Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 tak sa znova hlasim s novym vysetrenim, boli sme na Kramaroch u ORL s tym kaslom /vid vyssie prispevky)..tak ninu vysetrila pohmatom a pohladom do vsetkych otvorov a vypisala listok na fibroskopiu...tak mam z toho vysetrenia celkom des, neverim ze bude Nina spolupracovat, tak uvidime ideme 1.marca...ORL ma podozrenie na tu nosnu mandlu, ale popravde co so citala podla priznakov tak sa mi to nezda..nikde s neuvazda takyto dlhodoby kasel, drazdivy hrtanovy...skor taky z hlienov, ale Nina nemava caste sople a nadchy, v porovnani s inymi detmi sa mi zda byt velmi dobra,take dvoj trojdnovky raz za dva mesiace...pocuje vyborne, uska ju neboleli nikdy, ma skvelu vyslovnost, mierne sykavky co ale urcite nesuvisi s hluchotou, proste nic mi na nu nesedi z tych priznakov...na toho streptokoka uzivame uz tretiu flasku amoksiklavu, ale kaslej je stale,...strapco chcem sa opytat, nie je mozne ze ma v tom hrtane nieco fyziologicky zuzene a preto ju tam vsetko drazdi? mozes mi prosim ta napisat, ci ta fibroskopia ju bude boliet a ako hlboko tu hadicku do nosa zavedu...dr napisala pozret aj hrtan, to asi cez usta ze?..dakujem pekne
@strapco13 ahoj , prosim o radu, ked budes mat cas. Syn ostal po chorobe stale zachripnuty. Mal sopliky, mierne zapalene hrdlo, hlieny zatekali, kaslal. Dostal sirup ventolin a solmucol. Vsetko sme pekne dobrali podla nariadeni lekara. Sopliky mam pocit ze uz presli, kasel tiez presiel ale ostal zachripnuty uz niekolko dni. Co s tym? Ist k lekarovi? Alebo to prejde? Podotykam ze takto chori sme boli aj ja aj manzel. S manzelom este stale trocha pokasliavame. Dakujem za radu.
@strapco13 Malá po 2 týždňoch od výberu nosnej mandle úplne fit, zrejme jej to tak dlho odpúchalo, ale teraz spí jedna báseň. Sem tam si zachrapká, ale to len tak jeden nádych a potom tichučko dýcha 🙂 Sme radi, lebo už nás chceli objednať aj na zmenšenie krčných. Ešte raz ďakujem.
@lenuska55 zavisi na aku operaciu a ako dlho ma ten soplik a ci je to alergicky soplik alebo iny
ak nemava vobec soplik a nie je alergik a zrazu ho ma, tak by som doporucila operaciu odlozit
pokial ide na operaciu nosnej mandle a mava soplik skoro stale tak podla laboratornych vysetreni ak sa nedokaze akutny zapal tak na operaciu moze ist
@motylik136 hej bacilonosica dokazes len vyterom, ale bacilonosic moze ochoriet na ineho bacila ako je ten jeho bacilonosicsky
pneumokoka mozu mat aj dospeli ..okrem usi, hrdla moze ist dole na preidusky a pluca /od toho nazov pneumonie...robi zapaly pluc/ a plus co pise aj latvia...celkove infekcie
@katakata pri fibroskopii sa prezrie cely nos..ide to cez celu nosovuz dutinu az do nosohltana /orientacne to co nam trci z tvare je tak 1/3-1/4 celkovej velkosti nosa/ , nos sa zvykne pred zakrokom umrtvitbud sprayom alebo take gazove pasiky namocene v roztoku sa davaju, ak sa da prejst cez nos nizsie do ust, tak vidno aj hlasivky
@danielaviki ako dycha nosom? skus inhalacie a kalcium a ak je upchaty nos a v noci dycha ustami alebo su otvorene usta tak skus postup podla mojho clqnku o toalete nosa
je mozne ze mu ostala zvacena nposna mandla
zachripnutie je pri zapale hlasiviek ..mohli by zabrat antihiustaminika na uvolnenie hrtana
@strapco13 Koľko prosím ťa môžu trvať soplíky? Moji obaja soplia už 11 deň. asi som už mala zájsť k lekárovi 😔 😔 . Ale nekašlú, nemajú teploty a soplíky nie sú zelené. Ale sú hustejšie, trochu nažltlé. Robíme toaletu nosa, dávam Nasivin sirup a fenistil. Zlepšuje sa to, ale zdá sa mi, že len pomaly. Mám zájsť radšej k dr.?Kedy môžem dať staršieho do škôlky? Treba počkať po soplíkoch pár dní? Som doma, tak môžem. Vďaka.
