Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 Dobrý den, chcela by som sa tiez čosi opýtať. Syn minulý týžden začal sopliť, mal až zelenkavý hlien z nosa preliečili sme to nasivinom a physiomerom, ktorý nam neskutočne pomohol ale potom začal kaslat, vcera sa kasel zhorsil k veceru, v noci sa zobudil a pol hodinu kaslal. Cez den kasle moc nekasle, najviac ho nadrapuje na kasel po námahe, behu a tak. Syn má tri roky. Od minulého týzdna dávam skorocelový sirup, už mesiac užívame imunoglukan. Dnes sme boli i dr. dýchanie mal cisté, hrdlo ok . Máme dávat dalej skorocelový sirup, promethazin, prípadne sinupret. Lenze mne sa promethazin nepozdáva kvôli mnozstvu neziaducich ucinkov, dá sa nahradit niečim iným? Čítala som tu, že sinupret je na rozpustanie hlienov, skorocelový sirup tiez, nebude tých liekov na neho moc? Inak tento stav máme od oktobra, týzden je v skôlke, potom nastupia sople, preliečim ich a príde kasel ktorý trvá aj dva týždne, týžden je pokoj a potom zas odznova to isté. Teploty nikdy nemá, len sa mu to stále vracia. Nezdá sa mi správne furt do neho pchat nejaké lieky, ked to pomôže ledva na týzden. 😠 😠 dakujem velmi pekne za odpoved
@mojkamirka sinupret a skorocelovy sirup spolu nie..bolo by hlienov privela..bud jedno alebo druhe
promethazin je antihistaminikum I. generacie teda prechadza do mozgu a preto ma tlmive ucinky..skor by som zvolila zodac, aerius, nieco z II. generacie, co neprechadzaju do mozhgu a teda neposobia tak sedativne..aj ked niekedy sa aj po nich moze clovek citit ospalo, ale nie kazdy, kdezto prva generacia odrovna kazdeho
preplach nosa a nosne kvapky proti opuchu treba ..pozri na moj clanok o toalete nosa..nosne kvapky treba nechat posobit aspon 5 min, inak su neucinne
a kedze byvate takto chory..dala by som nieco na imunitu..echinacea, imunoglukan, med, citron, cesnak, cibila, vit C, preplacynosa aj mimo choroby, otuzovanie a pod
po prelieceni, treba vysetrit nosnu mandlu, ci nie je zvacsena...pozri moj clanok o nosnej mandli, ci nema niektore priznaky
@strapco13 ahoj,poprosim o radu. Maly ma od stvrtku sople. Skoro vobec neboli vodnate, hned huste, lepkave, nazltle. Velmi zle sa mu odsavali. Dokonca som ich musela tahat s palickou do usi. Aj ked vytiahneme, do piatich minut chrci. A mam pocit, ze mu to vsetko steka dole. Riesila som to odsavanim a morskou vodou, no v nedel som dala prvykrat sinupret. Hlieny su o malinko menej lepkave. Kasle len ked spi, hoci je vo vyvysenej polohe. Mam s nim uz ist dr na vyter, alebo da sa este doma zabojovat. Dakujem. Ma 22 mesiacov
ahoj
@strapco13 prosim ta,aj my mame problem,bianka ma dva tyzdne teplotu 37,1-37,5,z vyterou ma v nose pneumokoka,inak na nej nic nieje vidiet,akurat je strasne bleda,od pondelka berieme biseptol,ale stale ma teplotu,myslis,ze jej to bude stacit a prejde jej to?treba potom kontrolny vyter?ako dlho moze trvat kym liek zaberie?este jej davam do nosa unifloxu.dakujem za odpoved,velmi mi pomozes ☹
@luly13 ahoj, sj my mame zelene huste , teda aj ja mam (chronicky zapal dutin). liecime sa solnym roztokom ale silnejsim, s vacsim obsahom soli. dnes som pridala aj 1 kvapku candiminu do roztoku, kedze su zelene (= infekcia, ale neviem ci bakterialna ci viralna). tiez som zvedawa na radu od @strapco13 . aurorka rano zacala pokasliavat, pridala som aj stodal. nam to trva tiez od konca minuleho tyzdna pre malu, ja od pondelka. bez teploty aaaaaaa nemame odsavacku ziadnu 😠
@luly13 Nám sa malý naučil fúkať noštek tak, že manžel s ním robil také srandy,že najprv len vydávali zvuk,keď si stisli nos a asi tak po pol roku došiel na to,že odtiaľ pôjde aj vzduch.... No pri veľkých soplíkoch ešte stále používame odsávačku,lebo tie dobre nevyfúka.
