icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

anickamaros
2. apr 2011

@strapco13 prosim ta moj syn ma od narodenia na krku uzlinu boli sme na usg a tam vravel lekar ze je to v este v norme.niekedy sa mu vsak zvacsi a niekedy je normalna.uz nemame ani nosne mandle tak uz neviem ako dalej.
nerada by som bola keby som mu ju musela ist dat vybrat lebo teraz sme boli na jednej operacii.
ak mozem prosim ta skus mi nejako poradit dakujem

ibaja
2. apr 2011

@strapco13 ahoj, precitala som si temu a mam aj ja jednu otazocku -dcera zacala v septembri chodit do MS, odvtedy je u nas kolotoc s chorobkami 😖 tyzden ma sople, z toho kasel, potom je tyzden dobre, do toho to od nej chyti syn 1,5 r., ale ten to znasa velmi zle, sople ma az zlte, alebo zelene, kasle tak, ze sa povracia a kasla sa nevieme uplne zbavit uz 3 mesiace 😖 vsetky vytery ma negativne... na imunitu im davam imunoglukan a martankov, plus cerstvy vzduch a ovocie... co mozem este urobit?

strapco13
2. apr 2011

@vivienkata kukni na moj clanok o zapale stredneho ucha..tam je rozpisany postup ako pomoct
plus ak ma nadchu a zatekaju sopliky tak na volnopredaj je sinupret..je vynikajuci na tie zadne sopliky co zatekaju do hrdla a z toho dieta kasle
ak je kasel skor prieduskovy /tak jednak k dr nech popocuva/..ale nieco na rozpustenie hlienov ak nevie vykaslat ..Mukosolvan, Ambrobene a pod..vaccina liekov na kasel je volnopredajna

strapco13
2. apr 2011

@ani_sama_neviem ako nenakazit malu...najviac infekcna si tesne pred prepuknutim priznakov..cize sa to velmi ovplyvnit neda...ale zaklady..hygiena, seba riadne liecit a pod, preplachy nosa u malej, nech sa jej tam nehromadia bacilky /kuk na moje clanky/
oci ta bolia preto, lebo pri chripke bolia svaly, telo je unavene..a teda ta bolia aj svaly co hybu okom...je to normalne pri chorobe, aj ked nie prijemne 😝

strapco13
2. apr 2011

@monalisatko bolesti zatylka?...vies predklonit hlavu tak aby sa brada dotkla hrudnika? ak sa pri tom zvyraznia bolesti zatylku alebo sa nevies dotknut, ze je sija stuhnuta, bolesti hlavy, neznasanie svetla...tak skoc k dr..ci tam nie je zapal mozgovych blan
pokial je to len bolest ale vies normalne hybat hlavou, nie je sija stuhnuta a ani ostatne veci..tak je to len bolest svalov pri chporobe a to prejde

strapco13
2. apr 2011

@anickamaros niektorym detom su uzlinky viditelne aj ked su normalne..hlavne u stihlejsich ludi
uzlinky reaguju zvacsenim na infekt /ktory moze a nemusi byt viditelny...podla imunity, ci to telo zvladne alebo nie/..cize v case choroby a kratko pred nou moze sa uzlinka zvacsit, pokial sa vzdy stiahne do normalu tak je to OK
neviem ci mal vylucene odbery na zoonozy /choroby zvierat prenosne na cloveka/ - toxoplazma, toxokara, a pod..tiue sa niekedy prejavuju uzlinami vzadu na krku ..ale pokial to ma od narodenia, tak nepredpokladam, ze by tam bola tato pricina, aj ked tie choroby mohol potom chytit..ale to sa neda zistit, ci to clovek chyti mesiac pred narodenim alebo v 20 rokoch, pokial sa nejedna o akutny prejav

strapco13
2. apr 2011

@ibaja skus preplach nosa u oboch /postup je v mojom clanku/ ..kde nie su hlieny, nie su bacily 😉
u starsej by som dala skontrolovat nosnu mandlu, ci tam nie je problem
ostatne robis dobre ..ochoreniam v skolke sa neda vyhnut, nakolko nie vsetci rodicia nechavaju deti v chorobe doma a anvyse clovek je najviac infekcny tesne pred prejavenim sa choroby..cize dietat ide rano zdrave do skolky..tam nakazi koho sa da, a vecer je chore aj ono ..a tak dookokola ☹

monalisatko
2. apr 2011

@strapco13 si zlatá 🙂 Vyskúšala som, a našťastie nemám príznaky zápalu mozgových blán. Mňa to inak stále bolí, keď ma bolí hrdlo. Už aj hlas mi "mutuje" tak dúfam že mi to neprejde do zápalu priedušiek, ako väčšinou... ☹ Ešte som nemala kedy ísť ani na kontrolu po zápale plúc.