Ahoj strapco, hlasim sa po dlhsej dobe opat. Mala uz druhy tyzden soplikuje. Chvala Bohu nic ine nie je. Len ma hneva,ze uz 14 dni ma sopel, ktore sa mi zda je silnejsi teraz. Ja som bola posledne 4 dni chora doma, teplota, hrdlo, nadcha atd. Momentalne beriem ATB. Soplik je hustej bielej a zltej farby. Davam je Zyrtec stale, Physiomer, odsavam rano a vecer (cez den je v skolke), na noc ma Olynth. Teplotu nema, na bolesti sa nestazuje. Co mozem dalej robit ? dakujem krasne.
@strapco13 a čo je dobré na posilnenie imunity u maličkých detí?lebo moja zase dostala nádchu, viem, že to môže byť aj zúbkami, berie aj probiot.kvapky...tak ja už neviem čo ešte....každý mesiac má nádchu... ☹
Baby už som sem raz písala a @strapco13 mi vtedy aj poradila,no do dnešného dňa mám pochybnosti o lekároch.Buď som už ja vážne vadná alebo naši super lekári nevedia prísť mojej dcére na to čo jej vlastne je..... 😒 Od narodenia trpí soplíkami a vtedy aj teplotami.Až po mojom trvaní od lekárky som dostala papier na ORL a zistil jej že má hrozne veľkú mandlu tak sme jej ju ako 4ročnej dali vytiahnuť a to podotýkam celkovou anestezou a ževraj to vtedy robia lejzrovo a bolo nám zaručené,že už jej narásť nemožu.A všetko prebehlo v poriadku.Aj keď znova sa ukázali sople vypýtala som sa na imunologiu.Dnes má 5,5roka a urobili jej aj vyšetrenia a nezistili nič a nieje ani alergická...Doktor jej dal teraz v januári akýsi sprej do nosa a povedal,že máme v marci príst na kontrolu a ke´d to nezabere čo nezaberá pošle nás naspat na ORL že može byť znova veľká nosná mandla alebo pozostatky!!!Určite teda pravdu nemá!!!Keď nám vtedy povedali,že to už objavit sa nemože!!!Tak potom v čom je problém???Ona má tie sople 360dní v roku a niekedy aj s teploty a s hroznými kašlami a má nastupit do školy,... No požiadala som samozrejme o odklad,... Rozmýšlam nad tým či náhodou tam nemože hrat rolu aj štítna žlaza,... Najchudšia tiež nieje má 30kg a 5,5roka.Ja už neviem neviete mi poradiť??Nemáte také problémy s detmi aj vy???? Mňa už prechádza trpezlivosť!! 😠 😠 😠 Učiteľka v školke mi stále hovorí,aby som si malu nechala doma.... No nenechám,pretože tie sople má stále aj ked je doma a imunitu niekde musi posilnovat.... Ja už som zufalá 😠 😠 😠 ☹
@koniarova nekomplikocvana nadcha /virusova/ trva 7 dni...pokial su sopliky farebnejsie alebo trva dlhsie takj vyter, CRP a podla toho ak treba tak lokalne ATB
idealne je dat dieta /alej dospelaka/ do kolektivu az po rekonvalescencii, cize po dobe kedy sa telo nielen vylieciale da sa do stavu pred ochorenim aj co sa tyka imunity..plati cca kolko trva choroba, tolko trva rekonvalescencia
toto sa nedodrziva a deti idu do skolky v case kedy etse imunita nie je zotavena a staci dalsie dieta v kolektive ktore uz je pred vypuknutim infektu/ cize na vonok zdrave este/ a uz je dalia choroba, nehovoriac o tom, ze kolo rodicov da do skolky dieta so soplom ci kaslom..chapem je taka doba, nemozu z roboty..ale potom sa choroby takto kumuluju
@motylik136 daj si spfravit vyter ty a najblizsi, kvoli bacilonosictvu
na imunitu..vela vitaminov, otuzovanie, preplachy...po roku imunoglukan, teraz ked tak nieco na predpis..ale na to je este mala, aby si do nej uz pchala taketo lieky..skor nieco prirodne
nemate prilis suchy alebo prilis vlhky vzduch?
