icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

nikuska4
25. feb 2012

@strapco13 no mala dva dni teploty potom nie a včera večer zasa 38,tak neviem ako to pojde dalej.Na alergologiu chodíme už dva roky....ono ked jej už bolo lepšie,zas mi starší ochoreli no a ona za par dní tiež,tak si myslí,že sa to tu tak opakuje...nedávno bola na krv,ale zas pre niečo iné a všetky výsledky sú v poriadku.mala by som jej asi niečo zohnať na posilnenie imunity,aby zakaždým od druheho neochorela,nevieš mi niečo dobré poradiť?

viktoria12
25. feb 2012

@strapco13 Ahoj prepač že rušim ale chcem sa opytat ci neviem poradit mam doma 3 mesacnu slecnu .a amme uz sopliky 3 tyzdne neviem e sa ich zbavit brali sme , Pamycon , nasivin , fenistil kvapky, a physiomer, brali jej aj krv aj vyter z nosteka všetko ok .lekarka nam povedala ze ona uz nevie ako pomoct, ide o to ze mala uz sopli 3 tyzden a celkom dost odsavam jej nostek s odsavackou na vysavač , denne pouzivame physiomer , ale je to strasne v noici nemoze kludne spinkat lebo nevie poriadne dychat lebo jej to vadi odsajem nostek aj v noci a o hodinku zase chrči lebo nevie dychat som uz na anervy z toho nevieš este nieco poradiť , este co lekarka nam povedala ze moze mat aj sopliky z toho ze jej idu asi zubky stale ma rucku v pusinke a žužle ju a slinta ako psik 🙂 ale v noci je to hrozne lebo sanevie dobre vyspinkat aj ja som hore a samozrejme byvame v byte a vysavač pocuju aj susedia a uz som mala za to vynadane ze co v noci vysavam

marianca
25. feb 2012

Ahojte, prepáčte, že Vám sem takto vtrhnem do debaty, ale rada by som sa niečo spýtala
@strapco13 prosím Ťa, včera sme boli s trojročným synom na ORL vyšetrení v Medicentre v Piešťanoch. Pani doktorka nám odporučila dať vybrať nosohltanovú mandľu, čo som aj rada, lebo malý dýcha stále ústami, nespí v noci, chrápe, takže to je OK. Ale povedala mi, že zle počuje na pravé uško, že tam bude treba robiť paracentézu.
Čo to vlastne znamená. Zákrok mu budú robiť v narkóze tak zrejme aj tú paracentézu. Len som chcela vedieť, čo to vlastne je, či to má nejaké následky v budúcnosti a tak.
Ďakujem moc

andy485
25. feb 2012

@strapco13 ďakujem pekne, vo št. sme zasa skončili u dr., tá mu zrušila ten žltý trifed, a nasadila rectodelt na 3 dni, 1/2 ditiadenu na 3 dni ráno a večer a kvapky pleumolisyn na 4 dni 3x denne. ak už teda ani táto verzia nezaberie, tak ozaj neviem. za dva týždne 3 verzia liekov. je ozaj tak ťažké definovať čo mu je ? orl dr. aj pediater ho "liečia" každý podľa seba. ☹

weverka11
25. feb 2012

@strapco13 ano uz to aj tak liecime, ma tu aftoznu stomatitidu, uz to je trosku lepsie, tak uz aj papka... ale mal to fakt hnusne, ale teraz som si vsimla, ze ma po jazyku take flaky tmavsie hladke, ako keby mal vydrane chutove kanaliky mi to pripada. dufam ze to ma len docasne..

