icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

strapco13
24. jan 2012

@surviver kvapky proti opuchu su nasivin, olynth a pod ..kukni na moj clanok o toalete nosa

surviver
24. jan 2012

@strapco13 ok,pozriem a ešte raz dakujem 🙂

ikulkaaa
26. jan 2012

ahoj Strapco, rada by som sa spytala na tvoj nazor..dcerka mava problem so zadnou nadchou. Soplik sa je zvycajne pusti po par dnoch, teraz vsak vobec, vsetko jej rovno steka na priedusky. Do nosteka davam morsku sol a nasivin. Kasel zacal v pondelok, drazdivo, sucho...Dali sme stoptusin a na noc fenistil. Po dvoch dnoch presiel do vlhkeho, vykasliavacieho. Tentokrat davame mucosolvan. Je nejaky zasadny rozdiel medzi sinupretom a mucosolvanom...okrem zlozenia? Doteraz som si myslela, ze sinupret hlavne uvolni dutiny a tak sa spusti konecne aj zadna nadcha a soplik zacne vytekat. Kedze jej nejde nic vysmrkat, staci zatekajuce sopliky liecit kvapkami a kasel sirupom? Mam obavu, aby jej takato nadcha nesposobila dodatocne problem s uskami. Ako mam vediet, ze uz nemusim davat kvapky a sirup na vykasliavanie? Vcera cez den takmer vobec nevykasliavala, az ked som ju upozornila, ze treba...no ako si vecer lahla do postielky, po chvili dostala zachvat kaslu, az vyvratila zatecene sopliky, potom uz spala celu noc, aj dnesne rano uz ok, bez velkeho kaslu. Akurat horsie papa, ale viem, ze to kvoli tym zatecenym soplikom ☹ ...dakujem

lucy321
27. jan 2012

@strapco13 Ahoj Strapco prosim ta čo by si mi poradila, malemu začal včera v noci soplik a mal aj teplotu 38 bola najvyššia, boli sme aj u dokyny, vraj je to len viroza, čo som si aj myslela, ale pre istotu sme zbehli. Chcem sa spytat na ten soplik zatial je vodnaty ale ma ho strašne vela, chudatko cely den nič ine nerobil len smrkal noštek, stale mu to tečie, dokyna nam dala sinupret, ale ved ten by mal zriedit soplik, ale mi ho nemame husty. Mam mu ho davat, mam doma aj fenistil kvapky, boli by vhodne a v akom množstve. Maly doteraz vobec nebyval chory, prvu nadchu s vysokymi teplotami mal ako dvojročny, dovtedy nič, teraz je už treti krat chory, zatial sme ATB nemuseli brat, vylieči sa, tri tyždne je pokoj a potom zas ochorie, mam nasadit niečo na imunitu, davam probiotika a vit. c 500mg denne, stači to??? dakujem

strapco13
27. jan 2012

@ikulkaaa kukni moj clanok o toalte nosa.
Davat Fenistil len na noc je malo..treba ho davat 3x denne, inak neucinkuje dostatocne.
Sinupret je lepsi pri soplikoch, zatekajucich do hrdla, Mukosolbvan, ked je potrebne vykaslat hlieny z priedusiek.
Lieky na vykasliavanie sa davaju, kym sa choroba zhorsuje, ked sa zdravotny stav zlepsuje, treba ich vysadit, lebo privelmi potom zrieduju aj tie hlieny co netreba a predlzuju choroby
cize ak uz nekaslala uz by som mukolitika nedavala.