@strapco13 to už vidím jak prinútim všetkých ísť k dr. na výter 🙂 🙂 ...vitamíny pre 9 mesačné bábo napr. v podobe ovocia?lebo to mi zrovna malá moc nechce, iba výživy aj to len kupované, ale zeleninové polievky mi pekne papá...nezvykne si telo na nejaké umelé vitamíny na imunitu z lekárne?
@strapco13 a ešte som chcela, že malá mi je alergická na umelý vitamín C a ten obsahujú tuším všetky prípravky na imunitu...
@strapco13 ahoj...vlani sme spolu párkrát písali a dobre si mi poradila 🙂 ...vlani sme si prešli obojstranným zápalom prínosových dutín ....a tento rok sa znovu trápime s kašľom ☹ ...David je alergik (pele,trávy,plesne,roztoče,..) + atopik, od 7 mesiacov máva laringitídu ...jeho kašeľ zhoršuje alergia,preto sa s tým trápi už druhý mesiac-nezaberajú žiadne sirupy ani kvapky....nos si vyplachuje pravidelne každý deň morskou vodou + nasonex , aby mohol normálne dýchať... chorý nebýva-nemá teplotu,ani zapálené/hnisavé mandle hoci ich má veľké,dýchanie má úplne čisté,atb za posledný polrok nebral...alergologička zhodnotila jeho kašeľ ako "trubicový" ,spomenula tracheitídu...odporučila dávať ráno zodac + do nosa tak ako dávame a niečo na podporu imunity-napr. imunoglukán....pozerala som teraz na nete a našla som "broncho-vaxom" ...mohla by si mi prosím poradiť čo je lepšie,alebo aj ako ďalej postupovať ...ďakujem 🙂
strapco13, prosím o radu, na nete som našla samú chválu, neviem na koho sa obrátiť. S 8 ročným synčekom som už týždeň doma, najprv to boli horúčky a bolesť v hrdle, pani Dr. zhodnotila iba malý červený fliačik v hrdle a naordinovala klasiku tantum verde, paralen kvapky do nosa a pokoj. Horúčky rýchlo ustúpili ale drobec iba polihoval, a odmietal hltať čokoľvek,lebo to bolelo. Urobili výter z hrdla a teraz, keď prišli výsledky, dozvedeli sme sa, že má v hrdle streptokoka. Keďže už mu je dobre, hrdlo ho nebolí a kašel a sopeľ takmer zmizli, pani doktorka sa rozhodla streptokoka neliečiť, lebo nie sú príznaky. Je toto správny postup ? Môžeme ho jednoducho ignorovať ? Nechcem do drobca nasilu pchať lieky, ale akosi sa mi nezdá, neriešiť to. Je takýto postup v poriadku ?