beruska.zuzanka
27. feb 2012

@strapco13 ahojky, malá mi od piatku sucho pokašliava, cez víkend sa sťažovala, že ju bolia ušká, nechcela si dať ani vyčistiť, dnes už aj soplík a kýchanie a večer teplota cez 38, je možné, že má chytené ušká? treba nabehnúť hneď na orl, či len k pediatrovi? vďaka za radu 😉

strapco13
27. feb 2012

@beruska.zuzanka pozri moj clanok o zapale stredneho ucha..tam mam rozpisany postup

strapco13
27. feb 2012

@natty53 ak vyteka nieco z uska su potrebne ATB..jednak hnis znamena pritomnost bakterii a jednak tym ze tecie usko tak je diera v blane bubienka a teda je otvorene stredne ucho a tam musia byt ATB..lebo odtial je uz velmi lahky prestup infekcie na vnutorne ucho /ohluchnutie, zavrate/ alebo do mozgu

beruska.zuzanka
27. feb 2012

@strapco13 ďakujem, idem na to 😉

strapco13
27. feb 2012

@nikuska4 bolo by dobre skontrolovat nosnu mandlu a vylucit nejake lozisko infekcie aj u starsich deti..kedze pises ze ochreje od nich..mozu byt pre nu baciklonosicom
na imunitu...preplachy, vit C, otuzovat, vela pohybu na cerstvom vzduchu, na volnopredaj imunoglukan a potom su veci na predpis..je toho vela

strapco13
27. feb 2012

@viktoria12 skus si pozriet moj clanpok o toalete nosa..mam tam rozpisane ako sa starat o nostek
cize úpreplach pocjka, nosne kvapoky protiu opuchu pockat aspon 5 min a odsat, ak kojis mozes potom nakvapkat do kazdej nosnej dierky svoje mliecko
pokial nevie dychat predpisala by som antihistaminikum..uvolnuje nostek
je mozen tze ma alergiu
sopliky zo zubkov..zubky priamo nespravia sopliky ale mozu oslabit imunitu a tak dieta moze lahsie chytit infekt

strapco13
27. feb 2012

@marianca paracenteza je prepichnutie blany bubienka a tak skontrolovanie ci je alebo nie je za nou tekutina ktora zhorsuje sluch...niekedy staci paracenteza, nioekedy treba drenaznu rurku /pozri moje clanky o zapale stedneho ucha a o nosnej mandli/
nasledky..jednorazove prepichnutie nema do buducna nasledky..ale pokiual sa zapaly usiek opakuju tak moze potom blana bubienka zjazvovatiet a do buducna poruchy sluchu
cize treba predchadzat zapalu usiek..spravne osetrit a liecit infekt, ak je velka nosna mandla tak ju operacne zmensit

strapco13
27. feb 2012

@weverka11 po vylieceni sa obnovi vzhlad jazyka..chuda..musi ju to boliet..toto je strasne hnusne ochorenie /ako samozrejme su aj horsie, hlavne ze je to vyliecitelne, teda skor pretrpitelne..ono maloco zabera na tie afty ☹

strapco13
27. feb 2012

@andy485 tazko sa mi vyjadri..musela by som ho vidiet..aj ked sa snazim poradit..cez net je to skor o hadani ze co to moze byt...bez vysetrenia pacienta sa neda urcit diagnoza
dusivy kasel z hrdla...je mozne ze sliznicu v hrdle este nema v poriadku..na to zaberaju cmulacie tablety panthenol..nie na hltanie ale cmulat a tie s prichutou /bez chuti su hnusne/ ..je to na obnovu sliznice /ako pantjhenol spary po opalovani/..hodinu potom by sa nemalo jest a pit nech to posobi
ja by som spravila vyter z nosa, hrdla, odobrala CRP..uz ste dost po zakroku, tak to tym nebude ovplyvnene