ani_sama_neviem
3. apr 2011

@strapco13 diki za radu hygienu sa snazim dodrziaat co najlepsie a ked aj som pri malej tak sa jej dotykam co najdalej od tvare a pod a vela vetram tak dufam nic nechyti 🙂

vivienkata
3. apr 2011

@strapco13 dakujem za odpoved, cchem sa este opytat od teraz co ma problemy s uskom posledne 2 dni je studena a byva jej zima a v noci aj ked je zakryta ma ladove nozky .

strapco13
3. apr 2011

@vivienkata a ma teplotu? ...je mozne ze pri infekte sa stahnu cievy okrajovych casti tela, aby sa viac prekrvila ta cast kde treba liecit /to je taky laicky vyklad..nemusim ist dufam do podrobnosti 😅 /...malo by to ustupit po uzdraveni, zatial daj ponozky hrubsie
ma tieto problemy prvykrat? alebo je to pri kazdej chorobe? v zime ako bola na tom s teplotou ruciciek nozisiek?..nemenia je ruky v zime farbu..ze ked je jej zima, ze ma fialove prsty?

vivienkata
3. apr 2011

@strapco13 teploty teraz niesu davam jej teraz hrubsie pyzamo aj ponožky.ano tieto problemy su prvykrat.nema fialove prsty a v zime ked je dobre oblecena tak ma teple rucky nemala som s tym problem. len teraz mame problem s tym uškom a dnes sa stazovala ze ju boli uz aj druhe, a nieje ani casto chora, snazim sa jej davať stale vela vitamínou ovocia a tak. len teraz neviem prečo nas to usko boli. nechodime ani bez ciapky vonku niesme ani v prievane tak neviem ☹ este nas nikdy nebolelo usko a musi ju to dost boliet lebo je mrzuta a place davam jej tie kvapky cistim nostek davam physiomer aj kvapky nasivin, a od bolesti sirup nurofen .a v noci spime dost nekludne.zajtra rano by som chcela ist s nou zase k lekarke aby sa na nu este pozrela. ta lekarka povedala v piatok ze ked sa pohorši mame prist v pondelok pre antibiotika chcem sa opytat je uz nutne aby dostala antibiotika? neviem ci to moze mat nejaku suvislosť ale este nemame všetky zubky vonku. dakujem za odpoved,

strapco13
3. apr 2011

@vivienkata bolesti zo zubkov mozu strielat do usi ..aj moj synator to ma..opakovane som mu usi vysetrila, ked si ich chytal a su uplne OK, len dasna zdurene
ale skus jej uvolnit nos a to prepojenie medzi uchom a nosom..postup je v clanku o zapale stredneho ucha..je tam dolezite to polohovanie hlavicky
ATB neriesia vsetko...ak sa stav zhorsi..trvaj na vysetreni CRP..to je chvila a podla toho..lebo bolesti stredneho ucha su casto "iba" z opuchu sliznice v nose a v tom prepojeni a to ATB neodpuchnu..tam treba antihistaminika /napr Fenistil, Trifed, Zodac, Aerius a pod/ ale pokial by bolo CRP vysoke, tak ATB treba a treba ist potom aj na ORL, ci to usko netreba pichnut..ale pokial nie su teploty tak tento scenar nepredpokladam 😉
tie ruky a nohy, kedze je to prvykrat teraz nejak neries..ale odsleduj si to

ayshka
4. apr 2011

@strapco13 ahoj, moj maly ma uz dlhsie sopliky, boli vzdy priesvitne a dneska rano, ked som ich odsavala odsavackou, tak boli jemne do zelenkava, ale taka svietiaca zelenkava farba. Nebral zatial ziadne ATB, len hedelix a fenistil kvapky. Este aj trochu pokasliava. Myslis, ze treba nasadit ATB, ci sa to da aj bez nich zvladnut? Mal aj hrdlo zapalene, aj vyter zobraty a nemal tam vtedy nic, ale to bolo pred tyzdnom.