ďakujem za odpoveď
ked som tu nasla takuto fajn temu, chcela by som sa spytat ci moze byt dieta ockovane ked mu zacali sopliky. Totizto v nedelu mal dusivy kasel - v pondelok sme zistili ze laryngitida, ale nemal zapalene hrdlo, takze po 2 dnoch uz bolo Ok len sem tam zakasle este ale uz hlienovito a teraz sa mu spustili aj soplik a zajtra mame ist na ockovanie v 15 mesiacoch. Dr povedala ze ked nebude teplota ze ho moze zaockovat. A este k tomu mu zacali rast dalsie zubky, takze ani nic nepapa poriadne len cucka mliecko a je strasne nervozny. Tak otazke znie ci moze alebo nemoze byt zaockovany. dakujem
@cubana v dobre mienenej rade....isto neockovat po tom, co si tu popisala...odloz ockovanie, kym dietatko nebude uplne zdrave....mohlo by na to doplatit velmi skaredo...... 😒
@motylik136 hej myslela som v ovovi, zeleninke..ale ked ti zje len kupovane tak aspon to..ale treba stale skusat cerstve
tak male dieta by som este umelymi vitaminmi nedopovala..imunitu si este len buduje, tak nech si nezvykne ze mu musi niekto stale pomahat
alergia priamo na vit C...nie skor na nejaku pomocnu zlozku?
@bodka13 bronchovaxoom je dobry..ale je vela pripravkou a kazdemu zaberie nieco ine..ale je na predpis..ale moze aj pediater predpisat
mal vylucene plucne chlamydie a mykoplazmy? ked takto kasle RTG prinosovych dutin po prelieceni zapalu mal?..ci tam neostal nejaky zvysok po chorobe
uz si nepamatam..nosna mandla bola kontrpolovana alebo nejak riesena?
@strapco13 Ahoj, teraz som našla tento blog, tak píšem, hádam by si nám mohla , resp. vedela poradiť. Neviem síce, čom u konkrétne sa venuješ, ale vidím, že sa tu viacero mamičiek sťažuje na dlhodhobý kašeľ. Ten trápi aj môjho takmer ročného syna. Nekašle často, nemá záchvaty kašla, ale ked dlhšie vystrája, alebo plače, kým ho oblečiem, tak potom "chrapčí", ako by mal hlieny a začnne kašlať. všetko začalo asi pred tri a pol mesiacom, ked ochorel, mal nádchu, potom kašlal, vybral atb, aj napriek tomu, že mal výtery aj krv OK, CRP nízke, nič.. robili mu o mesiac rongen, vraj je po zápale pluc... imunollogčka robila krvné testy, vraj má trocha zvýšené Ig, to zn. že môže mať nejakú alergiu, ale je zbytočné v takomto veku zisťovať alergiu, na čo je alergický. to sa mi zdalo čudné, ale OK. Predpísala mu Singulair, ktorý mu vôbec nepomáha. Mali sme ísť pred troma týždnami na očkovanie, aj som šla, len som povedala, že stále pokašliava, naša pediatrička najprv vravela, že nevadí, ved odbery OK, dýcha čisto, no ked po vážení plakal a zakašlal, tak sa "zlakla" ako škaredo kašle a neočkovala ho, predpísala spiropent, ten dobral no stále je na tom istom. Pýtala som sa, či netreba ešte ORL vyšetrenie tak sa čudovala, že na čo.. ja neviem načo, ale predsalen, z čoho môže tolko kašlať? ked je všetko OK?
@strapco13 vlani to mal všetko porobené a vylúčené ...v pondelok ideme k našej detskej doktorke,tak zase dáme všetko porobiť ...hádam nám aj ona niečo poradí
...ozaj môže aj vakcína Pollinex zhoršiť tieto kašľacie prejavy 😕 a pridala sa aj nádcha od včera,keď ho alergologička zaočkovala

@latvia musím jej zajtra zavolať nech mu ho dá spraviť, ved nemienim aby potom zase nakazil malú...inak neviem od koho by to mohla dostať.