sisaka
27. feb 2012

@strapco13 ahoj, chcela by som sa opytat ako sa standardne postupuje pri opakovanych zapaloch stredneho ucha. Syn (3 roky) odkedy zacal chodit do skolky mal za minuly rok 3x zapal, v podstate vzdy ked ma nadchu dojde to az do usi. Kedze sa mi nepodarilo objednat sa u rodinnej lekarky bol zakazdym lieceny atb., ktore predpisal doktor vo walk-in clicnic vzdy po vysetreni usi. Nasa rodinna lekarka je velkym odporcom atb a predpise fakt len ked musi, takze nevedela posudit nakolko tie atb boli opodstatnene, pri prehliadke synovych usi, cca na 5. den uzivania atb konstatovala,ze bubienok je stale vtiahnuty v jednom uchu, druhe je na tom lepsie, ale mal scervenany a nepacil sa jej ani "ear canal" predpisala ciprodex (ciprofloxacin,dexamethasone) kvapky a odporucila pri bolesti usi vyskusat, ci pomozu a samozrejme pokusit sa objednat k nej, v pripade ak bude zase chory, aby zvazila, ci su oralne atb nevyhnutne. Syna objednala na vysetrenie sluchu a ak sa zisti nejaky problem zo sluchom bude poslany na ORL (tu sa chodi k odbornikom fakt len v nevyhnutnych pripadoch) a budu sa zvazovat "ear tubes" - drenazne rurky? O prepichovani bez rurok nebola ani rec, ear tubes sa tu zavadzaju ak sa infekcia objavi viac ako 6x do roka, alebo ak je problem zo sluchom. Co vravis na tento postup? Citala som tvoj clanok o zapaloch stredneho ucha - synovi davam Nasivin ( nechavam posielat zo slovenska, tu sa oxymetazolin, xylometazolin a pod. detom nedava, takze sa ani detska koncentracia neda kupit), deti sa liecia bez nosnych kvapiek pouziva sa len slany roztok - ten tiez pouzivam, mozno mi to uslo v clanku, ale existuje nieco ako prevencia zapalov stredneho ucha? ci len uvolnenie zapchateho nosa? A co ta nosna mandla? tu dokaze vysetrit len ORL? Vopred diky za tvoj nazor

strapco13
27. feb 2012

@sisaka ide o to ci mal naozaj zapal stredneho ucha alebo len nepriechodnu Eustachovu trubicu..prepojenie medzi uchom a nosom--to sa prejavuje len tym vtiahnutim bubienka a moze byt zacervenaly
ono zapal ucha pokial blana bubienka nie je vyklenuta a nie je hnis v strednom uchu tak ani ATB nepotrebuje /pokial k tomu nie je nieco ine este/
v podstate postup tvojej rodinnej lekarky je dobry /az na to ze sa k nej neies objednat hned 😅 /
standardny postup..vzdy je to trosku individulane...ale ..vysetrit nos, hldrlo, usi..ak je za blanou bubienka evidentne hnis, tak prepichnut nechat vytiect, pokial nie je..uvolnit nos, antihistaminika, tlmit bolesti, ATB nie vzdy su nutne, po prelieceni skontrolovat usi, ak sa zapal opakukje skontrolovat nosnu mandlu /len ORL ju vysetri..pozri do mojho clanku na spiosoby vysetrenia..cize defakto moze aj iny lekar ak to ovlada..neviem ake vybavenie maju u vas rodinny lekari/, treba vysetrit aj sluch, pokial je poruchja sluchu alebo dokazana tekutina v uchu a hje aj velka nosna mandla, tak operacny zakrok..zmensenie nosnej mandle /adenotomia/ a zavedenie drenaznych rurok, pokial je v uchu len podtlak, drenazne rurky netreba
prevencia zapalu ucha..je rovnaka ako prevencia ostatnych chorob..u deti pokial nemas nadchu tak je malo pravdepodobne ze dostanes zapal stredneho ucha /dalsie pricinyu deti reflux, zvracanie, alergia/...zapal stredneho ucha pri cistom a volnom nose nevznikne
preplachy solnym roztokom by som doporucila pravidelne aj mimo choroby, a potom klasika bezne ako otuzovanie, vitaminy, pohyb

sisaka
28. feb 2012

@strapco13 diky moc za vysvetlenie, skusim este tie preplachy solnym roztokom. Teraz som s doktorkou dohodnuta, ze mam trvat na okamzitom objednani a ked mi budu tvrdit,z e sa neda, vypytat si ju k telefonu 😉, tak dufam, ze to bude lepsie, lebo za minuly rok mal 5x antibiotika, doktorka bola zhrozena, ze to je strasne vela a chce ho vidiet zakazdym, ked bude chori a nebude sa lepsit stav. V kazdom pripade skusim nejak este "popracovat" na synovej imunite. este raz diky 🙂

natty53
28. feb 2012

@strapco13 dakujem. este posledna otazka 🙂. a mohla sa tam bakteria dostat za par dni? v piatok nemala v krvi bakterie,len virus a v utorok nasadili ATB. a pokial viem,tak zapal uska nie je zo dna na den...

