icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

jajka78
30. mar 2011

@strapco13 prosim ta, syn mal dlhsi cas ciry, sem tam zlty soplik. davala som solny roztok a za tym kvapky otrivin.
avsak zhorsilo sa mu dychanie, vravi nosovo, sopliky tecu cire, hlavne vonku, vnutri sa mu neda siakat, teplotu nema, so soplikom i kasle, akoby chcel vykaslat hlieny.
boli sme dnes u doktora a dal mu pamycon+robiusin a spironet.
hlavne ten pamykon je antibiotikum ak som sa docitala, je potrebne ho brat? nie som prilis naklonena antibiotiku ked nema teeplotu...dycha nostekom, hrdielko je ok.vyter nerobil ziadny.

strapco13
30. mar 2011

@eweny pri nosnej mandli su casto zelene hlieny...lebo stoja na nej a na vzduchu menia farbu a potom ked ich je velmi vela, tak stecu do hrdla..dieta kasle..alebo von nosom a dieta sopli

strapco13
30. mar 2011

@jajka78 trosku sa mi vylucuje to, ze pises, ze dycha nosom a to, ze vravi nosovo a ma zhorsene dychanie
ak vravi nosovo, tak priechodnost nosa nie je dobra...cize treba uvolnit nos
spironet..to myslis asi spiropent..len sa pismenk stratilo? ..ten je na rozsirenie priedusiek..cize to dychanie stazene je aj na prieduskach?..to zrejme dostal na ten kasel s robitusinom
no to ako mi to popisujes..ATB by som nedavala..jedine, ze by vysiel pozit vyter
skor by som dala antihistaminika..celkovo uvolnuju dychacie cesty, cize aj nos
moze byt, ze je alergik..preto ma teraz problemy
a je mone ze je zvacsena nosna mnadla..tu vylucia na ORL

jajka78
30. mar 2011

@strapco13 myslela som, ze pri spani nema pusu otvorenu, dycha nostekom ani nechrape ale pri rozpravani citit ten nosovy ,,prizvuk,, a ked je vonku pekne tecie soplik, vntutri len uplne minimum.
cize skusim napriklad fenistil kvapky alebo mozem pokracovat nasivin? prip.nico ine
ano, stratilo sa pismenko spiropent 🙂 a zeby stazene dychal sa mi nezda, on ho pocuval a vraj ma trosku chytene pridusky.

strapco13
30. mar 2011

@jajka78 tak ak je nalez na prieduskach, tak treba nieco na ich uvolnenie
fenistil davaj pravidelne a nasivin vyslovene podla potreby max 7 dni
ako to vytźera skor na alergiu.,.ked doma je dobre a vonku sopli 😒

eweny
30. mar 2011

@strapco13 dakujem za vysvetlenie..da sa s tym robit aj daco ine,nez vybrat mandlu?..ci to bude stale taketo?..

strapco13
30. mar 2011

@eweny mozes skusit toaletu nosa, antihistaminika dlhodobo...niekedy to zaberie..zavisi od toho ako velmi je ta nosna mandla zvacsena

ani3012
30. mar 2011

@strapco13 a mne neodpovieš ? ☹ 😉

strapco13
30. mar 2011

@ani3012 sorry..nejak mi to uslo..dnes bolo vela otazok 😅 treba sa ozvat 😉
oko a nos su prepojene cez slzne kanaliky..cize sa slzy, soplik mozu prechazdta aj opacnym smerom
ten plac pri smrkani..to ako "len" mu tecu slzy alebo place, lebo ho to boli
ak mu tecu slzy...treba uvolnit riadne nostek ..preplach, nosne kvapky ..postup je v clanku
ak ma bolesti..tak to iste, plus antihistaminika, Nasivin sinus sirup mozes dat...a po osetreni nosa mozes nakvapkat klasicky olej do nosa /co pouzivate bezne pri vareni/, alebo nejaku masticku z lekarne ..na premastenie a zhojenie sliznice

ani3012
30. mar 2011

@strapco13 šak som sa aj 😀 😉
ďakujem za odpoveď 🙂
slzičky mu len tečú ako voda -neplače od bolesti ..v podstate aj také liečenie máme (physiomer,fenistil a sinupert a bioparox ) 🙂
len sa mu kedykoľvek spúšťa krv z nosa...už to raz mal a sa mu to leptalo a počítam,že tým smrkaním si zase poškodil tú cievku
ešte raz ďakujem,ja som len bola zvedavá,či je to slzenie pri smrkaní v poriadku (aj keď to v poriadku nie je..chápeme sa,že ? 😀 😉 )

