Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 dobrý deň, poprosila by som zase o radu, malej zistili v nose pneumokoka, predpísali ATB ZINNAT, myslíte, že zaberie?Je to nákazlivé?ďakujem
@strapco13 ešte vám to zhrniem: po vianociach mala dcérka zelený soplík+zaplálené hrdlo,brala Ospen...zelený soplík jej po 10 dnoch prešiel ale odvtedy stále dýcha cez ústa, nosom dýcha iba ked má dudlík, takže nie je ten soplík až taký strašný,ani netečie, len počujem že sem-tam chuchme...robím jej každý deň toaletu nosa a teraz jej zistili z výteru toho pneumokoka a nasadil ZINNAt...a ešte sa chcem spýtať, či si máme dať spraviť aj ja s manželom výter...dakujem veľmi pekne.
@motylik136 zinnat by mal zabrat na pneumokoka /pozrite aj do mojho fotoblogu na clanok o toalete nosa ako sa strat o nostek/, nakazlive to je..cize by som urcite doporucila sporavit vyter u najblizsej rodiny, cinie je niekto bacilonosic
a kedze zle dycha nosm, dala by som do liecby nejake antihistaminikum..spytajte sa lekara nech vam predpise..napr fenistil
@strapco13 ešte sa chcem spýtať, že ak je niekto bacilonosič, mal by mať aj nejaké príznaky, nie?napr. nádchu, škrábanie v krku a tak...a ten zinnat sa nejako zarába v lekárni?lebo ked som si ho v lekárni pýtala, dlho im to trvalo kým mi ho priniesli a doma som si všimla, že nebola plná flaška, asi tak do 1/2 flašky...neviem teda čo si mám o tom myslieť.Dúfam, že mi nedali použitý po niekom. ☹
@strapco13 aha už som to pochopila, to bol granulát a oni mi ho v lekárni zarobili na sirup...
@motylik136 zinnat..on sa zaraba ak mas prasok vo flaske, tak to su rozne flasky v baleni ale ak vam dali taky vrecuskovy tak zrejme dali taku flasku aku mali na sklade...ake balenie ste mali predpisane?..citam dalej, uz si si odpovedala 🙂
bacilonosic moze byt aj navonok uplne zdravy clovek bez prejavov choroby
@strapco13 Vďaka, ešte, že ťa tu máme. A posledná otázočka. Manželovi našli asi pred dvoma mesiacmi zlatého staf. v nose. Bol preliečený atb. Moji malí sú však odvtedy stále soplaví. Ale len žlté soplíky, nie zelené. Trvá im to aj 10 dní. Nekašlú, ani neteplotujú. Len sú strašne zahlienení. Nemôže to mať súvis?
chcem sa spýtat, či môze ist malý na operaciu ak ma soplík.. netecie mu, iba ked mu odsajem.. ale v predoperacných vyšetreniach, ked mu brali stery bolo vsetko ok.. dakujem
@strapco13 takže bacilonosič môže byť navonok úplne zdravý?tak to potom nechápem...to potom ani nezistím od koho to malá dostala...ale pneumokoky mávajú väčšinou deti, nie?a keby sa pneumokok v nose neliečil, čo by mohol spôsobiť?okrem toho že by mohol sadnúť na uši alebo hrdlo...
@motylik136 bacilonosic ma len pozitivne vytery, inak mu navonok vacsinou nic nie je...takze jedine vytermi zistis.. pneumokokov chytaju aj dospelaci, a zalezi od toho aky kmen chytia. niektore nerobia velku sarapatu, ine sposobuju zapal mozgovych blan alebo aj sepsu (nieco ako infekcia celeho tela) s naslednou smrtou (mali sme jedne pripad taky, ale to bola dospela zena, a tazky kmen).
@latvia mám to chápať tak, že aj malá je teraz bacilonosič?
@latvia a ako sa dá pneumokokom predchádzať?ved očkovaná bola.
@motylik136 ockovanie brani len rozvoju tazkych infekcii, nechrani pred nakazou.. predchadzat sa tomu velmi neda. dcera nemusi byt automaticky bacilonosic, to sa zisti neskor, po opakovanych kontrolnych vyteroch, ci tam pneumokoka stale ma napriek liecbe
@latvia aha, to som nevedela...aj ona môže ale niekoho nakaziť že?
@motylik136 pokial ma este stale v nose pneumokoka, tak ano, moze. robili jej kontrolny vyter po liecbe ?
@latvia ešte len tretí den berie ATB, na kontrolný výter máme ísť vo štvrtok..
@motylik136 keby ho tam stále mala aj po liečbe tak čo potom?dúfam, že to tak nebude..
@motylik136 verim tomu ze atb zaberu a pneumokok tam uz nebude. urcite robili aj citlivost na atb a dr vybrala take ktore vysli ako citlive na pneumokoka. ak by tam nahodou aj bol, poradis sa s dr, ci odporuca este preliecit, alebo nechat tak.ak ste neboli u orl doktora, tak by som sa potom sla poradit este k orl dr, pripadne so @strapco13 ale to uvidis po kontrolnom vytere ci bude treba
@latvia a ešte som chcela, že mám taký pocit, že to malá mohla dostať od môjho synovca, kt. má stále nádchu a ked som dnes švagrine povedala, že nech mu dá spraviť výter, tak povedala, že načo, kým prídu výsledky, on bude mať po nádche...chce aby mu dr. dala len nejaké kvapky do nosa
@motylik136 moze to mat od neho, ale bez vyteru to nezistis 😒 skus ju nejak presvedcit na vyter, ved je to aj v ramci dobra jej syna..

@strapco13 ďakujem veľmi pekne