Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@nikil kukni na moj clanok o nosnej mandli
nosna mandla neovplyvnuje alergiu...ale ak je dieta alergik musi dychat nosom, lebo nos ocistuje vzduch od alergenov..ak nedycha nosom, ide ten neocisteny vzduch ustami na priedusky ..a moze tam vyvolat sarapatu..a ak uz laergia je..su asi lepsie prejavy v nose, cize alergicka nadcha ako na prieduskacu, cize riziko astmy
cize ak je nosna mandla velka ma sa riesit bez ohladu na to ci je alebo nie je dieta alergik ale ak je alergik tak duplom
@strapco13 ahoj,neviem,ci je to otazka pre teba,ale predsa sa spytam,moja 3 rocna dcera mava casto laryngytidu a ja som z toho uz zufala,neviem ako ju chranit,ci vobec nejaka prevencia existuje ( nikde som sa nedocitala ) aj teraz ju dostala ,cez noc bol celkom klud,ale teraz mi tu dost pokasliva a tazko dycha,vcera som s nou bola aj na orl lekar ju vysetril,ale vcera to este take nebolo,mam pocit,ze sa to teraz trochu zhorsilo,myslis,ze by som jej mohla dat teraz rectodelt (aspon polku) a potom na vecer znova?nechcem s nou skoncit v nemocnici ako sme uz boli 2x ☹ ☹ ☹
@strapco13 nosnu mandlu nam nikdy nevysetrovali,mohlo by to byt aj z toho,ze ma tie opkujuce sa laryngitydy?chodime na alergo,tak nam predpisali flixotide sprej,ale nic nepomaha ☹ ☹ ☹ ja som uz fakt zufala,neviem,co s nou,aby sa jej to neopakovalo,rano som jej dala dithiaden,ktory nam vcera predpisali,ale asi jej velmi nezabera,ma olejovy zabal,davam ju k oknu,na studeny vzduch a vetram kazdu chvilu,ale aj tak tazko dycha ☹ ☹
Dobry den @strapco13 🙂 ..ako pozeram vacsinou sem pisu maminy deticiek, ale rada by som sa nieco spytala ohladom seba resp. ujasnila si len niektore nejasnosti.
Mam 20 rokov.. koncom minuleho roka som schytala dost silnu anginu...ked nezaberali ATB od obvodnej, poslala ma na ORL. Zobral sa vyter a krv..vyter bol negativny, krvny obraz norma, ASLO norma, IM negativ., jedine FW bolo zvysene a anti EBV Ig G pozit. (ale o tom nemam ani paru co to znamena). ORL dr. mi teda predpisala penicilin 750/6 hod a nieco na kloktanie...Po cca. 10 dnoch som sa vsak znovu objavila v ambulancii ORL, nakolko som stale pocitovala bolesti pri prehltani. Dr. to zhodnotila tak, ze to vyzera na chronicku tonzilitidu s tym ze to treba dlhsie preliecit penicilinom a ak by boli potom caste problemy s anginami, tak by bolo najvhodnejsie ak by sa krcne mandle vybrali. Ten penicilin som teda brala este 3 tyzdne a tazkosti v pohode presli. 2 tyzdne po dobrati ATB sa zobral este vyter a ten zrazu vysiel pozitivne –beta hemolyticky streptokok. Dohodli sme sa teda tak, ze ked nemam ziadne tazkosti , nebudeme hned davat ATB, ale este pockame a zopakujeme vyter o 2-3 tyzdne. Tentoraz vyter vysiel opat negativne.