strapco13
30. mar 2011

@ani3012 hej..chapeme
ak mal takyto problem s krvacanim ..skus si kupit masticku Nisita ..je na oestrenie nosa po krvacani a leptani nosa kvoli krvacaniu

eweny
31. mar 2011

@strapco13 tak uz mame za sebou kontrolu..stav nezmeneny..povedala,ze to asi bude musiet ist von,ale kedze este nema 3 roky,tak ze skusime este liecbu..dala nam opat Livostin,eukalyptovu masticku,sirup Aerius a na 3 dni Sumamed forte..ten Aerius je vlastne namiesto Fenistilu?..

strapco13
31. mar 2011

@eweny hej Aerius je antihistaminikum rovnako ako fenistil..len ina ucinna latka
inak nosna mandla sa vybera ak treba aj od 8 mesiacov

xlucia
31. mar 2011

@strapco13 poprosila by som o radu. starsi je alergig, astmatik, a v noci mu posledne dni zapucha nos, ze nemoze dychat. potom nasilu fukne, alebo kychne a logicky uz leje z nosa krv. co mu dat na odpluchnutie tej sliznice? rano ma aerius a flixotide, vecer len flixotide. na orl sme boli min. tyzden, mandle vyberat netreba. dr. ho komplet pozrela.
na alergo ideme bud. tyzden.
a tiez ako pomoct podla teba aby krv co najskor prestala tiect. lebo tuto noc sme mali poplach tri krat, a od krvi nemam len steny ☹ .
dik

ayshka
31. mar 2011

@strapco13 ahoj ochorela som od maleho a teraz mam ja hnisavy zapal na mandliach a musim brat ATB, vies mi prosim ta poradit, ktore ATB su najvhodnejsie, ked kojim? Syncek nebral ATB, ale len nurofen a nieco na hrdlo. Neviem ci radsej penicilin, a nie ATB, ale bojim sa ci mu bude potom chutit moje mlieko, aby sa neodstavil, alebo co poradis? sumamed? Dakujem vopred.

strapco13
31. mar 2011

@xlucia teraz ked sa mu zhorsilo dychanie..nema akutbu nadchu? ak ano tak by som mu dala klasicky Nasivin alebo pod kvapky na odpuchnutie
ak to nie je akutna nadcha..co sa zmenilo posledne dni?..novy prasok, postelne...?
ked krvaca nos..nech sa predkloni, stlaci spicku nosa /tu makku cast, nie koren/, tym si ucpe nosove dutiny a tym tlakom zastavi krvacanie, nech to drzi aspon minutu, potom zlahla vyfukat kazdu nosnu dierku zvalst, nech vyfuka tie zrazeniby
potom ponatierat sliznicu v nose mastickou..skus Nisita..je na hojenie sliznc po krvacani, ale mozes aj klasicky olej na varenie, bielu vazelinu alebo inu masticku..proste premastit sliznicu, aby tak nepraskala, zvysit Vitamin C..bud ovocie alebo v tabletkach..prechodne by som asi ho nadopovala aj tabletkovymi, nech sa mu to rychlejsie hoji

strapco13
31. mar 2011

@ayshka aj penicilin je ATB 😉 mozes penicilin, zinnat ..tie su uplne bezpecne a dobre aj na anginu
ale pri hnisavej angine nech dr neda amoksiklav /augmentin/ pokial nevyluci infekcnu mononukleozu..cize nech zoberie krv, hepatalne testy

maznacik007
31. mar 2011

@strapco13 ahoj.. syn ma akutnu laryngitidu.. v stredu vecer dostal zachvat samozrejme do nemocnice /predtym sme podali rectodelt/ v nemocke mu dali este taku miniinfuzku ... museli sme tam cakat nad ranom sme sli domov... potom k nasej lekarke.. davame kalciovy sirup, nurofen od teploty.. fenistil kvapky.. cez den uz sa zdal v pohode.. ale spustil sa mu sopel... stale ma dost zachripnuty hlas a tak divno pokasliava...
co este urobit aby to bolo ok? kedy sa to asi upravi ... mam ho dat zajtra radsej pozriet znovu lekarke? ideme so starsou na obery..