@luly13 ako robi jezko a napodobnuju dospeli a dieta opakuje a povies "fuuu fuuu". ale teraz uz by ta uz mal rozumiet, ked povies "vysmrkaj sa". zrejme ma ale problem v technike. skus nakvapkat solny roztok cez kvapkadlo (od vit. D napr) do nosa - aspon pol odmerky) a uvidis ako z neho bude tiect, tak mozno na to pride, ze ktore svaly zapojit, aby dostal vsetko z nosa von. no ja som prave kvoli tomu vyhodila odsavacku, ze sa mi na to mala nauci 😀 aaaale sme ju vyuzili hlavne do roka, tu na vysavac. vyhodila som to, lebo to bolo zanesene od vody, nikdy to neslo celkom dobre vycistit, tie nastavce som luhovala v pohari s vriacou vodou a aj tak.. 😕
@luly13 treba dokladne preplachy, nosne kvapky proti opuchu, pockat chvilu /kukni moj clanok o toalete nosa/ a ak kojis tak po odsati nakvapkaj svoje mliecko do nosa
ak su sopliky zlte cely den /nie len rano/ tak by som skocila k Dr nech spravy vyter a CRP a podla toho bud dat lokalne ATB do nosa alebo nie
Sinupret este davaj
@vlasa pneumokoka treba vyliecit doklade, cize po dobrati treba s odstupom minimalne tyzdna zopakovat vyter
biseptol by mal zabrat..ak bol nasadeny podla citklovosti, uniflox zvykne tiez zabrat
ale pneumokok lubi ist na uska..takze by som pri pretrvavani teplot skontrolovala uska na orl..resp. postupuj podla mojho clanku o zapale stredneho ucha
@strapco13 dakujem,a kolko mam este pockat,neviem ako dlho trva kym zaberie biseptol.zatial ma stale 37,3,na nic ine sa nestazuje,ani nadchu nema.ked do piatku neklesne uplne mam ist na usne aj bez priznakov,ci mam cakat?berieme 2krat denne tristvrte tbl toho biseptolu od pondelka vecera.dakujem za odpoved 😉
@strapco13 Ahoj, msiem ta poprosit o radu?
Mam 5 rocnu dcerku, neustale je chora (- rozumej sople a hlieny zatekajuce do krku bez teplot).. prakticky sa to tentokrat taha uz od novembra.. najprv mala sople vodnate, davala som len physiomer, rano a vecer.. po tyzdni sople zozelenali a zacalo jej to stekat do hrdla v noci, takze nocny kasel, cez den akoby jej nic nebolo.. lekarka dala automaticky ATB.. po dobrati sla na 5 dni do skolky.. potom opat zelene sople, dalsie ATB, po dobrati krvny obraz a CRP vporiadku, akurat mala vysoky APE, co znamenalo alergicky podklad ale po 2 dnoch opat zelene sople.. nasledoval vyter s nalezom zlaty stafylokok, dalsie ATB, kontrolny vyter po dobrati v norme, v skolke bola opat 7 dni a opat ma zelene sople... ☹
moze mat zelene sople na alergickom podklade? nas ORL-lekar dal len aerius, ze ma brat dlhodobo, na 5 dni triefed + mukolytikum a po 5 dnoch uz len aerius+mukolytikum..
sople ma ako vzdy cez den vodnate, zelene len rano, po zobudeni - to vyfuka aj 3 vreckovky.. nekasle ani cez den ani v noci
moze brat aerius dolhodobo? neublizi jej? co by si poradila?