Ako je mozne ze tie vytery takto skacu? je mozne, ze telo bolo schopne sa zbavit toho streptokoka samo? alebo sa moze ten streptokok ukryt niekde inde v tele? pripadne aka je sanca, ze by sa mohli v laboratoriu pomylit?...bola som dost prekvapena, ked tento posledny vyter vysiel negativne..myslela som si, ze ked uz raz clovek streptokoka ma, tak sa ho da tazko zbavit aj pomocou ATB liecby. Nemam absolutne ziadne tazkosti - ziadne bolesti hrdla, ziadne skrabanie ani bolesti klbov, svalov ani nic podobne. Jedna sa mi hlavne o to, ci mam stale davat pozor na to, aby po mne nikto z rodiny nejedol a nepil, kedze som z tych vysledkov dost mimo... Prepacte za litanie, chcela som sa na to popytat mojej ORL lekarky, ale nebol na to akosi priestor. O dva mesiace tam mam ist este na kontrolu, ale pravdupovediac sa mi tam moc nechce 😖
@strapco13 no super alebo v obchodaku co sme boli 😒 . Nevysla,lebo jednu mi celu davku vyliala z lyzicky,tak som robila novu a zabudla na to,ze mi bude chybat 🙂 . Dakujem ti pekne za vysvetlenie,snad sa to nebude opakovat,robim toaletu nosa podla Tvojho clanku. No sice nepolezi,ale aspon jej precistim nostek.
@mandragora2 streptokok ak sa usidli je casto vo vnutri mandle a nie na povrchu, preto treba robit vyter po zatlaceni na mandlu
a staci ze sa vyterovou palickou dotknes jazyka a uz moze vyst vyter skresleny /sliny obsahuju antibakterilane latky a teda tych par bacilov na vyterovke mozu zlikvidovat
dalsia vec..mozes mat streptokoka usidleneho v nosoghltane a len steka na povrch mandli a ak akurat nevystrcil nohu z nosohltana tak ak nebol robeny aj vyter z nosohltana tak ho nedokazes
cize vyter by som zopakovala z nosa , krcnych mandli, z nosohltana, zopakovat ASLO
EBV Ig G pozit znamena ze v minulosti si sa stymto virusom EBV stretla, teraz uz nie je aktivne ochorenie, cize je mozne ze si v minulosti prekonala /od detstva do blizkej minulosti/ infekcnu mononukleozu, kedy to sa nedozvies uz
pokial bude znovu streptokok, preliecit penicilinom dlhodobo..treba ho eradikovat, inak mozes byt bacilonosicom
negativne sa povatzuje ked 3 vytery za sebou su negativne
@strapco13 ahoj, mám aj ja otázočku.dcérka 2,5 ročná bola liečená 6 dní ospamox 250mg, teraz 3 dni po dobratí atb má stále zelené sople...už som zúfalá.mám pocit, že tie atb brala zbytočne, vôbec nezabrali, samozrejme boli nasadené naslepo, bez kultivácie.momentálne jej dávam mucosolvan sirup, nakoľko jej sople trochu zatekajú, a zodac kvapky.samozrejme fúkame noštek s qiuxom, na noc olynth...mám tomu dať ešte čas, alebo zas k pediatričke...dakujem veľmi pekne za radu, katka
Ahoj strapco13, ano mne to treba riesit. Stale to chyta mna v poslednej dobe a stale to iste nadcha, hrdlo, kasel aj ked predtym neboli teploty tie sa pridruzili teraz poslednych 2krat. Mala sice chodi do skolky, ale zda sa mi, ze Imunor zabera kedze sa drzi celkom dobre zatial. Dufam, ze to aj vydrzi. Ale co sa tyka mna je to pravda, ze som po dobrati ATB 2 tyzdne musela znova dostat ATB a takto sa z toho kruhu dostat neviem. A vsetko sa to zacalo mykoplazmou na ktoru som brala ATB este v januari 3 tyzdne... neviem ako z toho kruhu von a celkom mi to zacina vadit...