strapco13
28. feb 2012

@natty53 ake vysetreni z krvi mas na mysli?
a zapal z uska moze mat aj hyperakutny priebeh..z hodiny na hodinu ☹

natty53
28. feb 2012

@strapco13 CRP ci tam su bakterie..

strapco13
28. feb 2012

@natty53 a aka hodnota bola a kolko dni to bolo od zaciatku prvych priznakov

natty53
28. feb 2012

@strapco13 tak neviem presne co,ale videla som ze hodnoty co boli ze normal je medzi 5-11 mala 5.9,Dr, vravela ze virus a potom ze mala nieco pod hranicou co je medzi 50 vyssie,tak ze mala 34 a DR.ze to je dobre,ze nema bakterie. NO tak 3 tyzdne pred ATB mala farebne sople,tyzden na to zvracala 3dni po raz a potom nahodou nas poslali na krcne kvoli laryngitide a zistili hnis a zapal v usku,ine priznaky nemala. Ale mava kazdy mesiac priesvitne sople,ako pises v clanku,,asi alergicka nadcha a ja som si myslela,ze zo zubov,lebo stale to je v tom obdobi a ked vyjdu von,tak sople prestanu

natty53
28. feb 2012

@strapco13 v piatok bola robena krv aj moc,moc bola cista a v pondelok zacala nespavost a velka mrzutost a v utorok som uz sla kvoli tomu kaslaniu k DR.

bevab
28. feb 2012

Ahoj strapco, hlasim sa opat tento raz sa otazky budu tykat mna. Ako je to u dospelych a zvacsenej nosnej mandli. Ako sa robi zakrok atd ? Som opat chora a uz ma to nebavi neviem ako mam popracovat na sebe. Mala je chvalabohu ok okrem tej standardnej nadchy. dakujem mockrat 🙂

marianca
28. feb 2012

@strapco13 ďakujem 😉

natty53
28. feb 2012

@strapco13 sme boli na kontrole vsetko mame dobre,len Zinnat mame brat 8 dni,nie 7,ako som myslela a 1 tabletka mi chyba, vadi to velmi?

andy485
28. feb 2012

@strapco13 ok, ďakujem veľmi pekne. v nedeľu dobral tie lieky, zatiaľ sa drží. mal by bud. týždeň nastúpiť do školy, tak skúsim predtým požiadať o tie výtery, a skusim aj tie tabletky zohnať. videl ho primár týždeň po zákroku a nič nám nedal a pediatrička sa v tom zrejme až tak neorientuje ako krčiar.
môže aj ona vziať tie výtery alebo treba ísť na orl ?
ešte raz ďakujem za tvoj čas, určite sme všetky rady, že nám takto pomáhaš a sme za to veľmi vďačné.

nikil
28. feb 2012

@strapco13 Ahoj. Mam 6 rocnu dceru, ktora je alergicka. Teraz mi alergolog odporucal, aby sme jej dali vybrat nosnu mandlu (uz jej raz vybrali, ked mala 3, ale vtedy to velmi nepomohlo). Chcem sa spytat, ci naozaj ta mandla natolko ovplyvnuje alergiu? Ake mas skusenosti a co by si mi poradila?

strapco13
29. feb 2012

@natty53 je mozne ze sa k tomu pridruzila bakteria po odberoch, lebo tie vyseldky su naozaj virusove /mozno ste chytili nieco v cakarni/

strapco13
29. feb 2012

@bevab v dospelosti nosna mandla atrofuje, cize sa zmensuje..a je malo pripadov kedy je potrebne ju riesit operacne u dospelych..ale ak treba tak sa da rovnako ako u deti..lokalka alebo celkova..ale lokalka..oblbobovak nezabera az tak a umrtvit sa to velmi neda aj ked sa davaju roztoky a spraye...ale nie vzdy to zaberie
ale treba tebe poriesit preco si stale chora..krcne mandle, dutiny? mala zacala chodit do skolky a chytas vsetko od nej? dospely znasaju horsie tie detske choroby 😝