u alergologa sme boli, krvne testy nedokazali ziadnu alergiu, povedal len ze sa mame riadit ORL-odbornikom..
dakujem
@strapco13 ahoj, prosím ťa budeš taká dobrá a poradíš nám ? mali sme termín na tú nosnú mandlu na dnes, ale malý bol min. týždeň chorý (sople, trocha pokašliaval, bez teplôt), tak sme to odložili,.ďalší termín máme na 13.2. a chcela by som ho udržať zdravého dovtedy. keď bol chorý bral corizaliu, kolostrum, aerius, nasivin do nosa, robitusin (kašlal iba keď spal a ráno po zobudení), pamycon, na tvári sa mu vyhodili nepekné drobné vyrážky, drsné, suché, trocha červené, tak som mu všetky lieky vysadila a od soboty je bez liečby, akurát dobral ten pamycon v nedeľu. je bez soplov, ale znova začína kašlať, cez deň občas akoby si len odkašlal, trocha vykašliava, ale ráno keď vstane kašle aj pol minuty, no nevykašliava, len kašle, takisto zo spánku poobedného a večer keď zaspáva, v lekárni mi poradili thymommel (počuli ho zakašlať) a na imunitu preventan junior. ten kašel je raz taký a raz taký, tak už neviem čo mu mám na to dávať, či na vykašliavanie alebo proti kašlu, aby to nebolo horšie. ráno a večer dávame physiomer, inak noštek neriešim keďže nemá sople. aerius bral dlhodobo, už sa nám minul, mám si dať predpísať alebo mám dať radšej nasivin sinus alebo zodac ? vieš nám prosím ťa poradiť ? ďakujem
no zijeme v Holandsku,..priatel volal k nejakemu detskemu lekarovi, tak ze ci okrem soplov ma aj ine symptomy. ak nie, tak si mame kupit v lekarni/v drogerii spray do nosa pre male deti (xylometazoline) a ked po tyzdni uzivania neprejde zeleny sopel, az vtedy nas vezme. tak som sa pytala kvoli tomu 😅 ja som si kupila tiez s oxymetazoline a hned mi to zabralo a hlieny presli do krku a mohla som ich vykaslat. to su tie oblubene navykove kvapky 😀
@strapco13 hej to robim vecer, ze jej 3-4 kapky do kazdej nakvapkam. ale dnes je uz lepsie, su svetlejsie tie sople no a len raz sme poriadne fukali, v noci pokaslievala, ale prespala ju. dala som vcera aj 10 kvapiek sinupretu, moznoze aj to jej poriedilo a z toho ju nutkalo na kaslanie.
@nelika666 dala by som vysetrit nosnu mandlu /pozri moj clanok o nosnej mandli, ci nema ine priznaky/, na zelene sopliky treba lokalne ATB, malokedy ak nie su ine priznaky treba celkove..treba spravit vyter a podla toho nasdait cielene ATB, nie len tak naslepo, kedze sa infekt opakuje
dokladne preplachy nosa /pozri moj clanok o toalete nosa/, nosne kvapky, kedze si tehu..ak si vies vytlacit kolostrum mozes nakvapkat do nosteka, je to uzasny vseliek /aj po porode mozes takto mliecko pouzit pri infektoch/
aerius moze aj dlhodobo
zvazila by som nieco na podporu imunity..ci uz babske recepty..med, citron, cesnak, cibulu,, otuzovanie, preplachy, alebo z lekarne imunoglukan, ci neco na predpis

@skolara tak B je najhorsi typ krivky, C znamena, ze v strednom uchu je podtlkak, lebo nie je dostatocne prevzdusnena Eustachova trubica..sice sa nevytvoril vypotok v strednom uchu, ale riesit to treba
u vas bud sa ta nosna manda este nezmensila natolko, ze by uplne uvolnila tu trubicu alebo je to na podklade terajsej choroby..cize by som doporucila kontrolu nosnej mandle a tympanometrii po prelieceni
kravske mlieko zahlienuje, cize u nachylnych ludi moze pomoct vysadenie