Maminy,
moja dcérka opakovane trpela bronchtídami, laryngytídami a to nehovorím o zelených sopľoch (škôlkárskych). na doporučenie sme si vyžiadali kúpeľný pobyt v klimatických kúpeľoch ( Lučivná)- plne nám to uhradila poisťovňa a užili sme si neskutočne nádherný pobyt 21 dní v raji pre deti. Teraz tam chodievame každý rok a malá sa teší ako šmolko keď spomeniem Lučivnú 🙂. Úžasné je okrem prostredia, luxusu a perfektnej starostlovosti aj to že tam je zábava a kopec aktivít nie len pre deti ale aj doprovod. Ocino za nami chodieval na víkendy zadarmo- platil si len objednanú stravu- fakt odporucam... pozrite si stránku
@strapco13 myslim, ze ten vyter bol robeny po zatlaceni na mandlu..v lek. sprave je napisane TT po expr.
presne toto mi aj napadlo, ci ta potvora nemoze byt usidlena v nose, vyter však bol zobrany len z krcnych mandli..pri najblizsej navsteve ORL sa na to teda skusim nejako opytat resp. navrhnut aj tie ostatne vytery, ktore ste spomenuli, i ked mi je to proti srsti..vzdy mam pri takychto pripadoch pocit, ze lekari nemaju moc radi, ked sa pacient - lajk stara do navrhovaneho postupu lekara
a podla Vas staci ist na tu kontrolu az o tie dva mesiace ako som sa dohodla s dr. ? alebo sa tam mam dobijat aj skor?
a uz len posledna otazocka..posledne dva roky sa mi pravidelne tvorili na mandliach capy, ktore som vzdy vytlacala, ale neriesila cestou navstevy dr. ...v oktobri minuleho roka sa mi z nicoho nic tieto capy prestali tvorit..aj ked som zatlacila na mandlu, nevyslo z nej nic...nasledne som v decembri schytala tuto anginu a to poriadnu...pre bolesti som nemohla ani spat...mohli by tie „pozastavene“ capy suvisiet s tou prepuknutou anginou?
@strapco13 ahoj tak boli sme u lekara lebo maal v čera teploty 39. a lekarka jej nedala nic vraj na nej nic nevidi ale hrozne dycha odsajem jej nostk a hned je plny a ani za svet nejdu von všetky sopliky, noc bola hrozna kazdu chvilu sa budila ze nevie dycha a este k tomu aj teploty fakt neviem , a ktomu materskemu mliecko ja nekojim ale jej krsna ano mozem dat jej materske mliecko do nosteka
@strapco13 môžem sa ešte spýtať, ktorý sprej do nosa na toaletu by si odporučila?lebo Libenar sa mi zdal byť super, len sa musí spotrebovať do 48 hodín a to tolko neminiem, vždy ho potom vyhodím a načnem nový...a potom som dávala Mar plus ale ten sa mi až tak nepozdával...ktorý by si poradila?
@strapco13 prosim o radu. syn ma 5 rokov a dlhodobo sa stazuje na bolest v oblasti cela. uz som sa ta raz pytala na dutiny. nasa detska dr. to az terz zobrala do uvahy. syn je teraz chory, od pondelka ma teploty a bolesti svalov. vraj chripka. dnes bol uz bud bez teploty, alebo na striedacku ak mal, tak do 38. mam dve otazky. je normalne,aby mal este aj dnes tepltoty, teraz mal 37,7 pricom popri tom ma otrasny kasel.
druha otazka. ed bude zdravy, mame ist na ober krvi, ci nie je anemicky a na RTG hlavy. predpokladam ze anemicky nie je a RTG bude ok. co potom?
@ktulik24 pozri moj clanok o toalte nosa
Olynth na uvolnenie nosa davaj viackrat do dna ale max 7 dni, zpotom zmenit znacku
no a doporucila by som vyter a crp, dala by som paykon lokalne do nosa a podla vysledkov dalej, nechapem preco pediatri nerobia vyter a daju hned na sople celkove ATB ved existuju lokalne 🙄
ak ma velmi upchaty nos tak antihistaminika

@natty53 1 tabletky chybajuca nie je problem..ale ako ze ti to nevyslo 😕 ..zinnat je baleny po 10 tabletkach..ma sa brat 2x denne..cize bud 5 dni ale lepsie je 2 balenie na 10 dni