caterine
27. jan 2012

@strapco13 ešte som zabudla napisat, že v noci nemože spat čo ma tolko sopliku a zateka mu, tak sa z toho rozlašle

strapco13
27. jan 2012

@lucy321 pokial je vela vodnateho soplika, tak by som lieky na tzriedenie soplika nedavala..bolo by ho privela
pozri ako sa starat o nostek ..v mojom fotoblogu vclanok o toalete nosa
Fenistil sa dava 10-15 kv 3x denne pre vas vek
Zmenilo sa nieco, ze zacal byt chorlavejsi..nastupil do nejakeho kolektivu pravidelne?
mozes robit ten preplach pravidelne aj ked nie je chory, na imunitu mozes echinaceu, otizovat, cesnak, cibula med citron, na volnopredaj je dobry Imunoglukan, alebo potom su pripravky na predpis.
Ak sa to casto opakuje..pozri moj clanok o nosnej mandli ci nema priznaky

strapco13
27. jan 2012

@caterine a prvy prispevok od Vas najdem kde? z tej jednej vety neviem o co ide

lucy321
27. jan 2012

@strapco13 nie nenastupil do nijakeho kolektivu, do školky ešte nechodi.... ja neviem či mu nerobi dobre toto počasie alebo čo.... idem pozriet tvoj članok, dakujem za rady

cora73
27. jan 2012

@strapco13 ahoj,prosim ta o radu,maly v skolke prechladol,pred tyzdnom vo stvrtok sa mu pustili sopliky,trocha pokasliaval,nedala som ho v piatok do skolky a s C-ckom a homeom bol v pondelok bez sopla a kasla uplne,dala som ho do skolky,v stredu uz mal zase v skolke sople a nejedol,tak sa to zase vratilo,a vcera cez den zrazu zacal kricat,ze ho boli usko a stale dokola to opakoval,cele prave ucho mal uplne bordove a horuce,druhe ucho normalne,volala som k dr,ale uz tam nebola,tak mi ina poradila,ze mu mam dat Panadol proti bolesti,dala som,ucho prestalo boliet,a ze ked sa to nezlepsi,mam dojst na pohotovost,skoro celu dnesnu noc sme boli hore,poplakaval,bol nepokojny,mal slabu teplotu do 37 °C,dnes cely den stale vodnaty sopel,ktory uz bol predtym husty,slabo pokasliava,ale ani mu nic na kasel nedavam,lebo je to tak 10 x do dna si zakasle a teraz zacal plakat zo spanku,ze ho boli ucho,zase to prave,ma ho zase bordove a celu to pravu cast tvare ma horucu,čelo ma dost teple a lava strana tvare chladna,teplota 36,9°C.Pred 3 tyzdnami vybral Biseptol,pretoze mal zapal priedusiek a mesiac pretrvavajuci kasel ..Mam s nim ist zajtra na pohotovost,je to nejaky zapal?Dakujem za radu..

strapco13
27. jan 2012

@cora73 postup ako pomoct pri bolesti uska je v mojom clanku o zapale stredneho ucha
treba uvolnit nos
ale kedze ma bordove ucho zvonka, predpokaldam tam aj zapal vonkajsieho zvukovodu..tam treba plus dalsiu liecbu
zaklad je tlmit bolesti, lieky na bolest pomahaju aj pri zapale , na to ucho...ak odstava /porovnaj s druhym uchom/ je dobre dat octanovku natriet po celje usnici/ azajtra na ORL ohotovost

cora73
27. jan 2012

@strapco13 dakujem velmi pekne,zajtra ficime... ☹ ☹ ☹

disala
27. jan 2012

Ahoj ja sa chcem spýtať,môjmu synovi v lete vybrali nosné mandle už druhý krát a z krčných odrezali.Bolo všetko ok.a teraz cez vianoce mal zápal mandlí a tie sa znova zväčšily.A sme tam kde sme boli,má ich veľké až hrôza.Chystáme sa do košíc na orl,len bi ma zaujímalo že čo v takom prípade,znova ísť na operáciu .Robí mu to problémy počujem na hlase.