vivienkata
4. apr 2011

@strapco13 dakujem za radu volala som dnes rano doktorke ci robia to vysetrenie ze trvam natom aby jej nedali hned antibiotika tak som bola prekvapene z jej reakcie vybehla namna ci som doktorka ze take vymislam ale po 10 minutovom vymene nazoru suhlasila tak mame ist tam dnes o 10 tej tak som zvedava ako to dopadne,

monalisatko
4. apr 2011

@strapco13 ahoj. Ja by som sa chcela opýtať, či si sa náhodou nestretla s niečím takým, že po chorobe - asi nejaká chrípka, človek startí čuch a necíti chute. Vlastne sa jedná o moju sestru. Už 1,5 roka je tomu, že necíti chute okrem sladkého, slaného a štiplavého, ale to musí byť trocha viac slané, sladké a štiplavé. Ona vtedy brala atb. Povedali jej na ORL, že nech sa nebojí, to sa stáva a za nejaké 2-3 týždne sa jej tie vnemy vrátia....Chodila aj na akupunktúru a nič. Je ešte šanca že sa jej to upraví?

maznacik007
5. apr 2011

@strapco13 prosim ta dcera berie Penclen od polky januara... / medzitym dva krat sumamed pri hnis. angine/ kvoli vysokemu ASLO.. teraz jej zasa robili testy a to ASLO ma cca 560 / coho neviem takato hodnota je na vysledku/ zatial lekarka povedala ze Penclen nadalej ze to sa aj rok niekedy berie ... mala je z toho dost vynervovana lebo stale ju hrdlo pobolieva a ona chodi na spev a dost ju to obmedzuje.. da sa este nieco ine urobit aby sa to upravilo?

strapco13
5. apr 2011

@ayshka zopakovala by som vyter..a ked tak mali by stacit lokalne ATB ..ale pokial cez den nie su zelene, tak ani ATB nebude treba. Pridaj sinupret..je to dobre na zadne sopliky, nech sa uvolnia.

strapco13
5. apr 2011

@monalisatko stava sa to..na vine je to, ze sliznica v nose natolko opuchne, ze sa nedokaze po infekte stiahnut, ze prekryva cuchove bunky, alebo sa vytvorili polypy v nose /take vyrastky, treba ich operacneodstranit, nie je to rak, stava sa to hlavne u alergikov/
treba spravit kompletne vysetrenie nosa, vratane RTG prinosovych dutin a endoskopie nosa
dalsia moznost je ta, ze ten virus zautocil na nervove zakoncenia v nose a v jazyku a teda oni slabo prenasaju signakl..tam by mala zabrat vazodilatacna liecba /niekedy sa stava, ze clovek po chripke aj ohluchne..podobny princip, len v uchu/...su to lieky na predpis, pomoct si moze aj ginkom biloba..aj ked samo o sebe je to slabe.
Pokial ma co i len trochu stazene dychanie cez nos nech sa da urcite vysetrit

strapco13
5. apr 2011

@maznacik007 da sa urobit ...vybrat krcne mandle.
Pokial sa aj napriek penclenu /po 3 mesiacoch by pri zabrani mohlo aspon lesat/ drzi ASLO takto vysoko /norma je pod 200/ tak je zrejme, ze streptokok /ASLO je vlastne hodnota protilatok voci streptokokom/ v tele drzi a moze udriet na srdiecko, oblicky, svaly, klby, moze byt unavena, niekedy su kozne problemy, vypadavanie vlasov ☹
Berie aj nieco na podporu imunity /luivac, bronchovaxom a pod/...to by mohlo, ale nie vzdy zabrat

monalisatko
5. apr 2011

@strapco13 ďakujem za odpoveď. Prečítala som jej ju. Povedala, že potom bola u druhého orl dr. a ten jej povedal, že iné jej nezostáva, len sa modliť, aby sa jej to vrátilo do normálu, keďže ju vyšetril a všetko mala v poriadku. Žiadny opuch sliznice, ani polypy. Aj nosom sa jej dýcha dobre. Tak zostávajú tie nervové zakončenia. To je aká tá vazodilatačná liečba?