strapco13
31. mar 2011

@maznacik007 laryngitida ide s opuchom hlasiviek..preto je ten zachvat taky strasny a preto potom pretvava par dni zachripnutie..kym tie hlasivky odpuchnu...liecbu ma dobru..malo by sa to kazdym dnom lepsit..v pondelok by mal byt uz takmer OK
ako pomoct..zvlhcovat vzduch, vetrat a neochoriet do toho niecim inym 😅

ayshka
1. apr 2011

@strapco13 dakujem ti, uz som zacala uzivat Azibiot (azitromycin), po prvej tabletke mi bolo v noci tazko zaludok aj krce v bruchu a krvave hnacky, takze neviem ci su to vedlajsie ucinky alebo este nejaky virus vo mne koluje. Teplotu zatial nemam a hrdlo je uz lepsie.

strapco13
1. apr 2011

@ayshka fuu..na dialku ti nepoviem, ci je to neziaduci ucinok lieku alebo virus 😅 ...daj si probiotika ..tie by mali pomoct v obch pripadoch

jajka78
1. apr 2011

@strapco13 pisala som ti vyssie prispevok ze maly dostal pamycon kvapky, spiropent a robitussin.
ten soplik sa mu pustil riadny odvcera, ciry cez den sem tam trochu nazltly, zrana bol zlty.je to vonku i vnutri.
ma ich velmi vela ale siaka pekne. davam stale solny roztok a nasivin, fenistil mi nepredali, ze na predpis, to som nevedela 😒
kaslik (hlieny)je trosku ked to porovnam s tym predtym, castejsie kaslaval.
v noci dychal nostekom, i ked mu to akoby bublinkuje ale dycha cez den pusou.
mam nasadit ten pamykon? ostatne lieky davam, nechcem mu ublizit aby to nepreslo do horsieho ... dakujem

strapco13
1. apr 2011

@jajka78 pokial nie su sopliky cire, biele, tak by som uz pamykon dala, nech pediater predpise ten fenistil

monalisatko
1. apr 2011

jéééééj aj ja sa pridávam k "ďakujeme strapco" téme a fakt ďakujem za užitočné rady v téme alergia a kašel. 🙂 Zlatá pani dr. mi na dialku cez net zistila malej hnisavú angínu, ktorú si naša pediatrička nevšimla 😒 ,až po mojom upozornení....

vivienkata
2. apr 2011

prosim vas poradťe moja žabka ma 2 ročky a 4 mesiace a ma zapal v ušku. boli sme v čera u lekara tak dostala kvapky do ušiek že vraj netreba este antibiotika tak povedala doktorka a ze mame nahrievať usko. .ale dnes rano sa stazovala ze ju už boli aj hrdielko a zacala kaslať a že ju vraj boli uško viac. neviete poradiť co by pomohlo na uško ?dnes je sobota a jej doktorka dnes nepracuje a z pohotovostou mame zle skusenosti .dakujem za všetky odpovede .

ani_sama_neviem
2. apr 2011

Ahojte! mozno sa to sem nehodi ale aj tak skusim. Ja som ochorela ais pre 3 dnami a asi mam chripúku liecim sa doma liekmi ale chcem sa opytat ako mam chranit malu aby ot nerdostala kedze cewla rodina je chora? :/// Existuje vobecnejaky sposob? Lebo vsak ja s nou musim byt v kontakte to sa jednoducho neda ked ju uspavam.krmim, atd ak ano dakujem. A este sa chcem spytat neviete preco ma strasne bolia oci ked sa pozeram do stran bez pohybu hlavy?? ňDakujem za odpoved

monalisatko
2. apr 2011

@ani_sama_neviem ahoj. Ja len ako laik by som poradila si aspoň rúško dávať na ústa a nos, Chrániť sa moc nedá, aj u nás si vela krát podávame dokola choroby, ale skúsila by som aspoň to rúško

monalisatko
2. apr 2011

@ani_sama_neviem no a tie oči ako opisuješ, zvyknú bolieť aj mňa. Je to z choroby. Teraz ma bolí pár dní hrdlo a nechci vedieť, že ako ma bolí z toho zátylok 😠

ani_sama_neviem
2. apr 2011

@monalisatko no hej aj nad tym som rozmyslala lenze vies u nas je o tak ze byvame u priatelovej mamy a ona by to nedodrziavala ona je taky dedinsky typ ze aaa vsak naco rusko a zijeme tu aj s jeho babkou a ona je uz taka stara ze ona ot urcien bude dodrziavat a potom mi malu chytaju hladkaju a ja osm bezmocvna proti tomu ://

monalisatko
2. apr 2011

@ani_sama_neviem no tak to chápem. Oni majú svoju teóriu. Tak ti iné nezostáva, len dúfať že to maličká nedostane ☹