strapco13
27. jan 2012

@disala mal kalsicku anginu alebo infekcnu mononukleozu..vylucit z krvi..vtedy sa zvyknu tie krcne mandle strasne zvacsit
treba z nich vyter spravit, lebo po takej angine sa v nich moze usidlit streptokok..take vyter na ORL, ASLO u pediatra vysetrit..a preliecit,niekedy aj polroka a dlhsie sa berie penicilin

disala
27. jan 2012

@strapco13 Asi klasickú angínu,asi to bude nejakí bacil,pôjdem k obvodnému a dohodnem sa ním.Dakujem veľmi pekne za radu. 🙂 🙂 🙂

vanessm
28. jan 2012

@strapco13 Prosím o radu. Už som vám písala, že malá sa po výbere nosnej mandle ( celkovej anestéze) ešte viac dusila, už nás aj dr. chcel poslať do ba, vraj tomu nechápe, vraj sa m utie krčné mandle nezdali na zmenšovanie, má ich len mierne zväčšené. Tak sme boli ešte aj u iného orl dr. a ten jej to pozrel aj takou hadičkou ( neviem či to bola kamera alebo čo) ale videl celý nosohltan a aj zrkadielkom a povedal, že tam má pooperačný opuch (presne ako ste mi písala), vraj to nie je alergický opuch. Už máme 9 deň od operácie a je to podstatne lepšie, len stále má ) niekedy až nadránom sťažené dýchanie, akoby mala nádchu, ale soplík nemá ani iné príznaky. zaspí úplne krásne, ak má spánok kedy dýcha tak plytšie - kratšie nádychy tak spinká tichučko, ale ak má spánok taký zhlboká dýchanie tak chrápe (ale miernejšie) , ale nadránom sa jej to zhorší a vted má ten noštek ako pri nádche, ako keby upchatý. Ona pokiaľ je to nos dovolí, tak dýcha len nosom, akonáhle je nos upchatý (akoby opuchnutý) tak vtedy dýcha ústami - no a vtedy tými ústami sa pridúša - má apnoické pauzy, ale také krátke do 2 sekúnd. Neviem prečo sa jej nadránom to zhorší, zvlhčujeme. Nasivin ani fenistil nám nepomáha. U toho dr, ktirý nám povedal, že to má pooperačný opuch sme boli pred 3 dňami. ďakujem

ikulkaaa
28. jan 2012

@strapco13 dakujem ze odpoved...k tomu fenistilu. Musim sa priznat, ze ja mam voci nemu trochu averziu, bo mne to pride, ze fenistil hlavne kasel tlmi a ze je to riadny oblbovak. Preto, ked je to nutne, ho davam len na noc, potom mala prespi celu noc bez kasla. Kdesi som sa docitala, ze je lepsie detom cez den kasel netlmit, skor ich nechat, nech sa naucia vykasliavat....

katarina1989
28. jan 2012

dobry ja by som potrebovala tiez poradit ..... zajtra letim s malou a doktorka jej predpisala promethazin na spanie aby v lietadle spinkala ale teraz berie aj Sumamed tak neviem ci to mozem skombinovat a doktorke sa nemozem dovolat tak neviem poradite?

vanessm
28. jan 2012

@strapco13 A ešte som zabudla, že fenistil som jej dávala len na noc a nasivin ten najslabší pre bábätká tiež len na noc a aj to len 3 dni, ale kvapla som jej ho aj nad ránom a vôbec jej nezabral. Preplachy robíme.

strapco13
28. jan 2012

@katarina1989 mozte skobiinovat, inak letiet s chorym dietatkom nie je bohvie co.

strapco13
28. jan 2012

@vanessm fenistil sa ma davat 3x denene a nosne kvapky davat podla vekovej kategorii ..inak je to vlastne poddavkovane a neucinkuje
kedze ma vacsie aj krcne mandle je mozne ze tie v lahu zapadnu do hrdla a preto dych vypadava, lebo vadia v dychani, cize udrzovaz nos volny a pripadne zmensit tie krcne mandle operacne /nie vybrat cele, len zmensit ak su zdrave/
je mozne ze ten opuch este pretrvava..a zvyrazni sa vplyvom gravitacie uz len nadranom..do tych 14 dni je to normalne