strapco13
5. apr 2011

@monalisatko pouziva sa na zlepsenie prekrvenia a lepsiu vyzivu nervov...na volnopredaj su pripravky z Ginka, ja som zvykla predpisovat Betaserc /ucinna latka je betahistin..su aj lacnejsie generika ..ako Urutal, polvertic a pod..ale teraz nemam prehlad o doplatkoch/ a k tomu napr Cavinton /ucinna latka je vinpocetin/ alebo Agapurin /pentoxyfillin/..tych liekov je dost vela
liecba je ale dlhodoba, niekedy je zlespenie hned..ale v podstate plati /ako skoro pri vsetkom/ cim dlhsie sa neriesi problem, tym dlhsie sa to lieci.. a tym je mensia sanca na uplne vyliecnie..ale urcite by som to skusila

monalisatko
5. apr 2011

@strapco13 a môže to predpísať aj neurológ? Ona teraz chodí na injekcie kôli zaseknutej lopatke, tak hovorila, že sa na to určite opýta. Samozrejme, chce to skúsiť, lebo tento stav je dosť neznesitelný. Hovorila, že v máji to budú dokonca už 2 roky 😒

strapco13
5. apr 2011

@monalisatko tusim moze..ak to nezmenili v poslednej kategorizacii ..oni to tiez pisu..lebo sa to pouziva aj po mozgovych prihodach z nedokrvenia

monalisatko
5. apr 2011

@strapco13 ďakujem, určite to dr. spomenie

ayshka
7. apr 2011

@strapco13 dakujem ti 🙂 , davam mu aj sinupret, myslim ze lepsie pomaha ako hedelix sirup co som mu davala predtym. Chcem sa este spytat, ked mu pozriem do hrdielka, tak sa mi zda, ze ho ma stale cervene. Co sa dava takym malym detom na hrdielko, ked este nemozu cmulat nejake pastilky? Asi mame aj suchy vzduch v byte a stale ma aj nejake sopliky i ked uz menej, tak mozno rano ma to hrdielko preto take.

kryska5
7. apr 2011

@strapco13 Ahoj, prosím ťa o radu. Malá má 8,5 mesiaca a už vyše dva týždne si žmolí oči, nos aj uši. Oči si žmolí od malička keď je unavená, nos a uši si začala teraz. Vždy keď si žmolí nos vytiahnem jej z nosa biely soplík, len tie uši ma trápia najviacej. Cez deň skoro vôbec, akurát keď zaspáva alebo v noci. Ucho si žmolí pestičkou, už som ju videla aj si strkať prštek do ucha. Robí sa jej aj maz, ktorý sa vraj nemá čistiť. Boli sme aj u ušnej, pozerala jej do uška aj stláčala uško a vraj je to OK. Len ja mám pocit že niekedy večer plače kvôli tým uškám keď si ich chytá. Lekárka nám totiž pri vysokých horúčkach predpísala antibiotiká, lebo malá mala zapálené hrdielko (bez kašla aj bez soplíkov), lenže to bola šiesta choroba a ja som jej antibiotiká nedavala. Tak teraz neviem môže ju tam iba niečo štegliť? Prípadne môže to mať súvis so zúbkami? A ten maz jej nemám čistiť? Ďakujem za radu 🙂

katka13122
9. apr 2011

Ahoj.maly ma 3,5r.,testy na alergie ma negativne,ma potr.alergie,ma reflux na kt.sa teraz lieci,mava dost casto trosku soplik kt.mu nevytekaju a napuch.sliznicu v nose,skusla som davat sinupret nic nezabera a nasledne si chyta uska,raz mi povedia na orl ze treba hned dat nieco na zastavenie soplikov potom zase nie,vytery ma neg.,,uz neviem co mam robit,porad mi co mam robit ked zacne chuchmat?ked ma nos ok nechrape, nosnu hygienu si neda spravit,tento stav uz trva vyse roka,teraz berie aerius a awamys,pricom ked mu dr.uz nasadila awamys mal 3 mes.pokoj.dik za odpoved

katka13122
9. apr 2011

a este dost si ocka trie a strka si prsty do nosa a nos ho svrbi

ajkaag
9. apr 2011

baburky, @strapco13 tu bude asi az v pondelok vecer, ma rodinne povinnosti