ta echinacea dobrá? díky 🙂

strapco13
10. dec 2011

@inffinity kbapky proti opuchu myslim do nosa..nasivin, olynth a pod..fenistil su kavpky na papanie..pomahaju aj tie..ale treba aj do nosa
ono mononukleoza je v roznyc prejavoch..ale uzliny na krku su zvacsen skoro vzdy pri nej ak su aj ine priznaky
je dobra aj echionacea aj vit C

strapco13
10. dec 2011

@lucy321 myslim ze staci klasika..preplachnut nos, dat kvapky proti opuchu a vyfukat ..kukni na moj clanok o toalete nosa v mopjom fotoblogu
ak vie vyfukat, netreba odsat..kolko ma rockou?

dendy1
10. dec 2011

@strapco13 ďakujem krásne idem skúsiť to tantum verde, ešte raz ďakujem. Je fakt super, že bez behania po lekároch sa človek - matka na MD 😀 dostane k odbornej rade 🙂 Ani jedna lekárnička mi tantum - ako možnosť liečby pri dojčení neponúkla. Ďakujem, a zároveň obdivujem že zvládaš popri 2 deťoch aj tento "plný úväzok na MK" a dotazov tu je požehnane - veď takmer každé dieťa má nejaký problém ohľadom ORL. A ešte k tomu aj laktačná poradkyňa 😨 klobúk dole 🙂

inffinity
10. dec 2011

@strapco13 jo jo po té bráškově nemoci, kdy si to slíznul akurát přes celé letní prázdniny a byl i v nemocnici to mám naštudované 😒 prosím tě a ty kapky, když přestane chrapkat mám ji je preventivně nějakou dobu dávat nebo raději ne? Když je to ted trochu lepší. Do lekarny se dostanu asi v pondělí, zkusím zítra nněco ale jestli teda mám? díky 🙂

strapco13
10. dec 2011

@inffinity ked prestane chrapat tak uz netreba davat..znamena ze uz nie je opuchnute..len pri stazenom dychani a chrapani sa davaju..alebo na zastavenie krvacania..cize netrevba preventivne

inffinity
10. dec 2011

@strapco13 děkuji ti moc 🙂 jsi zlatíčko!!

katecameron
11. dec 2011

@strapco13 nic mu nieje nekasle nema teplotu dokonca ani sople rano nefukal a to on fuka rano casto lebo je aj alergik tie atb.som mu zatiuaôl nedala takze asi som dobre urobila zajtra pojdem za detskou nech mu vezme krv a nech zistuju z coho to je nas poistovne musia nenavidiet 😀 😀 😀 teraz som bola s kamoskou a ta mi tiez povedala -ona je farmaceut-ze jeden chalan tiez taketo iste poroblemy mal a nakoniuel mu zistili ze ma chlamídie 😒 a veravela mi ze kludne moze byt iba bacilonosicom ze ked mu nic nieje navonok no keby som si ja mala tipnut tak tipnem na nedostatocne liecena bakteria lebo mne sice dr. povedala ze by mal az 12tyzdnov uzívat ten penicilin ale dala mu uzívat len 6tyzdnov si to nestacilo 😒

adka12
11. dec 2011

Dobrý deň, chcela by som sa aj ja poradiť, lebo už som z toho zúfalá. Dcéra má kašeľ od septembra, je suchý, žiadne hlieny, trochu sople. Inak je v poriadku. Obvodný lekárka nám doteraz nezobrala krv ani výter a to sme tam boli už asi 5x. Stále nám dáva len sirupy, mali sme ich už plno, momentálne dcéra uživa asi mesiac aerius a teraz 10 dní brala broncho vaxan, samozjreme bez výsledku.
S mužom sme obidvaja peľový alergici, takže rátam aj s tým, že dcéra bude tiež alergička, ale nakoľko má len 2 a pol roka, nechcú mi ju na alergologii vyšetriť. Na krčnom sme boli asi pred mesiacom, vtedy dostala ten sirup aerius a stoptusin, ten vybrala bez výsledku. Mesiac striekame do nosa slanú vodu v spreji. Bolo nám odporučené vybrať nosnú mandlu, lebo ju má veľkú a dýcha výlučne len ústami a v noci chrápe. Mandlu ideme vyberať 5.1. Už som skeptická, neviem, či jej niečo pomôže. Skúšali sme už čaje na kašel, cibuľu s medom, sirupov mala už hádam 5-toro a nič.
Najnovšie sa mi začala sťažovať na bolesť bruška a v noci máva asi kŕče, lebo sa stále budí a kope nôžkami. Toto trvá od piatku večera. Od vtedy každú noc ju naťahuje a aj vracia sliny. Neviete, čo by jej pomohlo.

Ďakujem veľmi pekne za každú radu. Najlepšie cez odpoveď, aby som si to našla 😉

mufin
11. dec 2011

@strapco13 Ahoj ja by som ak môžem popísala stav môjho 3 ročného syna. Dosť často máva hlieny, potom kašeľ. Keď mal si rok tak sme vďaka prvej detskej lekárke dostali zaradom asi 3 druhy ATB v krátkom čase, čo ma potom naštvalo a zmenila som dr. Následne sme boli na imunoalel. ambulancii. vyšetrenia - gastro, pľúcne - cystická --- nič sa nepotvrdilo našťastie. No a potom kým bol doma celkom v pohode, mal teda nasadený rybomunil a ešte také cmúlacie tabletky, neviem už názov. No a od sep2011 je v MŠ a sme v jednom kole. Súvisle možno bol 3 týždne tam, inak furt vypadne , kvôli sopľom, najnovšie kvôli kašľu už aj..... No a teraz aktuálne je od piatku umrnčaný, unavený, len polihuje, sťažuje sa na hrdlo. Keď mu tam pozrieme, má krčné mandle zväčené a má na nich také tie tmavočvené žilky... Biely povlak som si nevšimla zatiaľ. Ide mu aj číry soplík, nieč extra, kašľe takým dusivým kašľom, aj v noci, niekedy ho aj zobudí. Horúčku nemá. Ak to stihneš čítať, mám s ním zajtra ísť k dr? Či počkať pár dní, nechám ho doma samozrejme. Pravdepodobne pôjdem znovu aj na tu alergolog - imun. ambulanciu, prípadne sa porozprávam s dr o mandliach. Čo Ty na to? Ďakujem veľmi pekne