anw
28. jan 2012

@strapco13 Dobry vecer...vidim ze mame rovnako stare dcerky...napisala som Vam otazku do IP...prosim poradte ... dakujem krasne

strapco13
28. jan 2012

@ikulkaaa fenistoil nie je liek na tlmenie kasla..ale tlmi zapal v tele a uvolnuje dychacie cesty /a alergiu tlmi/.
niíe je to oblbovak v pravom zmysle slova..aj ked vsetky antihistaminika maju riziko, ze bude po nich pacient otapenejsi..ale toto je individualna reakcia..mozte zmenit antihistaminikum za take, ktore sa uziva len raz denen a teda nebude poddavkovane

katarina1989
28. jan 2012

@strapco13 ja viem ze to nie je vhodne letiet s chorym dietatom ale malej je uz lepsie a antibiotika jej predpisala prave preto lebo letime tak aby jej to skor preslo a dakujem pekne za odpoved

ikulkaaa
29. jan 2012

@strapco13 ok.. 😉 dakujem pekne..som zasa o nieco mudrejsia 🙂

vanessm
29. jan 2012

@strapco13 ďakujem. Vaneske to už asi odpúcha máme za sebou celkom tichučkú noc 🙂 Aj teraz buva úplne ticho a to zaspala na chrbáte, čo pred operáciou nebolo možné. Tešíme sa. Ešte by som sa Vás chcela spýtať že keby malej v zmenšovali tie krčné mandle, tak či jej môžu po prekonanej napr. angíne znova dorásť teda zväčšiť sa. Moc Vám ďakujem za rady, upokojili nás..

suezana
29. jan 2012

@strapco13 dobrý večer - chcem sa opýtať - do koľkých rokov veku dieťaťa sa "riešia" nosné mandle? Dcéra má 6 apol roka, bola vyšetrená ORL - ale bez akéhokoľvek prístroja - vraj nosná mandľa v poriadku - ale imunologičke sa to nepáčilo, že nech ju vyšetria ešte raz a poriadne - pomocou asi nejakej sondy 😒 😒 mám sa objednať v ich meste... býva chorá, má alergiu a kašel - ten občas bez akýchkoľvek iných príznakov choroby - tak asi že to spôsobujú zatečené soplíky 😒 Ja som totiž niekde čítala, že sa nosné mandle vyberajú len menším deťom do 5 rokov - je to tak? ďakujem

strapco13
30. jan 2012

@vanessm no zmensene mandle, kedze tam ostava tkanivo sa mozu ale nemusia pri dalsej angine zvacsit..zavisi od anginy..co ju sposobilo a tak..
ale najcastejsie sa velmi zvacsia mandle po infekcnej mononukleoze..a ta je vacsinou len raz za zivot

strapco13
30. jan 2012

@suezana nosne mandle sa riesia dovtedy kym sa najdu zvacsne..vacsinou ale v puberte spontanne atrofuju, cize zanikaju takmer.
najcastesie su prave od 3 rokov po tych 8 ..cize nastup do skolky a potom do skoly..nove bacilky..takze treba to riadne vysetrit..sposoby ako sa vysetruju su v mojom clanku

skolara
31. jan 2012

@strapco13 potrebovala by som nieco objasnit 😅 😅
ahoj sme na bez mliecnej diete ( doporucene lekarkou) a po 3 mesiacoch sme boli na kontrole na orl.
Namiesto b kriviek mame C krivky pressure dx -157 daPa a I.sin - 227 daPa
Sliznica nosabola naprv cervena po tych 3 mesiacoch je ruzova
Mandle su este zvacsene ale to akurat na malu liezol kasel a sopel tak teraz neviem ☹ ☹
Co si o tom myslis? Moze to byt mlieko co robilo problemy.
A inak tie B-ckove krivky co mala predtym boli fakt ze uplne rovne teraz uz mala kopec 😕 😕
Dakujeeeeem velmi pekne za nazor. Uz som z toho jelen 😠